Un comisar european a ascuns că a fost directorul unui offshore

Încă un scandal a izbucnit la Bruxelles, după ce s-a aflat că Neelie Kroes, fost comisar european, a ”omis” să declare că a fost directorul unei companii din Bahamas în timpul mandatului de comisar, informează lalibre.be.

Totul a ieșit la iveală după ce ziarul Suddeutsche Zeitung a obținut 1,3 milioane de fișiere de la registrul companiilor din Bahamas și le-a publicat prin intermediul Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie.

Kroes a participat la o ofertă susținută de Emiratele Arabe Unite pentru achiziționarea de active Enron. Chiar dacă procesul a eșuat, ea a continuat să fie director al companiei creată în acest sens. Totuși, ea nu a inclus această poziție în declarația depusă înainte de a deveni comisar european, o declaraţie care a inclus detalii ale implicării acesteia în cadrul a aproximativ 60 de companii.

Kroes a transmis prin intermediul avocatului ei că recunoaște că ar fi trebuit să-și declare poziția oficial. Kroes a mai spus că nu a scris nimic în declarație pentru că a crezut că acea companie a fost lichidată în 2002, înainte de a prelua funcția de comisar. Ea a mai transmis că firma nu a funcționat niciodată și că nu a obținut niciun venit, dar și că l-a informat pe Jean Claude Juncker, președintele Comsiei Europene, despre ”omisiunea” sa.

În momentul în care a fost desemnată pe poziţia de comisar pe competiţie, Neelie Kroes a fost dur criticată pentru legăturile sale cu lumea afacerilor. În timpul mandatului său aceasta a fost supranumită “Steely Neelie”. Acum, ea este consultant al Bank of America şi Uber.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.