A murit Henry Kissinger

Henry Kissinger, figură marcantă, dar și controversată  a diplomaţiei americane, care a fost secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, a murit la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa miercuri, într-un comunicat de presă.

Un jucător cheie în diplomaţia mondială în perioada războiului rece, Henry Kissinger „a murit astăzi, în casa sa din Connecticut”, conform sursei citate.

Heinz Alfred Kissinger s-a născut într-o familie de evrei germani din orașul Fürth, Bavaria, Germania. Forțat de persecuțiile regimului nazist, în 1938, ajunge în New York, împreună cu familia sa, obținând cetățenia americană la 19 iunie 1943.

Wikipedia reține că în anul 1973 i-a fost acordat, alături de generalul vietnamez Lê Ðức Thọ, Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuția sa decisivă la încetarea devastatorului conflict din Vietnam.

Atunci când Henry Kissinger atingea culmile carierei sale, presa americană spunea despre consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Nixon că el este, de fapt, „adevăratul președinte”.

S-a impus ca un chip al diplomaţiei globale atunci când Richard Nixon l-a chemat la Casa Albă în 1969 în calitate de consilier pentru securitate naţională, apoi ca secretar de stat. A ocupat ambele funcţii din 1973 până în 1975 şi a rămas maestru al diplomaţiei sub preşedintele Gerald Ford, până în 1977. Atunci a iniţiat relaxarea în relaţia cu Uniunea Sovietică, dar şi dezgheţul în relaţia cu China lui Mao, în timpul călătoriilor secrete pentru a organiza vizita istorică a lui Nixon la Beijing, în 1972.

Iniţiind apropierea de Moscova şi Beijing în anii 1970, Kissinger şi-a văzut însă imaginea pătată de pagini întunecate din istoria Statelor Unite, precum sprijinul pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia Timorului de Est în 1975 şi, desigur, războiul din Vietnam. A condus, întotdeauna în cel mai mare secret şi în paralel cu bombardamentele de la Hanoi, negocieri cu Le Duc Tho pentru a pune capăt războiului din Vietnam. Semnarea încetării focului i-a adus în 1973 Premiul Nobel pentru Pace cu nord-vietnamezul, unul dintre cele mai controversate din istoria decernării acestei distincţii.

Henry Kissinger a devenit un oficial de rang înalt al organizației evreiești B’nai B’rith și, de asemenea, membru al grupului Bilderberg și al Comisiei Trilaterale. A aparținut Marii Loji francmasonice elvețiene Alpina, Clubului elitist Bohemian și este un membru al Cluburilor Phi Beta Kappa, Cosmos, Federal City și Century.

În ciuda aprecierii și a recunoașterii oficiale de care s-a bucurat, acțiunile sale în planul politicii externe i-au determinat pe mulți comentatori, în frunte cu Christopher Hitchens, să-l acuze pe diplomatul american de crime de război.

Fără Kissinger, America a pierdut „una dintre cele mai ascultate voci ale sale în politica externă”, a reacţionat fostul preşedinte republican George W. Bush.

Faptul că un astfel de om, un refugiat din Germania nazistă, a putut deveni şef al diplomaţiei americane „vorbeşte atât despre măreţia sa, cât şi despre măreţia Americii”, a adăugat fostul preşedinte republican într-un comunicat de presă.

Kissinger: Ați lăsat în țară prea mulți oameni complet diferiți

Kissinger: sunt într-o ”situație ironică” în privința Ucrainei

Henry Kissinger: Se apropie momentul

Kissinger: UE nu are identitate, va fi un apendice al Eurasiei

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8480 Articole
Author

20 de Comentarii

 1. long live
  ion ilici ilicitu iliescu,
  mai avem ceva de clarificat.

 2. nu,nu,nu:
  -trebuie poza cu Trump si Mattarela,
  Sergio Mattarella
  Președintele Italiei
  Sergio Mattarella este un politician, jurist și judecător italian, care din 3 februarie 2015 este al doisprezecelea președinte al Italiei.

  -Trump ii explica ca „in orientul mijlociu sint conflicte de mii de ani
  dar (le) luam petrolul”.

  HK a fost un rahat de catzelush pe talpa pantofului.

 3. Khazaru domne a proptit China ca sa propteasca dolaru. Ascultati si notati dolaru si ieuro sint asasinii economici astia omoara tot ce misca impotriva elitei conducatoare care tipareste dolaru. Soldatul elitei conducatoare a pierit domne intrebarea mea ca fumator de cinepa este daca acest personaj a fost vreodata de partea celor saraci. Post scriptum imi bag picioarele in capitalismul stil khazar care este de asemenea pe patul mortii.

 4. A fost cu siguranta cel mai marcant Secretar de Stat al SUA .
  In perioada cit a indeplinit functia, a fost fara indoiala figura centrala a diplomatiei mondiale.
  Astfel de oameni apar rar pe scena politica a lumii.
  RIP !

 5. de dupa colt sa n-astepte un tanar in putere, o ruda apropiays la vreo 35 de ani si gata sa preia muunca lasata de senior.

 6. Bine ca și-a plimbat Editat în 2023 pe la puțin, pretinul de-o viață. Apropo, nu e invitat putin la ceremonia de înmormântare a acestui individ?

 7. Dumnezeu sa-l ierte ?!. A fost un mare si sincer prieten al Romaniei si al poporului roman dar si personal al Presedintelui Nicolae Ceausescu, impreuna cu care au repus China pe harta lumii. A fost figura legendara si proeminenta a politicii mondiale facand din Presedintele Richard Nixon cel mai mare Presedinte american de dupa F.D.Roosvelt, si pana astazi. Sunt convins ca daca ar mai fi avut influenta decisiva in politica mondiala, URSS nu ar fi permis niciodata ca Ucraina sa faca taraboiul mondial actual si nici kakatzi de alde Gorbaciov, Zelensky si alte muraturi politice nu ar mai fi aparut.

 8. Zeu pentru unii, diavol pentru(mai mulți) alții, H.Kissinger, teolog al puterii și-a dat seama la ce dezastru a pus umărul, doar în ultima perioadă a vieții.Fie-i țărâna ușoară pentru că măcar a fost cinstit și a spus-o.

 9. La cit rau a facut babalicul in viata sa, probabil ca la ora asta deja fierbe in cazanul cu smoala al lui Scaraotchi ! Pacat doar ca nu l-a luat cu el si pe Soros, ca sa aiba cu cine povesti bancuri cu Itic si Shlomo …

 10. Are la dispoziție veșnicia pentru a se întâlni cu fiecare dintre victimele tuturor acțiunilor sale.

 11. Moartea unui om nu trezeşte aceleaşi emoții în suflete şi aceleaşi gânduri în mințile tuturor semenilor. Pentru unii a fost părinte, bunic, frate, conațional iar pentru alții prieten, adversar sau duşman. Aceasta este soarta oricărui om din lumea oamenilor. (Îngerii şi demonii provin din altele.)

 12. Sa fie „sanatos”, ce ne pasa noua ca a murit in sfarsit si autorul a peste 3 milioane oameni din lumea intreaga, in special din Asia. Dumnezeu il va judeca, iar judecata lui Dumnezeu este dreapta!

 13. Sa fie „sanatos”, ce ne pasa noua ca a murit in sfarsit si autorul mortii a peste 3 milioane oameni din lumea intreaga, in special din Asia. Dumnezeu il va judeca, iar judecata lui Dumnezeu este dreapta!
  P.S. Scuze pentru omisiunea involuntara din postarea anterioara.

 14. Con spune:
  01 DEC. 2023 LA 7:35
  Ka khazarii nu este nimeni ( ka ka linka, ka ka…lin), dar sa fie sange mult, da mult sange! Kiss hingeru este deja istorie cu sute de milioane de victime nevinovate, nemaivorbind de economia tzarii sale transferata pentru ghisheft la chinezi. Realitatea zilei arata ca ei domina in acelashi mod criminal, ex.Putin, Zelensky, Bubyko (=Bybyko), Blinku, samd.,ca sa nu mai vorbim de minoritarii noshtrii rromica Ylici Y. cu vedeniile lui de Rebeliune Legionara la mineriadele lui, sau Pedro Romanu care ne-a distrus shi el economia, devenind kolonia lor. Chiar daca realizand victime <, minoritarii noshtri, in mod special rromica Ylici, a dus la legi antinatzionale de ghettoul lor mult iubit, varsand tot veninul lor minoritar in capul majoritarilor de romani, care le-a dat pane alba, hranind sherparia asta la san. Va veni shi ziua Dreptatzii, nu numai pentru noi, ci pentru intrega Omenire belita de ashtia…
  O zi buna.
  Con
  P.S. Cozile de topor se imbata cu veninul lor, asha cum au facut-o in kamunizmul lui Ceashka, dar vor avea shi ei de un nou serial RTV, dar nu cu clantzei de aur, ci cu o judecata adevarata, nu cu proces criminal de Craciun!!!
  O zi buna.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.