Tragedia de la V. Babeș, la un pas de a se fi petrecut și la Timiș

Incidentul tragic produs luni seară și soldat cu decesul a trei persoane într-un tir ATI nu este singurul de acest gen. Și, chiar dacă secretarul de stat Raed Arafat declara aseară că a fost un singur TIR a avut probleme, din totalul de cinci, iată că lucrurile nu stau deloc așa. Au fost probleme la Iași, la Ploiești, dar și la Timișoara, așa după cum menționa cotidianul încă din noiembrie anul trecut.

Atunci, colegul Mircea Pavel scria, în exclusivitate pentru cotidianul. ro:

TIR-ul ATI de la Timișoara nu ar fi fost defect

„TIR-ul de Terapie Intensivă, pentru pacienții cu Covid 19, care s-ar fi defectat, miercuri, la Timișoara, la doar două zile după ce a fost pus în funcțiune nu a fost stricat. A fost vorba, doar, de o eroare de manevrare a instalației de oxigen și o neștiință a medicilor anesteziști de a repune instalația în parametrii ei normali de funcționare, deși au fost instruiți pentru astfel de situații.

Surse din rândul personalului medical care deservește unitatea ATI, din TIR, au declarat, pentru Cotidianul.ro, că Unitatea mobilă, de la Spitalul Clinic Municipal Timișoara, nu s-a defectat.
«A fost vorba de o eroare de manevrare a instalației de oxigen, ceea ce a dus la o scădere a presiunii și, implicit, la blocarea ventilatoarelor atunci când medicii anesteziști au solicitat trecerea alimentării cu oxigen pe buteliile, de rezervă, cu care era dotat TIR-ul. În mod paradoxal medicii anesteziști nu au știut cum să procedeze pentru repornirea ventilatoarelor ceea ce a dus la o criză. Toți pacienții a trebuit să fie mutați în mai multe secții ATI, din oraș. Nu înțeleg cum n-au știut doamnele doctor să intervină la aparatura Unității mobile, deși au urmat cursuri de utilizare a acesteia. Doamnele anesteziste au început să țipe la noi și să se agite că le mor pacienții, dar nu au știut cum să remedieze situația. Ca să vedeți, depanatorii care au venit să repare instalația de oxigen nu au făcut altceva, decât să o reseteze și Unitatea mobilă e, din nou, funcțională», au declarat surse medicale de la Spitalul Clinic Municipal Timișoara.

Ceea ce a fost declarată o defecțiune, a TIR-ului ATI, a dus la mutarea celor 9 pacienți ( unul dintre ei a decedat înainte de blocarea instalației de oxigen), infectați cu Sars Cov 2 și care urmau un tratament de terapie intensivă în Unitarea mobilă, în alte spitate din oraș. Chiar din aceeași zi, în care a fost declarat defect, TIR-ul ATI de la Spitalul Municipal de Urgență Timișoara era din nou funcțional, gata să primească alți bolnavi infectați cu Covid 19. Totul e ca și doamnele anesteziste să fie la fel de pregătite. Conducerea spitalului a confirmat faptul că Unitatea mobilă este funcțională, dar nu a vrut să comenteze, în nici un fel, declarația asistentei ATI, din Unitatea mobilă“.

Foto TION : Unitatea mobilă ATI de la Timișoara.

Probleme și la Iași

Iar la Iași, tot în noiembrie 2020, un astfel de TIR, reparat și mutat în curtea Spitalului Municipal Iași după ce a dat de furcă medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase, avea din nou probleme. Daniel Maliţa, managerul unității medicale, spunea că de vină a fost o fluctuaţie a nivelului de oxigen. Iniţial a scăzut, din cauza consumului foarte mare şi a fost necesară schimbarea sursei. Când a trecut pe staţia proprie a TIR-ului, presiunea oxigenului a fost prea ridicată şi a dat aparatele peste cap.

„Probabil, în funcție de evoluția clinică a fiecărui pacient a fost nevoie la un moment dat de un consum prea mare, care a dus la un dezechilibru al presiunii, adică la o scădere brutală pentru ceilalți, și atunci a început avaria. Instalațiile au intrat în avarie și, din acest motiv, am decis să evacuăm repede pacienții, ca să vedem exact cauza și să o remediem, să nu se mai întâmple”, spunea Daniel Malița pe 18 noiembrie 2020.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. Cand spun ca panaramele de lux din guvern arunca bani pe rable revopsite si retipluite care ucid cu certitudine, sa poata fi vandute, nu crede nimeni! Imi amibtesc iar vorbele unor soferi care prin interpusi din politica, au cumparat microbuze tipluite si vopsite sa arate ca noi de la nemturieni(jumate rable si jumate nou vopsite), pe langa cele 1000 microbuze, au fost obligati la pachet sa ia bonus si 400 tiruri rable vizibil! Asta se intampla acum cred 3 ani cand au batut palma cu transferul eurolines la nemturienii flixbus dar pe infrastructura romaneasca, ei necontribuind prin contract la nicio investitie in Romania, fix cum s-a intamplat cu destule firme straine=5 ani fara nicio taxa in Romania si dupa, au plecat cu brio imbogatiti, una din firme fiind Interex franceza.

  2. Instalatiile se defecteaza,sare o siguranta, se arde o placa electronica, un motor.
    Dar trebuia sa fie tuburi mici portabile si personal de supraveghere permanent care in caz de defect sa conecteze pacientii la aceste tuburi ca in salvare.
    Aici e vina. Cine detine abatorul sa aibe si personal de deservire.
    Alrahat nu trebuia sa accepte folosirea abatorului fara astea.
    Al doilea…AU MURIT OAMENI…VOR MAI MURI OAMENI DACA NIMENI NU-SI DA DEMISIA DIN CEI CARE CONDUC.
    Tirul este doar o masina de salvare mai mare. Unde sunt pompierii de pe ele.

  3. Si totusi… La locul unde s-a produs tragedia unde erau medicii si asistentii DIN PRIMA LINIE de nu a observat
    NIMENI asa zisa defectiune tehnica -oprirea oxigenului ? Despre asta nu se vorbeste! Oare de ce? PS Nu cumva e vorba de necunoasterea legii gazelor de acest personal pv=constant dupa care functioneaza incriminatele aparate ucigase? Si cineva a reglat gresit presiunea oxigenului deregland astfel si debitul, cauzand astfel moartea pacientilor ?

  4. Nu te revolta asa de usor. Aceste unitati mobile sunt pt catastrofe. Gandeste-te ca ar veni un cutremur, unde acorzi primul ajutor, unde ii tii pe raniti pana poti sa-i transeferi. De mult am auzit de un dezastru intr-un bloc unde au fost chemate salvari si din alte judete. Deci una este sa folosesti cateva ore si alta sa-l transformi in salon de spital cu functionare zile intregi. Iohannis a inaugurat cu Armata dupa el un spital de fite, pt ca acolo s-a pozat in neglijeu una ca sa arate cat de cald si de bine este. De ce nu functioneaza pt oamenii de rand? Pare un adevarat sanatoriu cu parc etc.

  5. Principalele doua cauze pe care le poate vedea oricine sunt:
    -BOLNAVII NU SUNT SUPRAVEGHEATI DE NIMENI PERMANENT. Sunt parasiti in saloane si autospeciale si mai sunt vizitati din an in Paste de cate un cadru medical.
    -NU SE CUNOASTE TEMEINIC APARATURA SI PROCEDURILE DE OPERARE CU INSTALATIILE DIN DOTARE, DIN SALOANE SI DIN AUTOSPECIALE.
    Eroii nostri din spitale nu-si cunosc bine nici macar instalatiile din dotarea spitalelor, De aceea se intampla sa le ia foc si sa le arda de vii pacientii din saloane sau chiar si pe masa de operatie.
    Pe medicii de la Babes i-a anuntat depanatorul aflat intamplator acolo si caruia procurorii sunt acum pe punctul de a-i lua capul din cauza ca n-a intrat la bolnavi sa-i salveze. A cui era datoria sa stea cu bolnavii, a depanatorului?

  6. Arafate, daca nici mediocii anastezisti nu stiu sa umble cu aparatele, atunci cine? Poate ne spune dl Bubanek, care tuna si fulgera impotriva lui Cercel, ca a pus sefa la sectie ATI o virusoloaga!

  7. Ca la orice gaz din orice butelie sub presiune, trebuia sa existe un regulator de presiune ptr a te putea folosi de gazul respectiv.
    Ce mare filosofie o fi sa reglezi regulatorul la o anumita presiune si acesta s-o mentina, nu pot sa-mi imaginez. Cu atat mai mult cu cat in cazul aparaturii medicale sunt sisteme de siguranta si alarmare in cazul iesirii din parametrii normali.
    Doar daca nu stai langa bolnavi si langa aparate sau esti prost gramada si nu stii ce sa faci se poate intampla o catastrofa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.