Datorită unei tradiții păstrate de sute de ani

Turnul Slăninilor, aflat într-un sat din Alba, punct de atracţie pentru turişti

Tradiția depozitării slăninii într-un turn din satul Gârbova, județul Alba, stăpânit odinioară de sași, este păstrată de secole. Construcția a primit numele ”Turnul Slăninilor” după ce sute de ani a fost locul comun de depozitare a preparatelor tradiționale de porc, când nu existau frigidere.

Oamenii din localitatea Gârbova și-au cumpărat lăzi frigorifice de ani buni și își duc viața la fel ca orice om din secolul 21. Cu toate acestea o parte dintre sașii care au mai rămas la Gârbova, își depozitează slănina în turn, după sărbătorile de iarnă, de dragul păstrării acestei tradiții.

Astfel, „Turnul Slăninilor” a devenit un punct de atracţie pentru turişti. Cămara din turn este aerată şi lipsită de umezeală, numai bună pentru a păstra, chiar când afară este cald, bucățile de slănină. Zidurile sunt foarte groase, din piatră, iar lumina pătrunde puțin.

Primarul din Gârbova, Ioan Nedela, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că Cetatea Greavilor, unde se află acest turn, este vizitată anual de peste 400 de persoane, inclusiv din Germania, Austria, Elveția și Olanda.

”Vreau să mă ocup, să vorbesc și cu cei de la Biserica Evanghelică, ca în viitor, să fie un program de vizitare, să se servească o bucată de slănină, cu pâine de casă, cu un rachiu, cu o bucată de brânză tradițională. Turiștii care urcă în turn să guste o bucată de slănină de acolo, cu rachiu de Gârbova. O mică degustare de produse tradiționale”, a spus Ioan Nedelea.

La rândul său, profesorul Karl Broos, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în urmă cu 50 de ani, când s-a mutat la Gârbova, slănina în turn era precum copacii în pădure.

”Toți își duceau produsele de porc acolo mai demult. Sunt locuitor al localității Gârbova de 50 de ani și când am venit eu aici erau toate trei etajele pline cu slănină. Mai e o încăpere în spate, care și aceea e plină, era slănină cât e omul de înalt. După anii 1980 a început plecarea în masă a sașilor și atunci a dispărut, încet, această materie de porc, iar în ultimii ani e din ce în ce mai puțină”, a spus Karl Broos.

De asemenea, el a afirmat că oamenii au acum alte posibilități financiare, dar mai sunt sași care își duc slănina în turn, de dragul tradiției. Depozitarea ei se face după sărbătorile de iarnă, deoarece în această perioadă preparatele de porc se pregătesc, se lasă la afumat, iar pe slănină se pune sare.Pentru a nu încurca bucăţile de slănină fiecare familie avea un loc precis, iar oamenii aveau inclusiv o ştampilă cu propriile iniţiale care se punea după fiecare tăietură, pentru o bună contabilizare.

La intrarea în Cetate, înainte de a urca în ”Turnul Slăninilor”, stau dovadă câteva imagini din 1980, în care se poate observa procedura folosită.

Sătenii aveau voie să-şi ia porţia de slănină din turn doar de două ori pe săptămână, lunea şi vinerea. Când se trăgeau clopotele, era semn că se deschid porţile şi fiecare poate veni să-şi ia merindea.

Cu mult timp în urmă, potrivit localnicilor, sătenii îşi păstrau mâncarea în turn în caz de asediu, acestea fiind proviziile lor. Astfel, pe lângă slănină, mai erau adăpostite şi alimente de bază, precum grâne, fructe, legume, zarzavaturi, dar şi vin, pentru ca apărătorii cetăţii să poată rezista în cazul unor asedii mai lungi.

Cetatea a fost construită în centrul localităţii de către greavul sas Herbord de Wrbow. Reşedinţa nobiliară era fortificată cu un zid care delimita o incintă circulară şi dispunea de un donjon romanic.
În secolul al XV-lea cetatea a fost vândută, devenind proprietatea comunităţii. Donjonul romanic a fost transformat în turn-clopotniţă, gigantic, alb, care se vede şi astăzi de la distanţă.

”Turnul Slăninilor” a fost clădit ca un turn de poartă în urma extinderii cetăţii în secolele al XV-lea şi al XVI-lea, iar înainte de a adăposti slănina, pe vremuri avea rol de apărare.

Tot în Cetate, mai poate fi vizitat un mic muzeu etnografic, unde sunt expuse costume tradiţionale şi unelte gospodăreşti.

Cetatea Greavilor a trecut printr-un proces de restaurare care s-a încheiat în 2014, tocmai pentru a o introduce în circuitul turistic. Monument istoric şi de arhitectură laică, în prezent cetatea este considerată una dintre cele mai vechi şi mai bine păstrate din Transilvania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.