TIR-ul ATI de la Timișoara nu ar fi fost defect

TIR-ul de Terapie Intensivă, pentru pacienții cu Covid 19, care s-ar fi defectat, miercuri, la Timișoara, la doar două zile după ce a fost pus în funcțiune nu a fost stricat. A fost vorba, doar, de o eroare de manevrare a instalației de oxigen și o neștiință a medicilor anesteziști de a repune instalația în parametrii ei normali de funcționare, deși au fost instruiți pentru astfel de situații.

Surse din rândul personalului medical care deservește unitatea ATI, din TIR, au declarat, pentru Cotidianul.ro, că Unitatea mobilă, de la Spitalul Clinic Municipal Timișoara, nu s-a defectat. ” A fost vorba de o eroare de manevrare a instalației de oxigen, ceea ce a dus la o scădere a presiunii și, implicit, la blocarea ventilatoarelor atunci când medicii anesteziști au solicitat trecerea alimentării cu oxigen pe buteliile, de rezervă, cu care era dotat TIR-ul. În mod paradoxal medicii anesteziști nu au știut cum să procedeze pentru repornirea ventilatoarelor ceea ce a dus la o criză. Toți pacienții a trebuit să fie mutați în mai multe secții ATI, din oraș. Nu înțeleg cum n-au știut doamnele doctor să intervină la aparatura Unității mobile, deși au urmat cursuri de utilizare a acesteia. Doamnele anesteziste au început să țipe la noi și să se agite că le mor pacienții, dar nu au știut cum să remedieze situația. Ca să vedeți, depanatorii care au venit să repare instalația de oxigen nu au făcut altceva, decât să o reseteze și Unitatea mobilă e, din nou, funcțională”, au declarat surse medicale de la Spitalul Clinic Municipal Timișoara.

Ceea ce a fost declarată o defecțiune, a TIR-ului ATI, a dus la mutarea celor 9 pacienți( unul dintre ei a decedat înainte de blocarea instalației de oxigen), infectați cu Sars Cov 2 și care urmau un tratament de terapie intensivă în Unitarea mobilă, în alte spitate din oraș. Chiar din aceeași zi, în care a fost declarat defect, TIR-ul ATI de la Spitalul Municipal de Urgență Timișoara era din nou funcțional, gata să primească alți bolnavi infectați cu Covid 19. Totul e ca și doamnele anesteziste să fie la fel de pregătite. Conducerea spitalului a confirmat faptul că Unitatea mobilă este funcțională, dar nu a vrut să comenteze, în nici un fel, declarația asistentei ATI, din Unitatea mobilă.

Foto TION : Unitatea mobilă ATI de la Timișoara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

12 Comentarii

  1. Superb! Din greseli in greseli si din erori in erori se omoara cu buna stiinta bolnavi in Romania! Felicitari profesionistilor din guwernerul mieu care ii plaseaza pe toti ucigasii intrun loc de munca pentru atingerea scopurilor personale si de grup! Nu se misca nimic in Romania fara cloacele politic!

  2. La cati morti are Arafat pe constiinta, mai contează unul in plus? Ca doar nu era maica-sa sau taică-său, n-așa, jigodii cu pretenții de medici salvatori, huo!

  3. 1. “o eroare de manevrare a instalației de oxigen, ceea ce a dus la o scădere a presiunii și, implicit, la blocarea ventilatoarelor”
    2. “În mod paradoxal medicii anesteziști nu au știut cum să procedeze pentru repornirea ventilatoarelor”
    Observați ticăloșia! Nu cine a făcut manevra greșită care a dus la blocare este vinovatul, ci medicii care nu au știut să remedieze!
    Dacă medicii anesteziști trebuie să știe și mentenanță ar fi bine ca și depanatorii (?) care resetează să știe să trateze boli infecțioase. Le-ați atârnat după gât lângă stetoscop doamnelor doctor și o sfoară cu cheia cu care să schimbe butelia de oxigen?
    Nu vă hărnicți doamnelor doctor unde nu vă sunt competențele fiindcă dacă Doamme ferește pățesc ceva pacienții pentru o manevră tehnică greșită, “sursele declară că medicii sunt de vină”, iar știința procurorilor la dat cu presupusul de ce s-a întâmplat dă iute ucidere din culpă. Că la procurori și DNA suntem fruntași. Nu degeaba Țarina procurorilor pe UE este din România.

  4. ziaristule, cred ca e groasa. sper ca ai ceva bani pusi deoparte (sau poti face un credit). am ceva cunostinte doctori – se pare ca o sa te dea in judecata pentru calomnie… se pare ca ce ai scris in articol nu e chiar adevarul

  5. Ciudat este ca o asistenta fără pregătire de specialitate are o părere atât de elaborata vis a vis de actul medical a medicilor ATI din acel TIR. Unde am ajuns fraților? Mai bizar este ca părerea doamnei asistente este asemănătoare cu părerea managementului spitalului…Ceva pute aici!

  6. De ce erau 10 pacienti intr-un tir cu capacitate de 6? De ce azi s-a dat aviz pt functionarea tirului cu 6 pacienti. Faptul ca managerul forteaza mana si suprasolicita tirul obligand personalul medical sa interneze 10 pacienti(nu 6 cat ar fi permis) si astfel sa produca catastrofe de ce nu se aminteste.n articol. De cand medicii ATI.isti sunt si ingineri? De ce personalul de la instalatia tirului care era prezent nu au facut nimic daca e cum scrieti in articol? Pe ce se bazeaza afirmatiile din articol? AAAA, PE SURSE!!!dar de ancheta de azi care spune ca tirul a fost suprasolicitat dc nu se vorbest? Cel mai usor e sa areti cu degetul spre medici. PS: nu sunt medic, am studii juridice, sens in care va recomand inainte sa faceti astefel de articole sa fiti mai informati + recomand echilibru si obiectivitate in articole daca va tineti presa si nu can can.

  7. Domnu ziarist, ia da o fuga pina la Lugoj ca a cazut oxigenul la ATI si se transfera toti bolnavii la Timisoara. Precis n-au facut doctorii ceva lipituri bune la teava de oxigen. Aaa, nu stiai? Las’ ca iti spun eu „pe surse”.

  8. oare nu cumva asta e declaratia cuiva care incearca sa scoata un tap ispasitor dupa ce acest tir a fost deschis cu heirupul? greu de crezut ca 1. asistentele de terapie intensiva s-asa supramuncite mai au energie sa faca astfel de declaratii ironice; 2. stiu ele cum sta treaba cu presiunile si backup modes. Doar un om cu musca pe caciula, cu mintea odihnita (un manager, de exemplu, zic si eu..) care habar nu are ce inseamna munca la covid mai ales intr un TIR poate face o astfel de declaratie.
    oh.. and BTW.. de ce e nevoie de unitate mobila? de ce nu se deschide o unitate fixa in cadrul spitalului? v ati intrebat asta, jurnalistilor? intrebati ‘asistena’ ca sigur stie sa va spuna si ar fi in avantajul ei sa nu mai lucreze la un TIR.. asta daca ar fi asistenta cea care a facut declaratia. Dar nu e asistenta, stim asta, ci e un alt jeg de om care otraveste acest sistem medical.
    oh.. si de ce se redeschide unitatea mobila doar cu 6 paturi? Nu cumva ne contrazicem aici putin? de ce nu deschideti cu 12 paturi daca totul e perfect?

  9. Pacat cand luptele politice intre tot felul de „ciubucari” de meserie sunt aruncate pe profesionisti. Pacat cand incompetenta celor responsabili de infrastructura este aruncata pe cei care stau si lupta pentru viata acestor oameni! Ireal! Medicul ATI este de vina ca spitalul nu are infrastructura? Eu stiam ca infrastructura, gazele medicale, echipamentele … sunt apanajul managementului! …si uite cum acesti Penibili si spala pe maini si arunca responsabilitatea pe medici! Rusine!

  10. Domnule asa zis jurnalist,de ce ai modificat continutul articolului? Poate ca „sursa” n-a fost decat o răuvoitoare fara competenta in aceasta problema? In mod cert nu o asistenta ATI! Sau poate pentru ca trebuia sa te documentezi un pic,sa citesti macar comunicatul DSU? Si oare de ce conducerea spitalului nu comenteaza?! Rusine!

  11. Un ziarist profesionist face ancheta jurnalistica inainte sa scrie, nu se ia dupa toate barfele josnice.
    De ce nu ati vorbit si cu medicii dle Pavel, medicii care au reusit aproape imposibilul de a tine toti pacientii in viata ? Nici macar nu ati avut curajul sa spuneti numele sursei.
    Rusine sa va fie !!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.