Ucraina susţine că pierde teritoriu în favoarea României din cauza inundaţiilor

Absenţa unui dig de partea ucraineană a Dunării duce la pierderea de teritoriu în favoarea României, în contextul inundaţiilor, a declarat ministrul ucrainean pentru Resurse Naturale, Viktor Boiko, citat de agenţia Ukrinform în pagina electronică de miercuri.

 

„Digurile de pe Dunăre au fost construite în urmă cu 50 de ani (…). Ele trebuie restaurate pentru a nu fi nevoiţi să reparăm rupturile în fiecare an. Pentru a rezolva problemele cu digurile, avem nevoie de 352 de milioane de grivne (36 de milioane de euro), iar în prezent avem doar 67 de milioane de grivne (6,9 milioane de euro). Aceşti bani sunt suficienţi doar pentru a preveni ruperea digului. Aceasta nu este o opţiune”, a declarat ministrul, citat de Mediafax.

„Problema construcţiei digurilor derivă de asemenea din normele internaţionale: românii şi-au consolidat malul, iar acum, în caz de inundaţii, doar pun nisip pe dig”, a mai spus Boiko. Ministrul ucrainean a adăugat că, în timpul inundaţiilor, cursul Dunării se modifică şi, ţinând cont de faptul că frontiera este stabilită de-a lungul cursului apei, România câştigă teritoriu.

„În prezent, digul românesc este la 300-400 de metri distanţă de malul românesc al Dunării”, a precizat acesta.

Ministrul ucrainean a făcut aceste declaraţii în condiţiile în care nivelul apelor Dunării continuă să crească, pe fondul inundaţiilor, în zona Vîlkovo, din regiunea Odesa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.