Tudorele, Tudorele, / Ne duseși cu viorele!

A fost evaluarea procurorilor o cacealma? O jonglerie a ministrului Toader? O victorie americană? O dezumflare a PSD-ului? Evaluarea a fost unul dintre cele mai românești spectacole de politică. Două săptămîni țara a intrat într-o cursă palpitantă care creștea amenințător în fiecare zi. Vine evaluarea lu’ dom’ ministru! Vai, cum va pune el concluziile și cum ne va răspunde el la toate întrebările! Lipsiți de subiecte, fraieri și în căutare de senzațional, ziariștii au pus sare pe rană, pompînd subiectul în regim nonstop. De dimineața pînă seara au ținut-o cu AMR-ul pînă la evaluare, de parcă la data fixă găina albastră ar fi plecat spre Lună. Televiziunile și-au scos la bătaie profeții și s-au întrecut la datul în bobi. Că le va cere demisia, că o scaldă, că îi va face praf, că etc. Presa din România traversează o perioadă a imaginației dezlănțuite. În consecință, și populația, la fel!Circulă prin piață, pe post de știri, pînă și cele mai cretine ipoteze!

De ce s-a băgat Tudorel Toader în această evaluare? De dragul aducerii Parchetelor sub controlul Ministerului Justiției? Pentru a le trece în cont celor doi șefi un inventar de excese? Sau pentru a iniția un proces care să se încheie cu demiterea acestora? Un lucru mi se pare ciudat. Că ministrul Justiției și-a asumat evaluarea ca pe o aventură pe cont propriu, ca pe o lucrare științifică pe care o scrie de unul singur, în solitudinea bibliotecii sale! N-a chemat colaboratori, nu a întocmit un colectiv, nu a implicat în evaluare și alte instituții sau ONG-uri. A zis că traversează singur deșertul dintre minister și DNA, dintre Guvern și Augustin Lazăr. S-o fi gîndit că dă lovitura și nu merită să împartă cu nimeni rezultatul demersului? Sau ministrul și-a propus să joace un rol pe care să-l tot adapteze în funcție de evoluția lucrurilor? Cine poate cerceta subconștientul unui om care a fost în comisia tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi și n-a observat cîrpelile, care a fost desemnat de liberali la CCR și mai apoi de PSD – ALDE la Ministerul Justiției?

Mărturisesc că de cînd a apărut pe scenă, răspunsurile ministrului Justiției m-au distrat ca personajele lui Ion Creangă. Mucalit, ironic, gînditor și pontos, el a reușit să-și păstreze imaginea de om cu carte, de dascăl periculos pentru studenții șmecheri. Cel puțin, așa arăta! Cînd a început să-și citească Raportul, ministrul Toader arăta ca un actor care jubila cu patru-cinci expresii. Cînd șiret, cînd didactic, cînd cu apropouri la concluzii și măsuri dure, cînd încremenit în pauze lungi, de om gînditor, cînd transpirat pe chelie de importanța momentului. Mi se părea că se îndreaptă spre o concluzie inevitabilă. Suspendarea celor doi și gata!

Tot spectacolul din deschidere nu părea decît o uvertură pentru un final măreț.
Tudorel Toader ne-a dus ca într-o poveste de Ion Creangă. La sfîrșit, a tras o concluzie total diferită de argumentele sale prețioase, profesionale, nemiloase chiar din prezentarea evaluării pe cont propriu. Ne-a trecut ministrul Justiției pe toți pe lista sa de fraieri? A jucat el ca un mare artist, sau și-a trădat partidul care l-a adus la Justiție? Sau s-a împiedecat ca un școler nepregătit?

De ce a scăldat-o domnul Toader? Cum să conteze pe un PSD și pe un Guvern lovite de somnolență? De la avertismentul lui Liviu Dragnea cu „ne întîlnim în altă parte“ la moliciunea de acum este o distanță lungă. Parcă ar conține și un pact de coabitare. Altfel, de ce bățoșii victorioși în decembrie au ajuns la o așa blîndețe? Acceptă orice soluție, numai să fie „cinstită, argumentată, echilibrată“. Adică lugu-lugu!

Pentru ministru, sprijinul PSD-ului a fost ca o tufă de trandafiri. Iohannis i-a transmis încă înainte de evaluare că el este „mulțumit, foarte mulțumit de prestația celor doi!“, în ciuda deciziei CCR. Președintele nu putea decît să-și apere cele două oști din cele trei pe care se bazează. Evaluarea lui Tudorel Toader i se părea caraghioasă și inutilă în raport cu interesele sale. Și i-a transmis asta public. Plus americanii. Doar nu și-o imagina cineva că ambasadorul Klemm s-a dus la Justiție să pledeze pentru numirea a doi alți procurori propuși de PSD și de Tăriceanu!?

Sentimentul meu este că ministrul Justiției și-a făcut tema pentru Biblioteca de științe juridice și pe urmă a trîntit concluzia raportului, într-un soi de gest à la Chiorpec Ciubotarul sau à la Moș Ion Roată. Descurcați-vă, băieți!

Un aer de resemnare și derută bîntuie pe la PSD. Dragnea nu mai susține evaluarea ministrului, premierul se strîmbă după muște, iar președintele Iohannis zîmbește mulțumit. A scăpat și de asta!

Un alt aer adie prin instanțe. Judecătorii și-au dat seama că Binomul se poticnește, că Laura Codruța Kovesi și taica Lazăr nu sunt icoane poleite.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.