Trump, vârful de lance al Chinei în Coreea de Nord

În ajunul primei întâlniri cu omologul său chinez Xi Jinping, președintele Donald Trump lansa în presa internațională un avertisment foarte ferm la adresa Chinei și a Coreei de Nord.

Trump a spus că, în cazul în care Beijing nu se va implica în rezolvarea dosarului nuclear nord-coreean, atunci americanii o vor face de unii singuri. Pentru a fi și mai convingător, el a ordonat lansarea primului atac militar american împotriva regimului din Siria chiar în prima zi a vizitei lui Xi în Statele Unite.

O armada americană împotriva Coreei de Nord

Tot atunci, la începutul vizitei președintelui chinez, presa americană anunța trei scenarii de acțiune a Statelor Unite împotriva Coreei de Nord, scenarii stabilite în Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă: instalarea unor rachete nucleare americane în Coreea de Sud (cea mai gravă măsură din punct de vedere al Chinei); o operațiune pentru asasinarea liderului Kim Jong-un; o operațiune CIA pentru infiltrarea unor agenți sud-coreeni care să saboteze infrastructurile militare și civile nord-coreene. Este limpede că administrația americană a pus o presiune mare asupra președintelui chinez cu ocazia vizitei sale în Florida. În plus, la o zi după plecarea acestuia, portavionul Carl Vinson și grupul său de luptă au pornit din Singapore către Peninsula Coreeană, ca „răspuns la recentele provocări nord-coreene“, după cum a declarat un oficial american pentru CNN.

Marți, Donald Trump a devenit și mai ferm în ce privește Coreea de Nord. „Coreea de Nord vrea să aibă probleme. Dacă China decide să ne ajute, ar fi minunat. Dacă nu, atunci vom rezolva problema singuri“, a scris Trump pe Twitter. Apoi a intervenit la televiziunea Fox News. „Eu nu sunt ca Obama, când se vorbea mult în timp ce așteptam să lovim Mosulul“, a spus Trump, cu referire la frontul din Irak. „Trimitem o «armada» foarte puternică. Avem submarine foarte puternice, mult mai puternice decât portavionul, vă pot spune asta. Și avem cei mai buni militari din lume. Vă spun: Kim Jong-un comite o gravă eroare“, a spus Trump.

Kim Jong-un rămâne fără aliați

Reacția Beijingului la toate aceste declarații și decizii militare ale Washingtonului a fost una mult mai calmă. Într-o convorbire telefonică ce a avut loc marți seara, Xi Jinping i-a transmis preşedintelui american că Beijing rămâne „disponibil să continue comunicarea şi coordonarea cu partea americană în ceea ce priveşte problemele ce ţin de peninsulă (Coreeană)“, potrivit postului de televiziune CCTV. Reacția dură vine din partea cotidianului oficial chinez Global Times. Pentru regimul de la Phenian, editorialul publicat miercuri de oficiosul regimului aliat de la Beijing este dezarmant. Editorialul putea fi scris foarte bine chiar și de un oficial american: „Efectuarea unui nou test balistic în acest moment ar fi o palmă peste fața guvernului american și va intensifica confruntarea dintre SUA și Coreea de Nord. Probabil că Beijing va reacționa ferm la noile acțiuni nucleare ale Phenianului. China nu va rămâne indiferentă la violarea de către Phenian a rezoluțiilor Consiliului de Securitate ONU. Tot mai mulți chinezi sprijină ideea că guvernul trebuie să întărească sancțiunile împotriva activităților nucleare nord-coreene. (…) Phenianul crede că actualul pariu va funcționa, dar totul arată că nu va fi așa. SUA nu doresc să coexiste cu un Phenian înarmat nuclear. (…) Phenianul trebuie să evite să comită greșeli în acest moment“. Editorialul cu pricina amintește că pe 15 aprilie la Phenian va fi „Ziua Soarelui“, când se împlinesc 105 ani de la nașterea lui Kim Ir-sen, fondatorul Coreei de Nord, un moment care poate fi „sărbătorit“ printr-un nou test balistic sau nuclear. Editorialul sugerează Phenianului să nu comită această eroare.

Un misterios articol din presa chineză

Pentru ca mesajul Chinei la adresa Coreei de Nord să fie și mai clar, armata chineză a mobilizat de-a lungul râului Yalu, la granița cu Coreea de Nord, 150.000 de militari și cadre medicale. Informația este oferită de presa sud-coreeană. Și mai surprinzător este un articol publicat de același Global Times, pe 7 aprilie, care a dispărut ulterior de pe site-ul publicației. Aici se arată că Beijingul are o linie roșie: „securitatea și stabilitatea în nord-estul Chinei“. În cazul în care Phenianul va trece de această linie roșie, prin teste nucleare sau poluare radioactivă, atunci, China va răspunde cu forța. „Pentru Phenian, armele nucleare sunt asul din mânecă în fața Chinei și a SUA. Odată pierdut acest atu, va deveni obedient“. Articolul menționat merge mai departe cu scenariul unei intervenții în Coreea de Nord și explică mobilizarea forțelor chineze pe râul Yalu. „China nu va permite existența unui regim ostil pe celălalt mal al râului Yalu și SUA nu trebuie să înainteze spre râul Yalu. (…) China nu va permite ca teritoriul de la nord de paralela 38 să fie unificat de SUA și de Coreea de Sud“. Acest articol, care a avut viață scurtă în mediul online, este poate cel mai dur avertisment la adresa Coreei de Nord, dar și a Statelor Unite, arătând că sfera de influență a Beijingului trebuie respectată.
Se pare că, imediat după prima întâlnire dintre Xi Jinping și Donald Trump și cu câteva zile înainte de celebrarea nașterii lui Kim Ir-sen, China așteaptă ca SUA să decapiteze regimul de la Phenian, pentru ca imediat să intre cu trupele în țara vecină și să umple vidul de putere cu un nou regim servil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.