Uciderea urșilor. Se va modifica legea. „Dacă e recidivist”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit duminică la B1 TV despre problema urșilor care atacă gospodăriile, menționând că va fi modificată legislația astfel încât „urșii recidiviști, care stau la tomberoane, ajung să cerșească pe marginea drumului sau  fugăresc oamenii prin sat” să poată fi eliminați.

„Astfel de tragedii s-au mai întâmplat în România. Până la urmă că e o familie cu copii sau un cioban în vârful muntelui viața este la fel de importantă și tragedia este la fel de mare. Din acest punct de vedere nu m-am ferit să abordez acest subiect complicat încă din prima zi a mandatului meu și să spun că indiferent cât de lungi sunt discuțiile și cu Comisia Europeană, cu statutul de specie protejată, viața omului în România trebuie să aibă prioritate, viața omului și tot ceea ce agonisește omul în bătătură. Dacă nu atacă oamenii atacă oile și dacă nu atacă oile atacă vacile și strică culturile livezile și așa mai departe și acest subiect trebuie gestionat cumva. Există astăzi legislație în vigoare care permite intervenția în cazul conflictului dintre urs și om.

Acolo unde ursul iese din pădure și ajunge în comunitate trebuie să intervenim ferm, rapid și în legătură cu urșii problemă. În spațiul public au mai fost diverse discuții, să ne apucăm să îi împușcăm, să deschidem vânătoarea de trofee, o să vină străinii, să împuște exemplare din România. În continuare cred că va trebui să începem gestionarea acestei probleme cu urșii care ajung în gospodprii, cu urlii periculoși. Un urs care atacă și a doua oară o gpspodărie sau care ajunge și pentru a doua oară într-o comunitate nu are niciun motiv să mai popată face acest lucru a treia oară”, a spus Fechet.

„Am discutat cu colegii mei și vom modifica legislația primară în sensul în care urșii recidiviști, că stau la tomberoane, că ajung să cerșească pe marginea drumului sau că fugăresc oamenii prin sat, și vă dau un exemplu de acum 2 nopți, la Răcăciuni, în județul Bacău de unde vin eu, și am trecut acum trei ore prin Răcăciuni, toți locuitorii au primit mesaj pe telefon Ro-Alert că e ursul în comună. Mă uitam și eu pe E85 pe unde a venit ursul acela pentru că pădure nu prea există în zona respectivă. Dacă ajunge ursul să se plimbe prin sat cu pădure la kilometri distanță asta înseamnă că acel urs și-a pierdut complet busola și nu văd nicio problemă să intervii și să elimini acea problemă”, a mai afirmat ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

25 de Comentarii

 1. Hmmmm, după ce au acceptat transferul prin realocare fin alte țări, se vor trezi cu amenzi grase, metoda deșeuri acceptate din strainezia și iar paguba uriașă în bugetul statului român. Felicitări!

 2. Pana in 1989 marii vanatori ai neamului nomenclaturistii, ursii statatea in paduri, ca erau paduri.
  Dupa 1989, orice meltean cu banii cu bale la gura dupa trofee de vanatoare. Ursii nu mai stau in paduri, si padurile nu mai stau in tara. Mai revin in vizita ca piese de mobilier

 3. Chemati-i pe vanatorii hunguri din Covasna, ca aia E antrenati la exterminarea ursilor……[Rumburak]

 4. M-MAM NASCUT LANGA CARPATI /TARA DE HOTI SI KKTI !!! ( AM VRUT SA SCRIU BANATENI ) LIBERI DE COMUNISM !!!CE-TI DORESC EU TIE ? SCARBA ROMANIE ??? O GAURA MAI MICA LA COVRIGUL DE BUZAU !!! SI CULTURI DE PRAZ NEMASURATE !!!CAT MAI MULTI SASI IMPUNATORI !!! CA,DE, AJUNG MAI USOR LA SLANINA !!!NU MA MAI CENZURA MAI BOULE !!!

 5. Asta este adevarul trebuie eliminati ursii care fac pagube si terorizeaza lumea intr o tara civilizata ursii care fac pagube sint eliminati pe loc ,iar propaganda drogatilor si homalailor cu protectia ursilor este o politica a globalistilor care omul si proprietetatea lui nu are nici o valoare

 6. Foarte bine. Sa se actioneze ferm, viata oamenilor sa nu mai fie pusa in pericol. Si daca va fi vreo tara din mUE care maraie, sa-i fie livrati ursii in exces din colopnie.

 7. Păi un om civilizat știe că toate vietățile luptă pentru viață, pentru hrană , pentru existență.. La fel se știe că există o selecție naturală.. La fel se știe că fauna cinegetică este o valoare, de păstrat, ingrijit.. Pădurarul, silvicultorul are obligația de a hrăni aceste animale.. Iar de le duci hrana in pădure , ei sigur nu vin in localități.. Doar are romînu care tunde păduri inteligența de a mai căra hrană la păduri, in timp ce fură motorina ??

 8. Oamenii au vînat animale sălbatice, n-au ucis sau omorît. Ultimele două cuvinte se folosesc cînd e vorba de oameni.

 9. Daca e sa ucidem pe recidivistii infractori, avem de ucis 90% din fauna politrucilor hamesiti pnl/psd/pmp/usr – majoritatea hoti de bani publici membri in crima organizata ! Lasati pe bietii ursi cu puii lor infometati, hraniti-i si adapati-i, ONG istii cu mediul care se scalda in bani si avariaza masinile cetatenilor ! Huooo! Romania Tara de barbari, cum ucideti voi ursii infometati, asa sa va pedepseasca Bunul Dumnezeu !

 10. Marele scUrs Pacat ca n-avem si noi o drujba a lui Dumnezo ca sa taiem toate padurile unde se ascunde mari scursi

 11. @ intox. Ai și tu o problemă bre.. E ușor de rezolvat.. Găsești drujbă de care vrei,,. Dănilă contra cost ți-o și sfințește. Dar fi atent că la lucru trebuie s-o pornești..

 12. Ce tampenie ! Daca un urs ucide un om, ce facem ? Pai, ce sa facem , asteptam recidiva ! Doamne , ce „ganditori” culti si intelepti , are tara asta! Ce trist!

 13. Mda. S-ar putea sa fie prea multi ursi prin localitati. Dar oare prea multi oameni nu sunt acolo unde ar trebui sa fie ursii si nu oamenii?
  Scoateti ursii din localitati (habitatul oamenilor) dar si oamenii din paduri (habitatul ursilor).

 14. …in mod normal lantul trofic se autoregleaza…desi ursul este in varful acestuia, intr-un mediu in care omul nu intervine si numarul ursilor ar fi reglat natural de sursele de hrana…atunci cand este abundenta, o anumita specie creste ca numar de exemplare, cand sursa dispare, dispare si consumatorul…daca numarul de ursi a crescut exponential, nu s-a intamplat doar pentru ca a fost specie protejata, probabil ca au avut si hrana indestulatoare…acum, padurile dispar cu viteza ametitoare, din paduri se culeg si se valorifica afinele, murele, ciupercile…nu stiu daca sunt ursi prea multi sau noi le-am micsorat prea mult arealul si sursele clasice de hrana…oricum, in situatia data, daca celelalte tari care au avut aceasta specie pe care au exterminat-o nu vor sa repopuleze, singura solutie este extractia, adica impuscarea…dar nu vanatoare de trofee, adica tocmai ursii care nu coboara inca prin sate si orase…

 15. Ursare, rasistii ca tine sunt cei nesimtiti si primitivi bipezi de pe planeta. Degeaba te umfli in pene, ca esti ca o gaina plouata.

 16. Ati chelit padurile nemernicilor si acum vreti sa impuscati animalele care nu mai au habitatul lor normal.

 17. Fechet asta, un tembel care n-are haar despre ce vorbeste si n-are ce cauta-n viata publica: URSII NNU SUNT AGRESIVI. SUNT, dimpotriva, FRICOSI! Vin în sate fiidca FLAMÄNZI. Daca li se da de mâncare (nuci, alune, crochete -inclusiv pentru câini si pisici), PLEACA. FECHET, IMEDIAT REVOCAT DIN FUNCTIE!!! Ce faci, Cicciolina-Ciolacu, ca vad ca numai de rele esi bun, DA-L AFARA PE FECHET!

 18. Calin : scopul vanatorii este hrana. asta nu este vantoare. este exterminarea salbaticiunile carora „oamenii” le-au distus habitatul natural. se numeste crima si cruzime. nu poti face rau si sa iti fie bine.

 19. N-am zis nimic dacă-i bine sau nu să-i vîneze. Mă legasem doar de folosirea nefericită a limbii române.

 20. NU SUNT ÎNDRĂGOSTIT DE URȘI -DAR NU POT SĂ NU-SCRIU- NU MAI BINE AR FI SĂ FACEM LOCALITĂȚILE CU TERENURILE LOR AȘA CUM AU FOST -URȘII VIN ÎN CRÎNGURI, ÎN VEGETAȚIA FORESTIERĂ CE A NĂPĂDIT SUPRAFEȚELE AGRICOLE DE LA DEAL ȘI DE LA ȘES CĂ DE MUNTE CE SĂ MAI VORBIM !!!

 21. Dacă cu România educată a lui Joha n-a mers la oameni de foame, poate merge la urși, tot de foame! Animalelor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.