Ultima lovitură a Madridului pentru separatiști

Curtea Constituțională a Spaniei a declarat nulă legea din 6 septembrie în baza căreia autoritățile catalane au organizat referendumul de independență, a transmis marți un purtător de cuvânt al instanței, relatează Reuters.

Parlamentul catalan a votat pe 6 septembrie, cu majoritatea formată de partidele proindependență, legea ce prevedea organizarea unui referendum pentru independență în această regiune a Spaniei, deschizând o gravă criză cu Madridul.

Curtea Constituțională a suspendat într-o primă fază legea referendumului pentru a-i examina legalitatea, însă guvernul catalan a ignorat decizia Curții, organizând pe 1 octombrie scrutinul.

Luni, vicepremierul Spaniei, Soraya Sáenz de Santamaría, a declarat că liderul catalan Carles Puigdemont are timp până joi să renunțe la proclamarea independenței Cataloniei.

„Considerăm că Puigdemont are oportunitatea de a rectifica situația, trebuie să răspundă cu da sau nu la declarația (de independență)”, a declarat vicepremierul.

„Puigdemont a decis să nu răspundă. Cred că nu era dificil să spună da sau nu”, a spus Santamaría.
„Nimeni nu respinge dialogul, însă dialogul trebuie purtat în cadrul legal”, a mai afirmat oficialul spaniol, adăugând că „dialogul nu se cere, se practică”.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a acordat miercuri seară Guvernului Cataloniei, condus de Carles Puigdemont, un termen de cinci zile pentru a clarifica dacă a proclamat sau nu independenţa. Carles Puigdemont trebuia să răspundă până luni, 16 octombrie, dacă a proclamat ori nu independenţa Cataloniei. Madridul a acordat un termen suplimentar, până pe 19 octombrie, pentru a reveni asupra proclamării independenţei.

Scrisoarea liderului catalan Carles Puigdemont, adresată adresată lui Rajoy, trimisă cu doar câteva ore înainte de expirarea ultimatumului dat de premierul spaniol, nu a reușit să clarifice situația în ceea ce privește proclamarea independenței regiunii.
Afonso Dastis, ministrul spaniol de Externe, considera că scrisoarea liderului Cataloniei „nu constituie un răspuns” la solicitarea Guvernului Spaniei.
Regiunea Catalonia a organizat pe 1 octombrie un referendum pe tema independenţei considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Nu e ultima ! O sa mai urmeze si altele dar ___ sa vedem si returul

  2. Curtea Constitutionala spaniola, politica, face scene oportune, circ.

  3. ARE CURAJUL GUVERNUL DE LA MADRID SA ARATE CARE A FOST CONTIRUBUTIA LUI GYORGY SOROS LA DERULAEA ACESTEI BABILONII ?

    • Sigur ca are…
      De fapt asta si face!
      Ziaristul ratat si aventurier nu stie pe unde sa mai scoata camasa…
      Conform legii penale spaniole atat el cat si ceilalti lideri separatisti risca 15 ani de puscarie…
      Madridul este pregatit sa invoce art.155 din Constitutie pt a pastra unitatea statului …
      Viva Spania!

  4. Ce poate spune bietul Puigdemont in conditiile in care jumatate din Catalunia vrea independenta iar cealalta jumatate (poate chiar mai mare, doar ei stiu cat de corect a fost referendumul) nu vrea independenta? Haideti sa analizam: poate zice fie DA si NU, fie NU si DA, sa o scalde sau sa taca. Dar in nici un caz nu poate oferi un raspuns transant, in conditiile in care el stie foarte precis ca referendumul a fost o ilegalitate si o frauda masiva. El stie cel mai bine asta. Problema lui personala este sa nu se afle totul.Intr-o asemenea situatie singura cale democratica este un nou divort, de data asta chiar in sanul Cataluniei, secesionism in sanul Cataluniei, jumatate sa devina independenta iar cealalta jumatate sa ramana regiune autonoma in cadrul comunitatii care parte numele de Spania. Daca e secesionism, apoi secesionism sa fie. Sa apara Barcelona de est, Barcelona de vest, etc., in functie de performantele economice ale fiecarei zone. Asta e democratia, sa lasi pe fiecare sa faca ce vrea. Nu-i asa?

    • Nici o miscare sociala , schimbare religioasa, revolutie politica, secesiune nu s-a realizat avand unanimitatea, multe chiar majoritatea populatiei vizate. Depasirea unei mase critice , avand un nucleu dur e suficienta. In privinta anumitor vicii pe care le are referendumul autoritatile de la Madrid au facut tot ce se poate ca sa nu conteze deoarece pot fi acuzate fortele de represiune ca nu au permis desfasurarea lui corecta. Cine impiedica guvernul central, de exemplu, sa nu organizeze la aceiasi data un referendum national pe aceasta tema. de altfel e un pretext Referendumuri cu o prezenta si total diferita sunt acceptate sau nu conform intereselorex secesiuni Kossovo, Cromeea Irak,Spania . La noi 2004, 2012

    • Un referendum cu aceasta greutate, independenta, nu poate si nu trebuie validat fara un qvorum de 2/3 sau cel putin de peste 50%! Ori acest referendum a fost in jur de 42% si fara garantia corectitudinii, adica s-a votat la doua maini, cum zice romanul!

    • @Wolf : situatia e limpede, Catalonia e independenta, marea majoritate a populatiei i-a vrut si-i vrea independenta: altfel, Rajoy n-ar fi facut eforturi disperate si recurs la forta (confiscarea buletinelor de vot si-a urnelor, bataia alegatorilor … ) numai sa împiedice referendumul.

    • Doar in mintea unor tulburati( sau tulbutate) Catalunya este independenta!
      Asa ca domnule draga nu baga de seama prostiile debitate sub lozinca „freedom of speech” !

    • @Ileana Rollason: Ai mari carente la „artimetica”. Mai invata sa socotesti, daca mai esti cumva capabila de studiu. Despre care majoritate vorbesti, aia cu urnele opace din carton, umplute din timp cu buletine de vot? Crezi ca altii sunt prosti, ca nu destule au dovezi despre fraude? Dar cei care nu vor independenta, ei ce vor face? Vor fi obligati sa se supuna rezultatelor voturilor masluite? Chiar si dupa statisticile in urma voturilor masluite, cele doua forte tot sunt la egalitate. Si atunci cine e castigator? Daca e democratie, fiecare din parti trebuie sa-si urmeze propria cale, nu-i asa? S faca un referendum supravegheat de UE si SUA in care sa se exprime ambele parti interesate. Asta ar fi rezultatul corect.

  5. Maimuțoiul ăla care se visează președinte al unei provincii ar trebui băgat la răcoare până-i trec bâzdâcii și apoi va fi liniște . Tot așa ar trebui să facem și noi cu câțiva din Ardeal !

  6. @Ileana Rollason: draga, vad ca esti combatanta apriga, lupti cu pieptul gol pentru independenta Cataloniei! eu nu sunt atat de priceputa ca dumneata, spune-mi, te rog, de unde ai scos chestia cu *majoritatea* si fa-mi si mie hatarul unei interpretari, e vorba de textul lui Rousseau, *vointa populara este suverana, dar poporul poate gresi*!multumesc!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.