Fluxuri mari de gaze prin România

Intră azi în țară 6,4 milioane de metri cubi de gaze din import, prin Bulgaria, și ies 6,7 milioane de metri cubi, cu export în două direcții, Ungaria și Republica Moldova.

Către unguri pleacă 5,2 milioane mc, acesta fiind un tranzit de gaze, asigurat de Transgaz  cu sursa gazului fiind Turcia. Ungaria etse sub un contract cu Turcia pentru livrarea, de la 1 aprilie, a 275 milioane mc anual. La molodveni se duc , prin gazoductul Iași – Ungheni, 1,5 milioane mc.

În același timp, producția internă curentă este la maximele posibile – 24,8 milioane mc, dar consumul general este la niveluri foarte mici – 31 milioane mc. Prin urmare, în această perioadă, se stochează masiv gaze. Azi, spre exemplu, 12,8 milioane mc intră în depozitele subterane, gaz de producție internă.

Deși România, ca, de altfel, și toată Europa, a ieșit din sezonul rece cu stocuri record, reprezentând 50% din toată capacitatea depozitelor (3,2 miliarde mc), totuși continuăm să stocăm masiv încă de pe acum, pentru că nu avem consum industrial care să asigure arderea cu valoare adăugată a gazului.

România are producție internă de gaze din trei surse, Romgaz, Petrom și BSOG(în Marea Negră) și poate importa gaze atât din sud, prin Bulgaria, cât și din Vest, prin Ungaria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1072 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Cine, de din afară, poate ști în ce parte merg gazele printr-o țeavă? La fel la curentul alternativ prin sîrmele de pe stîlpi. Dar aici, la gaze, curent și petrol*, chiar nu ne-ar minți. Nici chiar așa.
    *Este, era?, o conductă, pe sun pămînt parcă, ce lega ceva combinat din jud Timiș de cel de la Pancevo, Serbia. Or mai fi, poate, și altele prin alte părți.

  2. Gaz rusesc importat prin turcia. doar ca romania nu castiga mai nimic. daca basescu i lasa pe rusi sa faca south streamul, luam miliarde anual taxa de tranzit. un tradator ca si restu

  3. Produce Romania 24,8 milioane mc MAXIM, AI CONSUM MINIM de 31 de milioane mc si depozitezi 12,8 milioane de mc. Din ce dl ziarist? 31+12,8=43,8 milioane, iar productia este de 24,8 milioane CINE FURNIZEAZA CELE 19 milioane? Ori este o greseala de exprimare tastatura in text ori megeti dragutlor in clasa I unii stiau sa faca adunari si scaderi mai bine decat autorul articolului, chiar daca ma veti cenzura dinnou.

  4. Ungaria ia gaze prin South Stream-Balkan Stream din Bulgaria prin Serbia gaze rusesti.Gazele care vin in Romania din Bulgaria nu sunt rusesti ci din Azerbaijan prin Turcia.Botas-firma de stat turca si Bulgargaz-firma de stat bulgara,au semnat anii trecuti un contract pentru asta.Sunt cele mai scumpe gaze,cele mai ieftine ar fi de la conducta bulgaro-greaca,tot gaze azere,sau gaze din porturile grecesti,dar proprietar acolo cu gazele spre Romania e Bulgaria,chiar daca sunt lichefiate sunt ieftine.In Bulgaria sunt ieftine,probabil cum trec aici strasnic s ar scumpi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.