Țuluș: ”DNA este o caricatură de instituție”

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a dorit să facă multe declarații după ieșirea de la ședința Consiliului Superior al Magistraturii în care s-a discutat cererea ei de revocare a lui procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga. Membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii au decis ca audierea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga să se facă în şedinţă secretă.

”Veți primi răspunsuri de la CSM”, a spus șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Laura Codruţa Kovesi declarase la intrarea în sediul CSM că nu există niciun conflict şi nicio tensiune în DNA, unde activitatea se desfăşăoară normal. La ieşirea din sediul CSM, Kovesi a fost întrebată de jurnalişti despre controlul pe care Inspecţia Judiciară îl va face la DNA, la solicitarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. „Am fost anunţaţi în mod oficial de efectuarea acestui control. El vizează perioada 1 ianuarie 2016 până în prezent. Pot să vă spun că, în perioada ianuarie 2016 până în prezent, au fost peste 126 de verificări pe chestiuni punctuale solicitate sau efectuate de Inspecţia Judiciară, precum şi controale tematice făcute la DNA. În toate cele peste 100 de cazuri şi în cele 8 controale nu s-au constatat ilegalităţi sau chestiuni de încălcare a legii. Noi aşteptăm acest control. Sunt convinsă că toţi procurorii din DNA au respectat legea şi aşteptăm ca rezultatele acestui control să fie făcute publice”, a spus Kovesi, care a refuzat să răspundă la alte întrebări.

Procurorul DNA Doru Țuluș a declarat, marți, după ședința CSM, că șefa sa, Laura Codruța Kovesi, nu l-a iubit niciodată, însă a precizat că, atâta timp cât ea a condus instituția, el nu a simțit niciodată presiuni în dosarele pe care le-a avut de instrumentat. În ce privește instituția în care lucrează, procurorul Țuluș a apreciat că ”suntem o caricatură de instituție” și că procurorii DNA sunt vânați pentru motive închipuite. Am refuzat detectorul de minciuni pentru că unii participanți la ședință nu au fost cercetați. Am fost chemat așa: «Excelență, hai jos că a venit aparatul! Atâta umilință…» Nu suntem o tabără, suntem doi oameni. Eu țin la instituția asta, la DNA”,a spus Doru Țuluș

”Marțea de după înregistrări celui mai vechi dintre polițiștii mei i s-a spus: mâine pleci. Apoi au fost mutați și ceilalți, în ideea ca Țuluș să fie lăsat singur. Faza cu polițiștii a început marți, după înregistrări. Sunt oameni care vor vorbi. Vom spune tot adevărul despre ședință la comisie. Am ajuns o caricatură, toți din DNA”. ”Nu vreau să fac o comparație între Morar și Kovesi. Dacă vreți să-i comparați, uitați-vă la condamnările serioase. Si ca rezultate, dacă vă uitați cu atenție la condamnările serioase… mai bine uitați-vă voi. Uitați-vă pe site, uitați-vă ce mai iese, ce se mai condamnă. Nu este cinstit, legal din partea mea să fac astfel de comparații. Uitați-vă vă rog frumos că e simplu, cinstit, legal”, a spus Țuluș.

Pe 29 iunie 2017, procurorul-șef al DNA a transmis Sectiei de procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcția de procuror al DNA a Mihaelei Moraru Iorga, pentru faptul că nu a înregistrat un denunț în conformitate cu dispozițiile legale și nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-șef al Secției din care facea parte. Neprezentarea denunțului a avut drept consecință imposibilitatea aplicării unor dispoziții procesual penale în raport cu persoane cercetate, potrivit DNA. La aceeași dată a fost transmisă Secției de procurori a CSM și cererea de avizare a revocării din funcția de procuror al DNA a lui Doru Florin Țulus „pentru existența unei suspiciuni rezonabile că imparțialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluționat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”.

Cei doi ar fi refuzat să se supună testului poligraf în cadrul anchetei desfășurate după difuzarea în presă a unor înregistrări cu șefa DNA. Doru Țulus si Moraru-Iorga au reclamat-o, in 26 iunie, pe Kovesi la Inspecția judiciară a CSM pentru metodele folosite în această anchetă internă, considerând că acestea sunt umilitoare și încalcă independența procurorului. Ancheta declanșată urmărește să afle cine sunt cei care au livrat postului România TV înregistrările potrivit cărora șefa DNA ar fi pus presiune pe subordonați pentru a livra dosare și anchete la comandă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.