Trump vrea să disciplineze China cu ajutorul Rusiei

Președintele Trump a îngropat Parteneriatul Trans-Pacific (PTP), oferind Chinei o primă mare victorie, titrează la unison marile publicații americane. Unul dintre primele decrete semnate de Donald Trump a anulat participarea SUA la acordul de liber schimb negociat de administrația Obama împreună cu alte 11 state, printre care aliații Australia și Japonia.

Decretul împlinește una dintre promisiunile electorale făcute de Donald Trump: administrația sa nu va mai lăsa ca alte state să „fure“ locurile de muncă ale americanilor, beneficiind de eliminarea tarifelor vamale. De altfel, PTP nu avea nicio șansă să treacă de Congres, chiar și în cazul alegerii unui președinte democrat la Casa Albă.

Trump, „desființat“ de presa americană

Sindicatele americane au salutat această măsură, nu însă și marile publicații sau Camera Americană de Comerț. PTP este un acord mai degrabă politic și strategic decât unul comercial, un acord prin care SUA au încercat să nu lase China să scrie regulile comerțului global, susțin analiștii. „Trump a oferit Chinei o pârghie enormă de influență. Prima regulă a negocierii este să nu oferi ceva fără să primești ceva, iar Trump a făcut asta“, spune Edward Alden de la Consiliul american pentru Relații Internaționale, citat de CNN. Trump este criticat pentru că și-a abandonat aliații tradiționali, Japonia, Australia și Noua Zeelandă. „Noi nu avem opțiunile Americii. Ei sunt suficient de mari pentru a-și vinde produsele pe piața internă. Noi trebuie să facem comerț“, spune premierul neozeelandez Bill English. Mai mult, premierul australian Malcolm Turnbull a evocat chiar posibilitatea revizuirii PTP pentru a permite participarea Chinei. Donald Trump mai este acuzat că, retrăgând SUA din PTP, lasă cale liberă proiectului de liber schimb al Chinei – Parteneriatul de Liber Schimb Regional, negociat în acest moment cu India, Japonia, Australia și națiunile din Asia de Sud-Est. Statele membre PTP (împreună cu SUA) dețin 40% din PIB-ul mondial, iar cele din proiectul chinez dețin 30% din PIB-ul mondial.

Strategia lui Henry Kissinger

Analizele prezentate de presa ostilă lui Donald Trump sunt corecte, însă nu iau în mod voit în considerare întreg tabloul relațiilor internaționale. Aici are cuvântul Henry Kissinger, arhitectul relațiilor dintre SUA și China din ultimele patru decenii. Vorbind despre apropierea de China în anii 1970, Kissinger îi spunea președintelui Richard Nixon: „Peste 20 de ani, succesorul dumneavoastră, dacă va fi la fel de înțelept, se va îndrepta către o apropiere de ruși, împotriva chinezilor“. Strategia lui Kissinger susținea că SUA trebuie să profite de rivalitatea dintre Rusia și China. „Trebuie să influențăm echilibrul puterilor cu sânge rece. Acum avem nevoie de chinezi pentru a-i disciplina pe ruși. În viitor va fi invers“, spunea fostul secretar de stat, în 1972.

Comerț chinezesc, dar pe rute americane

Cum Donald Trump a apelat în mod deschis la sfaturile lui Kissinger, putem anticipa o politică similară celei promovate de administrația Obama, însă în sens invers: Barack Obama a pivotat către Asia, în timp ce Donald Trump își va concentra atenția pe Rusia, văzută drept contrapondere la marea putere chineză. Un prim semnal a sosit deja. Noua administrație a SUA nu a oferit Chinei o pârghie de putere fără a cere nimic în schimb: purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că Statele Unite nu vor permite Chinei să anexeze insulele din Marea Chinei de Sud și să controleze rutele comerciale. „Statele Unite se vor asigura că îşi vor proteja interesele acolo. Ne vom asigura că vom proteja teritoriile internaţionale să fie preluate de un singur stat“, a spus Sean Spicer. Cu alte cuvinte, China poate domina comerțul pacific, însă pe rute controlate de SUA. Regimul comunist de la Beijing are, așadar, o temă de reflecție.

Europa, de la Atlantic la Urali

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anunțat că Donald Trump și Vladimir Putin se pregătesc pentru o primă convorbire telefonică. Apoi, „dacă liderii cred că este oportun, vor începe pregătirile pentru o întâlnire“, a spus Dmitri Peskov. Este un prim semnal că Trump își dorește o apropiere de Moscova, pentru a îngrădi expansiunea chineză ce amenință economic și Rusia. Ridicarea sancțiunilor impuse după anexarea Crimeii ar fi un prim semnal că strategia pe termen lung a SUA va fi includerea Rusiei în ceea ce Mihail Gorbaciov propunea în 1987, „o casă comună europeană“ de la Atlantic la Urali. Este o perspectivă care dă fiori reci statelor est-europene membre NATO, o strategie complicată de relații strategice dintre Moscova și Beijing și este motivul pentru care noua administrație americană este foarte intransigentă cu Europa, pentru că Washingtonul dorește ca UE să-i fie un partener cât se poate de coerent în această strategie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.