Se întorc vremurile abaterilor politico-ideologice?

Audio: Cum sună vocea UE

”Asta chiar ne pune răbdarea la încercare. Meritați o medalie pentru răbdare. Și asta e parte din Europa”, a spus ministrul german pentru Afaceri Europene, Michael Roth, la întâlnirea prin videoconferință a omologilor săi, la începutul săptămânii. Era vorba despre o defecțiune tehnică, iar ceea ce a rezultat pare să fie vocea actuală al Uniunii Europene. Nu este vorba doar despre tehnica ce mai dă greș, ci și despre blocajul în care a ajuns bugetul UE împreună cu pachetul financiar pentru refacerea economică, numit ”Next Generation EU”.

Ungaria și Polonia nu vor să accepte condițiile pentru accesarea banilor europeni, iar fără unanimitate bugetul record pe următorii șapte ani, de 1,82 trilioane de euro, nu poate să treacă. În presa europeană, motivul opoziției Poloniei și Ungariei este condiționarea accesului la fondurile UE de respectarea principiilor statului de drept. Mai toți liderii europeni nu înțeleg de ce guvernele de la Varșovia se opun acestui buget, câtă vreme în acest fel își fac singure rău, amânând accesul la un buget european de care au mare nevoie, la fel ca și Italia, Spania și toate statele lovite de criza provocată de măsurile împotriva pandemiei.

Premierul Olandei este cel mai înverșunat împotriva lui Viktor Orban, a mers până într-acolo încât a spus în fața parlamentului Olandei că ar putea exista soluția construirii unui buget european cu doar 25 de state, fără Polonia și Ungaria. Numai că asta ar anula ambițiile federaliste ale Franței și ar transforma UE într-o uniune pur interguvernamentală. Opoziția de extremă-dreapta din Olanda îl acuză pe premierul Rutte că ”nu are curajul” lui Viktor Orban. Rutte a răspuns: ”Să urmez exemplul lui Orban? Să restrâng drepturile homosexualilor, să limitez libertatea presei, dreptul partidelor mici de a participa la alegeri. Ma bucur că nu sunt îngrozitor precum acest om”.

O luptă pentru impunitate sau pentru suveranitate națională?

Vom vedea însă ca guvernele Poloniei și Ungariei văd lucrurile altfel: nu mai este vorba despre statul de drept, despre bani și despre cum să obții mai multe fonduri profitând de principiul compromisului pe care lucrează UE. Acum este vorba despre identitate națională și suveranitate națională.

Unii diplomați europeni au înțeles că Ungaria și Polonia sunt dispuse să meargă foarte departe cu opoziția lor, ceea ce stârnește îngrijorare. ”Suntem la o răscruce și nimeni nu știe încotro ne îndreptăm. Știm doar că pachetul financiar nu poate fi adoptat câtă vreme Ungaria nu trece de partea noastră. Vom continua consultările, iar, la un moment dat, ungurii vor trebui să-și arate cărțile. Altfel, am dat de dracu’”, a spus un diplomat european, citat de Politco.eu.

Unii analiști unguri și occidentali consideră că guvernul Ungariei se opune bugetului pentru a încasa mai mulți bani. Dacă noul buget nu va trece, în 2021 Ungaria va primi aceleași fonduri europene ca și în acest an, în baza vechiului cadru financiar multianual, iar asta înseamnă mai mult decât prevede bugetul nou. În plus, condiționalitatea respectării statului de drept nu ar putea fi impusă, pentru că ar acționa retroactiv asupra bugetului actual, stabilit în 2014.

30 de ani de condiționalități politice

Însă tot mai multe voci de la Budapesta, printre care si fostul comisar European al Ungariei, Tibor Navracsics, consideră ca este vorba despre mai mult decât un calcul contabil. Deși nu este neapărat de acord cu poziția guvernului Orban, Navracsics atrage atenția că retorica Budapestei legată de suveranitate și identitate ar trebui luată în serios la Bruxelles. ”Cei care știu istoria Ungariei știu că poporul ungar nu face compromisuri atunci când vine vorba despre viitorul copiilor si nepoților nostri, fie că e vorba de un război de independență sau de un veto”, a spus ministrul Justiției din Ungaria, Judit Varga.

Într-un articol publicat de Index.hu, fostul comisar european Navracsics oferă o scurtă istorie a condițiilor legate de statul de drept impuse statelor UE. Concluzia este simplă – ”statul de drept” este o condiție introdusă cu dedicație pentru statele central și est-europene, înainte de aderarea acestora, și o condiție înăsprita pe măsura trecerii anilor. ”Vechile state membre nu au îndrăznit să-și retragă promisiunea de a primi în UE noi state, dar se temeau de îndeplinirea acestei promisiuni. De aceea au adoptat așa-numitele criterii pentru aderare de la Copenhaga, în 1993, iar primul dintre ele era respectarea statului de drept”.

Surpriza a vemit însă din Austria, stat care a aderat la UE în 1995. Nu un stat estic a fost cel care a pus pe jar UE, ci Austria, prin aducerea la putere e extremei drepte, în anul 2000. Acela a fost momentul în care mecanismele punitive ale UE (celebrul Articol 7 din Tratatul UE cu suspendarea drepturilor în cadrul Uniunii) și-au dovedit limitele.

Însă au trebuit să treacă 14 ani până când UE să inventeze un alt mecanism, de data aceasta cu o dedicație cât se poate de limpede pentru statele estice. Acesta pleacă de la așa-zisele amenințări sistemice la adresa democrației, implică un dialog între Comisie și statul in cauza, iar dacă dialogul nu dă roade, se ajunge la Articolul 7. Aceasta este acum situația Poloniei, din cauza reformelor în justiție și a refuzului de a primi imigranți conform sistemului cotelor.

Ultima inovație a UE în materie de penalizare a satelor estice este condiționarea accesului la fondurile europene de respectarea statului de drept. Așa cum nicăieri în Acordul Schengen (de care liderii de la București fac mare caz) nu se vorbește despre criterii politice pentru a deveni membru al spațiului Schengen, nicăieri în Tratatul UE nu se vorbește despre condiții politice pentru accesarea fondurilor UE de către un stat membru, stat care de altfel este și contributor la acel buget la care i se taie accesul.

A revenit vremea sancțiunilor pentru abateri ideologice?

Acum se încearcă impunerea acestei condiționalități politice. Pentru asta nu a fost nevoie de unamimitate; a fost nevoie de doar 55% din statele membre, reprezentând 65% din populația UE. Polonia și Ungaria nu s-au putut opune cu succes. Prin urmare, au atacat această condiționare pe un teritoriu unde erau avantajate puterea de veto – adoptarea bugetului UE. Momentul actual este unul prielnic pentru impunerea unor măsuri punitive și a unor condiții politice, pentru că pandemia și criza provocată de închiderea economiei grăbesc procesul de decizie și-l îndepărtează de cetățeni. Așa-zisul ”club al zgârciților” (Austria, Danemarca, Olanda, Suedia) vede cu ochi buni criteriul politic al statului de drept, pentru că îl pot folosi în lobby-ul lor pentru reducerea participării la bugetul UE. În contextul pandemiei, aceste state ”zgârcite” se bucură de susținerea conjuncturală a Italiei, Spaniei, Portugaliei, care au nevoie imediată de banii UE și nu vor să vadă cum Ungaria sau Polonia amână adoptarea bugetului. Cât despre statele din centrul și Estul Europei (Bulgaria, Croația, România, Slovenia, Cehia, Slovacia, țările baltice), amintitul Navracsics scrie că ”le este frică să atragă atenția asupra lor dacă se opun condiționării politice, pentru că ar putea fi și ele vizate de tăierea accesului la fonduri”.

Pentru moment, guvernele de la Varșovia și Budapesta nu par să se teamă și se opun condiționării politice a accesului la fondurile UE prin singurul mijloc pe care îl au la îndemână – blocarea bugetului multianual al UE.

Istoria relațiilor dintre cele două state și Bruxelles arată că este posibil un compromis până la viitorul summit european, în decembrie. Cum ar putea arăta un compromis? ”Dacă toate statele membre susțin că respectă statul de drept, atunci nu sunt motive să se opună acestei condiționalități”, a spus Vicenzo Amendola, ministrul italian al Afacerilor Europene. Însă nu este așa. Compromisul înseamnă o definire precisă a statului de drept. Altfel, condiționalitatea statului de drept se poate transforma în sancțiuni pe criterii ideologice, ar putea însemna căderea unui guvern (sub presiunea financiară) și înlocuirea cu unul care să îmbrățișeze linia ideologică dominantă în UE. ”Din fericire, nu mai trăim într-un sistem politic în care să fii sancționat pentru abateri ideologice și politice”, a spus ministrul ungar Judit Varga.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

29 de Comentarii

  1. Sunt curios cum voteaza in parlamentul european eurodeputatii nostri.Definirea exacta a notiunii de stat de drept este absolut necesara avand in vedere experienta trecutului.

  2. Europa ar trebui sa schimbe numele ca * Organizatia Statelor Independente ale Europei *…
    Am fost si lucrat in Olanda.
    Poporul bastinas alb este exasperat de emigrantii negri adusi tot de ei timp de secole la descarcatul marfii de pe vapoare. Acum jumate din Roterdam e negru care se ocupa cu prostitutie si droguri. Mizerie pe jos mii de hartii de la saorma aruncate prin centru .Mizerie si disperare si mai ales mizerie morala.

  3. Cinste lor, ca nu stau cu coada intre picioare si ling undeva stapanii

  4. Exact. Au incercat timid o definire a statului de drept dar au abandonat. Este si foarte greu. De fapt este o gaselnita a mai marilor Europei pentru a mai rupe din fondurile destinate tarilor din centrul si estul U.E. si a le dirija catre statele putenic industrializate. Cat priveste cotele de migranti, sa ne amintim declaratia lui Merkel din 2015, care afirma ca UE, este pregatita sa primeasca 1.000.000 de migranti ?! Ca si cum inviti pe cineva dar ii impui altuia sa-l cazeze si sa-i asigure masa ! Stai si te intrebi de multe ori daca acesti guvernanti, care ar trebui sa fie niste repere de luciditate, sunt intregi la minte ?!

  5. Sunt foarte intregi la minte dar respecta PLANUL DE GLOBALIZARE impus de sorosh. Amestecarea popoarelir si raselor pana inceme macelul intre ele. Este ca sicum ai face sa traiasca buruienile cu legumele.
    Finalul va fi legume anemice si pe cale de disparitie.

  6. Lasă că le găsește Kovesi o definiție! Dacă oficialii UE nu înțeleg motivele de opunere ale celor doua tari, sa analizeze cinstit experienta României. Năstase, Dragnea, Grebla, Remes etc.

  7. O poza sugestiva:
    Drumul spre UE este pavat cu stele si bune intentii…..[Leo]

  8. Au dreptate sa ia aceasta decizie cele doua tari , bravo lor , felicitari si respect ! Lumea sa trezit din amorteala , pina unde cu acest comportament de kkt in toate privintele , dar mai ales cu restringerea drepturilor !

  9. UE e doar o utopie colonialista la care viseaza fostii stapani de sclavi din Occident. Europa nu va fi niciodata unita. Bravo Ungaria, bravo Polonia! Despre colonie nu e cazul sa vorbim, ea se ocupa de alegeri pentru parlamentul Meu! Si are pampersii plini sa nu cumva sa supere stapanii de la Bruxelles.

  10. Disputele ideologice nu au dispărut niciodată. De la ele au pornit și pornesc atât micile cât și marile conflicte. Inclusiv unele războaie.
    „Noua ideologie” mondială pe care doar așa zisele „elite” pretind că o cunosc sau o stăpânesc mai în detaliu dar care își prezintă deja efectele în realitatea de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, nu va face, probabil, excepție.

  11. Orium Johannis lasă capul jos iar Rărutu tace că rahatul in buruieni. Bravo Ungaria, Bravo Polonia! Huuo Johannis!

  12. Dupa violul la care au fost supuse de comunism, Polonia si Ungaria refuza violul ideologic programat ueist.
    Romania, stat mult mai vulnerabil decat ele pe termen scurt si mediu, ar trebui sa li se alature.

  13. Si noi am avut/avem 4 comisari europeni 1. Leonard Mandolina fratele mai putin sugativa a lui Sica- realizari 0 incat abia isi aminteste lumea de el, 2. Dacian Csalas Ciolos – realizari 0 in afara de plimbat gagicute de 18 anisori in Zalau fara stirea mirobolantei Valerie , 3. Corina Cretu – mare dezamagire, in afara de fumat la birou si cearta cu guvernul nu se stie ce alta isprava a faptuit. 4. Adina Valean mai cunoscuta ca sotia lui Kkrau =liberala degustatoare de lichide si papiroase cu vocea haraita de tarie, aleasa prin troc ordinar a distrus transportatorii romani

  14. Ani de zile cand se facea reclama la viitoarea aderarea la Uniunea Europeana se prezenta ca ce bine va fi, asta prin sfarstiul anilor 90 inceptul anilor 2000. Dupa s-a dovedit ca mai toate personajecele care faceau reclama la TV la aderearea UE era mai mult mai mai putin in legatura cu ONG-urile lui Soros. Realitatea s-a vazut in 2020 cu ce drepturi au est-europenii sa mearga la cules de sparaghel in Germania si sa fie tratati ca sclavii. Sau in Italia impreauna cu niste unii din Africa sau Asia.

    Un ministru dintr-un guvern nordic apostrofeaza cum ca guvernul ungar cum masura care stimuleaza nasterile si cresterea populatiei e nazism ca banii sa-i chelutuie pe migranti, acestea sunt adevaratele valori UE.

    Au mutat-o pe „tortionara” Kovesi dupa ce-a anticorupt la Bucuresti sa apere ”statul de drept” la Bruxelles, e clar ce-o sa iasa, pe Portocala l-au uitat pe drum. Iohannis,USR,PNL e toata ziua in gura cu statul de drept.

  15. Ce vina au statele estice sa inghita toate bazaconiile vestului casatorii gay, refugiati, anticoruptie, statul de drept?
    Cu senilul de Biden la conducerea SUA Soros are controlul complet. UE deja le asculta toate ordinele globalistilor Gates,Soros.

  16. Mă surprinde Polonia..după ce-a accesat miliarde de euro moca,acum vine cu pretenții… la Ungaria mă așteptam ,e o națiune mica și caută să iasă în evidență,dar Polonia e un stat mare cu populație de câteva zeci de milioane de oameni, să vi cu aberații că la noi.. justiție politică, îngrădirea unor drepturi și libertăți fundamentale civile, coordonarea presei,…e un început de dictatură !!!… după mine ar trebui eliminate toate țările care nu respectă regulile de bază ale democrației…

  17. Desteptii de la ue au aplicat aia cu „statul de drept” in România si au aratat de ce sunt in stare. Increzatori in desteptaciunea lor si pe principiul ca lasa ca vedem noi cum rezolvam, invatat de la romani, au crezut ca ungaria si polonia, dupa ce ani de zile au fost tocate cu „statul de drept” la brusel, vor pune botu. Ei, acum au luat o muie politica( va rog nu cenzurati, e o opinie politica personala, perfect morala ,?in conformitate cu declaratia presedintelui romanilor) si au ramas marcati de rezultatul actului, stergand stropii de pe fata, incercand sa dreaga busuiocul. Tratatele uniunii sunt clare si fara echivoc. Ai drept de veto. Urmeaza negocieri. De pe pozitia, noi nu acceptam voi nu aveti de ales.

  18. Am vazut recent la cineva un t-shirt tare, pe piept era „stema” UE, doar ca jumatate din cercul de stele era inlocuit cu o jumatate de coroana facuta din sirma ghimpata ! … Ungaria si Polonia ar trebui sa raspunda scurt : „Nu vin bani de la UE (in fond constituiti din banii contribuabililor, printre care si cei unguri si polonezi !), foarte bine, atunci oprim si noi contributiile la bugetul UE !”

  19. Nu puței va rog sa trimiteți acest articol și la Hotnews? Și apoi sa ne mai pună sa auzim încă odata delirul duetului Mureșan-Weber despre ce frumos e totul în Europa.

  20. Un articol limpede și foarte bun. Cred ca multă lume în Europa își da seama ca nu e bine ce se întâmplă dar nu pot face nimic. În Germania un astfel de articol nu poate sa apară sau dacă totuși ar vedea lumina zilei, atât autorul cât și ziarul ar avea de suferit.

  21. Dacă liderii români ar fi cinstiți cu ei înșine și cu poporul care i-a pus în frunte, ar vedea cu ușurință că așa zisele fonduri europene primite de România au fost de fapt acordate filialelelor multinaționalelor ce activează la noi și nu pentru dezvoltare…
    Puținii bani care s-au dat pentru dezvoltare nu sunt nici măcar jumătate din banii cu care contribuie anual România la bugetul UE…
    Cu alte cuvinte nu suntem lăsați să facem ce vrem cu banii noștri și mai și plătim tribut înaltei porți UE.
    Deșteaptă-te române…
    Și toate astea pentru ce??? Ca să poată ieși bietul român din țară fără viză, ca să poată fi exploatat pe bani puțini în străinătate… asta pentru că industria românească a fost distrusă intenționat, ca precondiție obligatorie și necesară înainte de aderare…
    Halal politicieni avem și am avut…
    Deșteaptă-te române… ți se cîntă în fiecare zi dar tu nu bagi la cap…
    Cu trădătorii de neam și țară care ne conduc acum, în curînd n-o să mai avem nici tradiții nici credință-n Dumnezeu, nici familie tradițională… nimic.

  22. Unguru, polonezu nu face de atatea ori aceiasi greseala sa voteze tot Basescu, Iohannis sa pupe-n … UE, anticoruptia si statul de drept. Si sa le zica ambasadorii lu Peshte ce-au voie ei si ce nu in tara lor. Ambasadorul Olandei daca participa la mitinguri de anticoruptiei sa cada guvernul ales, sa vina guvernul meu, il astepta expulzarea in scurt timp, diferenta dintre colonie in UE si statul indepdenent. Nici vreun arogant presedinte neamtz sa-i dicteze Merkel si Bruxelles ce sa faca si ce nu.

  23. Fusta si pe tocuri de 15 indiferent de sex tinuta obligatorie pentru PNListi, altfel abaterilor politico-ideologice de la standardele UE.

  24. Toate tarile sa inchida bordelurile si cluburile poponarilor si sa opreasca vanzarea de droguri.
    Regii si reginele sa fie scoase in afara legii. Asta e statul de drept nu cocina morala europeana construita de sorosh.

  25. Ungaria s-a opus tancurilor sovietice în 1956 și Polonia a demolat comunismul. Romania s-a dat tot timpul cu cel puternic in istorie. Alegeți și judecați. Cât de curând U.E. va face implozie și ne vom trezi cu 100 de ani in urma. Romania nu mai are nimic de vânzare și nimeni din Romania nu va mai fi dispus să o ia de la zero , adică să construiască o țară pentru o alta generație ca acesta sa o de-a la fier vechi.

  26. Depinde CE EUROPA NE DORIM noi TOTI europenii:

    – Europa clasicismului antic ( … – sec. II) , Europa renasterii moderne (sec XIII-XVI) , Europa rationalismului si al luminilor (sec XVII-XIX),

    SAU,

    – Europa invaziilor barbare (sec. III – VII) , Europa evului mediu intunecat (sec. VIII – XII), Europa razboaielor mondiale (sec. XX).

    O Europa LUMINOASA sau o Europa INTUNECATA ????????????????
    O Europa fFRUMOASA sau o Europa HIDOASA ????????????????????

  27. Atitudinea tipică a României – și asta cam de când se știe – a fost și este aceea a „șmecherului” alunecos, cu fața unsuroasă, care își asumă rolul de trepăduș pentru cei care-l scuipă mai consistent în gură, dar nu-i neglijează nici pe „ceilalți”, că nu se știe când le va veni rândul la scuipat. A fi cu curu’ în două luntri e ceva atât de tipic pentru România în ultimii 30 de ani, încât a devenit aproape trăsătură genetică. Neaderarea la Grupul de la Vișegrad spune totul. Problema e că nici unul dintre ăia mari nu sunt tâmpiți și mai și vorbesc între ei, așa că România e folosită pe post de mop, prin rotație.
    Ungurii ăia, atât de huliți de capetele seci, au un sentiment al identității naționale pe care românii nu cred că-l vor avea vreodată. Cât despre polonezi… când le-a fost distrusă Varșovia în urma unei înțelegeri spurcate între caporalul ăla dement și târâtura de Stalin, s-au aruncat aproape cu mâinile goale împotriva gloanțelor deși știau că nu au nici o șansă. Românii… „stai, mă, să vedem… o rezolvăm și noi cumva, șefu’?” Aceeași atitudine care ne-a adus în rolul de slugoi ne va și pierde, definitiv.
    Cinste ungurilor și polonezilor? Nu, rușine României…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.