Traian Băsescu – șeful de orchestră

– Și Elena Udrea a fost?

Vulpea, cu botul plin de smîntînă, cu chelia scăldată în lumină, răspunde:

– Nuuuuu! Niciodată! Sau a fost de două ori, parcă. Nu știu! Nu m-a interesat. Eventual m-a interesat ce fac fetele mele!

Cam așa își interpreta fostul președinte rolul fățărniciei de vulpe sfioasă pe ecranul B1 TV. Și mai apoi, tot el, ca și cum ar fi sărit în apărarea onoarei știrbite a nevestei sale, făcea pe avocatul Coanei Joițica. Asta era duminică seară, cînd judecătorii de la Înalta Curte își citeau notițele pentru sentința procesului „Gala Bute“, iar Dan Andronic continua marea diversiune numită „Noi suntem statul“!

De cînd l-am văzut pe Traian Băsescu, am înțeles un singur lucru. Că este genul de om cu o mie de fețe. Și că poate juca orice rol, de la circ la dramoletă, de la patriotism la vînzător de țară, de la negustor viclean la moralist îngrijorat. Și în același timp, cînd își găsește fraierii și devotații, devine șeful lor de orchestră. Se umflă în pene, face planuri, se preface ca prim apărător al legii și al dreptății și apoi tot el ignoră, abuzează, calcă în picioare și aplică pe dos.

Operațiunea „Noi suntem statul“ a fost lansată în săptămîna premergătoare sentinței în procesul „Gala Bute“. Autorul ei este Dan Andronic, personaj controversat, om din același grup de interese cu Traian Băsescu și Coana Joițica. Prezența lui lîngă fostul președinte, înțelegerile sale cu Elena Udrea și achiziționarea ziarului pe care îl conduce cu sprijinul aceleiași găști îl arată ca parte orchestrată de tandemul Udrea – Băsescu.

Ce este operațiunea „Noi suntem statul“? O diversiune scrisă de un autor lipsit de inspirație. „Noi suntem statul“ este doar o afirmație tembelă, inventată de Dan Andronic sau de redacție, pentru a fi pusă pe seama unui grup de interese. Nicăieri nu avem o probă că acest grup a avut un program, un lider, un scop comun. Și nici că sintagma „Noi suntem statul“ ar fi reprezentat ceva. Ce face Dan Andronic în mediocra sa diversiune menită a enerva populația și a muta toată răspunderea regimului de pomină de pe umerii lui Băsescu și Udrea? Inventează un grup mai larg, provenind din zona serviciilor, a conducătorilor de instituții publice (Parchet, ANI, DNA, DIICOT, PSD etc.), la care pasează toate aberaţiile!

Dan Andronic întocmește grupul conspirativ din lista invitaților la diverse onomastici și aniversări ale principalelor personaje din servicii și justiție. Impostori și mediocri, figuranți ajunși în diverse funcții, aceștia au fost transferați și într-un imaginar grup conspirativ menit a controla România. De la Horia Georgescu la Florian Coldea, de la Victor Ponta la generalii Gabriel Oprea și Hăpău, toată fauna este strînsă într-o oală de lături și botezată grup conspirativ. De bună seamă, grupul nu s-a consolidat la nunta Elenei Băsescu, unde 500 de invitați au cotizat între 750.000 şi 1.000.000 de euro (nu 400.000, cît a declarat Elena Băsescu), ci la infracționalele partide de tenis de cîmp, jucate mai ales în formula de perechi. Peisajul are și umor grotesc. Cu greu ți-l poți imagina pe George Maior, burtos și greoi, partener cu Florian Coldea smucind din bărbie mai agitat ca la box, contra unui Dragnea (lemn Tănase la tenis, gata să-l confunde cu oina sau cu bîza), partener cu generalul Dumbravă, sub privirile admirative ale Liviei Stanciu și ale lui Gabriel Oprea. Numai în imaginația ratată a lui Dan Andronic și în visele de circar ale lui Traian Băsescu, un asemenea show conspirativ s-ar putea petrece.

Că fiecare dintre personajele invocate de Dan Andronic ca făcînd parte din acest grup este discutabil, contestabil, limitat și mediocru, chiar marcat ca repetent (Florian Coldea, Horia Georgescu etc.), și fiecare în parte stîrnește revolta sau măcar o undă de dispreț nu înseamnă că îl transformă într-un membru al unui grup infracțional. Fiecare în parte și-a rezolvat interesele și a făcut concesii celorlați pentru a-și atinge interesele. Un asemenea peisaj sinistru a devenit fundalul acestui basm politic, de tip conspirație chinezească sau sovietică. Nu mai rămîn decît arestarea, judecarea în public și condamnarea tuturor celor pomeniți în banda „Noi suntem statul“!?

Cine lipsește din bandă? Exact beneficiarii acestei povești de adormit electoratul. Adică Elena Udrea, Dorin Cocoș, Vasile Blaga, Traian Băsescu, Anca Boagiu, Daniel Moldoveanu, Sorin Blejnar, Adriean Videanu, Bogdan Buzăianu și toți ceilalți beneficiari ai regimului Băsescu.

Dan Andronic nu este decît stiloul cu care Traian Băsescu scrie o poveste halucinantă, pentru care nimeni n-a produs nici o probă, dar care le propune alegătorilor din România o altă listă de vinovați pentru situația în care se află țara.

Banda de trădători a regimului Băsescu este prezentată de ziar și terfelită de televiziuni. O adunătură de impostori, folosită din plin de fostul președinte și de Elena Udrea în exercițiul lor nebun de putere, se conformează și tace. Iar marele circar al ultimelor decenii iese la rampă, se linge pe bot și zice…

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau digitală