Un episod bizar al războiului din Siria

În urmă cu circa două luni, când Forțele Democrate Siriene, gruparea dominată de kurzi și sprijinită de Statele Unite, luptau pentru a lua orașul Raqqa din mâna jihadiștilor Statului Islamic, Rusia s-a opus unui transfer în siguranță al jihadiștilor către granița dintre Siria și Irak. Acum, rebelii susținuți de SUA sunt cei care plătesc Rusiei cu aceeași monedă, opunându-se unui similar transfer de jihadiști de la granița Siriei cu Libanul tocmai până în sudul Siriei, în Deir ez-Zor, spre granița irakiană. Aceasta este interpretarea fondatorului așa-zisului Observator Sirian al Drepturilor Omului. Cert este că această situație a dus la unul dintre cele mai ciudate „jocuri de așteptare“ din întregul război din Siria.

La finalul lunii august, guvernul libanez și gruparea libaneză Hezbollah, sponsorizată de Iran, au ajuns la un acord cu regimul sirian condus de Bashar al-Assad pentru transferul spre granița irakiană a 17 autocare cu jihadiști capturați de Hezbollah, în urma luptelor de la frontiera dintre cele două țări. În schimb, organizația Stat Islamic urma să le predea libanezilor cadavrele mai multor militari libanezi, Gărzilor Revoluționare Iraniene și ale unor militanți Hebollah. Nicio tabără implicată în conflict nu a văzut cu ochi buni acordul: guvernul de la Bagdad și SUA s-au temut că jihadiștii vor urma să intre în Irak și să complice luptele de acolo, iar președintele al-Assad, unul dintre semnatari, nu l-a acceptat ușor, spunând că a fost „rușinos“, însă, spun analiștii, a acceptat transferul teroriștilor ca o „mulțumire“ pentru sacrificiile Hezbollah în combaterea Statului Islamic.

Așa se face că un „convoi terorist“ a început să străbată „zona nimănui“ din Siria cu acceptul tacit al părților aflate în conflict. La începutul lunii septembrie, șase autobuze au făcut cale întoarsă către teritoriile controlate de Assad, iar despre soarta acestor jihadiști nu se mai știe nimic. Restul autocarelor (circa 300 de jihadiști și tot atâți membri ai familiilor lor, printre care copii și femei însărcinate) au început să penduleze între mai multe localități siriene, în funcție de luptele ce se dau în zonă și de barajul de bombe creat de aviația SUA. Nu sunt vizate autocarele, ci jihadiștii care încearcă să vină în sprijinul convoiului – colonelul Ryan S. Dillon, purtătorul de cuvânt al coaliției anti-Stat Islamic, a declarat că aceștia sunt împușcați unul după altul când vor să se apropie de convoi „ca moliile de bec“. Moscova a cerut SUA să renunțe la această misiune de „supraveghere“ a convoiului. Ulterior, Washingtonul a propus separarea jihadiștilor de familiile lor, un posibil pas către eliminarea lor. Deciziile se lasă așteptate, iar între timp, jihadiștii, dușmanii declarați ai lui Assad, ai SUA și Rusiei sunt aprovizionați cu apă și alimente tocmai de către aceste forțe. O altă explicație pentru situația bizară este că, între Hezbollah și Statul Islamic nu ar fi fost semnat niciun acord. Iar analistul Robert Fisk consideră că este o lovitură dată propagandei Statului Islamic: „Unii lideri ai grupării din Siria nu vor să-i primească pe cei care au renunțat la război și spun că ar fi trebuit să lupte până la moarte“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.