Jale la recrutare: Românii nu sunt apți pentru armată

Doar 40% dintre românii care sperau să se angajeze în Armata României au fost declarați apți. Cei mai mulți dintre cei respinși au avut probleme la probele fizice.

Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie şi aprilie, desfăşurarea primei serii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti din acest an, un proces constituit, în principal, din fazele de înscriere şi selecţie a candidaţilor (întocmire a dosarelor, evaluări fizice, psihologice şi medicale), respectiv de repartiţie în unităţi a candidaţilor admişi.

Constatarea generală a fost că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică, transmite MApN, într-un comunicat de presă.

Principalele date ale analizei efectuate de Statul Major sunt următoarele:

*campania de recrutare şi selecţie s-a derulat în 41 de judeţe şi în municipiul Bucureşti;

*numărul de locuri scoase la concurs: 5.093;

*numărul de candidaţi: 6.448 (dintre care fete: 20%);

*indicele de interes (raport între nr. candidaţilor şi nr. locurilor scoase la concurs): 1,3;

*proporţie candidaţi respinşi la evaluarea fizică (prima probă): 24%;

*proporţie candidaţi respinşi la evaluarea psihologică (candidaţi rămaşi după proba fizică): 18%;

*proporţie candidaţi respinşi la evaluarea medicală (candidaţi rămaşi după evaluarea psihologică): 12%;

*numărul candidaţilor admişi: 2.626;

*indicele de admitere (proporţia candidaţilor selecţionaţi din totalul candidaţilor înscrişi): 40%.

„Constatarea generală a fost că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecţie). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistenţă 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăţi majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, spune MApN.

Pe de altă parte, MApN consideră că valoarea pozitivă a interesului tinerilor faţă de instituţia apărării naţionale indică faptul că obiectivul general de creştere a numărului de militari în Armata României este realizabil.

În acest context, consolidarea proporţiei corpului soldaţilor/gradaţilor profesionişti în structura de personal a instituţiei apărării naţionale rămâne un obiectiv subsidiar, care poate fi îndeplinit prin derularea, în acest an, a unor noi serii de recrutare-selecţie ale soldaţilor profesionişti. Astfel, startul celei de-a doua campanii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti în Armata României este planificat pentru luna mai.

MApN spune că, din punct de vedere profesional, vocaţia pentru armată trebuie să se sprijine şi pe componenta de venit salarial.

În context, sunt prezentate veniturile lunare posibil a fi realizate în luna mai 2024 (net: soldă şi normă de hrană) ale soldaţilor/gradaţilor profesionişti, într-o simulare care are în vedere aplicarea nivelului maxim al prevederilor OUG nr.26/2024 şi care pot fi majorate corespunzător drepturilor salariale acordate în funcţie de condiţiile individuale în care îşi desfăşoară activitatea:

*cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării: 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei);

*cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei);

*media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

Nu sunt de neglijat drepturile privind norma de echipare, indemnizaţiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuinţe), de detaşare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanţă, decontare tratament ambulatoriu şi servicii medicale, specifice instituţiilor din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională.

De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcţie de până la 30% pentru personalul angajat în unităţi aflate în proces de menţinere şi consolidare a capacităţii operaţionale.

„Armata rămâne unul dintre cei mai siguri angajatori din ţara noastră, stabilitatea locului de muncă în această instituţie reprezentând un argument decisiv pentru o astfel de opţiune de viaţă. Putem afirma că angajarea în armată, urmată de un comportament profesional şi moral adecvat demnităţii purtării uniformei militare, are perspectiva pensionării, respectiv a reflectării pozitive a carierei în planul dezvoltării personale şi familiale. De asemenea, solidaritatea şi coeziunea care se creează în mediul cazon se materializează pozitiv în indicatorul calităţii vieţii militarului”, mai transmite MApN.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

30 de Comentarii

  1. „Ș-ATUNCI CUM RĂMÂNE CU ÎNTĂRIREA FLANCULUI ESTIC”!? ROBOȚEII LUI MUSK,TUSK,KURSK! PLEOSC,TROSC! ARMATA LUI PAPUC HOGEA HOGEGARUL!

  2. Nu stiu de ce sunt convins ca n-au avut decat 40% doritori sa intre in apv din cate locuri aveau disponibile. Asta e tendinta in tot occidentul. Doar povestile sunt spuse cu mai mult sau mai putin talent.

  3. Daca astia mai tineri ,pustanii dornici sa devina APV-isti sunt atat de cacaciosi ,de nu trec un amarat de barem ,ce pretentii sa ai de la cei ce-au facut armata obligatorie si au acum intre 50-55 de ani cat mai pot fi mobilizabili ?
    Sau aia vor fi luati oricum pe front ,sa fie acolo la numar drept carne de tun .

  4. Nu va faceti griji daca NATO vrea razboi cu Rusia o sa fie mai indulgent puteti merge pe front si cu colesterol de 250, by-pass pe inima, miocardite de la vaccin, obezitate cronica, spondiloza, Parkinson, si multe alte boli care va ingrijorau in civilie dar sunt considerate fandoseli cand e vorba de apararea flancului estic! Oricine poate strabate 20m cu un AKM 47 in mana ajutat de doi soldati trece proba de conditie fizica.

  5. Asta-i Romania educata care face sport pe face-buci! Nici dracu nu se angajează în armata din moment ce civilii neinstruiti și conducătorii civili ii fac nesimțiți pe militari! Sa vina americanii sa apere averile făcute prin furaciune de civili contra cost!

  6. In decembrie 89,când glontele zburau in aer,civilii strigau că armata e cu noi!Acum ii face nesimțiți pe militari dar nu vor să-și apere furaciunile din ultimii 34 de ani! Sa vina filipinezii sa apere averile furate în ultimii 34 de ani cu conducătorii aleși de voi cu tot!

  7. „MApN” este o figură de stil cu conotații politice și oarecum cazone…Realist vorbind ar putea fi re-definit ca un MApT ( ministerul apărării traddatorrilor de Țară). Din moment ce prin activitatea sau sub privirile complice ale celor ce poartă haina militară, a celor ce (se) jură că vor apăra „Patria”, s-au petrecut atâtea crime și matrapazlacuri politicianiste impotriva națiunii românești în deceniile postcomuniste, ca și în cele postbelice…

  8. De unde sa aiba pitzigoii post ’89 conditie fizica buna, daca stau pe telefon cate 23 de ore/zi si nu-l lasa din mana nici la buda, nici la masa, nici cand merg pe strada?
    Ce conditie fizica sa aiba, cand fumeaza si beau ca pigii inca din clasele primare si se drogheaza de la 13 ani?
    Avem o generatie degenerata, proces care se va accentua in viitor……[Rumburak]

  9. Nu era mai bine să amâne proba fizică 6 luni? In timpul asta noii recruți aveau timp să-și îmbunătățească condiția fizică și procentul de trecere era mult mai mare.

    Dacă-i punem pe toți in uniformă să alerge 2000 de metri ca proba eliminatorie, câți mai rămân în job?

  10. nu va strofocati tovarasi prea tare ca avem un comandant suprem neamt ,johansky care are pile la nato …nato va apara romania ca de aia sintem in nato …sau poate isi inchipuie careva ca sintem in nato sa aparam america de vreo invazie? nu …canoiele noastre sint mici..

  11. Cam tarziu Armata tarii da pe goarna cat salar/lunar are un militar profesionist! Dar alti militari profesionisti ce sunt detasati pe la noi, ei, cat primesc?!?

  12. Ăștia sunt trotinetari vteji din spatele tastaturii,pe care ia orbit apusul și visează expansiune NATO până pe teritoriul Rusiei,și care își umflă mușchi după două doze de energizant și visează că rup pe genunchi ruși la foc automat,este aici un troll ce își zice „leana pop”nu știu vdacaceste ovea sau un el ,sau ambele că tot se poarta ,dar săracă îndeamnă de cu zori la luptă , mânată casa de-o mânie proletară,dar cu siguranță , dacă aude o mitralieră la rafală trăgând,face biata instantaneu pe ea,își dă drumul in pantaloni sau fustă,depinde de trăirile din ziua respectivă

  13. Sa vina drogații lui Johannis sa apere flancul de Sud-Est al NATO! Toți tatuații s-au angajat la umbra in jandarmerie dar nu în armată ca sa sară cu parașuta! Huuo (editat) care conduceți Romania la comanda străină în ultimii 34 de ani! Sa vina Putin sa dea armata jos fin pod!

  14. Trotinetarii nu pot fi mituiti cu mizilicurile oferite de MApN,în plus,în caz de război,vor face coadă la dat șpagă în vamă pentru a pleca în țări exotice.

  15. Am condus T55, am tras cu kalashnikov-ul, am aruncat grenada (toate pe timp de pace, sfirsitul anilor ’70) dar ca sa ma duc sa mor pentru furaciunile canaliilor astora, vorba jigodiei basiste acu’ ceva ani, „nici nu ma dau jos din pat !”

  16. Stati linistiti ca nimeni nu se va inrola in armata ca sa isi riste viata pt. tradatorii de tara care au vindut toate bogatiile strainilor si nici nu isi vor risca viata pt. ca sa moara ca fraierii in Ukraina.Sint atitea cadre tinere care fac politica la ora atuala in Romania ,pot da un exemplu si sa se inroleze ei in armata ca sa lupte pt. ukrainieni.In toate tarile lumii exista milioane de ukrainieni apti pt. armata care sint fugiti din tara lor ,sau astia nu au voie sa fie recutati in armata ukrainiana ?

  17. Am facut un calcul cu marfa clientului.
    Scazand din total candidati 20 % candidati de sex feminin, rezulta 5258 candidati de gen masculin si 1290 candidati de sex feminin.
    Dintre care candidatii de sex masculin la proba fizica nu fac baremul 24%, si deci rezulta 3920 candidati care fac baremul.
    Din acestia 18% nu trec testul psycho , rezulta 3215 candidati considerati admisi.
    Din acestia 12% cad la examenului medical si in raman 2829 de candidati reusiti, fata de 2626 candidati reusiti raportati.
    Diferenta de 2o3 candidati reusiti nu se precizeaza de unde provine.

    Bilantul raportat nu se incheie cu candidatii de sex feminin , respectiv 1290 de canditate despre care nu se precizeaza daca au facut sau nu testul fizic si asa mai departe si daca au fost sau nu declarate admise.
    In acest context raportarile se fac strict la candidatii de sex masculin.

    In consecinta situatia se prezinat prost si numai serviciul militar obligatoriu ar putea rezolva situatia,cu cateva amendamente importante:

    1. Probele fizice se vor reduce cu 50% pentru baieti si cu 100% pentru fete
    2. Fetele vor face serviciu militar numai in spatele frontului
    3. Baietii pot face serviciu militar in linia intai pe calculator, dar numai dupa trecerea testului psycho
    4. In caz de vremea rea, luptele se amana pana la indreptarea vremii

  18. Binențeles sigur că da,fetele nu vor mai susține examen scris,vor susține doar examen oral și câteva genoflexiuni la probele fizice.Ca să treacă toate.

  19. Filosofia militara e aiurea de tot. E nevoie de soldati profesionisti bine dotati si fizic si psihic. De unde? Din cei care au mai ramas in Romania? Care tanar ar vrea sa intre la smotru daca nici n-a fost obisnuit cu ideea de militarie? Ce avea pregatirea premilitara de a fost desfiintata? A fost desfiintata sa nu cumva sa destepte cheful de armata al romanului. Trebuie cautat si intrebat cel care a avut ideea desfiintarii pregatirii premilitare si a garzilor patriotice care constituiau un antrenament post armata deloc de neglijat. Conducatorii nostri fac numai si numai prostii. Atata pot, atata fac!

  20. Militaria este precum fotbalul, in Romania. Baza de selectie micsorandu-se drastic, cei eligibili sunt foarte putini. Necunoasterea specificului aduce la poarta armatei multi tineri ce nu au habar de exigentele vietii militare.
    Ca sa nu mai vorbesc despre politicienii si gheneralii ce nu inteleg ca ingredientul principal pentru o armata este patriotismul, un concept rostit in diverse ocazii – citit fiind de pe prompter – uneori cu accente ciudate, fapt ce dovedeste lipsa acestuia din lexicul lor.
    Patria si patriotismul, o lectie ce trebuie predata inca din copilarie – cu buna credinta – pentru a putea fi receptata atat de bogati cat si de cei saraci.
    Ce-i va mana pe tinerii militari in lupta, la moarte ?
    Vre-o improprietarire cu pamant, post mortem sau gloria numelui scrijelit pe o piatra funerara ?
    Trebuie reintrodusa pedeapsa drastica pentru tradare de tara si reinventata mandria de a fi roman, apartinator acestei societati si culturi.
    Totul, in jurul nostru a capatat accente mercantile; de la educatie si sanatate, pana la presa si administrarea justitiei. Vindecarea societatii romanesti se poate face numai cand patriotismul nu va mai fi o vorba goala rostita precum sloganurile de pe vremea lui Ceausecu.
    Cine sa scoata puterea de sub influenta slugarniciei fata de straini, profitabile individual dar tragica per ansamblu ??!!!!

  21. @cib „Nu stiu de ce sunt convins ca n-au avut decat 40% doritori sa intre in apv ”

    -apv,”armata-pe-viatza”
    mai rau decat dresaju la caine!
    (unii caini au instincte bune,stiu cand sa mushte;
    dresaju LE TOCESTE)

  22. @ Csalas: drept, concis și coerent exprimat! Nu exista stat în Europa mai trădat și mai subminat de catre forțele înarmate și de către așa numitele „elite” politice locale decât România contemporană…

  23. noua „armata” nu va mai fi a Romaniei, ci o amestecatura de straini, care nu vor avea nici un stres sa ne execute…nu ca ai nostri (ca brazii…) ar avea vreunul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.