Trecutul întunecat al lui Henry Kissinger în America Latină

Omagiile aproape globale la adresa „pragmatismului” şi „viziunii” fostului secretar de stat american Henry Kissinger, care a murit la vârsta de 100 de ani, contrastează cu tăcerea din America Latină şi cu „sărăcia morală” a acestuia, invocată de preşedintele chilian Gabriel Boric, transmite AFP.

„A murit un om a cărui strălucire istorică nu a reuşit niciodată să îi ascundă profunda sărăcie morală”, este mesajul pe care ambasadorul Chile la Washington, Juan Gabriel Valdes, l-a publicat pe contul său X după ce a aflat de moartea lui Kissinger, instigatorul loviturii de stat din 1973 din această ţară sud-americană.

Preşedintele Boric, liderul stângii chiliane, a preluat această postare, în timp ce Ministerul chilian de Externe a păstrat tăcerea.

Henry Kissinger a avut un rol cheie în sprijinirea loviturii militare a SUA din Chile, condusă de generalul Augusto Pinochet împotriva guvernului socialist al lui Salvador Allende în 1973, precum şi a altor guverne dictatoriale din America Latină, precum Brazilia şi Nicaragua.

„Pentru Kissinger, America Latină a fost doar o piesă pe tabla de şah geostrategică globală. Războiul împotriva comunismului a fost singura lui prioritate. Toate celelalte consideraţii au fost de mică importanţă”, a declarat pentru AFP Michael Shifter, fostul preşedinte al think tank-ului Inter-American Dialogue şi profesor la Universitatea Georgetown din Washington, conform Agerpres.”În acest context, Kissinger a fost indiferent la încălcările drepturilor omului comise de guvernele militare din regiune”, adaugă el.

Henry Kissinger a avut un rol central în a-l împiedica pe Salvador Allende să devină preşedinte al Chile în 1970, apoi în destabilizarea guvernului său, provocând răsturnarea acestuia şi susţinând ulterior dictatura lui Pinochet (1973-1990).

„Nu văd de ce ar trebui să stăm cu mâinile în sân şi să privim cum o ţară devine comunistă din cauza iresponsabilităţii propriului popor. Problemele sunt prea importante pentru a lăsa alegătorii chilieni să decidă singuri”, a declarat Kissinger în faţa unei comisii guvernamentale înainte de alegerea lui Allende.

Documentele desecretizate ale CIA arată că, după victoria lui Allende, Kissinger a supravegheat operaţiunile menite să îl împiedice pe acesta să devină preşedinte, inclusiv asasinarea şefului armatei, generalul Rene Schneider.

„Obsesia lui Kissinger pentru Chile s-a datorat căii (democratice) pe care Allende o alesese pentru a-şi promova proiectul de utopie socialistă. Dacă acest experiment ar fi fost încununat de succes, ar fi putut fi extins în ţări europene precum Italia, Franţa şi Grecia”, explică Fernando Reyes Matta, diplomat chilian şi fost membru al guvernului Allende.

După eşecul complotului şi alegerea drept preşedinte a candidatului socialist, Kissinger a refuzat orice înţelegere cu noul guvern chilian şi, în pofida recomandărilor, a insistat asupra intervenţiilor clandestine şi a reuşit să pună în aplicare o politică de sufocare a economiei chiliene.

„Din păcate, Kissinger nu a ascultat recomandările colaboratorilor săi, precum Peter Vaky, consilierul pentru securitate naţională, care susţinea în mod clar că Allende nu reprezenta o ameninţare de moarte pentru Statele Unite”, argumentează Shifter.”Prin urmare, strategia lui Kissinger a fost imorală şi a fost împotriva valorilor democratice”.

După răsturnarea lui Allende pe 11 septembrie 1973, diplomatul american, care primise Premiul Nobel pentru Pace în acelaşi an pentru negocierile sale cu Vietnamul de Nord, a susţinut hotărât dictatura lui Pinochet.

„Mi se pare că sunteţi o victimă a unor grupuri de stânga din întreaga lume şi că cel mai mare păcat al dumneavoastră este că aţi răsturnat un guvern care urma să devină comunist”, i-a spus el lui Pinochet în 1976, când a fost sfătuit să facă presiuni asupra dictatorului pentru încălcările grave ale drepturilor omului de către regimul său, care a făcut 3.200 de victime – morţi şi dispăruţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Author

31 de Comentarii

 1. … de maxima coerenta
  Prin aprilie, anul asta :
  „Cu ocazia vizitei, preşedintele Klaus Iohannis va dona Muzeului memoriei şi al drepturilor omului din Santiago de Chile un set de documente diplomatice de arhivă referitoare la refugiaţii chilieni evacuaţi de autorităţile române şi primiţi în România, după lovitura de stat din 1973, care a fost urmată de o etapă sângeroasă în istoria Chile.”
  Ieri :
  „Regret trecerea în nefiinţă a unui mare om de stat, dr. Henry Kissinger. Contribuţia sa va continua prin moştenirea sa în politica externă şi ideile politice şi va rămâne inspiratoare pentru viitoarele generaţii de diplomaţi şi lideri”, a transmis Marcel Ciolacu.
  Concluzia : Lasati-o, ca macane… Asa ca ma tem ca la anu’, tot „Mihaela, dragostea mea” o sa ramana ultima solutie… Sau, inc-o revolutie?

 2. Con spune:
  01 DEC. 2023 LA 7:35
  Ka khazarii nu este nimeni ( ka ka linka, ka ka…lin), dar sa fie sange mult, da mult sange! Kiss hingeru este deja istorie cu sute de milioane de victime nevinovate, nemaivorbind de economia tzarii sale transferata pentru ghisheft la chinezi. Realitatea zilei arata ca ei domina in acelashi mod criminal, ex.Putin, Zelensky, Bubyko (=Bybyko), Blinku, samd.,ca sa nu mai vorbim de minoritarii noshtrii rromica Ylici Y. cu vedeniile lui de Rebeliune Legionara la mineriadele lui, sau Pedro Romanu care ne-a distrus shi el economia, devenind kolonia lor. Chiar daca realizand victime <, minoritarii noshtri, in mod special rromica Ylici, a dus la legi antinatzionale de ghettoul lor mult iubit, varsand tot veninul lor minoritar in capul majoritarilor de romani, care le-a dat pane alba, hranind sherparia asta la san. Va veni shi ziua Dreptatzii, nu numai pentru noi, ci pentru intrega Omenire belita de ashtia…
  O zi buna.
  Con
  P.S. Cozile de topor se imbata cu veninul lor, asha cum au facut-o in kamunizmul lui Ceashka, dar vor avea shi ei de un nou serial RTV, dar nu cu clantzei de aur, ci cu o judecata adevarata, nu cu proces criminal de Craciun!!!
  O zi buna.

 3. Americanul a facut crime in America de Sud cum a facut incepand cu Coreea in toata Asia. Cum n-au reusit decat sa omoare civilii, nu reusesc nici in Ukraina. Asta n-a avut treaba cu comunismul cand el era „prieten” cu criminalul ceausescu. Nu mai faceti eroi din criminali care turnau napalm peste orezarii vietnamezi, dupa care le dadeau foc. Ce vedeti in Palestina, au facut peste tot.

 4. Conflictele religioase au condus la războaiele religioase. Conflictele ideologice au condus la războaiele ideologice. Fiecare trage concluzii în baza religiei din care provine, a ideologiei pe care o susține, acționează în consecință şi culege roadele „propriilor dorințe şi nevoi”…

 5. DEci, Kissinger a organizat lovitura de stat din Chile, DIN 11 SEPTEMBRIE 1973 !!

 6. omagii??? pe bune???

  asta arata nivelul esecului umanitatii la nivel global… criminalii se perie intre ei iar cind mai pleaca cite unul ofera mostre pure de imbecilism…

 7. Tomlin ai dreptate.A fost un criminal,el si Nixon au dat ordin secret sa fie bombardata Cambogia,stat neutru.In Cambogia si Vietnam au facut prapad,au dat cu tot ce se poate si ce era interzis.Sper sa ajunga in IAD alaturi cu mincinosul de Collins.

 8. un criminal psihopat, fara scrupule. el a creat modelul maoist al globalizarii satanice, efecte pe care le traim acum: saracie si crima organizata. „elite” ridicate prin crima si coruptie, indivizi-marioneta, manipulati de stapani umbriti. crime impotriva umanitatii. acest parazit satanic a ucis milioane de oameni. prietenul chinei maoiste. toate modelel bolsevice ale lui stalin erau repetate de el in „engleza”. sper ca arzi in smoala gheenei demone!

 9. Kissinger n-a fost președintele SUA. Întreaga responsabilitate pentru victimele unui deceniu de cruntă luptă anticomunistă revine guvernelor și președinților SUA de atunci- Nixon, Ford. Precum și Kremlinului, Beijingului și altor capitale belicoase.
  In cartea sa Diplomația, Kissinger spune că războiul din Vietnam a fost pierdut datorită fricii politicienilor față de China. Dacă militarii își impuneau strategia și treceau de Paralela patrușcinci, Vietnamul și Cambogia (Kampuchia de azi) erau eliberte de bolșevism. Dar Congresul American se temea să nu intre China în război. Or,Kissinger spune că Mao n-avea așa intenție.

 10. Milioanele de morti din Vietnam, Laos, Cambogia sunt opera acestui geniu al raului. Iohannis si Ciolacu sunt niste personaje caragialesti care habar nu au de ceea ce s-a petrecut in lume dupa al doilea razboi mondial, sunt repetentii vietii si ai societatii romanesti. Cum de am ajuns aici?

 11. Un Derbedeu Planetar, care a vrut să le facă altora BINELE CU FORȚA !
  Că aia ERA proști și nu ȘTIA, iar el era DEȘTEPT și știa…
  Cel mai bun tratament pentru comuniștii chilieni e fost traiul în România lu’ Ceașcă, în blocurile din Militari…
  Au dat toți bir cu fugiții și au preferat capitalismul francez. Vindecandu-se singuri de Utopia Comunistă, măRog…😜

 12. Chile ar trebui sa-i multumeasca lui Kissinger ca i-a scapat de comunism si e acum e cea mai dezvoltata, independenta si democrata tara din America Latina. Kissinger unul dintre cei mai mari luptatori impotriva comunismului…cei care regreta comunismul sa dea o fuga prin Cuba, Coreea de Nord pana nu se duce de rapa si acolo. Vitnamul deja are relatii comerciale cu Occidentul, si-a dat seama cat de pagubos a fost comunismul care i-a costat un milion de morti…da, unora mai prosti, trebuie sa le faci binele si cu forta..

 13. Pai daca comunismul e inlocuit cu alti nebuni descreirati atunci te astepti ca el sa revina. Dictaturile din Chile si Argentina incarcau avioanele militare de transport cu opozantii de stanga dupa ce ii „vaccinau” cu un sedativ si ii aruncau in ocean la km de tarm. Disparuti? Ce disparuti, nu stim nimic de ei era raspunsul dat familiilor!

 14. Acele guverne din America Latină erau “dictatoriale” pen’ că refuzau să se supună SUA și intereselor acestora, nu-i așa?…

 15. @InimaRea
  A fost doar o curea de transmisie. Nu a facut decat ca prin forta a ceeace reprezenta (trimisul adevaratilor conducatori) sa impuna actiuni guvernului. Ideologiile nu contau. Presupunand prin absurd ca nu ar fi avut componenta de nationalizare, comunismul ar fi fost total ignorat, nu ar mai fi investit mii de miliarde ca sa-l combata. Protejarea imenselor furaciuni (averile) care cuprindeau implicit imensa putere a fost esenta a tot ce s-a intamplat in ultimii 150 de ani. Ideologiile au reprezentat doar abureala in spatele carora si-au disimulat crimele.

 16. Victime reale a facut Kissinger nu numai in America latina, ci si-n Africa. Vedeti ce a facut in Africa de sud, Angola, Rhodesia, devenita Zimbabwe si-n alte locuri. Pentru el doar suprematia USA fata de URSS conta, de aceia a si facilitat/sfatuit recunoasterea Chinei lui Mao! Pe noi ne-a „incalzit” pentru ca miscam in front fata de rusi…

 17. Cu ajutorul armatei americane, care avea legături solide cu armata chiliană prin fraternitatea militară internațională sponsorizată de americani, și cu ajutorul unor corporații multinaționale precum ITT, CIA a organizat cu succes operațiunea de înlăturare a președintelui ales democratic, care a fost ucis în acest proces. La un moment dat, înainte de lovitura de stat, generalul Rene Schneider, pro-SUA, șeful armatei chiliene, a fost un obstacol pentru că susținea cu încăpățânare democrația și procesul constituțional. Așa că l-au ucis și pe el și l-au instalat pe monstrul Pinochet la putere. Aproximativ 30.000 de oameni au fost uciși de Pinochet, a cărui poliție secretă a fost atât de violentă încât chiar a organizat bombardamente în capitala propriei lor națiuni. Când Henry Kissinger a fost luat la intrebari de Congres despre operațiunea din Chile, el a avut de spus: „Da, problemele de acolo sunt mult prea importante pentru ca alegătorii chilieni să fie lăsați să decidă singuri”. Lui Kissinger, nu i-a păsat deloc de drepturile omului. „Opriți prelegerile de științe politice”, i-a scris el ambasadorului SUA în Chile, care relata despre atrocități. Sugerez lingailor piticului pederast, sa consulte documente FOIA și prin alte căi de declasificare, de la National Security Archive care a eliberat o colecție de înregistrări care aruncă lumină asupra evenimentelor din Chile între 1970 și 1976.

 18. SE face caz de cei 3-4 mii de activisti comunisti omorati de Pinochet in Chile in timpul represiunii. Se compara cifra asta cu sutele de milioane de oameni omorati de criminalii de stanga Stalin, Mao, Pol Pot, ca sa-i mentionez doar pe primii trei criminali ai lumii. Se vorbeste foarte putin de regimurile criminale comuniste…mereu sunt vinovate regimurile de dreapta. Kissinger a fost un mare om care a inteles ca dictaturile comuniste sau de orice fel trebuie starpite, dar pe termen scurt o dictatura de dreapta poate asigura o trecere spre democratie cum s-a intamplat in Chile, Portugalia, Spania…

 19. Lista completa a razboaielor artizanului Kissinger

  CIA/Kissinger
  Afghanistan
  Angola
  Argentina’s ‘dirty war’
  Cambodia
  El Salvador
  Chile
  Guatemala
  Haiti
  Honduras
  Indonesia
  Iraq
  Nicaragua
  Panama
  Rwanda
  Serbia
  Vietnam
  Venezuela
  Nicaragua de exemplu, communisti? Pe o perioadă de paisprezece luni, încheiată în aprilie 1970, Nixon și Kissinger au autorizat un total de 3.630 de zboruri peste Cambodgia; după numărul Pentagonului, avioanele au aruncat 110.000 de tone de bombe. Cuplul Nixon-Kissinger este posibil să fi ucis la fel de mulți cambodgieni câți au fost executați de Khmerii Roșii. De ce se declasifica documente? Înclinându-se în fața presiunilor din partea judecătorului spaniol Baltasar Garzon, a grupurilor pentru drepturile omului și a familiilor victimelor, Clinton a optat să „declasifice ceea ce putem, astfel încât să putem spune că ne-am făcut partea”, a explicat un consilier de la Casa Albă. Plus, potențialul de a face de rușine adversarii politici. Având în vedere statutul guvernatorului Texas, G W. Bush ca favorit la președinția republicană, legătura tatălui său cu crimele lui Pinochet ar fi putut deveni un factor – sau cel puțin o distragere utilă – în alegerile din 2000. Nu a fost niciodată clar, ce a știut și a făcut Bush în timp ce era șeful CIA la mijlocul anilor 1970, când ministrul chilian de externe Orlando Letelier și colegul american Ronni Moffitt au fost asasinați la Washington, iar filiala de informații a Chile, DINA, sponsoriza teroarea internațională. Ceea ce știm este: conform documentelor desecretizate pe care oricine le poate citi pe site-ul Arhivei Naționale de Securitate, Kissinger, Nixon și directorul CIA Richard Helms au ordonat o lovitură de stat chiar înainte ca Allende să-și preia mandatul.

 20. Au inclus acțiuni prin care „dictaturile militare de dreapta din Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Paraguay și Uruguay au coordonat eforturile de-a lungul anilor 1970 pentru a răpi și ucide mii de oponenți politici exilați”; cu sprijinul administraţiilor Nixon şi Ford si sub privirile impasibile ale Vaticanului. Suporetrii lui Kissinger au încercat să-i scuze acțiunile explicând că acestea trebuie privite în lumina Războiului Rece. Chiar și cu plasarea acțiunilor lui Kissinger în contextul Războiului Rece, nu poate scuza genocidul și distrugerea provocată. Sionistul Kissinger a fost un jucător cheie în guvernul din umbră. Kissinger și Holbrooke i-au dat „Premiul Kissinger” lui G. H.W. Bush la Academia Americană din Berlin, pe care o conduc împreună. Bătrânul Bush a început războiul din Irak în 1991 și a fost primul președinte american care a folosit public expresia „New World Order”.

 21. @@tibi: cam asa zicea si Stalin, moartea unui om e o tragedie, a unui milion e statistica..

 22. Nu-i nimic. Acum stă frumos pe fundul iadului, pentru veșnicie, printre prietenii lui de-o viață.

 23. A fost și el un pion al lucrării satanice, adică antiCristos, un om vândut diavolului, unul dintre responsabilii morali ai morții lui Ceaușescu, patriotul dictator.

 24. tibi spune ;afost un mare om,eu spun ca a fost un Editat si mare CRIMINAL.

 25. specimene ca tibi1 sint in america care nu ezita sa-si asasineze propri oasmeni pt motive antisemite sau sas porneasca rtazboasie cum au fost uss liberty atacat de israel in 1967 sau 911 in 11 sept. 2001..adevarati taradtori criminali care iubesc democratia..kissinger un criminal jidan un …mass merder

 26. Kissinger a fost exemplul prost de urmat al Victoriei Nuland in Ukraina. Ciudat, de aceeasi etnie.

 27. „…guvernului socialist al lui Salvador Allende în 1973, precum şi a altor guverne dictatoriale din America Latină, precum Brazilia şi Nicaragua”?
  Mai multa atenție la generalizări, guvernul socialist al lui Salvador Allende nu a fost dictatorial ca alte guverne, gen Brazilia sau Nicaragua!
  Iar unele date mincinoase sunt propagate în presa mainstream de propaganda sionistă, ca să îndulcească „realizărili” tikiatului ei dă la Vașin’ton: „Pinochet […] încălcările grave ale drepturilor omului de către regimul său, care a făcut 3.200 de victime”?
  Uite aici la ce au dus ordinele criminalului Pinochet, pretinu’ tikiatului:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Augusto_Pinochet

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.