China, marele beneficiar al acordului SUA-Coreea de Nord

Trump, despre Kim: Poate peste un an vă voi spune că am greșit

Au trecut doar câteva ore de la semnarea de către Donald Trump și Kim Jong-un a textului comun caracterizat de președintele SUA drept ”global” și ”istoric” și au început să apară mari semne de întrebare în presa internațională. A fost Kim o marionetă a Chinei, iar prevederile documentului de la Singapore nu sunt decât menite să consfințească dominația Beijingului în întreaga Pensinsulă Coreeană? Oare Donald Trump nu a cedat mult prea mult? Documentul semnat de el și Kim Jong-un va rămâne în istorie ca un mare acord sau o mare gafă?

SUA nu obțin nimic palpabil

În primul rând, jurnaliștii constată lipsa totală de transparență a modului în care vor fi aplicate prevederile din textul comun. Apoi este sesizată lipsa totală de verificabilitate a acțiunilor de denuclearizare pe care Coreea de Nord a promis că le va întreprinde. Pe de altă parte, total vagi sunt și ”garanțiile de securitate” de care președintele SUA l-a asigurat pe Kim. În plus, în declarațiile făcute după momentul culminant cu Kim Jong-un, Trump a declarat că sancțiunile impuse Phenianului vor fi ridicate ”când vom fi siguri ca bombele nucleare nu mai fac parte din ecuație”. Însă în aceleași declarații Trump a sugerat o evoluție care poate să producă o mare îngrijorare printre generalii Pentagonului și ai armatei sud-coreene – SUA vor pune capăt exercițiilor militare comune cu Seulul, după ce Phenianul va distruge un ”mare” poligon de teste nucleare.

Întrebat dacă a discutat cu Kim nu numai despre încetarea exercițiilor militare cu Sudul, ci și chiar despre retragerea trupelor SUA din Coreea de Sud, Trump a declarat următoarele pentru postul ABC: ”Nu am vorbit despre asta, nu. Nu vom ma avea exerciții militare… M-am gândit că sunt foarte provocatoare. Cred și că sunt foarte costisitoare”. ”Nu am renunțat la nimic”.

China își atinge un obiectiv concret

În ciuda acestor asigurări, corespondenții marilor publicații internaționale își îndreaptă privirea spre China, pe care o consideră marea beneficiară a acordului dintre Kim și Trump. Până la urmă, încetarea exercițiilor militare SUA-Coreea de Sud a fost obiectivul Chinei, pentru care a și depus eforturi să-l aducă pe Kim Jong-un la Singapore. Da, opinia unei bune părți din presa internațională este că mediatorul acestui acord nu a fost nici secretarul de Stast Mike Pompeo, nici un alt înalt oficial american sau nord-coreean, ci China, țară în care Kim s-a deplasat de două ori (cu multă discreție), înaintea întâlnirii cu Trump. În plus, China mai dorește retragerea trupelor SUA din Coreea și retragerea sistemelor de apărare antirachetă instalate în Sud în 2017, în timpul precedentei administrații de la Seul.

”Mă întreb care dintre cele doua părți a anunțat prima China că vor fi anulate exercițiile militare SUA-Coreea de Nord? Tabăra lui Kim Jong-un sau tabăra lui Trump? Aș vrea mult să știu ce cred despre asta generalii de la Pentagon și generalii de la Seul. O concesie mare în favoarea Coreei de Nord”, scrie corespondentul BBC la Beijing. Ministrul chinez de Externe a salutat ”dialogul egal” dintre Trump si Kim și a spus că ”acesta este exact obiectivul la care s-a gândit și pentru care a luptat China”. Potrivit BBC, ministrul Wang Yi a mai adăugat că ”nimeni nu se îndoiește de rolul important jucat de China: acest rol va continua”.

Trump: am încredere în Kim

În interviul acordat ABC după semnarea textului comun, Trump a spus că ”are încredere” în Kim, dar ”poate într-un an sau doi mă veți intervieva și vă voi spune că am gresit. E posibil. Discutăm la un nivel înalt, se pot schimba multe lucruri, multe lucruri sunt posibile”.

Presat de reporterul ABC cu o comparație între criticile anterioare aduse lui Kim pentru încălcarea drepturilor omului și strângerea călduroasă de mână de care a avut acum parte liderul coreean pe care anterior îl insultase, Trump spune: ”Asta avem acum, aici suntem și pot să vă spun din experiența, pentru că l-am văzut, m-am întâlnit cu el…Cred că vrea cu adevărat să facă un lucru mare pentru Coreea de Nord. Cred că vrea să denuclearizeze țara, fără asta nu avem ce discuta. Asta a fost pe masă de la început și veți vedea o denuclearizare totală a Coreei de Nord – un lucru foarte important”. ”Începem de la zero. Începem acum și trebuei să scăpăm de acele arme nucleare. Avem un cadrul pentru denuclearizare”, a spus Trump.

”În viața mea am încheiat multe acorduri cu o mulțime de oameni și uneori cei în care aveai cea mai puțină încredere s-au dovedit a fi cei mai de onoare, iar oamenii în care aveai încredere s-au dovedit a nu fi de onoare”, a spus președintele SUA pentru ABC.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.