Un fost ministru scapă cu prescrierea

Fostul ministru Sandu scapă de un dosar Microsoft. Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus definitiv, luni, încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor, împotriva lui Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor în unul dintre dosarele licenţelor Microsoft.

Completul de cinci judecători a respins apelul DNA şi a menţinut decizia de încetare a procesului, luată în decembrie 2022 de un complet de trei magistraţi de la aceeaşi instanţă, care a pus în aplicare două hotărâri ale Curţii Constituţionale privind prescrierea.

Pe 26 mai 2022, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale. Ulterior, pe 25 octombrie, un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Gabriel Sandu, în calitate de ministru, ar fi pretins şi primit de la doi oameni de afaceri suma de 2.196.035 euro pentru a face demersurile necesare ca firmele acestora să încheie un contract de închiriere licenţe Microsoft cu Guvernul României.

„La solicitarea inculpatului Gabriel Sandu, în baza unor contracte de consultanţă ce atestau operaţiuni comerciale fictive, suma respectivă de 2.196.035 euro ar fi fost transferată în contul unei societăţi comerciale controlate de acesta. În perioada 24 august 2010 – 13 noiembrie 2015, în scopul de a disimula originea ilicită a banilor primiţi în condiţiile descrise mai sus, inculpatul Gabriel Sandu ar fi dispus transferul acestora, prin intermediul unor companii cipriote, în conturile a două societăţi din România. Prin acest mecanism, inculpatul ar fi încercat să creeze aparenţa că suma respectivă ar reprezenta de fapt o investiţie pe teritoriul României a companiilor din Cipru”, susţine DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. A indestulat prea multa lume,este explicabil ca scapa cu prescriere,elegant si durabil..
    PS Daca ar vorbi,nu s-ar povesti

  2. Nu mai pierdeti timpul fratilor, prescrieti de la inceput tot ce tine de mita , travic de influenta pentru cei cu stea in frunte sau in alta parte.

  3. Va rog frumos, la fiecare articol cu prescrierea, dati-ne un bilant al activitatii de prescriere in ultimii 33 de ani: cati judecatori, cati deputati, cati primari, etc. Adaugati si prejudiciul total care probabil depaseste datoria externa a Romaniei.

  4. Era normal sa scape. Gabita a fost ministru in celebrul guvern Zero Boc al securistilor lui Astalosh si nu al Romaniei. In perioada guvernarii mafiote Petrov-Boc s-au dat cele mai multe tunuri in Romania. Milioanele in numerar de euroi erau plimbate cu valizele ba chiar cu pungile de plastic. Hotia protejata a atins apogeul in acei ani. Luluta si Coldea cica habar nu aveau.

  5. Justitie de tot rahatul! Auzi „s-au prescris faptele”! Dar voi ce ati pazit pina acum? Sau ati tinut la sertar intentionat dosarul sau sunteti niste prosti care nu va meritati salariul! De fapt trebuia sa scape pentru ca face parte din trupa securistului de Petrov care este protejat, presus tuturor legilor!

  6. …institutia prescriptiei este, in mod voit, interpretata si aplicata gresit pe cocioc…de regula aceasta actioneaza cand autorul se sustrage/se ascunde/are azil etc, astfel incat acesta nu poate fi judecat si condamnat pt faptele imputate…taraganarea cercetarii sau a judecarii ar trebui sa atraga dupa sine tragerea la raspundere a vinovatilor pentru situatia respectiva…

  7. Asa,si banii aia peste doua milioane,s-au prescris si ei ?

  8. E vorba de PDL și Microsoft. Două instituții de care justiția euro-sovietică română n-are voie să se atingă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.