Ucraina va pune STOP tranzitului gazelor rusești către Europa

Operatorul sistemului de transport gaze din Ucraina, Naftogaz, nu va continua să tranziteze gazul rusesc după ce contractul va expira în anul 2024. Despre aceasta a anunțat președintele consiliului de administrație al Naftogaz, Oleksi Cernâșov, într-un interviu pentru Radio Svoboda, potrivit Diez . „Nu vom iniția continuarea acestui tranzit. Contractul se va încheia – tranzitul va înceta”, a declarat șeful Naftogaz.
Cernâșov a precizat că Ucraina nu a încălcat acordul înainte de termen deoarece țările europene au acum nevoie de gazul rusesc. El a dat asigurări că refuzul de a rupe contractul înainte de termen nu a fost legat de teama de a fi dat în judecată de Gazprom. „Nu există absolut niciun alt motiv, dar nu putem priva astăzi unele țări din UE, care, de altfel, sunt partenerii noștri, de posibilitatea de a primi combustibil albastru și de a se pregăti pentru iarnă. Mai ales țările care nu au acces la mare”, a declarat Oleksi Cernâșov.
Șeful Naftogaz a adăugat că UE intenționează să renunțe complet la consumul de gaz rusesc până în 2027, astfel încât nu insistă asupra continuării tranzitului ucrainean. De precizat, tranzitul prin Ucraina a continuat chiar și pe parcursul războiului din vecini.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1043 Articole
Author

19 Comentarii

 1. si ei cu ce se incalzesc ????
  aaaa, stiu….importa din SUA…….

 2. În 2024 nu mai e nevoie de Contract de tranzitare a Ucrainei .

 3. Ramane hungaria si austria sa se joace cu lopatica in nisip si cu babaroase

 4. Ne ținem de tîrg (trecerea gazelor dușmanului ce ne-a cotropit țara) în același timp ce ne mor bărbații cu sutele de mii pe front.
  Tot mă-ntrep cum poate cineva să înghită așa ceva? Chiar cu patru doze și lobotomizat din trei în trei luni (băgat bețe pe nas pînă-n creier pt testu Pisiar) nu-l văd în stare. Au mai rămas mincinoșii cu simbrie.

 5. Nu mai apuca Ukraina sa opreasca tranzitul gazului rusesc pt. tarile din Europa .Poate ca totusi este bine ca am aflat ce intentii are Ukraina ,ca sa stim si noi ,cum trebuie sa ne comportam cu ei,mai ales acum cind fiecare tara din Europa ,a primit dispozitii de la EU ,citi bani va trebuii sa dea pt. refacerea Ukrainei .

 6. NOI NE COMPORTAM CA NISTE RUDE SARACE NE MULTUMIMSI DACA SUNTEM BAGATI IN SEAMA ACUM LE/AM DAT 50 MILIOANE EURO PT. RECONSTRUCTIE DAR NU PARTICIPAM CIND E VORBA DE VREUN BENEFICIU NOI SUNTEM LA SI ALTII SAU ETC. DAR TRAIM CU SLAVA/NSUFLET.

 7. @Eduard …, vezi ca ungaria si austria au destul si ieftin din romania prin OMV

 8. Vrajeala, daca opresc transportul gazului rusesc, compania aia e in colaps… ca ei profitul din tranzit si inmagazinare-l fac… si banii aia sunt esential pentru regimul de la Kiev sa supravietuiasca. DACA ar intrerupe tranzitul, infrastructura lor de gaz o sa aiba fix aceeasi soarta ca Nord Streamul. Oricum, pe tema asta au fost intrebati ce o sa faca daca europenii o sa le ceara sa continue tranzitul… si au zis ca o sa studieze problema… o sa fie un santaj, Ungaria, Austria, Slovacia o sa blocheze fondurile, ajutoarele si accesul in UE daca nu primesc gaze, iar khoholii sunt interesati sa mai creasca taxele de tranzit, indiferent de cine le plateste.

 9. Atunci nu va mai fi nimic de furat! Nici taxa de tranzit nu va fi inclusă.

 10. …daca prin tava aia curge gaz pt ungaria si austria, sunt de acord sa le platim un miliard de euro din datorie cu conditia sa inchida robinetul acum!… la noi, situatie de urgenta economica, inchidem si noi…noi am facut frigul, sa-l mai faca si imperialistii!…

 11. Nu intrați pe fente! E cea mai mare și dimensionata conducta care trece prin ukraina, cred că se va prelungi exportul obligatoriu, altfel pocnesc țevile din depozitele in rusica. Mai greu și grav va fi pentru Romania, toate conductele de gaze ocolesc Romania, prin ukraina e din plin și profit foarte bun. Ați văzut harta cu conductele care ajung spre Europa?

 12. Naftogaz sunt optimisti, ei cred ca in 2024 va fi tot „pianistu” președinte și va mai exista Ukraina! Pianistul e deja pe faras iar anul viitor vedem carei petic de teren o sa-i spunem TransRusia. Bun comediant Svoboda asta!

 13. Daca Naftogaz Ucraina intrerupe definitiv tranzitul de gaze rusesti catre UE….atunci MACARISTAN=Hungaria a „Rupt-o in fericire” pentru iarna 2024 si cele ce urmeaza,ca sa nu mai vorbim de „ADIO economie” dependenta 87% de gazul rusesc.
  Viktor Orban este ca si KAPUT !.

 14. Hai Europa , ajutati Ukruina …. Iata ce primiti: Latul spinzuratorii…. Varsati in continuare ” melearde” pentru haholi. Ei stiu ce sa faca cel mai bine: SA MUSTE MINA CARE-I HRANESTE!

 15. Hidrocarburile (de la HIDROgen și CARBon) sînt de origine minerală, anorganică. (1)
  Vin din străfundurile pămîntului, se fac neîncetat ( presiune și căldură mari), se găsesc peste tot mai aproape sau mai departe de suprafața pământului. (2)
  Au anunțat de ceva vreme că Ucraiiina are rezerve dovedite de gaze printre cele mai mari din lume. Și nu numai în Dombas, unde se zice că-s muscalii, ci aici spre Carpați, la miazănoapte de noi.
  (1) C Beica, I Vîsoțki, Geologia zăcămintelor de petrol și gaze, Ed Tehnică, București, 1968, pg 29.
  (2) petrole-abiotique.blogspot punct com, gasresources punct net

 16. ” Pe cine nu lasi sa moara , nu te lasa sa traiesti” !QED.

 17. BASINI UKRANO-AMERLOCE !!! FOArte bine !!! sa sa incalzeasca cu gpl , via , crevedia !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.