Canalul Siret-Bărăgan. „Practic, în septembrie, încep lucrările”

Noi promisiuni cu iz electoral. România ar putea obţine într-un an 30 de milioane de tone de porumb de pe două milioane de hectare de teren, după finalizarea programului de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii în anul 2027, adică o cantitate similară cu ceea ce produce în momentul de faţă la toate culturile de pe cele nouă milioane de hectare, susţine ministrul Agriculturii, Florin Barbu, conform Agerpres.

În ceea ce priveşte Canalul Siret-Bărăgan, un proiect început în anul 1986 pe râul Siret, între Barajul Călimăneşti şi Lacul Dridu, care trebuia să aibă o lungime de 198 de kilometri, ministrul Agriculturii a sustinut că lucrările vor începe în luna septembrie pe aproximativ 33 de kilometri, în prezent fiind aprobat studiul de fezabilitate cu indicatorii tehnico-economici şi lansată licitaţie pentru lucrări.

Construirea canalului Siret-Bărăgan urma să aducă beneficii economice pe trei planuri: asigurarea apei pentru irigaţii în Bărăgan, reducerea riscului producerii de inundaţii în lunca Siretului şi utilizarea sa ca rută pentru transportul naval de mărfuri. În anul 2012 se estima că pentru realizarea acestui proiect ar fi nevoie de o investiţie de 3,5 miliarde de euro, iar finalizarea sa ar fi putut asigura irigarea a 10% din terenul agricol al României. Acesta, însă, a intrat într-un proces de degradare continuă a lucrărilor aflate în diverse faze de execuţie, fiind necesară intervenţia de urgenţă prin lucrări de reabilitare, modernizare şi punere în valoare. În acest sens, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) consideră oportună demararea lucrărilor de execuţie la Canal magistral Siret – Bărăgan.

„Practic, în septembrie, încep lucrările pentru primii 33 de kilometri de canal, iar perioada de execuţie este de trei ani. Dacă vor fi asigurate resursele financiare de la bugetul de stat, eu cred că finalizarea canalului poate să fie până în 2030, adică unirea cu Dridu. Canalul Siret-Bărăgan va mai aduce un plus faţă de cele 2,2 milioane hectare prevăzute în programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii de aproape 380.000 de hectare, dar, mai mult de atât, la două amenajări care vor fi alimentate gravitaţional din Siret-Bărăgan nu mai trebuie să pompăm în treapta patru şi cinci de la Dunăre. Canalul Siret-Bărăgan dacă va fi finalizat în totalitate ar putea deservi în jur de 600.000 de hectare. Canalul este prevăzut în continuare pe acelaşi cote, inclusiv de transport. Costurile estimate în prezent pentru finalizarea Canalului Siret-Bărăgan sunt de aproape 800 de milioane de euro, până la unirea cu Dridu”, a adăugat şeful MADR.

Potrivit sursei citate, prin Planul Strategic (PS) pe Politica Agricolă Comună (PAC) 2023-2027 se mai pot face investiţii pentru realizarea de amenajări locale de irigaţii ceea ce ar mai aduce un plus la suprafaţa care ar putea fi irigată.

„Noi am prins în Programul Strategic o sumă de 100 de milioane de euro şi pentru realizarea de amenajări locale din toate sursele de apă care sunt atât ale Apelor Române, cât şi alte surse, pe care fermierii şi le-au constituit prin bazine de retenţie, adică de aprovizionare. Sunt proiecte de câte 500.000 euro, este lansată această sesiune. De asemenea, aproape 300.000 de hectare în România se irigă şi din canalele de desecare, unde Ministerul Agriculturii subvenţionează şi motorina şi curentul pentru irigare. Practic, dacă vom avea un sistem de irigaţii funcţional pe 2,2 milioane ha în 2027, plus Canalul Siret-Bărăgan, plus amenajările locale, plus irigarea prin desecare, întreaga suprafaţă care poate fi irigată se duce spre 3 milioane de hectare. În prezent, suprafaţa agricolă care poate fi irigată se ridică la 1,6 milioane de hectare şi avem peste 2.500 de kilometri de canale pline cu apă”, a mai spus Florin Barbu.

Potrivit datelor furnizate de ANIF, valoarea totală a lucrărilor realizate până în prezent pentru reabilitarea amenajărilor cuprinse în cadrul Programului Naţional de Reabilitare şi de Înfiinţare a Infrastructurii Principale de Irigaţii şi Infrastructurii de Desecare şi Drenaj se ridică la aproape 422 de milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

27 de Comentarii

  1. Cu cine o să lucrezi boss?..
    Că tinerii de azi fug de muncă ca dracul de tămâie…
    Poate cu politicienii noștri corupți, interlopi, hoți…

  2. O sa aduca Camioane Occidentale la Carat Pamentul ! Probabil ca or sa vine Străinii la Turnat Betonul Armat pe fundul Canalului Siret Baragan . O sa s faca Agricultura din Moldova pana in Baragan ! Or sa trebuiasca Motopompe Mari pentru Apa !

  3. în irigații !
    Mai bine cumpărați încă 2-3 PATRIOATE. Cu banii in avans, măR🤮g …
    ■)RumburaKK- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburaKK(■

  4. ce tâmpenie! păi cu 800 de milioane de Euro putem cumpăra armament amerloc ca să-l donam ukraniei! auzi, canal pentru România! putinofililor, bolșevicilor, las că vine ghiță cu vâna de bou să vă arate calea corectă politic!

  5. De unde apa, boss? Canalele de acest tip nu sunt sustenabile. Apa pe care o iei in amonte ca sa o trimiti pe canal va afecta avalul actual care va ramane deficitar. Planurile acestea facute in anii 1950 sau chiar inainte se bazau pe un regim pluvial normal. Noi suntem deja intr-o seceta seculara, nu mai avem 4 anotimpuri.

  6. Sau poate nu o sa se intample nimic si dependenta de importuri sa ajunga intr-un final la 90%

  7. Cu pomenile facute statului corupt ucrainean, ar fost bani si pentru terminarea canalului Siret- Baragan si canalul Arges -Bucuresti.
    Dar poate va da Dumnezeu mintea cea de pe urma.

  8. Văd cum trolii luptă cu românii zilnic. Tot ce fac românii este greșit și stăpânii lor de la Moscova le dau zilnic fișa cu ordine de sabotaj a României.
    Apa este și încă prea multă, astfel debitul Siretului in anumite perioade ale anului depășesc debitul Dunării plus Prutul.
    Siretul culege toate râurile din estul Carpaților Orientali și se pot face hidrocentrale
    Pai de ce să meargă țara bine… de aceea trebuie interziși trolii lui Putin.
    Nu ne vor binele deloc: să nu te unești Moldova, Bucovina, Buceagul Bugonistria , Maramureș istoric Pocuția, Restul Crișanei și Banatului, Timocul , Cadrilaterul.
    De aceea sabotează tot economie, agricultură, industria, transport și să te cerți cu oricine.
    Transmiteți rușilor căci aici am fost înainte de a exista ei și vom fi tot aici și când ei vor dispărea.

  9. Românii lucrează bine doar sub o conducere autoritară.
    Asta e jenanta realitate 😢. O firmă în care managerul e moale și prietenos falimentează repede cu angajați de-ai noștri.
    Sigur că nu Ceașcă a construit România aproape de la zero, dar a știut cum să-i pună pe români la treabă. Fără exces de drepturi, care sunt folosite aproape integral în defavoarea interesului public.
    Odată dispărut el (cu toate aberațiile care i-au întunecat lucrarea), am început devalizarea și apoi distrugerea a tot ceea ce realizasem în cei 24 de ani precedenți. Culmea, încă mai e de jefuit!
    Și nu, nu-l regret pe el, ci mă doare calitatea umană și intelectuală infectă a prea multor concetățeni de-ai mei.
    Ana Blandiana spunea că înainte de 1990 crezuse că avem cu toții aceleași principii și idei, de bine și frumos, dar, imediat după, s-a lămurit că nici vorbă. Cizmarul ne obligase la solidaritate, dar ne-am vindecat repede.

  10. nu inceteaza sa ma uluiasca dobitocenia trolilor pro-occidentali! adica de 35 de ani facem praf tot ce s-a realizat inainte de 1990, vestul ne jupoaie pana la os, dar de vina sunt rusii! vine ea si vremea socotelilor, sa fiti siguri

  11. Cu utaje si instalatii moderne nu ca s-ar sapa si construi de la sine. Dar in sudul si sud-vestul Europei au inceput sa apara cu regularitate seceta cand apele curgatoare ar trebui sa fie la pericol de inundatie.
    Romania totusi nu are problema de a fi expusa direct Africii de Nord si Saharei. Majoritatea raurilor au avut apa, la fel Dunarea, dar au fost ani cand nu s-a mai putut practica turismul cu vase de croaziera, Dunarea risca sa ajunga cat raul Olt, si pe rauri importante debit de parau( si nu umflat la cod rosu de inundatie). Sa sa sece si e aceiasi apa si pe canalele artificiale ca si pe cele naturale. Si nu dau politicienii in campanie apa, da de Sus.

    Ciolacu s-a reprofilat le gogosi electorale si-l pune pe Barbu sa le consume cu gura lui

  12. A ÎNGHIȚIT BROSCOIU ! ”Lucrările încep practic în septembrie, teoretic în decembrie la alegerile alelalte. Până atunci Burdujel termină Tarnița și canalul de scurgere din Delta Șobolăneștilor Văcăroi . Șoferul ăsta Bărbi zice că turbopompele sunt rable aduse din Giamaica în 4 sau 5 trepte . Erau niște stații de pompare a apei din Dunăre cu acumulări succesive -( sistemul Mostiștea- Călmățui acesta trebuia să se cupleze cu Siret- Bărăgan făcând compensare de debite ) . Acum acolo cred să mai fie ceva ”pui de baltă să facem și noi IXPORT cu ceva .Și ca să meargă ”unse pe goarnă , băgați și ceva zaibăr cu un taraf de lăutari de la Cotimaidan , care mai nou nu ”bat apa-n piuă ci o dau GRAVIDAȚIONAL din ”pompă și din trompă.

  13. Cam astea ar fi prioritatile: irigatii, impaduriri, extinderea retelei CF(cam ce-a facut imperiul in Banat)

  14. Ridicati-i bha o statuie lui Nicolae Ceausescu, ptr ca el a fost vizionarul si initiatorul acestui proiect, hulit si distrus de imbecilii care i-au urmat.
    In loc sa continuie lucrarile, le-ati lasat de izbeliste. Canalele au fost astupate cu gunoi, dalele care protejau malurile au fost furate si contzaranii si-au pavat curtile cu ele.
    Dupa 34 de ani de cand l-ati omorat ca pe un caine turbat, vedeti utilitatea sistemului de irigatii comunist?…..[Rumburak]

  15. Dacă au cumpărat și cumpără în continuare austriecii, ungurii din Ungaria, elvețienii, italienii, olandezii, arabii și orice venetic pământul României, pământ pentru care și-au dat viața străbunii, lucrurile încep să se miște cu irigațiile, șoselele etc…

  16. Caile ferate existenta au fost lasate balta de decenii de izbeliste pana s-au trezit(sau au fost treziti)ca trebuie sa le care cerelalel din Ucriana sau e inainte de vreo campanie. Prin 90 si 2000 si poate chair 2010 inca se mai ce-a ramas nefurat de vechiul sistem irigatii. Acum in 2024 i-a lovit pr comasati un avant electoral care se va dezumfla in prima zi de mandat.
    Comasatul Rares Bogdan s-a vazut cu sacii in caruta i s-a barlarit de taierile promise de pensii speciale. Artzanului comasarii i pasat mai mult de-o gramda de educatie la admiteri si bacalaureat trendul era de noi recorduri negative. Nu l-a interesat catusi de putin, el vrea o tine ina si buna cu purtor de cuvant la NATO, desi i s-a spus nu. In consecinta a uitat cum a casitigat cu voturi de la USR anti-PeeSeeDee pana s-au comasat cu Ciolacu cu Ciuca si batista pe tambal. Comasatii reiau teme sa se afle in treaba ei n-au facut au furat si lasat sa se degradezevsi distruga, orice.

  17. Septembrie , septembrie…am înțeles…dar care an ? Care secol ? De fapt știți ceva ? Nici nu contează. Poporul ăsta inert oricum nu are nici o pretenție, nu dorește nimic și nici nu se grăbește undeva. Am auzit că abia așteaptă să voteze tot cu ăia care micționează pe ei din 89 încoace, cu comasații agreați la Înalta Poartă și cu neomarxiștii useriști, care cică cei din urmă menționați nu au avut suficient timp să distrugă România complet și românașii iobăgei ard de nerăbdare să le dea încă o ocazie după alegerile din anul ăsta…😆😆

  18. exact: in toata tara trebuie facute canale si conectate toate intre ele si evacuata apa din toate orasele de ploaie in ele!!!
    asa nu vor mai fi vreo 15-20 ani inundatii..
    daca adanciti Dunarea peste tot scapati si Germania de inundatii ptr un timp.

  19. Proiectul lui Ceausescu! Dar atunci pamantul irigat era al STATULUI ROMAN, si a fost inapoiat ROMANULUI, care in sistemul jafului de acum, L-a VANDUT STRAINILOR. Atunci cand pamantul era in proprietatea statului roman si romanului I s-a dat educatie gratuita, sanatatea gratuita, o slujba pe viata, un acoperis deasupra capului. Ce pamanturi vreti sa irigati astazi? Pamanturile strainilor ce papa SUBVENTIILE si exporta cerealele unde vor ei in timp ce romanul de rand imports malaiul?
    Erau magistrale de irigatii din Dunare, cu statii de pompare ce regulau nivelul Dunarii tragand apa pe canale de irigatii pe sute de Kilometri. Erau lacuri cu peste pe magistralele de irigatii unde statul Roman avea crescatorii de peste, ferme pomicole pe nisipul de la Dunare. Erau suprafete unde se crestea orez. ATI DISTRUS TOTUL! ATI LASAT DUNAREA SA SE REVERSE SI SA INUNDE MII DE HECTARE PT CA NU MAI PUTEATI CONTROLA NIVELUL APEI. TOATE STATIILE DE POMPARE LE-ATI DISTRUS SI JEFUIT.

  20. În judeţele Teleorman, Olt şi Dolj nu mai este apă pentru a iriga din cauza faptului că nivelul Dunării a scăzut, a anunţat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

    „Din nefericire, în Teleorman, Olt şi Dolj nu mai avem apă pentru a iriga! Din cauza faptului că nivelul Dunării a scăzut, la staţiile de pompare din amenajările Giurgiu – Răsmireşti , SPA Pietrişu, amenajarea Viişoara, SPA Roptoare, SPA Gârla Iancului, amenajarea Olt – Călmăţui, SPA Dunărea, amenajarea Terasa Corabia, SPA Celei, staţia Vâlcovia, amenajarea Sadova – Corabia, SPA L1, amenajarea Nedeea – Măceşu, SPA1 Nedeea, amenajarea Calafat – Băileşti, SPA Basarabi, amenajarea Cetate – Galicea Mare, SPA 1, nu mai există nivel de exploatare. Apele s-au îndepărtat de ţărm, cu toate măsurile luate pentru a draga canalele de aducţiune, nu mai avem apă la prize. La Zimnicea o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă”, a scris pe Facebook ministrul Agriculturii.

    Potrivit acestuia, în perimetrele în care s-a irigat, starea de vegetaţie este bună, iar culturile nu sunt afectate.

    Pana si Eufratul a secat anul trecut, nu ca revine Isus, ci ca tinde sa devina ceva frevent, pe viitor.
    Dupa ce in Romania dupa ce 35 de ani s-a furat nu s-a construit nu se va face in veci cat domneste aceiasi clasa politica inscainata prin 1990, aceiasi securisti, rudele si copiii lor politici.

  21. Ce sa irige si ce sa transporte?Terenurile tarii date de borfasii de la ciolan la araboi si culturile care pleaca la musulmanii spagari.Canalul il facem ptr ca asa au promis araboilorcand le-au dat insula Brailei,parti din Dobrogea si Baragan Vedeti ce marfuri pleaca prin portul Constanta si la cine pleaca:capre in Iordania,oi,grau,porumb,padurile tarii,Emirate,Qatar,turci,etc.

  22. irigarea culturilor si alte lucrari suplimentare maresc costurile de productie, iar pt export trebuie sa existe piete(de ex, in India s-a spus ca, de fapt, „se exporta si apa odata cu cerealele), insa preturile produselor exportate sunt limitate de concurenta. In plus, investitiile trebuie sa faca profit si sa se recupereze, altfel fondurile pt investitii si subventiile sunt obtinute pe seama impozitelor platite de contribuabili.

  23. Apa este pentru „premiantii” latifundiari. Prostii de romani platesc factura…cam ca la 1907 cand regele Carol I si „marii” oameni politici alogeni si romani au impuscat cu armata vreo 12000 de tarani…Faza este ca soldatii romani au tras in romanii lor…cam ca jandarmii nostri astazi…ca sa vorbim un pic si de regele carol I care a dispretuit si spoliat poporul roman…

  24. România își producea hrana în proporție de 30 la sută , în zona subcarpatică. Asta era pe vremuri în economia ”planificată”, iar canalul cu pricina chiar era în lucru. După 1989 s-a terminat totul , inclusiv canalul , s-au furat până și cablurile electrice, nu mai vorbim de instalații de pompare , excavatoare și alte utilaje grele….”Buneii” lui alde ministru ăsta știu ei pe unde au ”aterizat”, prin ce conturi.Insuși ministru ăsta al agriculturii nu a apărut din neant , era acolo ”copil” din trupa Iliescu, era în formare … Eminențele prostiei au condus România din 1989 până astăzi , ținuți la putere de oamenii fără școală carte au pus botul la purcoiul de minciuni de fiecare dată în alegeri . Acu mai avem una , cea cu canalul, nu face nici un rău să minți cu așa ceva , doar produce iluzia că ești deștept și știi să guvernezi. ”Ași !” ar zice nenea Iancu .

  25. Daca erati ATENTI, observati ca-i intr-un PROGRAM, deci partial sau total sunt din fomduri europene. Este adevarat ca sistemul de irigatii este planificat de pe vreamea cand in Romania existau oameni cu IQ si specialisti. Problema SECETEI a fost studiata de Dr. ing. Ion Țâru (1928-2023) in 44 de ani cercetare CP I dedicandu-se pana la sfarsitul vietii profesiei sale. A scris un trat despre Seceta sia adresat memori institutilor, pt salvarea Baraganului, unde au fost distruse sute de hectare prin grovuri, fiind specialist in ameliorarea solurilor saraturate. Totul INUTIL pt o Romanie decorticata. Petre Daea este tot din vechea generatie, pe care l-ati ridiculizat de cate ori ati putut pt ca nu era de a lui Catu-matu, Iohannis,Lucovid. A inteles necesitatea continuarii sistemului de irigatii. Romania poate hrani 80 de milioane daca este lasata sa faca agricultara. Ciolos e comisarul care a favorizat Franta si dezavantajat Romania. Politica UE a fost de limitare a productiei agricole. Ursula a incurajat deci o putem numi crescatoare de viermi, greieri, sperand sa transforme europenii din omnivori sau vegani in insectivori, prin reducerea agriculturii clasice. Trist este ca nu avem industrie alimentara pt a prelucra. Am inchis, vanzand fabricile de bere Ursus si Silva si am distrus plantatiile de hamei din Ardeal. Poate nu stiti, dintr-un kg de orzoaica se faceau 10 litri de bere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.