Europa nu ar trebui să se îngrijoreze foarte mult de impactul întreruperii importurilor de gaz prin conducte din Rusia pentru că vânzările Gazprom prin Turcia și Ucraina reprezintă 8% din cererea totală a UE. Totuși, un motiv de îngrijorare este prețul scăzut pe care îl vor avea gazele punând în pericol producția internă din Marea Neagră. Evident, clienții din zonă vor vrea să se aprovizioneze cu cel mai ieftin gaz, care va fi, cel puțin din datele de acum, cel rusesc livrat pe gazoductele turcești.
Impactul întreruperii importurilor de gaz prin conducte din Rusia nu ar trebui exagerat nici el. Vânzările Gazprom prin Turcia și Ucraina reprezintă aproximativ 8% din cererea totală de gaze a UE, care ar putea fi înlocuită cu aprovizionare cu gaz natural lichefiat GNL sau prin fluxuri dinspre Europa de Nord, care are surplus de gaze.
Însă, deși ruta ucraineană poate fi oprită peste noapte (ceea ce oricum se va întâmpla de la 1 ianuarie 2025, pentru că Kievul nu va mai continua tranzitul de gaze – n.r.), oprirea TurkStream va fi mai dificilă. TurkStream nu doar facilitează continuarea exporturilor de gaz rusesc, ci subminează și diversificarea europeană prin inundarea pieței cu gaz la preț redus. Iar acest gaz rusesc ieftin pune în pericol proiectele de producție internă din Marea Neagră și, în același timp, întârzie importurile alternative de GNL prin terminalele din Grecia, Croația și Polonia.
Rusia vinde în Europa gaz „reetichetat”
Potrivit ministrului energiei din Turcia, Alparslan Bayraktar, monopolul de stat al gazului BOTAŞ va putea acum exporta în jur de 7-8 miliarde de metri cubi de gaz natural prin Bulgaria către Europa Centrală sub un nou brand numit „Turkish Blend”, amestecând gaz din diverse surse. Deși Rusia va avea o cotă de 40% în acest amestec, cantitatea reală ar putea fi mai mare, deoarece Gazprom și BOTAŞ au lucrat la detaliile unui hub de gaz rusesc în Turcia încă de la începutul anului 2023.
Această extindere va folosi gazoductul TurkStream, precum și un acord din 2023 între furnizorul public de gaz Bulgargaz din Bulgaria, operatorul bulgar de sisteme Bulgartransgaz și BOTAŞ, care permite companiei turce să exporte aproximativ 3,6 miliarde mc pe an către UE. Dezvoltarea rețelei de conducte TurkStream va adăuga încă 4 miliarde mc de exporturi mascate de gaz rusesc ieftin către Europa.
La fel cum companiile petroliere rusești vând produse petroliere reetichetate în Europa din Turcia, India, Egipt și Emiratele Arabe Unite, Europa nu poate privi în altă parte în timp ce Gazprom încearcă să „spele” exporturile de gaz rusesc. În același timp, Politico nu spune ce-ar putea face UE pentru a submina acest export de gaz prin Turcia, deci pana una-alta, vom avea de-a face cu acest gaz ieftin.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Comentariile sunt închise.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
UE vrea gaze cat mai scumpe, ginec-oloaga a luat-o razna !
Parcă sunt nebuni care au program de terminat prin scumpete cetățenii europeni în special românii. Adică cei care trăim să plătim gaz scump ca Petrom care OMV și Romgaz preocupat numai să traverseze gazul spre Ungaria Austria să aibe profituri Uriașe. Cetățenii României nu contează.
Văd că temele ,legate de gazul rusesc,se sporesc la Cotidianul,ceea ce arată că subiectul e maxim de important.Am spus,scuze că mă repet,legat de subiect,o părere personală ce nu va fi pe placul grobienilor.După spargerea Rusiei în bucăți,cat un județ de-al nostru,atunci vom lua ieftin,nu numai gazul ci și pâinea,îngrășămintele(pe motiv că suficienti celoveci s-au metamorfozat in Ucraina).Noii conducători ruși vor avea tot interesul să-și vândă bogățiile imense.Dar atât cât trăiește Putin,pare imposibil.deja,bogătașii Rusiei,își pierd răbdarea cu Putin.Ceva se pregătește.Ghiciti,ce anume?De câteva zile lumea a aflat că am trecut cu brio de acel moment periculos de inflexiune in care posibilitatea aruncării unei nucleare de către muscali era foarte probabilă.Rusii,nu vor mai arunc în veci vreo nucleară.Putin știe asta,că nu-i prost.Iar convențional, Rusia este neglijabilă într-o confruntare directă cu NATO (din fericire Romania este in NATO).Grobienii nu știu că gazele rusești ajung ,daca doar acestea ar exista,pentru toată lumea,nu zic secole,dar pe un secol pariez că ajung.Dar ,cum am spus,cu Putin la 2m…Nici trolii nu mai sunt ce erau o dată.
Ha, ha! Cam la ce nivel de idioțănie tră’ s-ajunji să vie gază ieftine ș’ tu să hi “îngrijorat” or’ să le refuz’? Măi ghine să să-nchiză fabrici ș’ pop’lația să-ngheță di jer la iarnă…
UE este o Hahalera ce nu se mai Satura de Pretzuri scumpe la Gaze ! Sunt Gaze Ieftine si Produsele din Industria Otzelului sunt mai ieftine ! Aragaze Mashini de Spălat Autoturisme ! Si este Putere de Cumpărare mai Mare !
Proasta mai e Europa, nu vrea gaze mai ieftine. Sa ia de la americani, de trei ori mai scumpe( alea liuchefiate)!!
Aceasta UE ,care încet se transformă în colhozul Vestului,este îngrijorată ,de tot ce înseamnă trai bun ,beneficii și facilități pentru cetățenii ,foarte curios
Anumite tarii cumpara gaz ieftin. Asta o roade pe Unsula. O roade degeaba.
In functie de tara e si pretul la gazul din Turcia.
nu vrea gaze ieftine? Vor sa distruga totul ca sa se imbogateasca ”baietii” destepti care sunt tot ei?
Circula în Ucraina prebelică o glumă, despre oligarhii îmbogățiți peste noapte.
Auzi Serhija, cu cât ai cumpărat lanțul de aur, pentru câine?
2000 de DM.
Mă, esti nebun? La **** puteai cumpăra cu 4000!
@Ionuț
Mai studiaza, poate chiar cativa ani(in cazul tau). Nu ai priceput nimic din conflictul asta, zero barat.
Diego spune:
10 sept. 2024 la 12:17
Aceasta UE ,care încet se transformă în colhozul Vestului,este îngrijorată ,de tot ce înseamnă trai bun ,beneficii și facilități pentru cetățenii ,foarte curios
Vor, adica ricanii, o UE ca-n SUA…
Un titlu care ne arară că UE e de cacao …….
Acum tradu fă ce-ai vrut acolo să spui ,cu singurul tău neuron funcțional