Turcia: Vrem pași concreți de la SUA, nu vorbe

Turcia a reacţionat dur după ce coaliţia împotriva grupării Stat Islamic, coordonată de Statele Unite, a anunţat că îşi va ajuta aliaţii sirieni, în special miliţia kurdă YPG, prin crearea unei „forţe pentru protecţia frontierelor“ dintre regiunea controlată de kurzi și restul Siriei, forță formată din 30.000 de militari. Președintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat cu o incursiune iminentă a armatei turce în regiunea siriană Afrin împotriva aliaților kurzi ai SUA, în cazul în care Washingtonul nu-și retrage acest sprijin. Consiliul Național de Securitate al Turciei a anunțat că nu va permite „crearea unei armate teroriste“ de-a lungul granițelor sale, iar Reuters a relatat deja despre mobilizarea unor unități de tancuri la granița cu regiunea Afrin.

Miercuri secretarul de Stat, Rex Tillerson, a intervenit pentru calmarea spiritelor și a declarat că situația susținerii americane pentru crearea forței kurde a fost greșit interpretată. Intervenția a fost socotită „importantă“ de către Erdogan, însă ministrul turc de Externe nu este mulțumit. „Vrem pași concreți, nu doar vorbe“, a spus joi Mevlut Cavusoglu, cerând „oprirea imediată a colaborării americane cu grupările teroriste“. „Americanii nu s-au ținut de cuvânt până acum“, a spus ministrul turc, menționând că lucrurile au stat la fel și sub administrația Obama.

Poate cea mai eficientă pârghie de presiune a Ankarei în disputa cu SUA privind adevăratul protectorat kurd pe care îl susține Washingtonul în nord-estul Siriei (unde vor rămâne 2.000 de militari americani pe termen nedefinit) este colaborarea cu Rusia. Șeful Statului Major al Armatei Turciei și șeful serviciilor secrete turce s-au deplasat la Moscova, iar publicația Hurriyet consideră că vor solicita permisiunea de a folosi spațiul aerian sirian pentru acțiuni împotriva milițiilor kurde. Însă nici relația cu Rusia nu este bună, după ce Ankara a acuzat că trupele regimului sirian susținut de Moscova decimează forțele așa-zisei opoziții moderate din Idlib, sprijinite de Turcia. În plus, o serie de analiști ruși au acuzat că Turcia s-ar afla în ­spatele atacului cu drone din urmă cu o săptămână asupra bazelor militare ruse de la ­Hmeimim și Tartus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. „coaliţia împotriva grupării Stat Islamic, coordonată de Statele Unite, a anunţat că îşi va ajuta aliaţii sirieni, în special miliţia kurdă YPG, prin crearea unei „forţe pentru protecţia frontierelor“ dintre regiunea controlată de kurzi și restul Siriei”
    Adica pe model Kosovo, SUA din nou dezmembreaza o tara!!! Ma intreb si eu, care o fi diferenta dintre intentia SUA in Siria si intentia Rusiei in Ucraina?! De ce pot americanii sa rupa parti din tari in care nu au nicio treaba cu populatia bastinasa si nu pot rusii in tarile in care locuiesc rusii lor?! Cum sa ceri ca rusii sa plece din Transnistria, sau din partea din Ucraina locuita de rusi cand tu, SUA, tocmai intrii in Siria, rupi o bucata din tara si-ti creezi o enclava in care NU LOCUIESC americani?!

  2. Daca intr-o anumita tara, populatia e puternic anti-rusa,vine Big Mama SUA si vinde armament,pune si de o baza -doua!Daca intr-o anumita tara, populatia e puternic anti-americana ,vine Big Mama Rusia si vinde armament,pune si de o baza -doua!De fapt cele doua tari surori sunt conduse de aceiasi afaceristi khazari,culmea,si inruditi intre ei,nepotii fostilor bolsevici cominternisti!Si pe vremea tarului,bolsevicii erau ,concomitent,si agentii Ohranei si membri de partid,sa aiba ce manca permanent gura lor!Nu scapam de Rusia sau SUA, ca dam de altii,care abia asteapta !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.