UE, acuzată că vrea subminarea democraţiei din Israel

Un grup conservator care are legături strânse cu Guvernul israelian acuză Uniunea Europeană că susţine organizaţii pentru drepturile omului în scopul subminării democraţiei din Israel, informează publicaţia electronică EUobserver, citată de Mediafax.

Diplomaţi israelieni de la Bruxelles laudă „activitatea investigativă” a organizaţiei Monitor, care susţine că oficialii europeni „doresc să afecteze legitimitatea Israelului” prin finanţarea unor organizaţii locale pentru apărarea drepturilor omului.

Profesorul Gerald Steinberg, preşedintele organizaţiei Monitor, s-a aflat săptămâna trecută la Bruxelles, în cadrul unei iniţiative a reprezentanţei israeliene la UE.

„Uniunea Europeană oferă fonduri publice unor mici grupuri de opoziţie în scopul manipulării procesului politic”, le-a spus el eurodeputaţilor.

„Încălcând principiul conform căruia democraţiile nu pot interveni în procesul politic din alte democraţii, oficiali europeni responsabili de finanţarea organizaţiilor neguvernamentale încearcă să se folosească de un grup minoritar de israelieni pentru a impune publicului larg din Israel politici preferate de Uniunea Europeană”, explică Steinberg.

Profesorul a comparat suma de 15 milioane de euro, care ar fi fost acordată din 2006 unor organizaţii „radicale” precum B’Tselem, Peace Now, Public Committee Against Torture in Israel, Mossawa şi Physicians for Human Rights Israel, cu cele 15 milioane de euro cheltuite anual de Israel pentru activităţi diplomatice.

De asemenea, Steinberg a menţionat şi Amnesty International, Human Rights Watch şi Oxfam printre organizaţiile care au atitudine antiisraeliană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.