Scandal istoric

A debutat în cultura monumentală de for public, în tinerețe, cu ecvestra „Avram Iancu”, în urma unui concurs național. Lucrarea, excepțională, se află în centrul orașului Târgu Mureș.
Azi, Bucureștiul are un nou brand deja omologat de turismul cultural: ecvestra „Carol I” aflată în fața Fundațiilor Regale, actualmente în cadrul Bibliotecii Centrale Universitare.
Aceste lucrări aparțin sculptorului Florin Codre.
Același Codre a câștigat, în 2007, un alt concurs național: un monument dedicat Marii Uniri. Centenarul acestui eveniment a trecut ca gâsca prin apă.

La Arad, unde ar fi trebuit să fie instalată „Coloana Armoniei”, lucrarea cu care Codre a câștigat acel concurs, gâscanul era Falconetti. Gheorghe Falcă. La Ministerul Culturii, paznicul de serviciu era Kelemen Hunor.
Codre a executat forma finală a „Coloanei” în China. E în marmură.
Acasă, în Portul Constanța, autoritățile române nu au vrut să recepționeze lucrarea.
Penalități căcălău, zi de zi…
După luni de zile, Codre și-a vândut una dintre cele mai dragi proprietăți, „maternitatea” de iepe de la Brodina. A scos „Coloana” din port și a mutat-o pe o proprietate din Franța.
Când va avea Franța tricentenarul Revoluției Franceze, are deja o lucrare genială, superbrâncușiană, universalmente admirabilă.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Ioan Buduca 1114 Articole
Author

24 de Comentarii

 1. Păi bre..Și la statuia ecvestră din tg mureș sculptorul și biserica ortodoxă au făcut greșeli mari,.Dă impresia că tocmai iese din grajd,..și calu are organul pe spate,. deci,.aiuriți bre..Iar știm din istorie că de avea un cal, nu pleca pe jos la wiena..

 2. „Hai,Romania”. Nu cumva Ciolacu a dat cu mucii in fasole cu virgula dintre Hai și Romania?

 3. Omul face parte din categoria celor fugiti afara ce erau convinsi ca acolo se vor realiza. Mai toti s-au reintors dupa ’90 motivand ca comunismul a disparut din Romania desi … Daca a fost atat de bine pentru ei afara, de ce s-au mai reintors pe capul alora care au mancat salam cu soia?

 4. Pacat! Elementele acelea din foto sugereaza o coloana impleticita ca o funie. Ar reprezenta foarte bine poporul roman care iese tot impleticit de la carciuma.
  Intr-adevar, o lucrare geniala! Ar fi stat foarte bine alaturi de genialul cartof infipt in tzeapa……[Rumburak]

 5. ‘ Binecuvântata … uitare ‘, ‘Cartoful’ din Piața Revoluției, ‘Poneiul lui Patapievici’, ‘Frunza lui Udrea’.etc..

 6. Publicați revărsările de ură ale lui Nagy Urs, și cenzurații tot ce scriu românii!
  Nu e scandal, e trădare și rușine națională cum a fost terfelită de cei care conduceau România aniversarea Centenarului Unirii și Centenarul Tratatului Trianon, inclusiv prin refuzul președintelui Iohannis da promulga legea ca data de 4 IUNIE să fie decretată Sărbătoare Națională. Kelemen Hunor cu iredentistul și revizionistul UDMR serbează în România nestingheriți toate sărbătorile naționale ale Ungariei. În schimb Ungaria a putut umple Ardealul de statui de unor personaje care 900 de ani au prigonit pe românii majoritari, viitoare locuri de adunare pentru mișcări revizioniste.
  “Și roșu, române, ți-e steagul.
  Și-un geniu e tâlcul, s-o știi.
  Al neamului geniu, vezi-bine:
  E roșu de-o tristă rușine,
  Că vremea-ndreptării nu vine,
  Că tot mai cu multe mânii
  Ne-ajunge voitul dezastru;
  ….
  Satano, de unde ne vii?”
  (G. Coșbuc)

 7. mulțumim „reguloționarilor!” =reguluție în arta urâtului-de la urât la mai urât, banii și bunurile dobândite -înapoi la bugetul statului”

 8. Ecvesta „Carol I” e un exemplu grăitor a lipsei de simț estetic elementar: este supra-dimensionată pentru piața în care a fost amplasată! Cine ore orbul găinilor, poate să o compare cu statuia lui Mihai Viteazu din Piața Universității – exemplu de bun gust și armonie. Foarte corectă decizia autorităților de a frână hemoragia amplasării de pietroaie în locuri publice

  Ne-a fericit artistul – lipsit total de har – cu o producție, așa că putem spune: ajunge o măciucă la un car de oale! Restul găselnițelor să și le țină!

 9. Asta-i tare de tot ca si-a vandut maternitatea de ‘iepe’ de la Brodina…
  Cu dzeci de ani in urma, in media bastinasa, a fost destula circoteca ca domnu’ sculptor s-a laudat ca a dat o ‘iapa’ ca sa cumpere(de la un pretins mostenitor) scheletul din lemn al casei parintesti a maestrului Brancusi de la Hobita pentru mutarea imobilului in alta parte!!!
  Sau poate in alta tara…

 10. @ Marele scUrs si @ Rumburak , voi vorbiti ? La voi dupa fiecare tufa apare cite un ” kkt , pardon o ” figura istorica neaos maghiara . Petofi , Ludovic de Anjou , Sigismund de Luxemburg , Bem (nu bem ca honvezii vostri) , etc. Vad ca cerberul(cerberii) de la cenzura au treaba numai cu noi . Voi … aveti aia care spunea scUrsul de la cal….

 11. Macar ursul recunoaste franc ca este ungur. Celalalt se da drept roman neaos. Astia ca el sunt periculosi.

 12. @De la Nistru pin’ la Tisa:

  Nu esti singurul care observi dublul standard in moderarea comentariilor, cu favorizararea batatoare la ochi a celor antiromanesti, in special a celor proruse. Vezi de exemplu articolele recente despre aniversarea deportarii tatarilor, Fintina Alba, Transnistria.

 13. @ intrebi si tu ? – 26 mai 2024 la 7:39

  Cei care au „fugit” (termen folosit de imbecili) din țara (poate că-mi arăți o SINGURA familie care n-are niciun membru emigrat într-o țară dezvoltată) sunt în majoritate tot plecați sau reîntorși în Occident.
  În al doilea rând, cei plecați s-au dus pt. a câștiga într-o lună cât câștigau într-un an în Valahia, nu de dragul de-a părăsii familia și locurile natale.
  În al treilea rând, putinii care s-au întors n-au făcut-o imaginându-și ca România s-ar fi dezvoltat ca și Occidentul, ci de dorul de casă, familie și locuri din copilărie.

 14. Dacă trimite mail îi schimbă Temu produsul; cele mai bune, rezistente și uzuale cabluri sunt alea cu trei fire. Alea cu 4 fire sunt pentru leduri. Când filează o lampă pe ele și scoți firul de Transilvania, plusul și minusul de la alimentare bulește lița pe ARGB-ul Basarabia. Foarte frumos monumentul, pe esplanadă la orice fabrică de automotive din Arad; te gândești că vroiau să-l pună în mijlocul unui lac cât două bazine de înot cu trei pontoane la 4 fire!?

 15. O jignire mai grava decat sa ma faci ungur , nu gaseai?
  Daca nu-mi plac mizeriile astea din sculptura moderna, mai ales cele de dupa 1989, nu inseamna ca nu-s roman. Mai era o ,,sculptura” moderna care avea niste tepi ca un arici, nu mai stiu ce dorea sa semnifice. Muica, ce opera colosala mai era si aia!
  Toate porcariile astea ,,moderne” din sculptura si pictura sunt in fapt o batjocorire a artei si a simtului estetic. Din pacate prostovanii pun botul si le considera mari capoadopere.
  Mai scrisei aici, pe forum: si sculpturile de genul acesta sunt ca manelele. Cand nu poti sa faci o piesa muzicala buna, faci o manea si-i duci de nas pe prosti……[Rumburak]

 16. ” Capodopera ” arata ca niste craci ingarligati, cum vezi la Antena Stars, ori la Canal D. Asta a baut apa dupa Bolborea, alt geniu pustiu.

 17. @@batalionul de cremaliere- mah rumbourage , nu eu te-am facut ungur ,ci cei care s-au straduit sa te proceeze.dar vad ca Ț intelighentia” aia a ta nu poate depasi bascalia si brambureala.Sau mahmureala ? da sovinismul vine si de la betie….sau dupa betie cind nu gasesti decit apa sa-ti ” stingi” setea.Nu faptul ca nu-ti place o „opera de arta” ci faptul ca tu faci din bascalie si denigrare ” opere de arta „.Intoarce-te in tenebrele mahmurelii tale…..Aaaaa si daca esti UNGUR de ce te simti jignit ? Sau esti un haloaimais pe acolo si nici tu nu stii ce esti ?

 18. …cea mai frumoasă,elocventă și obiectivă prezentare,care nu s-a alterat în ciuda trecerii secolelor:”Gesta Hungarorum”,cap.44,așa grăit-a Anonimus :”…căci în vremea aceea în mintea lor,ungurii nu aveau altceva decât să ocupe țări și să subjuge popoare,îndeletnicindu-se cu războiul.De aceea în acele vremuri ungurii iubeau așa de mult să sugă sânge omenesc precum lipitoarea iubește să sugă”-acum,fiindcă nu mai pot practica acest obicei(omagiat în versuri și de Koloman Thaly),se mulțumesc cu urșii(sau alte vietăți nefericite ce se rătăcesc prin zonele cunoscute),sau cu trufele de urs;da’ își dau cu părerea murdărind cu produsele unei digestii intelectuale infecte tot ce nu e unguresc în România,cum se vede și pe acest forum;ei,să vedeți dacă brașovenii ar avea ideea să ridice în piața centrală unmonument care să amintească faptul că scâfârlia lui Mozses Szekely a adăstat acolo o vreme,înfiptă într-un par,urmare a luptei în care Radu Șerban Vodă l-a învins pe protejatul turcilor,care fugea cât putea,viteazul,a fost ajuns de un oștean valah…sau să imagineze cineva un monument care să simbolizeze cele q50 de steaguri secuiești capturate tot în acea bătălie de valahi…sau niște obeliscuri cu câte o opincă în vârf…măcar să aibă motive să își verse definitiv fierea și să devină oameni normali,trăitori în mileniul III

 19. …scuzați,150 de steaguri capturate-nu era dezonoare mai mare în acea vreme decât să-ți abandonezi steagul…acum ni-l bagă în ochi,uitându-i istoria

 20. M-am prins cu ce te-am ofuscat atat de tare: esti din cei carora le plac manelele.
  Salutari de la Salam……[Rumburak]

 21. Siii….”dragalasa” Turcan ce face ? Doar operatii estetice si tzoale de lux ? Foarte bun articol: „La Arad,…. gâscanul era Falconetti, Gheorghe Falcă. La Ministerul Culturii,… paznicul era Kelemen Hunor. Dar Hunor asta continua sa fie „paznic”. El nu mai este ministru dar „paznic” da !

 22. …citesc într-o altă gazetă ca la Oradea până și pe capacele de canal(cel puțin cele din centrul orașului) scrie „Nagyvarad”… probabil ca să emane,din când în când măcar,câte o aleasă mireasmă imperială,să dea puteri luptătorilor „nem,nem,soha”

 23. „sculptura” din poza
  superbranzziana
  nu e decat o colectioe de segmente de calu industrial chinezesc…

  -sa nu mai pomenim de bolborea,
  edecu ala.

  (astia fac concursuri INTRE EI)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.