(VIDEO) Nervi la Madrid. „Spania nu e de vânzare!”

Zeci de mii de manifestanţi au protestat duminică la Madrid faţă de un proiect de lege care îi amnistiază pe secesioniştii catalani, relatează AFP.

„Vă cer să retrageţi această amnistie”, a spus Alberto Nunez Fico, liderul Partidului Popular, de dreapta, care a convocat demonstraţia. În prezenţa a doi foşti premieri conservatori, Jose Maria Aznar şi Mariano Rajoy, el a adăugat: „Spania nu este de vânzare (…) Spania este un stat de drept unde toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, în faţa justiţiei”.

Conform prefecturii capitalei spaniole, au participat circa 20.000 de protestatari, care au scandat „Pedro, demisia!”.

Guvernul socialist spaniol condus de premierul Pedro Sanchez după alegerile din iulie 2023 este susţinut de două partide secesioniste din Catalonia. Acestea au pus condiţia amnistierii militanţilor implicaţi în declararea independenţei provinciei respective în 2017.

Congresul Spaniei se va întruni în 30 mai pentru aprobarea definitivă a măsurii, care a fost deja votată de majoritatea deputaţilor, în primă lectură, în 14 martie.

Unul din principalii beneficiari ai legii organice denumite de partidele de stânga care au propus-o „amnistie pentru normalizarea instituţională, socială şi politică în Catalonia” ar fi Carles Puigdemont. Fostul lider regional catalan s-a sustras justiţiei spaniole, după tentativa de secesiune, refugiindu-se în Belgia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Pedro Sanchez e,de departe,cel mai penibil prim ministru al Spaniei in plus casatorit cu o corupta gen Udrea

  2. Cele mai comune trei moduri prin care mass-media „de știri” face informațiile sigure pentru Corporatocrație (conducătorii vizibili actuali ai lumii):
    1. Ignoră complet povești semnificative și pozitive
    2. Pompează emisiunile de știri și internetul cu atât de multe materiale gregare și false încât nu mai există loc în prim plan pentru povești reale
    3. Permite minciuni flagrante din partea „oficialilor” și a „expertilor” cumpărați fără nici măcar o cercetare și analiză rudimentară

  3. Astia de dreapta din Spania vor provoca, prin politica lor, daca revin la guvernare, cresterea independismului in Catalunia. Cred ca Pedro Sanchez a procedat corect si asta s-a vazut in alegerile regionale/locale din Catalunia, unde independistii au iesit in pierdere!!

  4. Separatismul pe criterii etnice afectează mai multe state din vest, nu numai Spania . Vorbim aici de intenția Scoției de a părăsi Marea Britanie, de separatismul flamand din Belgia. Spaniolii de dreapta au reacționat aiurea, Sanchez încearcă să reducă tensiunile etnice din Catalonia ( Puigdemont are nevastă româncă,apropo ) Englezii sau belgienii nu au încercat însă să îi aresteze pe liderii mișcărilor naționaliste scoțiană sau flamandă, ca spaniolii, dimpotrivă: aceștia conduc guverne regionale în Scoția sau Flandra.

    În centrul,sudul și estul Europei, separatismul pe criterii etnice a dus începând cu anii 1990 la crearea de noi state : Slovenia, Croația,Bosnia,Muntenegru,Macedonia de Nord sau Kosovo în fosta Yugoslavie,Cehia și Slovacia , separatismul din Donbas.( Ucraina),Bielorusia.

  5. Exact asa am zis si eu: separatistii din ucraina, estonia, letonia… trebuie arestati!

  6. (I) : Catalonia, mare ca suprafata, se-ntinde si-n Franta. Independentistii conteaza pe cultura lor proprie (între care, Picasso), limba proprie, guvernul propriu, la Barcelona. Catalonia fiind si bogata: sustine financiar restul provinciilor spaniole. Catalanii francezi (regiunea de pâna la Narbonne, inclusiv): mai integrati statului decât cei din Spania, caruia i-au consacrat si traditia trubadurilor. La fel gasconilor (Henry IV al Frantei, d’Artagnan), desi având institutii proprii, între care, la Pau. Si propria arhitectura, admirabila. La fel bretonilor, normanzilor (Plantagenetii), burgunzilor (Carol Temerarul: teritorii viticole a caror capitala e … la Bruxelles), ori bascilor: provincie foarte frumoasa si bogata, întinzându-se si-n Franta, a carei Tara Basca – Biarritz -, e superba. Unul din personajele din Don Quijote (cu care nimeni nu s-ar fi putut întelege, fiindca si-ncapatânat, si vorbind o limba … straina) e vizcain, adica basc. Dansuri superbe, bucatarie multiculturala de calitate, arhitectura cu puternice rezonante arabe, regiuni bogate si care se mai si numesc TARI (a Bascilor, Normandia, Bretania, Catalonia, Gasconia, Burgundia). România: Tarile Maramuresului, Motilor, Zarandului, Bârsei, de Sus, de Jos, etc.: nu-i aceiasi situatie: „tarile” desemneaza cetati de scaun, ai caror locuitori, însa, vorbesc româneste si sunt de cultura si civilizatie româna, unitara: n-au limba de comunicare proprie (au graiuri care se topesc în limba comuna), ori institutii si culturi istorice proprii, etc.: au, e drept, „sfaturi”: adunari satesti/orasenesti, însa ad-hoc.

  7. (II) : Spania, în schimb, fiind, cred, un stat federal. La fel Belgiei sau Germaniei. Fata de România sau Franta: prima e stat unitar fiindca provinciile n-au fost proprietatile unor seniori feudali (fata de Spania, Belgia, Germania…, care, toate, au fost provincii HABSBURGICE). Franta, în schimb, stat unitar, astazi, fiind suma unor provincii ale unor dinastii apuse din imperii apuse (Plantagenet, Anjou, Bourbon, Habsburg, Hohenzollern, Bonaparte…). Sirul curiozitatilor culminând cu Spania actuala, care-i un regat … francez (dinastia domnitoare e Bourbon), dupa ce-a fost parte a Imperiului Habsburgic (Habsburgii spanioli, între care, Filip II si familia lui, portretizati de Vélazquez).

  8. Ceea ce am vrut să dau să scot în evidență cu exemple ale separatismului etnic din Europa este faptul că regatele din Vestul UE ( mai ales Marea Britanie și Belgia) au adoptat politici mult mai inteligente pentru a evita dezintegrarea statelor lor pe criterii etnice. Meritul menținerii unității naționale revine clar monarhiilor din statele de mai sus, Spania constituind însă o excepție de la regulă prin intoleranța de care a dat dovadă,care este tipică republicilor din Europa ( gândiți-vă numai la fosta Yugoslavie ! ) nicidecum regatelor.

  9. @Akornion: Ai dreptate. Burbonii de Spania = colaboratori. Adica de (extrema) stânga. La fel lui Léon Blum, Schumann, Laval … (si tot francezi) si regimului fara nume de la Berlin, 1933-9 mai 1945.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.