Turcia: Creșteri de prețuri la combustibili și alimente

Și în această vară, românii consideră Turcia drept una dintre destinațiile preferate de vacanță. Cu toate acestea, conaționalii noștri ar trebui să știe că din cauza inflației care a ajuns la 75%, prețurile alimentelor și tarifele de intrate la diferite destinații turistice nu mai sunt chiar la îndemâna oricui. De asemenea, din cauza inflației galopante, prețurile cresc de la o săptămână la alta. 

Cursul de schimb al dolarului și euro față de liră a rămas stabil înainte de începerea pandemiei și, dacă a crescut, a fost foarte lină și treptat. Acum, însă, pentru o bancnotă americană turcii dau 32,74, iar pentru una europeană achită 35,09 lire. Acestea sunt date din seara zilei de 16 iunie până la momentul publicării, cifrele se pot schimba – spre o creștere a cursului de schimb.

Potrivit unui studiu al Confederației Sindicatelor Turce TÜRK-İŞ, la Istanbul, în mai 2024, costul vieții pentru o familie de patru persoane din Istanbul a ajuns la 61.525 de lire turcești (8687.56 lei). Cel mai mult este cheltuit pentru alimente – 20.150 de lire (2845.25 lei ), locuințe de închiriere – 15.000 de lire (2118.06lei).

Potrivit datelor oficiale, inflația în țară este deja de peste 75%. Acesta este maximul atins din noiembrie 2022. Rezultate triste, desigur. În ceea ce privește creșterea prețurilor, Turcia se află în top 3, ajungând din urmă cu Argentina. Potrivit statisticilor turcești, cele mai semnificative creșteri de preț au fost educația (+104,8%), locuințe (+93,21%), hoteluri, cafenele și restaurante (+92,94%), alcoolul și tutunul (+86,48%).

Câteva exemple:

Un banal iaurt cu fructe costă în  magazine 29.95 lire (aprox.4.23 lei), un kilogram de brânză 460 de lire (aprox 65 de lei), un suc de fructe la litru pornește de la 19 lire (2.68 lei), iar o apă minerală de la 30 de lire.

Acest lucru îi afectează evident și pe străinii care vizitează Turcia, mai ales că în zonele turistice, prețurile pot fi și mai mari. Înainte de începerea sezonului, tarifele de intrare la muzee și principalele atracții au crescut foarte semnificativ. Mulți oameni se plâng că au trecut vremurile în care Turcia era o vacanță foarte accesibilă și destul de de înaltă calitate.

 

Tururile la Pamukkale, atât de populare printre turiştii din Antalya, nu sunt nici ele ieftine. Turiștii străini plătesc acum 30 de euro de persoană pentru biletele de intrare. Excursiile la Pamukkale au crescut și ele ca preț, deoarece organizatorii de turism includ atât costurile de transport (44,9 lire – pe litru de motorină), cât și propriul profit. Costul mediu al unei excursii acum este de 35–45 de dolari de persoană. Biletul de intrare nu este inclus!!

 Prețuri combustibili

Și prețul combustibilor a crescut în ultima perioadă, iar mărirea ar putea continua. Iată o listă a prețurile la benzina, motorină și GPL în diferite orașe cu precizarea că acestea se pot modifica oricând.

Istanbul

Benzină: 40,3 TL (5.69 lei)

Diesel: 40,67 TL (5.74lei)

 

Ankara

Pret benzina: 41,28 TL (5.83 lei)

Pret motorina: 41,68 TL ( 5.89lei)

 

Izmir

Pret benzina: 41,54 TL  (5.87 LEI)

Pret motorina: 42,07 TL (5.94 LEI)

 

GPL se vinde cu o medie de 21,19 lire/litru, adică 2.99 lei.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

 1. Izmir

  Pret benzina: 41,54 TL (5.87 LEI)

  Pret motorina: 42,07 TL (5.94 LEI)

  romania, ue, suburbie usa, prețuri peste 7 lei, la turci e rău de tot…

 2. la noi benzina este peste 7 lei, nu 5,9 un suc aprox. 5-6 lei la magazin si peste 10 la terasa, in concluzie preturile sunt mai mici decat in Romania/UE unde supermarketurile fac legea…

 3. Dupa secole de jecmaneala otomana , nu voi calca vreodata pe plaiurile spahiilor ajunsi in Bizant, nici pe gratis .

 4. BIEȚII TURCI ! SAU ȘTIREA E DE KAKAO- ÎN TURCIA NU MERG SĂRACII DIN PROTEC-DEVES -CEI CE SE DUC NU SE UITĂ LA 3-4 BANI! DORĂ ȘI URMAȘII IENICERILOR AR TRĂI-SĂRACII!

 5. … sa fie romanasii care prefera Turcia, o tara de kakao, exact ca Egiptul sau insula „preferata” Zanzibar.Vorba aia: tot pe mana prostilor ajung banii!

 6. Deci la o inflatie de 75% benzina e 5 lei. Nu mai bateti campii. Totul este mai ieftin ca in Romania. Nu aveti ce scrie? Ce ati vrea voi sa fie benzina 1 leu ca sa se rupa in figuri toti meltenii la Kusadasi?

 7. Articol incomplet. Unele prețuri sunt ceva mai mici decat la noi dar salariul mediu net este de aproape patru ori mai mic in Turcia fața de Romania. Traiască Sultanul. Inainte să comentați mai citiți ceva măi băieți, sau nu prea ințelegeți chiar dacă citiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.