Eugen Șerbănescu: Seniorul și rușii

sursa foto https://corneliu-coposu.ro/arhiva-foto/

Oficia libertatea. Se vedea că se născuse în alte vremuri.  Noi, cei născuţi după 23 August doar o mimam. Când ești născut în pantomima stalinist-comunistă,  necazul este că o trăiești inevitabil și după ce regimul a căzut. Pantomima acelorași actori care și-au schimbat doar costumele.

Cu o privire filtrată, vorbea calm, dar clar şi răspicat, ducea frazele, propozițiile, cuvintele până la capăt, nu le spuspenda, nu lăsa audienţa să orbecăie sau să ghicească ce vrea să spună. Avea o obiectivare rece, maiestuoasă şi, în același timp,  o hâtroșenie subtilă,  de filon ardelenesc. Simțeai că, în orice subiect, cât ar fi fost de important sau, din contră, cât ar fi fost de neînsemnat, ce spune e bun spus și, parcă, definitiv. Degaja o siguranţă extraordinară.

Putem să negociem orice în afară de principii – alfa și omega filosofiei lui politico-existențiale – a lipsit și lipsește și astăzi  de pe scena publică. Ce președinte al renașterii naționale ar fi fost Seniorul și cum ar fi luat-o România pe calea cea bună și n-ar mai fi putut fi călcată în picioare  ca astăzi dacă populația spălată pe creier (ca și astăzi de altfel) l-ar fi înțeles, l-ar fi urmat și     n-ar fi ales criptocomunismul lui Iliescu, alias restaurația ante-decembriștilor!

Corneliu Coposu a respins de fiecare dată teza „vinovăției generalizate” promovate de Iliescu și ante-decembriștii lui (în spatele căreia se ascundeau chiar ei, emanții – ca să li se piardă urma). El a spus totdeauna că cei 4 milioane de membri de partid nu pot fi ținuți responsabili de perpetuarea regimului dogmativ-represiv ajuns în preajma lui 1989 în ultima fază de decădere și că, în niciun caz, nu pot fi băgați în aceeași oală cu nomenclaturiștii de plan 1,  2 sau 3 sau cu activiștii de partid sau cu lucrătorii de Miliție și Securitate, care  – „grație” lui Iliescu și echipei lui cominterniste – s-au așezat din nou în capul bucatelor în decembrie ’89.

Înclinându-ne, la 110 ani de la naștere, în faţa lui ca în fața celei mai înalte instanțe morale, nu putem decât să constatăm că sindromul de care a suferit ţara încă din prima secundă postdecembristă se menţine și se adâncește: discrepanţa dintre faţada – pretins-respectabilă, democratică, europeană – a instituţiilor statului şi mentalitatea  și comportamentul din spatele fațadei – securistoid, miliţienesc, de feudă marcată de specificitățile raionului de activitate, pe modelul vasalității clientelare, în dispreţul general al interesului public și al interesului național, pe fondul unei indiferențe crase a populației și al unei apatii vegetale generalizate.

Nici chiar Seniorul  Corneliu Coposu  n-ar fi putut prevedea involuția societății la care s-a ajuns astăzi pe toate planurile, cauzată în fond de inventivitatea românească inepuizabilă, de factură bizantino-fanariotă,  în a găsi căi tot mai sofisticate de transformare a vieții într-un peșcheș politic continuu, gregar, abject. Simulacrul economiei de piaţă, cel al separaţiei puterilor în stat, cel al statului de drept, cel al transparenţei, cel al presei libere şi independente etc., toate sunt grefate pe simulacrul unei democrații de nisip.

Sunt multe învățături și poziționări esențiale pe care ni le-a lăsat Corneliu Coposu pe teme majore. Vom mai reveni asupra lor. Pentru că reprezintă un reper și o cale de urmat. Deocamdată, fiind de mare actualitate,  să cităm dintr-un interviu realizat de Vartan Arachelian în 1994, în care Seniorul ne avertizează asupra capcanei pravoslavnice prin care rușii vor încearcă întotdeauna să se insinueze în spații ortodoxe în care n-au ce căuta:

„De când există în proxima vecinătate Rusia, fie că a fost Rusie țaristă, fie că a fost Rusie pravoslavnică,  ea a reprezentat pentru noi același pericol: n-a renunțat niciodată la imperialismul agrar caracteristic în urma testamentului  lui Petru Cel Mare.  Sigur că metodele de subjugare a popoarelor care-i stau în drumul expansiunii spre mările calde, spre Bosfor –  noi și alte țări mai mici – se schimbă de la epocă la epocă.  N-avem niciun interes să promovăm – nici pe linia unui curent pravoslavnic – imperialismul rusesc.  Ideea noastră de integrare a concepției de morală creștină în partidele europene n-are nicio contingență cu ideile manifestate sau ascunse ale imperialismului rusesc – care, după opinia mea, fie că a fost vorba de o guvernare țaristă, de o guvernare comunistă sau acum de o guvernare să-i zicem revoluționară – n-au renunțat la aceleași idei de expansiune agrară și de penetrare în Europa. Să ne ferească Dumnezeu de o încercare reușită de penetrare rusească cu drapelul panslavismului sau panortodoxiei.”

 

Restul e tăcere.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13

70 de Comentarii

 1. Corneliu Coposu a fost singurul politician ferit de ceausism si de legionarism. Tara aceasta nu l-a meritat, cea mai buna dovada ca nu l-a avut. A vorbi ubebistii despre el inseamna a-l insulta. La fel si despre Ion Ratiu, alta galaxie distanta.

 2. Orice atzi spunea shi orice atzi insinua azi cand Coposu e mort shi nu va mai poate contrazice nu putetzi trece cu vederea: Coposu, Ratziu shi regele Mihai au spus mereu ca e necessara UNIREA Romaniei cu Basarabia, Bucovina, Maramureshul de Nord, Bugeacul shi Insula Sherpilor. Coposu shi Ratziu au shi votat o lege anti-U-Krainiana adoptata in unanimitate shi semnata de Iliescu pe atunci preshedinte care arata clar ca Romania revendica Bucovina, Maramureshul de Nord, Bugeacul shi Insula Sherpilor atunci ca shi azi cotropita de U-Kraina cu ajutorul U-Krainianului Molotov shi nazistului Ribentrop. Legea e inca in vigoare. Posibil Coposu sa fi greshita acuzand Rushii de crimele comise de Gruzinul Stalin shi U-Krainienii Hrusciov, Brejnev shi Gorbaciov dar azi stim foarte bine ca Rushii ca shi Romanii au fost shi ei victimele comunishtilor U-Krainieni Hrusciov, Brejnev shi Gorbaciov shi Romania Mare Este dorita azi atat de Romanii patriotzi cat shi de Rusul Medvedev shi Maghiarul Keleman Hunor care stiu foarte bine ca ii ashteapta moartea pe ei shi EXTERMINAREA popoarelor lor daca nazishtii pushi de CIA la Kiev cashtiga acest razboi.

 3. “Să ne ferească Dumnezeu de o încercare reușită de penetrare rusească cu drapelul panslavismului sau panortodoxiei.” Pertea cu panortodoxia e tipică pentru cineva ce-și doarme somnul de veci la Belu Catolic. Nu am auzit formulare “să ne ferească Dumnezeu de pancatolicia. Nu ne-a ferit Dumbezeu de 10 ani de panprotenstantia prin președintele Iohannis.

 4. PseudoRomania. Conspirarea deconspirarii
  | PseudoRomania. Conspirarea deconspirarii – autor Ion Varlam

  -„senioru” nu mai era decat o carcasă umană;
  azi intra direct la idolatrie.

 5. cu tot respectul pentru domnul coposu ,pot sa spun cu siguranta ca el habar n-a avut de esenta democratiei…l-a auzit cineva pe el ,seniorul vorbind de drepturile transgenderilor ,sau homosexualilor …diversitate ,inclusivitate?nu…

 6. Testamentul lui Petru Sifiliticul,numit de rusi ‘cel Mare’nu este un ‘document fals’ cum incearca sa acrediteze propaganda rusa trecuta si actuala ;de 200 de ani politica Moskovei e bucatica rupta din Testament
  Citez din testament :’Cred cu tărie că Statul Rusia va putea aduce întreaga Europă sub suveranitatea rusă… trebuie să vă extindeți întotdeauna spre Marea Baltică și spre Marea Neagră’
  S-a schimbat ceva de 200 de ani?
  Cum spunea Stefan cel Mare al nostru:„Fereşte-te de muscal, că te vinde, lucrează cu turcul, că e cinstit”

 7. Mda d-l Serbanescu ne vinde acum ” cai verzi pe pereti , apud ” Cai albi in orasul Bucuresti” .Am inteles noi aia nascuti dupa 23 August ’44 cum e cu panslavismul , dar cei nascuti dupa ’90 cum vor intelege”panamerlocismul” ?Si da -despre ” morti numai de bine” , dar cind erau in viata Ion Ratiu si Corneliu Coposu -cam ce scriati d-le Serbanescu pe atunci?Sa intelegem ca ati intors sosetele pe dos si gata ? Sunteti omul nou ? Ai apropo- am trait copilaria pe linga mosii mei care au facut campania in Rusia si apoi pina in Tatra adormind cu povestile lor si cu speranta lor ca vin „anglo-americanii” si ne scapa de comunism. Iata-i ca au venit. In afara de ceva poleiala nu-i mare diferenta intre Ivan , cel care a fost in Romania pina in 1958 si unchiul Sam de acum.Tara arata ca dupa razboi si este condusa de ” cine trebuie” ? Nu-i asa d-le Serbanescu?Aud???????

 8. pentru respectarea adevarului, revedeti comunicatele partidului national taranesc din 1991 cand fusese dat jos gorbaciov !! si apoi mai vedem cum se pune treaba !!

 9. @Munteanu:

  Era mult mai bine pentru ceea ce spui despre teritoriile ajunse in componenta Ucrainei postsovietice daca nu te documentai asupra originii etnice a lui Molotov, Hrusciov, Brejnev, Gorbaciov. Nici unul nu a fost ucrainean, cel mult, doi dintre ei, nascuti in ceea ce este azi Ucraina. Este insa foarte adevarat ca ucrainenilor li s-au facut tot felul de favoruri de catre condcerea suprema a URSS, odata ce aceasta s-a pus pe noi cuceriri. Este si motivul pentru care parti din Basarabia si Bucovina au fost cadorisite RSS Ucrainene, la insistentele acesteia.

  Schimbind acum planul, cistigarea alegerilor, din cu adevarat Duminica Orbului, cu in jur de 75%, de catre Iliescu si FSN arunca in derizoriu calificarea de revolutie anticomunista a evenimentelor din decembrie 1989. Atit cit a fost componenta populara, a fost in primul rind o razmerita anticeausita, provocata de austeritatea dusa dincolo de absurd de Ceausescu in anii ’80.

 10. Toate bune și frumoase.. ! Până la „testamentul lui Petru” N-a fost așa ceva.. O invenție a anglo-saxonilor pentru a ține în frica periferiile vasale.. Cum a fost falsă și scrisoarea evreului Zinoviev către clasa muncitoare engleză în 1924..
  La 15 septembrie gogonata minciuna va sărbători 100 ani..!!!
  România e la granița intereselor marilor puteri, fiind de veacuri trasă de aceste puteri spre sine.. Rezultatul e „pe masă”: conduc doreli și panarame iar mândria a rămas zestrea de la Ceaușescu cu Porțile de fier sau Transfăgărășanul s.a..

 11. Din fericire poporul roman are in instinct, in sange, ura fata de rusi dusmanii cei mai inversunati ai poporului roman. Avea dreptate Seniorul, natia asta de salbatici cotropitori vrea doar sa ne cotropeasca in drumul ei spre sudul Europei. Mereu le-am stat in gat badaranilor si cu ajutorul lui Dumnezeu nu vor reusi niciodata sa ne cotropeasca indiferent cat latra cozile lor de topor pe aici..

 12. Lui tibi1..!!??
  Mneata dom’le se vede,ai vaste cunoștințe în domeniul fericirii ..
  Zece ani aruncați motanului sub coadă împreună cu preafericitul dulap de Sibiu,pus acolo de alții.. Vezi ca vrea să fugă din țară? Ca dracu de tămâie..

 13. Ne-ai tot făcut reclamă la vaxx-ul 100% EFICIENT & SIGUR !
  Nu mai debita aiureli, ciocu’ mic !
  măR🤮g …

 14. Să rămânem, totuși, la principii. Nu mi se pare normal ca, apărându-ne de „drapelul panslavismului sau panortodoxiei”, să intrăm, cu ochii larg închiși, sub drapelul curcubeului.

 15. Seniorul a văzut în Emil Constantinescu- Kazbici mare om politic! El l-a propus drept candidat la președinție. Ce-a făcut Kazbici? A semnat tratatul cu Ucraina, ăla prin care renunțam „de jure” la teritoriile furate de către ucraineni. Așa că, mai ușor, Șerbănescule, cu minunatul drum pe care l-ar fi avut România sub Coposu! Cât despre ruși, pericolul reprezentat de ei e minor, comparativ cu dezastrul la care ne-a dus Occidentul khazaro-satanist! Bine, asta n-are cum s-o priceapă prostovani notorii precum tibi1 și alții.

 16. Carte: Armistițiul de la 1944 și implicațiile lui, autor Corneliu Coposu
  Nu a fost nici un armistițiu nici la 23 august, nici la 12 septembrie, a fost capitulare necondiționată.

 17. 1. Rusia va lua locul SUA in pole position.
  2. Ucraina se va alatura Rusiei contra Occidentului.
  3. Desi va ocupa o buna parte din Romania, rusii se vor dovedi niste ocupanti mult mai omenosi decat maghiarii, care vor stapani Ardealul.
  4. Datorita tradarii Chinei, care tanjeste dupa Siberia, Rusia va fi in cele din urma invinsa.
  5. Rusia va fi restransa mult teritorial, ceea ce va genera o revigorare spirituala demna de o tara cu adevarat crestina.
  6. Rusia din timpul urmasului lui Nicolae al II-lea va fi printre putinele tari care se va opune Dictaturii Globale Digitale a lui Antihrist.
  ……………………………………..
  Oare cum ar fi reactionat SUA daca Rusia ar fi instaurat in Mexic, Canada, Marea Britanie sau Australia un regim pro-rus?

 18. La sfîrșitul anului 1943, participanții la Operațiunea Autonomus au fost trimiși să-l informeze pe Maniu că România devenise chestiune de resortul sovieticilor și că singura cale care mai rămăsese era capitularea necondiționată în fața Armatei Roșii. (Operațiunea Autonomus, Ivan Porter)

 19. Romania exista in Istorie prin Rusia…Fara Rusia azi era musulmana….Rusia a facut Romania Independenta la 1877, Rusia a provocat Unirea de la 1918, Rusia te – a eliberat de exterminarea nazista, Rusia te va elibera de Ocupatia amerloca….Ca altcineva nu exista, nu ca laud eu Rusia….Coposu este adevaratul parinte al Mineriadelor. Pe 18 ianuarie Coposu a adus 100.000 de anticomunisti in Capitala, fapt ce a provocat replica si ura minerilor, Coposu voia si inchiderea minelor pentru disparitia Industriei si clasei muncitoresti…
  Coposu a fost azvarlit la groapa Istoriei prin Votul popular dupa prima sa guvernare…Coposu a inspirat pelerinajele cu Cadelnita si Tatal nostru intre piata Universitatii si Piata Romana. In plus, marea cacastoare numita Piata Universitatii, zic cacastoare pentruca putzea la propriu a rahat cand treceai cu troleibuzul prin zona….La 20 mai 1990 comunistul Ion Iliescu si FSN castiga votul – Referendum cu 85 la suta, se batea lumea sa intre la centrele de votare ca sa NU castige Coposu….Azi Romania e o Coloniie americana, deci Coposu a invins post – mortem…..Altfel, Petru cel Mare a scris su el un Testament pe care l – a plagiat de la regii Frantei…SUA sunt azi Dictatorul Planetar, nu Petru cel Mare….

 20. Nu mai plangeti dupa teritoriile cu romani din Ucraina…cand rusii vor cuceri Ucraina se duc Shosho si Simion la pitic si le recupereaza…:)

 21. @tibi1,

  Il invoci pe Dumnezeu, dar fara sa ai habar de judecatiile Lui in ceea ce priveste Romania. Daca ai fi avut creierul la purtator, ai fi aflat ca DUMNEZEU VA INGADUI CA VECHIUL REGAT SA FIE OCUPAT DE RUSIA, deoarece romanii L-au tradat pentru argintii Imperiului Satanist Euroatlantic. Si nu, romanii nu-i urasc pe rusi, ci doar o parte dintre romani, si anume cei care nu vad ca raul cel mare nu vine acum dinspre Rusia, ci dinspre Vest. Restul romanilor, care inteleg ca Dumnezeu lucreaza prin Rusia pentru a curata Romania de pacate, ii vad ca pe niste eliberatori. Din nefericire pentru Romania, care sufera o severa depopulare, multi dintre voi veti pieri, tocmai pentru ca sunteti orbiti de ura contra rusilor si nu intelegeti cum functioneaza aceasta lume!

 22. In alta tara, care a suferit atit de mult din cauza vecinatatii cu Rusia, comentarii ca ale lui axon, ics, Ileana Rollason, repetate si la articole care nu au legatura cu Rusia, nu ar fi publicate deloc sau ar apare doar in media interlopa. La Cotidianul se poate, ba mai mult, sint sicanate si raspunsurile care le combat, dupa cum s-a intimplat recent la articolele despre aniversarea deportarii tatarilor, masacrul de la Fintina Alba, cel despre Transnistria. Exceptind-o pe Ileana Rollason, veche agitatoare bolsevic-stalinista, ceilalti doi sint aparuti odata cu razboiul din Ucraina, idem sicanarea raspunsurilor. Coincidenta sau optiune?

 23. Pentru ceea ce a însemnat dar și pentru suferința îndurată, C. Coposu merită respect și recunoștință. Chiar și așa, atat Seniorul dar și persoana E.S., autor al acestui articol sterp, dar încărcat de rusofobie, al cărui singur mesaj îl constituie aceeași propagandă ieftină cu care deja m-am obișnuit, se plasează în aceeași fractură logică: astfel, deși Corneliu Coposu a respins de fiecare dată teza „vinovăției generalizate” iar Șerbănescu pare că îl elogiază pentru aceasta, totuși, în mod inexplicabil, atunci cand vine vorba despre ruși, acest principiu nu se mai aplică. Curat ipocrizie, curat propagandă murdară!

 24. Coposu,mituri și povești… Da nația asta nu a avut de ales decât în a-și alege jugul cel occidental sau cel oriental , rumânul a tras în ambele juguri , a pupat dosuri când otoman, când țarist ,când austo ungar, când german, apoi a lins dosul sovietic și azi linge dosul american.

 25. L-am cunoscut personal pe Corneliu Coposu și l-am respectat pentru suferințele îndurate și integritatea sa, o calitate rară printre politicieni, indiferent de țara de care vorbim. Ar fi fost salutar firește ca românii să îl aleagă președinte în 1992,așa cum au făcut cehii cu Vaclav Havel,polonezii cu Walesa sau maghiarii cu Arpad Goncz, care a făcut și el pușcărie 6 ani din cauza participării sale la rascoala anti-sovietica din 1956. Nu a fost să fie, pentru că deși România a fost parte din lagărul socialist alături de Polonia,Cehia sau Ungaria, dpdv politic a fost și este foarte diferită de acestea,chiar foarte diferită.

  Încarcerat pe timpul când sovieticii conduceau la București, a fost oarecum normal ca Seniorul să se teamă de ei. Din păcate, avertismentele sale nu pot fi luate în serios : românii nu sunt un popor slav ( deci panslavismul nu ne-ar putea afecta ), BOR este o biserică autocefală și rușii nu mai au în plan cucerirea Constantinopolului . Că urmare, sfaturile lui în această privință nu au nicio valoare teoretică sau practică. ( prefer sfaturile lui Titulescu )

 26. @Bogdan:

  Nu este vorba de rusofobie la adresa rusilor ca popor, ci ca imperiu. Nu are nimeni nimic de impartit cu Ivan, Natasa, Boris, Svetlana, Serghei, Ludmila, Marina, Vladimir, etc., etc. Pe de alta parte, o tara care a fost calcata de ciubotele Rusiei, intotdeauna imperialista fie ca era tarista sau bolsevica, nu poate privi cu simpatie spre Moscova, mai ales ca nici dupa rascrucea de la 1989 nu a manifestat nici o bunavointa fata de Romania, din contra.

  Au ramas in aer problema tezaurului, a ocupatiei unor teritorii stravechi romanesti, insotita de crime, care ar fi trebuit sa fie judecate de un tribunal cum a fost cel de la Nuremberg. Rusia nu si-a recunoscut niciodata aceste fapte. Mai mult, ameninta cu o noua invazie, prin declaratia comandantului armatei de pe Nistru, cum ca in citeva ore ajunge la Bucuresti.

  Avea Romania alta optiune decit intrarea in NATO si UE, indiferent de neajunsurile pe care le-a adus aceasta intrare? Alta ar fi fost situatia daca Rusia avea alta atitudine fata de Romania. In acest caz, Romania putea fi intr-adevar neutra, evitind schimbarea iar a unui jug de lemn cu unul de fier.

  La fel s-au petrecut lucrurile si in ajunul Celui de-al doilea razboi mondial. Gesturile de bunavointa ale Romaniei fata de URSS (tratativele Litvinov-Titulescu de la Montreux in 1936, acceptul de tranzit al trupelor sovietice in caz de criza in Cehoslovacia, dat de Carol in 1937, precum si cel de survol dat de Petrescu-Comnen in 1938) au fost complet ignorate de URSS. In loc de a o arunca alaturi de Germania, URSS o putea avea aliata, daca nu s-ar fi lacomit la o palma de pamint romanesc, care nu o facea mare, caci oricum era.

  Este deci constanta politicii rusesti care lipseste Romania de optiuni benefice atit ei cit si Rusiei.

 27. Putinica ne e prieten cand ne ameninta din trei in trei zile cu arma nucleara?? Sau asta e o alta forma de iubire…ne trimite mai repede in Rai..

 28. Imperiul rus a fost singurul capabil ca dupa 350 de ani si 12 razboaie sa impinga Imperiul Otoman in Asia…Asa a anuns Orodoxia sa se impuna in locul Islamului in Romania si in Balcani. America nici nu exista atunci…

 29. Scrii niste aiureli ca de obicei. Revenind la autor, acesta nu poate pricepe ca Rusia de acum nu mai este Uniunea Sovietica de pe timpuri. In mod cert ca daca Seniorul traia acum i-ar fi explicat daca tot se foloseste de el pentru a fi credibil.

 30. @axon:

  Islamul niciodata nu s-a impus in Balcani. A creat doar enclave iar in Tarile Romane nici macar nu a ajuns.

  Dupa impingerea Imperiului Otoman in Asia a urmat ocupatia Tarilor Romane de catre Rusia, Basarabia nereusind nici azi sa scape definitiv de ea.

 31. nu vă mai rupeți hainele pe voi: suntem o țară mica, destinata sa jucam intre coloși! Continuăm sa existăm pentru că fiecare stăpân nou are nevoie de un paznic. Noi asta facem, păzim ciclic pădurile, sarea, metalele pentru alții. Discuțiile cu Coposu, Iliescu, comunism, americanism doar ne umplu timpul, cât spargem semințe și bem bere la pet, asteptand ajutorul social.

 32. Nu voi putea intelege ce-l determina pe Dl Serbanescu sa inalte osanale cuiva care a organizat INSCENAREA de la Tamadau care a dat semnalul PERSECUTIILOR POLITICE la adresa celui mai puternic partid politic la acel moment, PNT, soldat cu arestarea, torturarea si ASASINAREA a ZECI DE MII DE MEMBRII si SIMPATIZANTI, printre care si PARINTII MEI!!! In acelasi an 1947 COMINTERNUL/URSS-Stalin a
  ABOLIT MONARHIA ROMANA INTREGITOARE printr-un ACT SAMAVOLNIC si l-a IZGONIT pe REGELE Mihai I de ROMANIA!!!

 33. @ Anonim…Presiunea Otomanilor asupra Balcanilor a scazut puternic dupa aparitia Rusiei pe scena Istoriei…daca nu intra Rusia in joc, Islamul se impunea in Balcani, ….Esti pomanagiu nesimtit?, vrei ca sa moara soldatul rus ca sa iti dea tie munca lui?…Rusia ti – a dat destul…Iti da si Basarabia la 1918, dar o vindeai rapid, aduceai acolo Baze mulitare contra Rusiei…Ca dovada dupa 1990 ai adus Baze militare americane…Solutia cu Baze militare americane NU are viitor, nu este logica, nu e normala…Obligatoriu te duce la razboi cu Rusia…Ce faci daca pleaca Americanii???.. Mai, daca iti place Cenzura mergi la UM Hotnews. Acolo nu patrunde Adevarul.

 34. O comparație cu vecinii și foștii tovarăși de lagăr socialist este defavorabilă României. Maghiarii,cehii,slovacii sau croații au cunoscut un regim de ocupație sovietică mult mai îndelungat decât România. La cererea Bucureștiului,trupele sovietice au părăsit România în anul 1958, deși URSS a fost invadată în 1941 de 4 milioane de germani și UN MILION de români, al doilea mare contingent după trupele Wehrmachtului.

  Participarea maghiară la războiul anti-sovietic a fost simbolică, la fel și cea a cehoslovacilor. Ocupația sovietică în cazul lor a luat însă sfârșit numai după 1989, o perioadă de ocupație cu 31 de ani mai îndelungată decât ocupația sovietică din Romania.

  Relațiile actuale ale maghiarilor, croaților sau slovacilor sunt însă normale, ba chiar prietenești, aș spune ( Polonia este o excepție de înțeles, a fost împărțită de ruși cu germanii de 2 ori, ultimă dată în anii 2940 ,statul lor dispărând cu totul ).

  Rusofobia actuală din Romania îmi indică mie,că istoric, faptul că multora dintre români le lipsește o elementară onestitate intelectuală și că se dau prea ușor de partea cui cred ei că este mai puternic la un moment dat( germanii,americanii, chinezii în timpul lui Ceaușescu). Apropo de asta, și Ungaria sau Slovacia sunt în NATO, dar nu au sărit la ruși că la București, dimpotrivă. Trist !

 35. Felicitări pentru articol! Îmi aduc aminte de anii 90 şi de „presa” cu epoleți şi UM TVR, care îl prezentau non-stop pe Corneliu Coposu ca pe un moş trădător de țară, pervers nemernic şi perfid care voia să distrugă România. La fel şi pe Regele Mihai. Evident fără dovezi, unicul „argument” era că hienele erau în haită şi repetau în cor aceleaşi minciuni bolşevice scârboase.

  Anii au trecut, de minciuni s-a ales praful şi singurul lucru care a dăinuit este următoarea realitate:

  CORNELIU COPOSU A FOST ULTIMUL OM POLITIC PATRIOT ÎN ADEVĂRATUL SENS AL CUVÂNTULUI, PE CARE L-A AVUT ROMÂNIA.

 36. Adevarul despre mostenirea lui Corneliu Coposu este. 1. Un partid istoric mort, PNT…2. Dezindustrializarea tarii cu peste 5 milioane de migranti romani care si – au luat lumea in cap ca sa nu moara de foame…3. Distrugerea Infrastructurii agricole din Romania, care era printre cele mai avansate din lume…4. Transformarea tarii in consumatori de produse industriale si alimentare din import…5. Indatorarea Tarii pe vecie si transformarea ei in Colonie…6. Incitarea Rusiei la fel ca in anii lui Maniu, mentorul lui Coposu, cand Romania a atacat Uniunea Sovietica alaturi de Hitler, sfarsind prin a fi invinsa…Dupa Masacrul de la Odessa soldat cu circa 70.000 de civili sovietici exterminati de Armata romana, dupa milioanele de civili sovietici exterminati in anii de ocupatie a URSS, eliberatorii sovietici s – au comportat rezonabil dupa 1945 in Romania…Nu s – au razbunat, Stalin ne – a dat Transilvania pierduta in 1938 din cauza Occidentului, a sprijinit Industrializarea Romaniei…in 1954 s – au retras din Romania, desi USA nu s – a retras din Germania si Japonia nici in 2024…
  Dictatura Planetara Americana e creatia ultimilor 35 de ani.

 37. @axon:

  Ca orice trol rus esti si mojic. Daca as merge mai departe, sa-ti spun de la obraz ceea ce esti, as fi sicanat, asa cum s-au petrecut lucrurile la articolul despre deportarea tatarilor. Pina una alta, ma marginesc sa iti spun ca argumentatia ta este cea a unui scolar repetent dar cu tupeu.

  Imperiul Otoman a sucombat ca urmare a loviturilor aplicate de toate marile puteri ale timpului, Franta, Anglia, Sardinia, ulterior Italia. Decaderea sa incepe cu mult inainte ca Rusia sa devina o mare putere, fapt descris clar de Dimitire Cantemir in opera sa capitala. Daca islamul nu s-a impus in Balcani pina la el, nu era cum sa se impuna dupa.

  La Navarino, nu Rusia a fost forta principala ci cea anglo-franceza. Posesiunile africane si asiatice, care constau sursa principala de resurse umane si materiale, nu de Rusia au fost smulse otomanilor. In fine, Lawrence a fost agent britanic si nu rus iar armata care a scos pe otomani din Orient in Primul razboi mondial a fost britanica. In acest timp, rusii bateau pasul pe loc in Caucaz si dadeau inapoi in Dobrogea, desi aici aveau forte superioare celor turco-bulgare sprijinite de Centrali.

  Rusia nu a dat nimic Romaniei ci numai i-a luat, cel mai grav prin impunerea sistemului bolsevic, abandonat de toti, inclusiv de Rusia si China. Au ramas insa frontierele arbitrare, care creaza probleme grave inclusiv Rusiei.

 38. @axon: vorbesti de mostenirea lui Iliescu, confunzi narativele…nu suntem nascuti ieri. Cand a murit Seniorul, Iliescu era inca in floare cu gasca de hoti aferenta

 39. Cu sau fara Tamadau, Stalin ar fi eliminat elita politica romana, asa cum a facut-o in toate tarile pe care le-a ocupat. De fapt declarase asta cu mult inainte…

 40. Autodenunț? ”Ce președinte al renașterii naționale ar fi fost Seniorul și cum ar fi luat-o România pe calea cea bună și n-ar mai fi putut fi călcată în picioare ca astăzi dacă populația spălată pe creier (ca și astăzi de altfel) l-ar fi înțeles, l-ar fi urmat și n-ar fi ales criptocomunismul lui Iliescu, alias restaurația ante-decembriștilor!”
  Eugen Șerbănescu e născut în 1952, e din populația spălată pe creier. Ori acest distins om de cultură, om politic și diplomat n-a înțeles că 90% din românii din 1989 nu erau anticomuniști, ci anticeaușiști? Ori n-a înțeles – ori se face niznai, cum și Seniorul s-a făcut – că românii nu scăpau de Ceaușești fără înțelegerea dintre SUA și URSS?
  Apropo de spălarea pe creier: sensul expresiei este că o educație deja ”încreierată” este anulată și înlocuită cu alta. De pildă, un creștin devine musulman – ori invers; un familist se călugărește, un liberal devine marxist-leninist ori fascist.
  Just in case: educația primită în familie, de la naștere, nu se pune la spălarea de creier, cît ar fi de ciudată. Abia reeducarea se pune. Asta-i definiția spălării pe creier – reeducarea. Un proces început în decembrie 1989, neterminat în mai 1991. Așa sîntem noi oamenii de îndărătnici, că n-ajunge un an jumate pentru a ne schimba gîndirea dobîndită într-o viață întreagâ. Ba n-ajunge nici pentru educarea unui copil mic.

 41. Cum a putut un „senior” care ca printr-o MINUNE a supravietzuit 17 ani in GULAGUL SOVIETIC romanesc si a trait LOVITURA DE STAT KGB/GRU/
  Comintern cu NOUL GENOCID, LOVITURILE MINERESTI, TREI la numar pana in 1991 cand s-a CONSFINTIT in noiembrie CONTINUITATEA PARTIDULUI si Securitatii si ALUNGAREA REGELUI Mihai I de ROMANIA MARE GENERICA sa „propovaduiasca gangav ‘iertarea TORTZIONARILOR'”?
  E 12:38…

 42. Falsul „antisovietic” tibi1 isi demonstreaza din nou duplicitatea…Stalin A SOVIETIZAT Romania pas cu pas, AGENTII, apoi ARMATA ROSIE, ALTI AGENTI, apoi TOATE DIVERSIUNILE pana-n 1947(lupte de strada, IMPUNEREA COMINTERNISTULUI Piotr Groza pentru FALSIFICAREA ALEGERILOR, Tamadau, plus EPURARI pe modelul aplicat IN TOATE TARILE/COLONIILE OCUPATE!!! Stalin ca si azi Rasputin a avut nevoie de PRETEXTE si a inceput cu „antifascistii”, apoi cu PROPRIILE PARTIDE „istorice” create de Marx si Engels, dupa care PROCESELE SPECTACOL care la noi au durat pana-n 1954-1956!!! „EPURARI” pe model URSS 1934-1939, atunci pt trimiterea „epuratilor ‘impuscati'” in Macelul BOLSEVIC CIVIL din Spania, la noi pentru RETRAGEREA AGENTILOR BOLSEVICI MULTIPLI!!!
  E 13:07…

 43. @ Charlie , minti . Dar ,da minti ,ca o” gazeta americana” . Care parinti ai tai , au fost ucisi dupa „inscenarea ” de la Tamadau ? Ca tu plingi si acum ca taticul tau nu te recunoaste si nu te vrea in kibutz.E vero ? Poate ai noroc si ma cenzureaza . Altfel iti doresc sa gasesti alte pietre sa te dai cu capul de ele. ” Zidul plingerilor” tale .Chiar ne crezi” goimi” prosti Sharlica ?

 44. Coposu fie iertat, a reușit ajutat fiind, să depășească destinul pentru care fusese condiționat: acela de-a fi popă de război din tată-n fiu, reprezentant al unei confesiuni unice, de compromis, greco-catolici, tocmai bună de încercat și-n Est cu binecuvântare din vest. La 23 de ani este scos din armată fiindcă circumferința abdomenului îi depășea în mod exagerat pe cea a pieptului; Ion Creangă a fost bătut de unu care n-a tras peste biserică ci într-altă biserică. Mai departe, dacă n-au venit americanii parașutați pe țarină, țărăniștii conjugați s-au gândit că pot duce par avion povestea mai departe, dislocată în titluri de proprietate.

 45. Recomand comentatorilor/trolilor rusi de pe acest forum, sa citeasca si cartea: „Karl Marx – Insemnari despre romani” (Manuscrise inedite). In carte, taticul rusilor, Marx, scrie despre rolul/interventia rusilor in istoria reala Romaniei si Moldovei. Cartea i-a stat in gat lui Hrusciov si prietenilor lui, caci combate minciunile lor istorice.
  Cartea s-a tiparit in Romania in anul 1964 (in 20500 exemplare).
  In fine, zic si eu, nu dau cu paru’! 🙂
  Si nu va chinuiti in zadar, ca n-am frigider! 🙂

 46. @Anonim: In problema Tezaurului, Rusia ne-a intors niște „favoruri”. Să nu uităm că Tezaurul l-am predat de bunăvoie/prostie/frică (trădare?) Rusiei Țariste, doar cu cateva luni înainte de Revoluția (cu final previzibil la acea dată) din Octombrie, pe vremea cand încă eram aliați. După inlăturarea Guvernului Kerenski, Romania NU A RECUNOSCUT OFICIAL noile autorități bolșevice și a avut o atitudine vădit ostilă la adresa acestora. Ca urmare, bolșevicii au reacționat pe măsură și ne-au recomandat „călduros” să cerem Tezaurul de la cei cărora l-am predat!

 47. Unirea de la 1918 NU a fost opera Adunarii de la Alba Iulia…Asa spune premierul Ionel Bratianu si are dreptate…Meritul cel mare in Unirea de la 1918 il are din nou Rusia, voluntar sau nu, nu conteaza….Adevarul istoric spune asa…Declansarea WW1 gaseste Romania monarhica in Tripla Alianta cu Germania, Austro Ungaria, unde intrase la 1883, ca sa faca in ciuda Rusiei care varsase sange pe Front si pentru Independenta Romaniei..Prin intrare in Tripla Alianta Romania monarhica a abandonat definitiv Transilvania la Austro Ungaria, ba mai si aresta unionistii ardeleni care treceau muntii in regat….E clar ca in Tripla Alianta Romania era in tabara perdanta si nu castiga nimic dupa Razboi…Schimbarea Taberei o face Rusia, care prin Anbasadorul ei semneaza in secret aderarea la Antanta, fara stiinta Regelui. Semnarea se face in casa lui Vintila Bratianu, fratele premierului roman…Regele Ferdinand primeste Tratatul semnat de Rusia ca pe un fapt consumat. Pe front la Marasesti, rusii lupta cot la cot cu romanii impotriva germanilor, contribuind la rezistenta militara care va conta la Tratatul de pace…Armata rusa zrobeste Armata austriaca in Galitia…Infrangerea zdrobitoare dar si influenta Revolutiei bolsevice de la 1917 duc la prabusirea Monarhiei de la Viena in noiembrie 1918…Prabusire care lasa Transilvania fara stapan…La 1 dec 1918 se trezesc si romanii sa profite de Prabusirea Monarhiei de la Viena…Daca monarhia nu se prabusea nu exista nicio Adunare la Alba Iulia la 1 dec 1918, transilvanenii respectau monarhia de la Viena, Iuliu Maniu era deputat la Viena…Participarea la Antanta victorioasa, rezistenta pe Front sustinuta de rusi, prabusirea monarhiei de la Viena din cauze rusesti, jertfa a 1 milion de romani a facut Parisul sa ne dea Transilvania….Nici un rol nu a avut monarhia romana, care era filogermana…Desigur, Propadanda a indoctrinat cu minciuni romanii opincari si analfabeti. ….

 48. Oda mumiei stafidite.
  El si Diaconescu au fost autorii Pietei Universitatii si tulburarilor din 1990, cand s-au folosit de studenti si de tot felul de prostovani dusi de nas de propaganda capitalista care promitea lapte si miere in Romania.
  [KktkuM0tZ: lingau putinofil consecvent]

 49. @Bogdan:

  Autoritatile bolsevice nu au fost recunoscute atunci de nimeni, dupa cum nici autoritatile bolsevice nu au recunoscut noile entitati aparute pe ruinele imperiului tarist, desi tot ei fusesera cei care declarasera sus si tare ca ofera librtate tuturor popoareleor. O fost o ipocrizie tipic politicii rusesti din toate timpurile, pentru ca tot ei si imediat au purces la refacerea imperiului, ba inca si la a-i ferici pe altii cu binefacerile bolsevismului. Ce nu le-a reusit in 1918, fiind opriti de eroica rezistenta a armatei poloneze precum si de campania Romaniei contra Ungariei lui Bela Kun, le va reusi 30 de ani mai tirziu, prin gratia sfintei democratii occidentale. In fine, daca a existat o astfel de trimitere, este si ea ceva tipic politicii rusesti, adica o mojicie. Ce ar fi fost ca si ei sa fie trimisi sa ceara despagubiri de razboi lui Hitler, ca tot s-au avut pe bune cu el?

 50. SCLAVETELE SOVIETIC Yahwe Yoram Hassan Hayssam Bairam Ramadan El Zorab paraseste in secret Cimitirul Elefantilor bolsevici-ceausisti
  spre a dejecta pentru Cauza in limbajul ticacalosului tomlin…Flitul ACOPERITULUI tibi1 cu „iertarea crestina” are rezonante de tip Cpt core/Core!!! Un crestin convins si nu COMINTERNIST ATEU BODYGUARD a lu Iulius Mann-iu-iu NU POATE IERTA GENOCIDUL BOLSEVIC si pe
  SATANELE ALOGENE care l-au comis!!! E ora 14:48…

 51. @ Charlie , dar cum ramine cu minciuna ?Lasa copy -paste care le tot dai de ceva ani incoace.Repet intrebarea : Care ” ai tai” au murit la Tamadau ?Cind tu ai afirmat pe forum ca al tau” tatic” nu te recunoastesi nu te vrea in kibutz! Raspunde la asta Sharla nu cu balivernele ” bolsevico-comunistoide -securistoide” .In plus in ” vocabularul ” tau este si multa ” dejectie” . Chiar iti plac dejectiile . Ti-as oferi citeva , dar ma cenzureaza Cerberul( cerberii?)

 52. ENGELS A SCRIS ANTI-DUEHRING , IO SCRIU ANTI- COPOSU
  IO „STIU” Ceva de BAZĂ despre Coposu și încă Una derivataă din Slujirea lui Maniu de către Coposu.
  Care Cestii, ca ȘI CEVA-ul EXPUS deja de multe ori despre Adrian SEVERIN mă FAC SĂ NU dau Doi Bani pe Coposu.
  COPOSU a imPus CRIMA Numită „Restitutio_in_Integrum
  NICĂIERI în Foste SOCIALISTE NU s-a întâmplat AȘAO Măgărie IMENSĂ.
  COPOSU a inițiat Demolarea României, din PURĂ Prostie!
  NU se VEDE că OMuul era pur si simplu PROST Sincer și CONVINS calm și liniștit, cu Umor Ardelenesc, de CONTRARIUL!
  Chiar merită sâ comit un Eseu de CUM ajung Unii NĂROZI CRÂNCENI sau/ȘI CRIMINALI Vestiti și, Autoritari, Venerați … …

  Cestia cu ”ARMISTIȘIUL” de la … 12 Septembrie 1944, DUPĂ Două Zeci de Zile în care Rusșii au luat Prizonieri 150 ooo de Soldați Români ai căror Ofițeri NĂROZI NU au țSTIUT CE Hram Poartă RUSII, spre DeoSebire de ALTI Ofțeri care AU ORDONAT NePredarea ca Orbeții, pregătind Trupa de Atac Și Apărare cu Rusii. Care au LĂSAT LIN+BRERI pe Norocoșii Soldați conduși de Ofișet=ri ROMÂNI Adevărați. Soldașii care -=s-au predat , NeConduși deloc de Ofițeri sau și ĂIa îmProstiți de Rege cu ”ARMISTIȚIUL” InExistent, că au CREZUT în Cuvântul REGELUI LOR, „Capul Oștirii” …

  A făcut BINE că a salvat România de Ruepre Definitivă de ATUNCI, dar a greșit cu Armistițiul InExistent la 23 August 1944.
  De FAPT Regele GANDea ghidonat de Alții și a făcut Actul de la 23 August ca să RĂMÂNĂ Rege.
  Mintea-i Anemică s-a văzut ȘI VĂZUT de Oameni cu MINȚILE le Dânșii.

 53. PE LÂNGĂ ANTI-COPOSU, APĂRU ȘI ANTI-MANIU, DAR FOARTE RĂU ȘI RUȘINOS ȘI „TĂCUT”
  APOI cu Maniu, COPOSU, Secretar al lui Maniu, să NU fi STIUT de Invitația lui Maniu, Vechi AGENT Britanic, adresatĂ AliAților (SUA și UK) de a BOMDBARDA Bucureștii ca să facă o Diversiune AICI să NU vină RUȘII Primii, să vină Ailalții …
  RuȘii, Ăilaltii, SĂ ÎI INVITI TU, Politician de TOP Român, în care Românii CREDEAU, să BOMARDEZE NU IMPORTĂ CINE Capitala ROMÂNIEI TALE?
  IMPosibil să NU fi ȘTIUT?
  Problema este „dar-însă” ALTA:
  CINE și DE CE reÎnVIE FANTOMA ASTA Ticăloasă ȘI Mincinoasă de COPOSU?
  CINE și DE CE a ”tăcut” InformațiunEa ASTA Capitală cu Cererea lui Maniu de A SE BOMBARDA Bucureștii ca Semn că România este a ALIAȚILOR?
  Încă CEVA: AșaUN Respect au avut Alaiții Occidentali față de Agentul LOR Maniu,
  ”OMul LOR de la București, că NU i-au spus să SE CARE în Occident, că România este DATĂ URSS, la Yalta?
  Rușine Mincinoșilor La ORDIN de ACUM, CÂND Acum – mai mult decât Vreodată ROMÂNII ar trebui sa fie DePROSTiți din ImPROSTirea de 34 de Ani și OPT Luni?
  AȘA au făcut ȘI Imbecilii de BOIERI Români deDin 1940 că au MINȚIT CRIMINAL Boborul cu Garanția Aliaților Occidentali, Franța ȘI Anglia ȘI cu ÎnArmarea de OȚEL a României la Hotarul Basarabiei.
  Au RUPT România MARE ȘI au devenit Martiri în GULAGs ȘI CANALUL Dunăre – Marea Neagră …
  ȘI au MĂRIT NUmărul Românilor MORȚI în WW2, maiMult decât ERA ImPLĂNuit deDinainte de Război …

 54. Autorul se face că nu știe (sau, poate, așa e el, ignorant de profesie) că țărăniștii lui coposu și ai agentului britanic maniu au furnizat „gărzi” cu sarcina de a măcelari unguri, precum și echipe de teroriști parașutati de serviciile speciale americane pe teritoriul actualei colonii RO, oferita de Churchill, în 1944, lui Stalin, să facă ce vrea cu ea, în proporție de 90%…

 55. @axon:

  Rusia nu putea semna nici un angajament in numele Romaniei. Fotocopia tratatului este disponibila pe net. Prima semnatura este a lui Ionel Bratianu iar semnatura reprezentantului Rusiei este ultima, chiar si dupa cea a Italiei.

  Alianta cu Puterile Centrale a fost opera cercurilor regale, ea gasind putini adepti in opinia publica, prin excelenta filofranceza. Desi german, Ferdinand s-a supus dorintei politicienilor dar si a energicei sale sotii, singurul cap incoronat, in afara de Cuza, care merita toata stima romanilor, numai ca ea nu era o Hohenzollern.

  Contributia Rusiei la prabusirea Austroungariei a fost minima. Ofensiva Brusilov nu si-a atins scopul. La fel si ofensiva Kerenski un an mai tirziu. Austroungaria s-a prabusit din cauza infringerilor suferite de Centrali pe toate fronturile, in special in Vest, in primul rind pe frontul german. Revolutia bolsevica din Rusia nu a avut nici o contributie. Ea s-a insinuat abia dupa prabusirea monarhiilor.

  Rusia a sabotat efortul de razboi al Romaniei. Pe front, armata rusa a excelat prin noncombat, chiar si inaintea bolsevizarii. In spatele frontului, livrarile militare prin dificila ruta nordica, obligatoriu traversind Rusia, erau dijmuite si numai diligentele ofiterilor francezi faceau ca sa mai ajunga ceva si in Romania.

  Pur si simplu delirezi.

 56. only_Nixon_could_go_to_China – 1

  Nebunilor “putem negocia orice înfară de principii” e declație de război total, complet și definitiv, de război politic de exterminare. Că dacă nu putem negocia niște principii care să ne fie comune nouă ăstora de le negociem după ce ne ridicăm de la masă ce negociem e o minciună de moment, o împărțeală a “potului” care poate fi oricând întorsă de dos în numele hahahaha “principiilor care nu se negociază“

  Declația asta a lui Coposu e lespedea de mormânt a PNT-CD ului.
  Principiile care nu se negociază au scos PNT-CD ul din parlament, nu principiile care ne unesc (că voi nu aveți așa ceva) ci cele care nu se negociază

  Desigur nu a fost vina lui Coposu că ceilalți, pleșcarii din PNT-CD, au crezut ca principiul care nu se negociază este noi îi dăm președintelui de partid partidul ca să-l bage el în parlament și să ne dea nouă sinecuri deoarece noi avem “principii” principii care se pot reduce la ”jos comunismul” și “Dumnezeu și Regele” șiiii cam atât, muncă de partid kanci, nici măcar munca de nivel de club de lectură nu e de noi

  Și am și eu o întrebare metodologică : la viitoarea schimbare de regim că așa e în politica mare de pe la la falia tectonică a imperiillor, imperiile vin și pleacă , noi tot așa să procedăm cu voi : “ membri de partid nu pot fi ținuți responsabili de perpetuarea regimului dogmativ-represiv ajuns … în ultima fază de decădere și că, în niciun caz, nu pot fi băgați în aceeași oală cu nomenclaturiștii de plan 1, 2 sau 3 sau cu activiștii de partid sau cu lucrătorii de Miliție (-Poliție -Jandarmerie) și Securitate (- SRI & trinomul său din Media și (in)Justitiție )“ !

  Cel mai mare merit a lui Coposu a fost și cel mai mare merit al lui Iliescu = acordul de la Snagov !

 57. Rusofobia unor intelectuali din Romania nu prea este împărtășită de majoritatea românilor. Articolul de mai sus este în felul lui o capodoperă a genului, pentru că se folosește de aniversarea lui Coposu sau de ideile lui strâmbe despre ruși pentru a propaga idei rusofobe care nu ne ajută cu nimic.

  URSS a pedepsit aspru pe cei mai importanți lideri politici români,de la Antonescu la Maniu sau Coposu. Pentru milionul de soldați români care au invadat alături de germani URSS, sovieticii puteau deporta sute de mii de români în Siberia pentru câțiva ani. Nu au făcut-o, deși pe sașii sau săsoaicele din Romania i-au deportat în masă în Siberia.

  Coposu a suferit foarte mult în detenție, însă sovieticii nu au greșit prea mult văzând în el un mare dușman al Rusiei, o dovedesc chiar declarațiile lui folosite în articol. Interesant, aceleași argumente împotriva rușilor sunt folosite în prezent de greco-catolicii ucraineni, nucleul naționaliștilor virulenți din Kiev. Ei și ? Ce au câștigat ucrainenii care au aderat la asemenea filosofie politică ? Sute de mii de morți și râniți și zeci de orașe complet distruse,asta au câștigat.

 58. La anii de detenție din perioada sovietică trebuie adăugată și frustrarea imensă resimțită de Coposu la începutul anilor 1990, când FSN, Iliescu și Român au păstrat PNȚ pe tușă. Coposu a atribuit greșit vina pentru asta Moscovei, când în realitate Iliescu făcuse echipă cu Kravchuk din Ucraina. Reformele economice radicale din Rusia nu au fost pe placul celor doi, care au vrut – și pentru un deceniu,au și reușit – să păstreze controlul vechilor cadre comuniste asupra întreprinderilor de stat ce urmau să fie privatizate.

  În realitate, așa cum se știe astăzi, Iliescu și Român au încercat chiar, încă de la începutul anilor 1990, să convingă vestul că România trebuie să fie acceptată că membru în NATO. Demeresurile în acest sens au fost secrete, nu cred că Seniorul a știut ceva despre manevrele celor doi.

 59. Cronologie de pe site-ul MAE :

  July 1990 – the Prime Minister of Romania, Mr. Petre Roman extends an invitation to NATO Secretary General, Mr. Manfred Wörner, to visit Romania. The letter also suggests the accreditation of a Romanian Ambassador to NATO.

  October 1990 – the Romanian Ambassador to Belgium is authorised to initiate diplomatic relations with NATO.

  October 1990 – Romanian Prime Minister meets NATO Secretary General in Brussels.

  December 1990 – Romanian military Chief of Staff visits NATO Headquarters in Brussels, meets NATO Secretary General and the permanent military representatives of the NATO Member States.

  1991

  July 1991 – NATO Secretary General Manfred Wörner visits Romania.

  October 1991 – Romanian President Ion Iliescu sends a message to NATO Secretary General stating Romania’s willingness to engage in a close cooperation with NATO, as the latter is the sole organization capable, from the political and military point of view, to ensure the stability and security of the emerging European democracies.

  December 1991 – The Romanian Minister of Foreign Affairs attends the first meeting of the North Atlantic Cooperation Council (NACC). He proposes to intensify cooperation with NATO.

  1992

  February 1992 – NATO Secretary General Manfred Wörner visits Romania. The Euro-Atlantic centre is inaugurated.

  1993

  February 1993 – President Ion Iliescu visits NATO Headquarters. Romania’s desire to integrate into the Euro-Atlantic structures is reaffirmed.

  October 1993 – US Deputy Defence Secretary visits Bucharest and presents the US proposal on setting up a Partnership for Peace.

  Unde este mâna Moscovei aici ?

 60. Spuneam ieri la 17:16 cand se schimba tura: IENICERUL SOVIETIC Yahwe Yoram Hassan Hayssam Bairam Ramadan El Zorab ticacalosu tomlin cel Batranul a ramas acelasi RASTALMACITOR al sustinerilor mele si nu numai, rautatea care-l defineste ca ceausist spalat zdravan pe cere Bell orbindu-l…Nu am afirmat mai sus ca parintii mei au fost ASASINATI cu ocazia INSCENARII COMINTERNISTE de la Tamadau comise prin colaborarea cu Securitatea neoficiala din 1947 cand AU FOST ARESTATI DOAR FRUNTASII PREZENTI LA AVIONUL aranjat de „viitorul senior”, mai putin senioru si sefu sau Julius Mann ILEGAL COMINTERN, acel moment fiind PRETEXTUL ARESTARILOR ulterioare ale TZARANISTILOR DE RANGUL DOI din urmatorii ani!!!
  Interesant e faptul ca ticacalosu tomlin/Yahwe, bodyguardu lu Cpt core/Core, stie ca parintii mei NU AU FOST ASASINATI in 1947!!! Asa ceva poate sa stie doar un FOST GENERAL DE SECURITATE care ARE SI ASTAZI ACCES LA DOSARELE DUSMANILOR IDEOLOGIEI GENOCIDULUI!!!
  E ora 17:16…Acum cand REPOSTEZ e ora 10:36…
  E ora 17:16…

 61. Pseudoistoricu Anonim e un DIVERSIONIST ceausist monstruos in modul cum calca in picioare ADEVARUL ISTORIC ca MONARHIILE EUROPENE si ASIATICE NU au fost „prabusite” de la sine, fara contributia GRUPARII TERORISTE MARXIST/NARODNIC/SOCIALIST-REVOLUTIONAR/BOLSEVICE in frunte cu Lenin/Alexander Parvus/colonelul nipon Akashi/Sun-Yan Sen etc etc etc!?!?!”
  Da, primul ACT SUBVERSIV al gruparii teroriste leniniste a fost ARESTAREA in trenul imperial a lui Nikolae II de catre STANCULESTII si CHITZACII infiltrati la conducerea Armatei tzariste care l-a predat DUBLEI DICTATURI PROLETARE controlate de extremistii socialisti-revolutionari si social-democrati, dubla dictatura instaurata special pentru CONTINUAREA MACELULUI BOLSEVIC MONDIAL si angajarea Imp.
  German in sponsorizarea cu sute de milioane de MARCI AUR a lui Lenin, anterior ILEGALII legendati in Romania Mica asigurand RAPTUL TEZAURULUI ROMANESC!!! La CONFERINTELE COMINTERN din ILEGALITATE din 1915 si 1916 din Elvetia au fost stabilite PLANURILE STRATEGICE ale ARMATELOR COMBATANTE de ambele parti…Contributia SEFULUI SECTIEI COMINTERN pt Europa Centrala si de Est, Iulius Mann-iu-iu la „prabusirea” Imperiului Austro-ungar a fost decisiva, „pacificand” Praga, Viena si Budapesta!!! E ora 14:27…

 62. Nixon vs McCan -2

  Am și eu o întrebare metodologică : la viitoarea schimbare de regim că așa e în politica mare de pe la noi imperiile vin și pleacă tot așa să procedăm : “ membri de partid nu pot fi ținuți responsabili de perpetuarea regimului dogmativ-represiv ajuns … în ultima fază de decădere și că, în niciun caz, nu pot fi băgați în aceeași oală cu nomenclaturiștii de plan 1, 2 sau 3 sau cu activiștii de partid sau cu lucrătorii de Miliție -Poliție -Jandarmerie și Securitate – SRI & trinomul său din Media și (in)Justitiție “ !

  Cel mai mare merit a lui Coposu a fost și cel mai mare merit al lui Iliescu = acordul de la Snagov !
  Faptul că puterea și opoziția în ciuda unor dezacorduri fanatice și fanatizat-isterice au putut sta la aceiași masă și semna împreună un : “noi credem că asta și astalaltă trebuie făcut” a fost un moment de vârf al politicii din Ro , moment nemaiatins de atunci deoarece s-a bazat pe aceiași excrocherie pe care s-a bazat Minsk 1 și 2.

  A fost o excrocherie a lui : cedează tu acu că o să te rup eu cu bătaia mai încolo , mergi tu pe încredere acu ( vorba lui Iliescu că doar n-o să ne băgăm la pârnaia noi între noi ) că îți arăt eu pârnaia după.

 63. Nixon vs McCain-3

  Și nu e vina lui Coposu că ceea ce trebuia să devină o reconciliere pașnică a lui noi toți cu toții împreună pentru un mâine mai bun a eșuat în hărmălaia CDR-istă și mai apoi în teroarea Băsistă.

  El nu e vinovat pentru felul în care s-a negociat CDR-ul și felul în care acesta a eșuat.
  El nu e el vinovat că restul partidului în loc să trăiască principiile mai mult le declamau.
  Că ei, ei nu erau Nixon, căci “doar Nixon se putea duce să facă pace cu China” ca să dau un citat celebru.

  Pacea poate fi căutată doar de către cei ce nu au nevoie de faldurile războiului pentru a-și ascunde rușinea și hidoșenia. Pacea poate fi căutată doar de un Nixon nu de un McCain.
  Iar noi în Ro am rămas cu McCain-ii minciunii patologice a lui “Rusia is just a gass station masquerading as a country” că doar de aia nu putem face o ISS fără ea și importăm din ea 2/3 uraniul înbogățit de-l folosim comercial “The USA currently has one operating enrichment plant owned by Urenco, with a capacity of 4.9 million SWU per year, compared with US requirements of about 15 million SWU/yr)”

  Seniorul era icoana vie a lui “pacea o faci doar cu dușmanii că prietenii ….îți sunt deja prieteni”
  Voi nu

 64. @Akornion:

  Cam calci pe urmele unora ca axon si ics, troli cu simbrie moscovita. Romania nu a avut niciodata pe front atitia oameni, peste un milion de oameni. Cifra este imensa. Stiu ca ea circula in literatura, de exemplu The Historical Atlas of World War II, dar nu apare cum a fost si dedusa. De asemenea, afirmatia ca Romania a avut cea mai mare contributie, intrecind-o pe cea a Italiei si Ungariei, ascunde doua fapte esentiale: Italia a iesit din razboi in 1943 iar dupa Stalingrad armata ungara, fiind retrasa cu sarcini secundare, in interiorul teritoriului controlat de Axa, nu a mai participat la lupte decit atunci cind sovieticii au ajuns la frontierele sale.

  Stalin nu te-a asteptat pe tine sa-i dai idei cu deportarea, ci a trecut la fapte inca inainte ca Romania sa se alature Germaniei in campania din Est. Deportarile, crimele, au inceput imediat dupa ocuparea Basarabiei si a Bucovinei de Nord. Tu, in zelul tau dubios, faci abstractie ca URSS este cea care a impins Romania alaturi de Germania. Am explicat asta in mesajul meu catre Bogdan din 21 MAI 2024 LA 10:17.

 65. Prea tirziu ati binevoit sa publicati mesajul meu, deoarece nu mai este de actualitate.

  Ma tem ca si aceasta este una din sicanele prin care incurajati punctele de vedere proruse. Proaspatul aparut ‘Akornion’ nu polemizeaza cu trolii propagandei proruse, care au mereu libera trecere din partea redactiei.

  Akornion din vechime s-a opus Imperiului. Acesta de aici ii cauta in cinste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.