Turcia: SUA desfășoară comploturi juridice și economice

erdogan

Neacordând sprijinul pentru independența regiunii irakiene Kurdistan, apoi făcând un pas înapoi în fața ofensivei ”Ramura de Măslin” dusă de Turcia împotriva milițiilor kurzilor sirieni, Statele Unite au încercat să repare relația cu Ankara și să reducă ritmul apropierii Turciei de Rusia lui Putin. Însă mutarea ambasadei SUA la Ierusalim și un verdict recent al justiției americane au aruncat din nou gaz pe focul neînțelegerilor bilaterale.

Un judecător american l-a condamnat miercuri la 2 ani şi 8 luni închisoare pe Mehmet Hakan Atilla, un bancher de la banca Halkbank, controlată de statul turc, după ce acesta a fost găsit vinovat de participare la o schemă de ajutor dat Iranului în scopul eludării sancţiunilor americane. Sentinţa a fost pronunţată miercuri de un judecător din Manhattan. Verdictul vine cu puțin înainte de alegerile anticipate din Turcia, în luna iunie, și poate fi utilizat de opoziție pentru a-l ataca pe președintele Erdogan.

Reacția Ankarei a fost extrem de dură. ”SUA desfăşoară în prezent o serie de comploturi grave. Nu doar pe teren judiciar, ci de asemenea pe teren economic”, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei conferinţe de presă la Istanbul. Ministerul turc de Externe a arătat că procesul a fost unul ”născocit” și că nu a avut nimic în comun cu justiția, că ”probele au fost inventate”. ”Bazându-se pe probe inventate și declarații false ale membrilor Organizației Teroriste a lui Fetullah Gullen, instanța a distrus legitimitatea procesului. Credibilitatea procedurilor legale a dispărut complet”, arată un comunicat al ministerului turc. Vicepremierul Bekir Bozdag a declarat că ”instanța a violat legea și nu a asigurat un proces corect, a fost o procedură obligatorie de a pronunța o decizie dinainte stabilită”.

Omul de afaceri turco-iranian Reza Zarrab (cu cetățenie turco-iraniano-azeră), aflat în centrul acestui proces exploziv, a depus mărturie împotriva lui Atilla (arestat la New York în martie 2017), implicându-i pe preşedintele Erdogan şi pe miniştri ai guvernului turc. Zarrab a pledat vinovat la toate cele 7 capete de acuzare, inclusiv conspirație pentru încălcarea sancțiunilor USA împotriva Iranului, și a acceptat cooperarea cu autoritățile americane, schimbând calitatea de “acuzat” cu cea de “martor” aflat sub protecția FBI. Zarrab a declarat și că a oferit mită mai multor miniștri AKP între 2011-2013. El A declarat că, în 2012, Erdoğan (prim-ministru atunci) și fostul ministru al Finanțelor, Ali Babacan, au aprobat o schemă “petrol-pentru-aur” care ar fi permis Iranului să evite sancțiunile SUA.

În decembrie 2017, la o zi după această mărturie, procuratura din Istanbul a emis un mandat de arestare pentru Graham Fuller, fostul vicepreședinte al Consiliului Național de Informații al CIA, pentru presupusă implicare în tentativa de puci din iulie 2016 din Turcia, și pentru fostul oficial de la Departamentul de Stat Henry Barkey, pentru suspiciune de organizare și coordonare a unei lovituri de stat de la hotelul Splendid din insula Büyükada (Istanbul), între 15 și 16 iulie 2016. Se întâmpla imediat după ce Alexandr Dughin, strategul lui Putin, a declarat in Turcia că Fuller și Barkey au participat la întâlnirea din Büyükada, confirmată de serviciile secrete ruse ca “probă concretă că agenți CIA au comandat tentativa de puci eșuată”.

Cazul de mai sus este foarte relevant nu numai pentru relația SUA-Turcia, ci și pentru modul în care au fost ocolite chiar de către o țară aliată sancțiunile impuse de SUA Iranului. La fel, cazul acesta poate prilejui o reflecție si asupra modului în care organizația teroristă Stat Islamic s-a îmbogățit de pe urma petrolului sirian. Marile publicații internaționale au menționat mai mereu comerțul cu artefacte din siturile arheologice și banii lichizi pe care teroriștii au pus mâna ca o sursă a veniturilor lor. Pe lângă acestea figura însă și petrolul sirian. Vândut însă cui și mai ales cum? Răspunsul la această întrebare nu este dat de nicio mare publicație, însă procesul privind încălcarea sancțiunilor SUA în Turcia poate oferi indicii.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

1 Comentariu

  1. Iesi din NATO , Dle Erdogan- astia inoata contra Istoriei. Cold War 2.0 i’si are rolurile inversate.
    In America, avem azi ceva mai decat Gestapo .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.