„Militarizarea” corporațiilor

Miercuri, 13 martie, Camera Reprezentanților a Congresului SUA a aprobat legea care interzice ca aplicația chinezească Tik Tok să mai intre în magazinele online de aplicații, câtă vreme TikTok nu va rupe total legăturile cu compania mamă din China – ByteDance. 15 congresmeni republicani și 50 de democrați au votat împotrivă, invocând faptul că această lege contravine principiului constituțional al libertății de exprimare. Președintele Joe Biden a declarat că va semna legea, dacă aceasta va trece de Congres. Interesant este că Joe Biden și-a creat un cont e TikTok și echipa sa a postat câteva mesaje aici, cu doar câteva săptămâni înainte de dezbaterea proiectului de lege care interzice platforma din China.

”Unii dintre noi sunt îngrijorați, pentru că este implicată libertatea de exprimare aici. Americanii au dreptul să vadă informația, iar guvernul nu trebuie să-i protejeze de informații”, a spus republicanul Thomas Massie. ”Dacă credeți că această lege nu este un cal troian și că se va aplica doar în cazul TikTok și în cazul unor companii social-media ale adversarilor, atunci întrebați-vă de ce oare legea prevede excluderi explicite pentru anumite afaceri online. Președintele ca avea autoritatea de a interzice site-uri, nu doar aplicații. Infracțiunea poate fi comisa nu doar de „adversari străini”, ci și de servicii de internet hosting din SUA”.

 

La finalul săptămânii trecute s-a încheiat ultima sesiune a Comisiei Naționale a Conferinței Consultative Populare din China, un forum unde premierul Li Qiang și miniștrii săi au sugerat că învață din experiența Rusiei cum să reziste sancțiunilor occidentale, sancțiuni care se vor înmulți inevitabil în cazul Chinei, dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din SUA.

Unul dintre aspectele cruciale discutate de oficialii de la Beijing și Moscova este crearea unui sistem de plăți independent de moneda americană, un sistem in care să fie atrase apoi și restul țărilor BRICS. Acum, aproape întregul comerț între Rusia și China se face în yuani și ruble. Rezoluția conferinței arată că Beijingul dorește o lume multipolară ”egală și ordonată” și ”globalizare economica inclusivă”.

Apoi, oficialii chinezi au sugerat că învață și din lecția războiului din Ucraina, pentru că o bună parte din bugetul de apărare al Chinei va merge spre tehnologiile emergente, cele care au schimbat fața războiului în Ucraina. China a anunțat o creștere cu circa 7% a bugetului apărării pentru 2024, ajungând la circa 238 de miliarde de dolari, mult mai puțin decât bugetul american al apărării, de aproape 900 de miliarde de dolari. Beijingul se opune ”interferenței externe în Taiwan”, este conștient că Statele Unite încalcă liniile roșii și aduc trupe permanente în Taiwan, cu misiunea oficială de a instrui armata taiwaneză, însă rezoluția amintitei conferințe optează pentru ”reunificarea pașnică”, prin aprofundarea integrării și cooperării economice.

Ministrul de Externe Wang Yi a trimis o săgeată către Washington: ”Este de nepermis ca aceia care au pumnul mai puternic să aibă ultimul cuvânt și este inacceptabil ca anumite țări să fie la masă, în timp ce altele să fie în meniu”.

 

Acesta este noul război rece, avertizează foști oficiali americani, într-un articol publicat de Foreign Affairs. Este un război rece care are foarte puține în comun cu confruntarea cu fosta URSS. În lumea globalizată și interdependentă de acum, războiul este în primul rând unul economic și tehnologic.

În 1980, comerțul însemna 37% din PIB-ul mondial. Acum, comerțul înseamnă 74% din PIB-ul mondial, iar economiile sunt infinit mai interdependente decât în secolul trecut. ”Puterea militara contează în continuare, însă competiția economica și tehnologică a devenit principalul câmp de luptă în politica globală. Vreme de decenii, această politică a fost dominată de consensul neoliberal de la Washington, iar atunci ar fi părut irelevantă întrebarea dacă un fabricant de cipuri să-și deschidă o afacere într-o țară sau alta, dacă e bine sau nu ca o companie auto din Germania să facă afaceri în China sau nu. Acum, aceste întrebări sunt în centrul fiecărei dezbateri majore de politică externa”, scriu Peter Orszag, fost director al Oficiului pentru Managementul Bugetului în timpul administrației Obama, Theodore Bunzel, fost diplomat american la Moscova, si Jami Mscik, fost director adjunct al CIA.

”Marile puteri China și SUA încearcă fiecare să domine economia începutului de secol 21, asta însemnând obținerea prim-planului în tehnica de calcul, biotehnologie și energie curată. Politica externă a ambelor țări se bazează pe reducerea vulnerabilității și obținerea de noi pârghii. China numește asta ”autosusținere”, în timp ce Statele Unite vorbesc despre „reducerea riscurilor”. Pentru Statele Unite, această politica se traduce prin controlul exporturilor de cipuri avansate și de echipament pentru producerea lor, înseamnă monitorizarea investițiilor americane pe piețele străine și subsidii mari pentru industriile autohtone amintite. În această lume nouă, rolul secretarului Comerțului este cel puțin la fel de important ca rolul secretarilor Apărării și de Stat”.

În acest moment, Statele Unite au două mari avantaje și niciunul nu este legat de puterea militară. ”Washingtonul are o poziție privilegiată la nivel financiar și al rețelelor tehnologice. SUA sunt în mijlocul unui sistem creat aproape întâmplător de-a lungul deceniilor care permite funcționarea economiei globale. Ubicuitatea dolarului în tranzacțiile internaționale, controlul american asupra infrastructurii critice a internetului și dominația companiilor tehnologice americane au permis SUA să aplice măsuri coercitive asupra rivalilor, deseori prin sancțiuni”.

Ceea ce Foreign Affairs descrie mai sus este numit de economistul Yanis Varoufakis ”tehno-feudalism”, un sistem în care profitul capitalist este înlocuit de renta plătită de întreaga lume pentru a beneficia de tehnologie și aplicațiile ei mai mult sau mai puțin virtuale. Dominația americană în acest sistem conține și sâmburii posibilei decăderi, deoarece China merge cu inovațiile spre zone în care politicienii americani par să ezite. ”Dacă China va reuși să transforme capitalul virtual și finanțele virtuale chinezești într-o alternativă la sistemul de plată dominat de dolar, atunci apar riscuri mari pentru SUA. Pentru mine, aceasta este explicația războiului rece dintre SUA si China”, spune Varoufakis. Victoria uneia sau alteia dintre cele două puteri nu pare să schimbe fundamental lumea, pentru că, spune Varoufakis, ”noul război rece este o mare ciocnire între doua feude ale capitalului virtual – cea americană și cea chineză”.

Nu este vorba neapărat despre un conflict al valorilor, al democrației și autocrației, ci despre un conflict pentru asigurarea dominației asupra pârghiilor esențiale pentru sistemul tehno-feudal. Aflat în centrul disputei China-SUA, Taiwanul nu este ”insula democratică” despre care se vorbește într-o mulțime de analize; este o țară care a fost condusă de regimuri autoritare și are o experiență limitată a democrației (la fel ca și Hong Kongul, unde nu există vot universal, la fel ca și Coreea de Sud, care a trecut la un regim democratic în preajma cumpenei dintre secole). Toate aceste țări sunt fiefuri tehnologice ale sistemului tehno-feudal. În ecuația de la Washington, Taiwanul înseamnă TSMC (cea mai mare companie din lume producătoare de cipuri) mai degrabă decât ”democrație”. Această industrie, cu  infrastructura care se construiește greu și intră în producție la fel de greu este ”arma nucleară” a Taiwanului.  ”Washingtonul vrea sa readucă în țară producția de cipuri însă succesul legii CHIPS Act, care este vârful de lance al acestei politici, depinde nu numai de cum va împărți guvernul SUA subsidiile de 39 de miliarde de dolari, ci și de decizia TSMC din Taiwan de a-și deschide fabrici în SUA, în ciuda costurilor mari și a resursei umane limitate. Iar apoi, totul depinde de decizia Apple de a cumpăra sau nu cipuri mai scumpe decât cele din Asia”, arată Foreign Policy.

Alți tehno-feudali influențează politica externă a marilor puteri în mod deschis, așa cum s-a întâmplat cu Elon Musk și feuda sa numita Starlink – serviciul de internet prin satelit care a fost fundamental pentru rezistența militară a Ucrainei în fața Rusiei. Ulterior, Musk a refuzat să ofere Ucrainei acoperire și pentru Crimeea, pentru a facilita loviturile militare în peninsulă. ”Cum am ajuns în acest razboi?”, s-a intrebat Musk în cursul unui interviu. ”Nu ar trebui să fie o surpriză pentru el și nici pentru alții. Liniile de demarcație dintre guverne și corporații și dintre relațiile internaționale și comerț aproape că au dispărut”, arată articolul publicat de Foreign Affairs.

Având în vedere această interdependență între corporații și guverne, China pare mai bine pregătită pentru noul război rece, câtă vreme marii campioni industriali și tehnologici au legături puternice cu structurile militare și de informații de la Beijing. De aici și recomandarea semnatarilor articolului amintit: Guvernul American trebuie să implice corporațiile americane în dialogul strategic, să monitorizeze mai atent evoluția acestor industrii și să-și intensifice spionajul economic, ”pentru ca apariția noului telefon inteligent chinezesc Mate 60, cu un cip de șapte nanometri despre care se credea că nu poate fi produs in China, să nu mai fie o surpriză la Washington”.

Așadar, noua caracteristică a tehno-feudalismului pare să fie „militarizarea” corporațiilor, transformarea lor în arme ale guvernelor. De la ”democratizarea” Chinei prin primirea în Organizația Mondială a Comerțului și integrarea în marile fluxuri globale, așa cum gândea administrația Clinton la începutul anilor 1990, se ajunge în situația ca Statele Unite să adopte modelul chinez al supravegherii stricte a afacerilor autohtone și poate vom ajunge să vorbim și despre vreun Comitet National al Conferinței Consultative Populare (sau Corporatiste) din SUA. În 1914, președintele Woodrow Wilson le spunea celor care îi cereau să interzică companiilor americane să mai trimită arme pentru războiul din Europa că ”vânzările vin din atât de multe surse, iar lipsa mea de autoritate este evidentă și nu pot decât să las lucrurile să se rezolve de la sine”. Acum, secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo, le spune companiilor high tech: ”Dacă reproiectați un cip care sa permită Chinei să facă inteligență artificială, va voi supune controlului chiar a doua zi”. Cum majoritatea acestor corporații se bazează nu pe profitul capitalismului clasic, ci pe renta plătită de simplii cetățeni, înseamnă  că aceștia din urmă devin soldați în acest război rece, plătind pentru fiecare confruntare economică și alimentând neîncetat cu propriile informații personale și obiceiuri de consum bazele de date pe care inteligența artificială le transformă în „arme”.

 

Ce se întâmplă cu Europa în acest război dintre SUA și China? La o recentă conferință din Australia, Yanis Varoufakis a declarat că Europa și Australia se confruntă cu amenințarea de a deveni irelevante. ”Este o amenințare generată, pe de o parte, de incapacitatea de a investi în mod inteligent și, pe de altă parte, de alunecarea de la o dependență strategică de Statele Unite către un servilism contrar propriilor interese față de agenda politică a Washingtonului”, spune Varoufakis.  ”Au devenit complicii Washingtonului, ajutând la atingerea intereselor americane în Noul Război Rece, împotriva propriilor interese. De ce face Washingtonul asta? De ce președintele Trump a interzis compania ZTE? Și de ce președintele Biden a interzis vânzarea cipurilor în China, interdicție care înseamnă o declarație de război economic împotriva Beijingului? Când pun aceste întrebări, primesc două răspunsuri. Unul este Taiwanul. Celălalt este escaladarea militară chineză pe rutele comerciale internaționale din Marea Chinei de Sud. Nu este niciunul… Pe scurt, Noul Război Rece nu are nimic de-a face cu rutele comerciale, cu Taiwanul sau cu escaladarea chineză din Pacific. Mai degrabă, este o manifestare a încleștării periculoase dintre două sisteme tehno-feudale – unul denominat în dolari, altul în yuani”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17

22 de Comentarii

  1. 238 mld USD cheltuieli militare ale Chinei înseamnă investiții enorme fiindcă SUA cheltuie marea majoritate a celor 900 mld pentru întreținerea celor aproape 1000 de baze militare pe care le are peste tot în lume, iar ce rămâne e mărunțiş în condițiile în care costurile chinezilor pwntru armament şi muniție sunt de 10 ori mai mici decât prețurile cu care fabricanții şi speculanții occidentali vând echipament similar guvernului SUA.
    Dominația americană asupra lumii s-a încheiat şi cu cât SUA va înțelege mai repede că e loc pentru toți pe planetă şi că sistemul „eu sunt şmecher de şmecher, să moară mama!” nu mai ține, cu atât va fi mai bine. Altminteri se vor prăbuşi teribil, iar când cineva ajunge la colț poate fi foarte periculos, că acționează nesăbuit.

  2. Culmea prostiei și nemerniciei! Interzic tic toc dar au afaceri uriașe cu China! Occi mai vor ceva la schimb daca au ajuns la șantaj.

  3. O lume din ce in ce mai ingusta si irespirabila musuroaiele se digitalizeaza pentru a creste controlul si productivitatea global mondial galactic

  4. Bugetele militare nu au nici o valoare ca suma. Comparam mere cu pere.
    Este vorba de pretul unor produse identice in Rusia care are resurse energetice si de materiale rare, forta competitiva, dar mai ieftina, iar China in cooperare cu Rusia are si ea acces la energie si materiale rare.
    AS face o comparatie pe intelesul tuturor – daca in Rusia costa un pahar 10 lei, in China acelasi pahar costa 30 de lei, dar in SUA el ajunge si la 120 lei. Comparatia este metaforica.
    Atat timp cat dintr-un buget urias obtii mai putine produse militare decat dintr-un buget mult mai mic, scade competivitatea militara.
    Plus ceea ce spunea colegul de forum – mare parte din bugetul SUA pentru aparare merge la sustinerea bazelor militare de pe teritorii straine si totodata pentru sustinerea unor guverne corupte, dar aliate SUA. Povestea asta cu democratia si valorile democratice este numai o poveste pentru naivi, ca sa nu spun prosti.
    Toate loviturile militare de stat sustinute de SUA au fost urmate de cele mai crancene si odioase dictauri/ Dictatorul haitian a murit in patul lui si a fost unul din cei mai feroci dictaori, dar a trait mult si bine sprijinit de SUA.
    Uitai-va la urmarile tragice ale primaverilor portocalii din Orientul mijlociu pana in Ukraina….

  5. Nu stie ENRON de astea 😛 si daca ar sti
    n-ar avea voie sa zica nimic ! 🤐🤣

    Intreaba-l 🙂 mai bine despre RUBLA si cum se imbogatesc russancii exportand lumii militar obligatoriu la palata in ruble a PETROLULUI si …SWIFT-ul facut pentru mentinerea suprematiei FLUIDITATII dollarului 😛 !

  6. principiul constituțional al libertății de exprimare
    se limiteaza doar la exprimarea individului
    nu la „corporatie”

  7. de 50ani sua a investit in china dar nu a impus renuntarea la comunismul fara dumnezeu sau sa dea drumul la religie.faptul ca vestul a ajutat china sa,se,ridice,daca continua inseamna infringerea vestului in razboiul pt taiwan,etc.trebuie ca comunismul in lume sa fie scos in afara legii.citi au omorit conducatorii rosii in china,rusia,romania,europa?cine uita,repeta pina isi aduce aminte ce sistem nenorocit,diabolic a insemnat comunismul.si sa nu uitam,in rusia,unul iagoda,evreu a infiintat lagarele de concentrare in care au pierit milioane de rusi,ucraineni.sa facem muzee ale ororilor comuniste,colegi de pahar cu potaile national socialiste.apropos,socialisti nationalisti mai sint azi?nu cumva,creatia de buzunar a securitatii,haur,este si nationalust si socialist?dar pesedeul?securistii socialisti nationalisti?oricum ar fi,razboiul sua rusia continua,este provocata rusia.ei nu vor trage cu arme nucleare in ucraina,sint rusi acolo.stiind ca,sua,ue,nato sint sprijibite de masoni si evrei,de ce putin nu l cheama pe pretenul lui(sint cam la fel):bi bi bi sa atearga pe jos cu el?pai aia sint prieteni cu rusia dar de fapt vrea distrugerea rusiei crestine ca sa le ia bogatiile?sint vremuri de cacao,maro.la conducerea lumii sint idiotii.aratati mi unul intreg la minte.papa cu aprobarea pupincurismului in sua,ue?idiotii de la washington di si?putin?comediantul ucrainean?rusula?cind intra,rusii in ro(boca),iar schimba astia taberele,iar ii alunga pe nemti pina la berlin?tipic romanesc,cum bate vintul.acum vintul bate dinspre ue,le da pnrr pe de a moaca.dar daca nu le mai da?

  8. Ambalajul de ‘’democratizare’’ a țărilor în care americanii au intervenit, și lista este lungă, acoperă interesul feroce a lor de a fi conducătorii lumii. După RIIM acest fapt a devenit posibil datorită puternicei dezvoltări economice și militare pentru război. De atunci au trecut niște ani și între timp atât economic cat și militar americanii au concurenți. Astăzi startul cu handicap de după război al americanilor s-a diminuat, lucrul dovedit din plin de sancțiunile pe care sunt obligați să le dea țărilor care se apropie prea mult de poziția lor. În fond asta le dovedește teama de concurență și răspunsul neloial la care recurg ca să își păstreze supremația. Și nu numai. Politica woke și corectitudinea politică, complet nedemocratice, întăresc teama de a nu mai putea concura în mod loial cu partenerii. Greu de prevăzut viitorul pentru omenire unde ONU nu mai are demult nici o autoritate.

  9. Ministrul de Externe Wang Yi a trimis o săgeată către Washington: ”Este de nepermis ca aceia care au pumnul mai puternic să aibă ultimul cuvânt și este inacceptabil ca anumite țări să fie la masă, în timp ce altele să fie în meniu”.

    Aceleasi lucruri nu se pot spune despre modul agresiv in care se comporta China cu vecinii din Marea Chinei de Sud? Sau lor le este permis?

  10. SA-TI CRAPE OBRAZUL DE RUSINE, Markievici pentru ca mi-ai blocat comentariul de aseara orele 23:00!!! Crezi ca asa se face jurnalistica, ca pe vremea IEPOCII de Aur? Nu-ti convine ca te demasc la obiect?

  11. Prefer să plătesc pentru o viață în timpul căreia nu risc încarcerarea pentru că gândesc și mă exprim altfel decât cei de la conducere. Inconveniente sunt și în Vest- imigranții violenți, consumul de droguri, sărăcia dar, per ansamblu, legea se impune și se respectă conform textelor publicate în Monitorul Oficial, nu conform liniei politice a unui grup sau altul.

  12. i Societatea umană tinde spre robotizare, ceea ce nu exclude în totalitate posibilitatea de a accepta că manifestarea reflexelor necondiționate ar reprezenta deja un precursor natural al acestui fenomen sau că oamenii vor fi înlocuiți în totalitate de roboți ci că, în lipsa valorizării maxime a rațiunii, se pot comporta tot mai pregnant sub impulsul reflexelor, fapt ce devine echivalent comportamentului robotizat. Nu ar fi exclus ca din starea naturală determinată de reflexe să putem trece chiar şi în mod involuntar la o „militarizare a comportamentelor ” individuale şi de grup sau ceva asemănător acestei expresii. Spre exemplu: Pornind de la presupunerea de ordin general că undeva există sau ar exista un duşman real sau imaginar, în mod automat în altă parte va exista o prezumtivă sau chiar posibilă victimă ce prin prisma instinctului de conservare ca fi predispusă şi chiar obligată a se apăra.

  13. ii Acest reflex al său nu reprezintă ceva deosebit de orice alt tip de răspuns posibil a fi introdus în programul de funcționare al unui robot sau semirobot ceea ce înseamnă că o terță persoană poate exploata dependența de securitate la fel ca şi dependența de apă, hrană, etc. ceea poate obliga indivizii la schimbări de comportament atât voluntar cât şi involuntar, fapt echivalent unui control exterior. Ce ne-a adus nouă modernismul? Extinderea conceptului de comunitate dar nu şi pe acela al comuniunii.
    Nu ştim sigur dacă lucrurile funcționează sau câtă relevanță poate avea o asemenea observație dar dacă din perspectivă strict individuală ele se pot prezenta întro asemenea logică ce poate fi extinsă sau extrapolată în multiple alte direcții, de ce nu am crede că în practică, din multiple şi necunoscute interese, ele ar putea fi deja funcționale doar că, tot din multitudinea nevoilor şi intereselor, unele în raport cu altele să fie necunoscute sau negate în mod voluntar.

  14. iii Presupunând că realitățile ar sta astfel, ştiințific vorbind ele s-ar cere desigur a fi şi demonstrate dar oare nu se aseamănă o astfel de încercare cu aceea de a dovedi că albul este alb iar negrul este negru? Din contra, am putea spune că dovezile ar putea veni să perturbe realitatea, de unde se deschide apoi un întreg „cerc vicios” al afirmațiilor şi contraafirmațiilor ce pot merge la infinit, cerc ce trece inclusiv prin centrul libertății individului şi colectivităților finite, infinite sau nedefinite față de care individul este participant nemijlocit, fie şi împotriva unei voințe proprii expres înțelese şi exprimate pentru ca mai apoi, prin legile şi regulile sociețății să devină complet dependent de ele, total lipsit de libertate proprie. Majoritatea religiilor ne spun că oamenii au trăit şi trăiesc în şi prin comuniune, derivând din comunități dar dacă cineva refuză comuniunile sau comunitățile de orice fel poate trăi singur în sens abdolut? Teoretic da, practic nu căci marea majoritatea bunurilor pe care le utilizează provin din comunitate şi prea puține de la actele şi faptele proprii. Se pare că nu prea mai înțelegem valoarea comuniunii iar de aici totul devine fragmentat şi fragmentar.

  15. Din momentul în care în mintea, sufletul şi întreaga ființă a unui om se instalează o stare autentică de comuniune, în mod automat se adaugă şi aceea de concomitență constantă a trăirii cu, alături şi împreună cu toți ceilalți oameni şi chiar cu toate celelalte forme de viață cunoscute, cu mersul natural a planetei şi al tuturor aştrilor astfel încât nu mai poți rămâne pe loc pentru a căuta doar asemănările şi/sau contradicțiile. Din contra, poți să conşientizezi cât de uşor poți fi asemănător şi totodată în contradicție cu tine însuți iar mai apoi cu orice sau cu oricine altcineva. O stare de trăire plenară nu pare posibil a fi resimțită dar atunci când acest fapt este realizat în mod autentic la nivel individual şi probabil, preponderent sau doar individual, poți înțelege că eşti mult mai mult decât ai înțeles vreodată că eşti.

  16. Într-o atare dispoziție sau predispoziție, libertatea ta chiar este totală, abdolută, fără nici cea mai mică oprelişte sau limită. Simți că zbori efectiv oricât de mult ai încerca sau „ți s-ar cere” să mergi la pas, cu orice alt mijloc de transport sau să stai pe loc căci toate acestea se adaugă unuia şi aceluiaşi zbor comun tuturor. Noi chiar zburăm în mod real în jurul Pământului şi Soarelui, nu doar gândurile sau mintea noastră fac acest lucru, iar acest fenomen trebuie înţeles ca atare, el fiind de mult timp sacralizat în structurile vii la nivel de clipă, milisecundă şi probabil mai profund de atât; să mulțumim pentru mişcarea aceasta gratuită pe care o numim viață dar nu în mod superficial ca şi cum ar fi un fapt divers şi de bonton ci în mod profund şi total conştient. Cui să mulțumim, eu nu ştiu să spun deşi nu cred că ar fi o greşeală să spun Divinității dar mi se pare prea evident că în fiecare clipă avem cuiva de mulțumit, dincolo de nouă înşine căci de la noi înşine meritele, deşi posibil reale
    sau evidente, întotdeauna se dovedesc a fi prea mici, prea puține şi prea volatile ca să ne putem permite să ne oprim la ele şi să ne considerăm a fi de nivel suprem total sau absolut. Absolutul există întotdeauna dincolo de noi fie că se opreşte puțin, fie că trece prin noi.

  17. „Dreapta socoteală la cei începători este adevărata cunoaştere a aşezării sufleteşti; la cei de mijloc ea este o simțire a minții care fără greş deosebeşte lucrul într-adevăr bun de cel firesc ṣi de cel ce este potrivnic celui bun; iar la cei desăvârşiți, dreapta socoteală este priceperea cea duhovnicească aflată întru ei şi dăruită de dumnezeiasca luminare care, prin lumina sa poate să lumineze şi ceea ce este întunecat în sufletele altora sau poate, într-un înțeles mai larg, constă şi se recunoaşte în priceperea dreaptă şi întocmai a voii lui Dumnezeu, în toată vremea, în tot locul şi în tot lucrul.”

  18. Criminalul de razboi nazishti Biden vrea sa extermine Rushii, Romanii, Chinezii, Indienii, Africanii, Latinii, etc. folosindu-i dreptul calaii pentru exterminare pe nazishtii pushi de CIA la Kiev.

  19. Coane „…escu” cu toate ca esti extrem de confuz in „precipitatiile” axiologice care pornesc de nicaieri si ajung nicaieri trecand pe langa ABSOLUT si NU PRIN ABSOLUT, efortul tau e merituos in incercarea de a te depasi pe tine insuti, o persoana neinteresata de
    cele filosofice, mai mult de ideologie…Poate-mi spui si mie cum reusesti sa plasezi comentarii pe banda rulanta, la minut, si sa fii publicat fara intercalarea sau replica cuiva? De asemenea puteri supranaturale dispun putini, cum ar fi Horror doru popescu si CLONELE lui!!!

  20. ”””Statele Unite vorbesc despre „reducerea riscurilor””..

    Statele Unite vorbesc despre castig!.

    Nimeni nu vorbeste despre nimic altceva.

  21. noua oanduire globala s a ta n i ca incepe sa iasa in lumina. acestea vor fi „armatele” uriase ale „viitorului luminos”. totul pentru a lega sclavii de pamant. particula Unicului trebuie sa ramana intemnitata pentru hrana demonilor. puscarie in puscarie. unii canapelishti inca se cred liberi…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.