Când miturile țin loc de informații

Turcii cei răi, kurzii cei amabili și Donald cel perfid

Dacă este să credem în analizele și narațiunea presei internaționale de mainstream despre operațiunea inițiată de Turcia în zona administrată de kurzi în nordul Siriei, am înelege următoarele: că răii turci îi vor extermina pe amabilii kurzi, pe care înțelepții europeni încearcă să-i salveze, în ciuda lașilor americani.

De fapt, niciuna dintre aceste patru puteri nu joacă rolul care li sa atribuit în narațiunea dominantă. Operațiunea Turciei în zona administrată de kurzi în nordul Siriei, în speranța creării unui stat, nu este decât un episod al războiului din Siria, care, la rândul lui, nu este decât o etapă, alături de așa-zisa primăvară arabă din 2011, a planului mai mare de redesenare a Orientului Mijlociu inceput in urmă cu două decenii, un plan readaptat după erorile așa-zisei revolutii din Egipt, după alegerea lui Donald Trump și dupa intervenția militară a Rusiei în Siria.

Un articol semnat de John R. Bradley, publicat de The Spectator, vine cu o altă abordare a situației din Siria și a ”luptătorilor penru libertate și iubitori de democrație kurzi”.

Ceva e putred când liberalii și conservatorii vorbesc la unison

De fiecare dată când liberalii și neoconservatorii vorbesc la unison despre politica americană în Orientul Mijlociu – așa cum au făcut susținând invazia Irakului, sau înlăturarea colonelului Gaddafi în Libia, sau încercarea nereușită de a înlătura regimul Assad din Siria – înseamnă ca ni se spun o mulțime de minciuni. La fel și în cazul răspunsului isteric la „trădarea” kurzilor de către președintele Donald Trump, în contexul invadării nordului Siriei de armata turcă.

Obiectivul Turciei era să repatrieze cel puțin două milioane din cei 3,6 milioane de refugiați sirieni într-o zonă de frontieră controlată. Atunci a început însă invazia Forțelor Democrate Siriene, kurde, sprijinite de SUA. Ankara consideră că această grupare este o extensie a PKK, care este activ în regiune și care a comis nenumărate atrocități în Turcia și este catalogat ca organizație teroristă de Turcia și America.

Cum Turcia nu renunță la planul ei, analiștii au părut că vor să dezbată pe marginea posibilității ca SUA să riște să intre într-un război cu un aliat NATO care mai și găzduiește arme nucleare americane, la baza aeriană de la Incirlik. Mai rău, acest lucru ar fi trebuit să se întâmple pentru a-i apăra pe kurzi, cu care SUA nu are niciun tratat de apărare, ci doar o alianță ad-hoc cu scopul limitat de a lupta împotriva organizației Stat Islamic, care acum este înfrântă. Intrarea într-un război cu Turcia ar fi însemnat, desigur, trădarea unui aliat istoric, fără a mai menționa posibilitatea provocării celui de al treilea război mondial”, scrie The Spectator.

Cum se vând basme în loc de informație

Și mai bizar, aproape toti analiștii și politcienii sunt de părarea absurdă că – în nesfârșitul ciclu de războaie, revoluții și terorism din acea regiune blestemată – noi ar trebui să interpretăm acest scenariu în același mod prostesc în care ni s-a a spus să o facem în cazul războiului din Irak, adică ca pe un basm în care binele înfruntă răul. De această dată, ni se sugerează, de o parte ar fi luptătorii pentru libertate kurzi,seculari și eroici, iubitori de democrație și aliați ai Americii. De cealaltă parte ar fi soldații turci însetați de sânge care vor să-i anihileze pe kurzi. Ca de obicei când vine vorba de Orientul Mijlociu, aproape toți politicienii și formatorii de opinie vorbesc prostii.

Realitatea de pe teren este mult mai complicată, iar asta e bine știut de cei care trăiesc în regiune. Însă opiniile acestor oameni sunt luate rareori în calcul de comentatorii vestici. În contrast cu admirația noastră în nuanțe roz pentru kurzi, ei nu sunt deloc plăcuți de non-kurzii care trăiesc împreună cu ei sau care cunduc împreună cu ei în zonele autonome. După ce au luptat vreme de decenii pentru un stat al lor, kurzii pot spune acum că doar Israelul este singurul lor prieten adevărat în regiune. Aproape că nu mai are rost să spunem că acesta este motivul pentru care senatorul Lindsey Graham și cei ca el îi susțin pe kurzi. Însă a fi un aliat al Israelului înseamnă că nu vei găsi sprijin pentru cauza ta în mediile arabe.”

Dacă un popor nomad ar revendica teritorii ale României…

”Cei circa 30 de milioane de kurzi care trăiesc în zonele de frontieră ale Turciei, Irakului, Siriei, Iranului și Armeniei nu au avut niciodată un stat, dar susțin că au rădăcinile istorice, etnice, lingvistice și cuturale care îi îndreptățesc să revendice un stat kurd. Pentru a înțelege de ce aceasta creează resentimente în rândul arabilor și altora al căror pământ bogat este revendicat de către kurzi, imaginați-vă pentru un moment că același scenariu ar avea loc în Europa. De exemplu, ce s-ar întâmpla dacă peste 10 milioane de romi din Europa – care, ca și kurzii, sunt în mod tradițional nomazi – ar vrea să-și creeze un stat care să cuprindă bucăți mari din România, Slovacia și Ungaria. Și, în plus, ar vrea să facă un asemenea stat recurgând la terorism, vizând civlii și având sprijin militar, să zicem, de la China. Care ar fi reacția populațiilor europene autohtone? Ar fi mai puțin ostilă decât reacția Turciei în nordul Siriei? Ca să nu mai spunm că scenariul cu populația romă ar fi chiar mai usor de înțeles, pentru că kurzii au existat în număr mare în Irak și Siria abia de la începutul secolului 20, când au plecat din Turcia ca refugiați”, scrie The Spectator.

Assad va face exact ce Trump a fost criticat că nu a făcut

Pe de altă parte, trebuie spus că kurzii au suferit persecuții groaznice. Însă nu trebuie să ne incurcăm prea mult în rivalitățile interetnice din regiune pentru a avea o viziune mai pragmatică asupra alianței noastre scurte cu kurzii. Sunt kurzii atât de unici și de virtuoși încât să merite sprijinul nostru moral și material într-un mod în care, spre exemplu, yemenitii nu îl merită? Oare oprimații kurzi nu au fost și opresori? Ce s-a întâmplat când kurzii au început să flirteze cu democrația? Ar trebui SUA să-și sacrifice tinerii și tinerele în uniformă pentru a lupta pentru cauza kurdă? Sau Trump a avut dreptate când a decis să retragă trupele, deschizând calea pentru ca Turcia și Rusia să-și facă curat în propria lor curte?

Poate că cel mai mare mit propagat de presă în ce-i privește pe kurzii din Siria este că ei au fost esențiali pentru învingerea Statului Islamic și că, dacă acum kurzii vor fi înfrânți, atunci organizația teroristă va reapărea brusc în peisaj. Pentru a incepe cu Statul Islamic, trebuie spus că cei crca 2.000 de luptatori străini (majoritatea din Europa de Vest și Cecenia) și cei circa 10.000 de jihadiști arabi care se află acum în centrele de detenție conduse de kurzi sunt demoralizați, dezarmați și la sute și sute de km de cel mai important centru jihadist care a mai rămas in Siria, la Idlib. Pe scurt, conducerea Statului Islamic a fost decimată, iar acum amenințarea teroristă nu mai este una majoră în Siria.

De aceea, este absurd ca presa să ia în serios sperietoarea politicienilor că aceste rămășițe ale califatului ar putea fi o amenințare mare pentru sirienii și rușii căliți deja în bătălii (sau pentru turci). Avertizând că vor lăsa fără paza aceste cenre de detenție, kurzii îi șantajează în mod rușinos pe americani, într-un mod asemănător cu șantajul turcilor la adresa Europei, cu milioanele de refugiați sirieni.

În orice caz, a existat o soluție practică pentru kurzi încă de la început – să perdea centrele de detenție Armatei Siriene. În mod ironic, având în vedere că sirienii au sărit în ajutorul kurzilor, acesta este cel mai probabil deznodământ. Asta va însemna că mult hulitul președinte sirian al-Assad va face exact lucrul pentru care Trump a fost criticat că nu l-a făcut”.

Politicienii și presa amestecă lucrurile

Este ridicol să-i vezi pe politiceini și pe fomatorii de opinie amestecând lucrurile. Furia de la Washington legată de evoluția din Siria pleacă de la ignorarea faptului că Assad este recunoscut internațional și este regimul legitim. Zona pe care kurzii o revendică in Siria – inclusiv taberele de detenție – au fost întotdeauna parte a teritoriului sirian, iar trupele SUA de aici erau o prezență ilegală.

Rolul kurzilor în înfrângerea Statului Islamic este important, însă pălește când este comparat cu sacrificiile sirienilor, rușilor, ale membrilor Hezbollah și ale milițiilor susținute de Iran. Dacă la baza alianței noastre cu kurzii a fost lupta împotriva jihadiștilor, atunci de ce să nu le dăm ce meritp și celorlalți jucători care au contribuit la înfrângerea jihadiștilor?

În plus, sirienii s-au purtat rău cu asirienii din regiunea ocupată de ei și au închis toate școlile asiriene, pentru că au refuzat să predea după curricula impusă de kurzi, care sublinia supremația kurdă. De aceea, asirienii vor saluta revenirea forțelor guvernului sirian. Până la urmă, ei nu vor uita cum kurzii s-au aliat cu otomanii la începutul secolului 20 și împreună i-au măcelarit sistematic pe asirieni.

În schimb, Hezbollah a eliberat numeroase sate creștine de la frontiera Siriei cu Libanul, iar milițiile siriene creștine au luptat nu de puține ori alături de miliția șiită libaneză, împotriva jihadiștilor sunniți. Cu alte cuvinte, comportamentul kurzilor nu a fost nici pe departe exemplar. Au recurs la purificare etnică împotriva arabilor. Cât despre dragostea lor pentru democrație, uitați-vă ce s-a întâmplat în Kurdistanul irakian după ce regiunea a dobândit o autonomie mai largă, după invazia americană în Irak din 2003. Guvernarea în stil mafiot a fost atât de coruptă și represivă încât ar face de râs orice dictator arab la care v-ați putea gândi.

Un alt lucru pe care neoconservatorii și liberalii îl au în comun când vine vorba despre Orientul Mijlociu, pe lângă faptul că vor să bombardeze orice văd în fața ochilor, este ideea rasistă că localnicii nu sunt capabili să-și rezolve singuri problemele și ca au nevoie de ajutorul militar al SUA pentru asta. Din fericire, Trump a înțeles lucrurile altfel. El se opune războaielor nesfârșite din Orientul Mijlociu și este hotărât să îi lase pe marii jucători regionali să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor. Este o politică care aduce dividente.

Decizia lui Trump de a exclude un răspuns militar la un presupus atac iranian asupra unui câmp petrolier din Arabia Saudită a șocat curtea regala saudită. Însă rezultatul este că saudiții sunt acum deschiși la negocieri cu yemeniții, pentru a pune capăt unui război. Apoi, au început și negocieri cu Iranul. În Siria, cel mai probabil rezultat al pasului înapoi al lui Trump pentru a permite invazia Turciei va fi un acord de pace mediat de Rusia care să îi țină în frâu pe teroriștii kurzi, să protejeze restul populației kurde și să restabilească controlul sirian asupra regiunii din Siria în care se află cel mai mult petrol, teren agricol și resurse de apă. Astfel, prin retragerea trupelor SUA, Trump nu i-a trădat pe kurzi, ci le-a salvat pielea”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

8 Comentarii

  1. Analizati prin prisma celor intamplate la noi in tara: romanii mei(buni) si romanii lor(rai) de parca cetatenii romani ar fi adeptii dreptei sau stangii! Suntem destui care,obiectiv, suntem departe de mentalitatea idioata a impartirii unui popor in rai sau buni, avem dreptul de a nu opta pentru unii sau altii,suntem doar cetateni romani obiectivi ca in orice tara! De ce nu acceptati si aceasta categorie? Pentru ca nu sunt naivi,nu pupa minciunile si manipularile,ur si violenta verbala fata de semeni,la fel ca in orice tara? Va mai trece cu prosteala impartirii voastre limitatatilor in gandire si viziune! Exact se intampla in orice tara sau domeniu de activitate!

  2. E groasa don Calin!
    Erdogan nu se lasa,are toata Turcia de partea lui,iar americanii sunt perfizi,nu il livreaza pe pionul lor principal in Turcia,masonul sef Fethullah Gülen,
    Erdogan: No world power can stop Turkey’s military offensive in Syria https://www.youtube.com/watch?v=B7qLa2oxDP4
    Cred ca Incirlikul ajunge „fosta baza americana”
    anul asta/anul viitor

  3. Da, este un merit al lui Trump, numai ca analiza care acuza opinia publica si o anumita categorie de politicieni americani de „necunoasterea realitatilor”, distorsioneaza „analitic” aceste realitati!
    Da, SUA nu trebuie sa-si trimita fiii sa se jertfeasca pentru cauzele arabilor, turcilor, palestinienilor, iranienilor ce
    traiesc amestecat in statele din regiune si nici sa nu cheltuiasca sume imense in operatiuni, atragandu-si din partea tuturor numai ura si catalogarea drept jandarm mondial!
    „Atotcunoscatorul” analist american, gazduit de Dl Marchievici, trece peste un aspect esential cu intentie, de aceea ii numeste „teroristi” kurzi pe aceia care sunt TERORISTI MARXISTI organizati de decenii de URSS, fiind deci, bolsevici care sunt recunoscuti ca teroristi. In spiritul bolsevic traditional de speculare a unor aspiratii nationale pentru organizarea
    de „razboaie coloniale”(vezi Africa, Asia de sud-est etc) bolsevicii au creat un partid comunist kurd care pe aceste baze
    a pornit atacurile teroriste asupra tarilor pe teritoriul carora traiau incercand sa le destabilizeze!!! De partea ailalta
    Turcia creata ca stat laic de bolsevicul albanez Mustafa Kemal a aplicat politica lui Lenin si Stalin de exterminare fara egal la acel moment(in timpul si dupa primul macel bolsevic mondial) a armenilor, curzilor si a altor etnii din fostul Imperiu Otoman!!! In consecinta poporul kurd se afla intr-o situatie si mai disperata datorita teroristilor PKK care se folosesc de stindardul national pentru a destabiliza zona si a crea un stat…neobolsevic!

  4. Domnule Marchevici,te rog sa tii cont pe viitor de observatiile pertinente ale lui Charlie!
    Citez din Wiki: „Turcia, împreună cu Statele Unite și multe alte state europene consideră PKK o grupare teroristă și refuză orice negocieri în vederea soluționării problemei kurde”

  5. lili- poate ne spui tu ce a facut si ce o sa faca Plavanul pentru Romania. Fara lozinci. Cocret.

  6. Se doreste un razboi Turcia …Iran…Ghici cine va sari apoi in ajutorul turcilor…etc Ghici cine are de castigat…pe langa hamericani, hebrei…europeni…culmea chiar si rusi…etc

  7. „Filomela”, problema kurda nu e problema PKK decat in masura canalizarii tineretului kurd in „miscarea de eliberare” pana la crearea unui Kurdistan „socialist”! Sa stii ca nu-mi scapa malitziozitatea cu care-mi faci reclama…Oricum citarea Wiki e definitorie! Wiki e un instrument de manipulare, falsificare a istoriei care combina date istorice cu interpretari care le dau un alt sens decat cel real!!! Smecheria e ca, oricine poate prezenta date noi din care organizatorii aleg ceea ce poate sa le serveasca falsificarii marxiste a istoriei, in caz de reclamatii trimitand la modul liber de alcatuire a textelor!? De aceea e bine sa se consulte cartile de specialitate semnate de autori care sunt obligati la prudenta, la o falsificare mai rafinata…
    Comunitatea internationala controlata de Comintern prin organizatiile mondiale si sefii de state ILEGALI nu doreste sa
    rezolve problema kurda, asa cum a rezolvat-o, sub Stalin, pe aceea a Israelului, avand nevoie in cadrul globalizarii rosii
    de focare de conflicte regionale, pe care oricand le pot transforma in conflicte continentale si mondiale…
    Interesant e ca prezenta activa/nimicitoare a Rusiei Sovietelor de Capitalisti KGB-isti in regiune nu deranjeaza pe niciun
    bolsevic mai acatarii si in special pe bolsevicii de „dreapta” din Romania, inclusiv pe cei de pe net!!!
    Albanezul turcit Pontai-bey ar putea sa lichideze problema definitiv cu sloganul noului sau stapan, seful GEG, „O Turcie fara PKK”, dar sunt necesare doua conditii, acceptul actualului patron moscovit al PKK si o noua operatiune „Ghipsul”…
    Cum s-ar spune: „Lichidat!”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.