(VIDEO) Fierbere în universităţile americane. Au sfidat ultimatumul

Studenţi ai Universităţii Columbia din New York, de unde a pornit mişcarea de protest pro-palestiniană în campusurile din SUA, au ocupat în noaptea de luni spre marţi o clădire a complexului universităţii, sfidând ultimatumul conducerii acesteia de a înceta protestele, relatează agenţiile de presă inţernationale, preluate de Agerpres.

După ce luni seară universitatea a început sancţionarea studenţilor care au refuzat să părăsească o tabără instalată în campus, în timpul nopţii un grup de studenţi s-au baricadat în clădirea Hamilton şi alţii au înconjurat-o cu un lanţ uman în exterior.

„Zeci de studenţi ai Universităţii Columbia au ocupat Hamilton Hall, loc al ocupaţiei din 1968”, a scris pe contul său de pe platforma X organizaţia Columbia Students for Justice, referindu-se la revoltele studenţeşti care au avut loc în acel an, când respectiva clădire emblematică a centrului universitar a fost de asemenea ocupată. Studenţii au redenumit acum clădirea „Hind’s Hall”, în memoria unei fetiţe în vârstă de şase ani, Hind, ucisă în războiul din Fâşia Gaza.

Potrivit presei locale, mulţi dintre studenţii care se instalaseră în tabăra din campus pentru a protesta contra războiului dus de Israel împotriva grupării palestiniene Hamas s-au îndreptat spontan către Hamilton Hall pentru a ocupa această clădire.

Conducerea universităţii le-a dat studenţilor un ultimatum să demonteze tabără până luni la ora locală 14:00, ameninţându-i că în caz contrar vor fi suspendaţi până în anul universitar următor, motivând că mişcarea de protest încalcă politica universităţii. Însă studenţii au decis să rămână pe loc, iar în cursul serii a început aplicarea sancţiunilor împotriva lor.

În zeci de alte universităţi americane au loc proteste împotriva războiului din Fâşia Gaza, iar studenţii participanţi la această mişcare cer Statelor Unite să renunţe la politica de susţinere a Israelului. Mişcarea de protest a plecat de la Universitatea Columbia, unde circa o sută de persoane au fost arestate pe 18 aprilie, şi de acolo s-a extins către multe alte campusuri universitare. În acest timp sute de alţi participanţi la proteste, studenţi, profesori şi activişti, au fost arestaţi şi deferiţi justiţiei.

ONU este „îngrijorată” de „impactul disproporţionat” al intervenţiilor poliţiei în campusurile universităţilor americane pentru a-i dispersa pe manifestanţii pro-palestinieni, informează un comunicat difuzat marţi la Geneva, relatează AFP şi Reuters.

„Sunt îngrijorat de faptul că anumite măsuri luate de forţele de ordine într-o serie de universităţi par să aibă un impact disproporţionat”, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, Volker Türk.

El s-a declarat tulburat „de o serie de măsuri dure luate pentru a dispersa manifestaţiile”, subliniază comunicatul.

„Libertatea de expresie şi dreptul la adunare paşnică sunt fundamentale pentru societate – în special atunci când există dezacorduri profunde asupra unor chestiuni majore, cum este cazul în ceea ce priveşte conflictul din teritoriul palestinian ocupat şi din Israel”, a declarat Türk.

Volker Türk a subliniat că discursurile şi comportamentele antisemite sunt „total inacceptabile şi profund tulburătoare” şi că „discursurile şi comportamentele anti-arabe şi anti-palestiniene sunt de asemenea reprobabile”, precizează comunicatul.

„Incitarea la violenţă sau la ură bazată pe identitate sau pe puncte de vedere trebuie să fie respinse cu fermitate”, a insistat Înaltul Comisar al ONU.

„Am văzut deja că discursuri atât de periculoase pot să ducă rapid la o violenţă veritabilă”, a denunţat Türk, dar în opinia sa „o astfel de conduită poate şi trebuie să fie combătută individual, în loc să se ia măsuri radicale care impută tuturor participanţilor la manifestaţie punctele de vedere inacceptabile ale unora”.

„Trebuie să fie clar că exercitarea legitimă a libertăţii de expresie nu poate fi confundată cu o incitare la violenţă şi la ură”, a mai spus el.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

18 Comentarii

 1. Israelienii sint prea albi pentru gustul studenților americani spălați pe creier cu ideologia decoloniala. Acum ceva timp se puneau în genunchi si vopseau statui. Când o sa înțelegem ca lumea asta pe care atât o ridicam în slavi e o fundatura a istoriei ?

 2. Amuzant este ca in propriile lor tari arabe nu ar spune nici pis.
  Ipocritii! Femeile sunt grave discriminate in tarile lor de origine, dar au tupeul sa profite de libertatile castigate de altii!

 3. Inca nu a sosit adevarata lupta cu perciunatii,asta e un inceput timid.

 4. Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, Volker Türk

  -e un turc olandez;
  cica fara libertatea de exprimare nu se poate
  dar trebuie reprimare:
  corcirea duce clar la boala la cap!

 5. Microbul Vietnam reapare…! Felicitări!…Give Peace A Chance!…
  Când se vor trezi și ‘ntelectualii noștrii?…

 6. Zilele perciunaților sunt numărate așa cum au fost ale hitleriștilor desi la un moment dat toată lumea era de partea lor ca si astăzi de partea criminalilor de copii.Lumea e ipocrită și lașă și oamenii sunt de partea celor răi dar puternici.Insă Dumnezeu e cu cei slabi si până la sfărșit aceștia vor invinge!Statele Unite ale Fărădelegii Israelitilor se apropie de clipa fatală.

 7. Și ce FRUMOȘI & LIBERI erau când protestau împotriva lu’ Trump, măR🎃g…
  ● RumburKK-StatMajoriZdu Gărzilor PATRIOTice Tulcene-RumburKK ●

 8. Aia nu s-au intalnit cu jandarmii romani inca, sa le ceara autorizatia de protest. Cum adica, protestezi cand si cum vrei tu? Trebuie sa depui cerere la jandarmerie sa protestezi. Si trebuie sa specifici unde protestezi si intre ce ore protestezi. Va dati voi seama ce ‘protest democratic’ e asta din legile romanesti. Copiate din ‘democratia’ americana! Si daca iesi din coloana, sare jandarmul si iti trage un glonte in bujiile masinii. Si preventiv, dar preventiv, iti da o amenda de vreo 2 salarii medii de nu iti mai arde sa iesi din casa la proteste.
  ACESTI CRIMINALI INSTALATI LA PUTERE AU SUPRIMAT LIBERAAA EXPRIMARE.
  E trist cand vezi ca se gasesc sa judece cativa batranei ca ILIESCU, GELU VOICAN sau ROMAN, in vremea carora oricine putea sa isi intinda cortul in piata si sa strige ce vroia. ATUNCI A FOST LIBERTATE, NU PUSCARIA DE ACUM.

 9. Razboiul ala nu e impotriva Hamas ci pentru EXTERMINAREA Palestinienilor cum foarte corect au dovedit Sud-Africanii. Egiptul a prevenit Israelul ca urmeaza atacul Hamas pe 7 Octombrie dar armata shi Mosadul nu au facut nimic pentru a-l preveni pentru ca au fost complici cu Hamas pentru a ucide acei Evrei care protestau impotriva lui Netanyahu. Mosadul a evacut deja aliatzii lor Hamas din Gaza shi acum sunt exterminatzi Palestinienii complet nevinovatzi. 4 Evrei au fost eliberatzi shi apoi ucishi de Mosad caci stiau prea multe in legatura cu acest complot. Evreii care se opune lui Netanyahu sunt shi ei Evrei deci Mosadul shi Netanyahu sunt antisemitzi ca ii ucid asha cum l-au ucis shi pe Itzic Rabin.

 10. Lui Munteanu de la 17:59..Excelent..
  „Pui sare pe rană”…

 11. pana si in colonia Japonia studentii au inceput protestele la o universitate… in acelasi timp, regimul SUA condamna unitati militare ale israelienilor pentru crime de razboi, dar cica precedente de octombrie 7, hmmm… credeam ca atacul a fost neprovocat asupra israelului, oare faptul ca „cea mai morala armata” a singurei „democratii din orientul mijlociu” a comis crime nu e motiv? oricum, regimul SUA a concluzionat ca respectivele plutoane de executie au luat masuri de „reorganizare” si asta e suficient. In acelasi timp, regimul SUA vrea sa prezinte dovezi ale crimelor de razboi comise de FR in ukropia, si cu aceeasi gura condamna o investigatie independenta a ICC in Palestina, mai mult, ameninta ca vor lua masuri de sanctionare a membrilor acestei organizatii.

 12. „ONU este „îngrijorată” de „impactul disproporţionat” al intervenţiilor poliţiei în campusurile universităţilor americane”, se spune în articol.
  La fel de „îngrijorată” a fost ONU şi cu vreo 5 ani în urmă față de crimele săvârşite de gruparea ucrainiană fascistă Azov, care a măcelărit 14.000 de etnici ruşi din Donbas. Atunci tot Occidentul a tăcut mâlc şi l-a încurajat pe Zelenski să facă ce vrea, aşteptând reacția Rusiei. Care a venit 3 ani mai târziu, ca SUA să poată în sfârşit declanşa războiul proxy mult-aşteptat cu Rusia.

  @maxtor la 16:59: foarte corect!

 13. Arabii sunt la fel de semiți ca și evreii!
  Ba, arabii sunt chiar mai semiți decît evreii care s-au corcit timp de 2000 de ani în Avrupa și Africa de Nord.

 14. Trebuie bătuți până se kaķhă pe ei l acești derbedei, studenți neobolsevici cu creier mic si roșu!

 15. Oare de aici să înceapă cutremurul Americii? Nu cred că studenții și profii lor (aka învățăceii woke și cu promotorii curentului woke – curent finanțat de miliardarii evrei care conduc America) sunt conștienți că se revoltă tocmai împotriva propriilor sponsori, propriilor ideologi și păpușari grav avariați la suflet 🤔…
  Unii spun că anul acesta se ițește un răzbel civil în SUA… Ca fiecărui imperiu construit pe crime și jaf, le urez mult, mult succes spre ruină!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.