Tratamentul care ar putea elimina metastazele

Metastaza este principala cauză de deces în cazul persoanelor care suferă de cancer, iar orice tratament încercat până în prezent împotriva ei este ineficient. Dar o nouă cercetare pare să fi descoperit o cale de a încetini dezvoltarea și poate chiar stoparea răspândirii în organism a celulelor canceroase, potrivit www.medicalnewstoday.com.

Metastaza este un proces prin care cancerul se răspândește prin tot organismul. În timpul acestui proces, celulele canceroase fie invadează țesutul sănătos din apropierea tumorii, penetrând pereții ganglionilor limfatici, fie intră în vasele de sânge din jur. Noul studiu al unor oameni de știință americani pare să fi descoperit calea prin care se poate controla metastaza prin inhibarea migrației celulelor canceroase. Ceea ce permite celulelor canceroase să migreze este un set de protuberanțe care le ajută să se miște. Echipa de cercetători condusă de Mostafa El-Sayed, profesor de chimie și biochimie la Georgia Tech’s School din Atlanta, a reușit să elimine cu succes aceste protuberanțe, folosind o tehnică specială.

Eliminarea „picioarelor“ celulelor canceroase

Protuberanțele lungi și subțiri care ajută celulele canceroase să se deplaseze se numesc filopodii. În mod normal, filopodiile și lamellipodiile sunt piciorușe subțiri care ajută celulele sănătoase să se deplaseze la nivelul țesutului. Dar în cazul celulelor canceroase, ele sunt produse în exces. Cercetătorii au folosit niște nanoparticule din aur pentru a elimina aceste mici piciorușe. Cu ajutorul nanotehnologiei, oamenii de știință sunt capabili să diminueze mărimea anumitor materiale la nanoscală – „nano“ însemnând a miliarda parte dintr-un metru –, punct în care aceste materiale încep să etaleze noi proprietăți chimice și fizice. Profesorul El-Sayed și colegii săi au introdus local aceste nanoparticule, fiind acoperite cu un înveliș de molecule care le-a determinat să se atașeze de un anumit tip de proteină, numită integrină. „Ele au legat această proteină și i-au blocat toate funcțiile, astfel că nu a mai putut ajuta citoscheletul să producă în exces acele lamellipodii și filopodii“, explică Yan Tang, asistent în biologie computațională. Citoscheletul este structura-suport a celulei, iar una dintre funcțiile sale este de a forma protuberanțele filopedice.

„Lumina nu a fost absorbită de celule, dar nanoparticulele au absorbit-o și, în consecință, s-au încins și parțial au topit celulele canceroase cu care se conectaseră.“ – Moustafa Ali

Metoda ar putea ucide celulele canceroase

Experimentele au scos la iveală că simpla legare a nanoparticulelor de integrină a întârziat migrația celulelor canceroase. Și, ceea ce este cel mai important, această metodă a evitat celulele sănătoase, ceea ce ar face din această nouă terapie una mult mai sănătoasă pentru bolnavi care acum sunt supuși toxicelor terapii chimioterapeutice. „Există anumite integrine care sunt produse în exces în celulele canceroase. Și pe care nu le găsim în cantități atât de mari în celulele sănătoase“, explică Moustafa Ali, unul dintre autorii studiului.
În a doua etapă a experimentului, profesorul El-Sayed și echipa sa au încălzit nanoparticulele cu un laser, ceea ce, practic, a oprit migrarea celulelor maligne.

Experimente de succes

Nu toate celulele canceroase au fost omorâte în acest experiment, deoarece acest lucru i-ar fi împiedicat pe cercetători să examineze dacă au reușit sau nu să oprească migrația. Totuși, ei spun că metoda poate fi ajustată pentru a ucide celulele maligne. Profesorul El-Sayed și colegii săi au mai făcut experimente similare pe șoareci, când au aplicat aceeași metodă. Prima cercetare nu a descoperit niciun nivel de toxicitate cauzat de nanoparticulele din aur până la 15 luni după tratament.

Cercetătorii speră ca în curând, prin această metodă, să poată trata „cancerele de creier, gât, de sân și de piele cu injecții directe și locale cu astfel de nanoparticule combinate cu puterea unui laser cu infraroșu de putere mică“. Laserul ar putea ajunge la nanoparticulele din țesut aflate la o adâncime de 4-5 centimetri, iar tumorile mai adânci ar putea fi tratate cu injecții la fel de adânci“, spun autorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.