Cât a câștigat Berlinul de pe urma crizei din Grecia

Un mit al zonei euro contrazis chiar în Germania

”Asta a fost. După opt ani lungi, salvarea Greciei s-a încheiat”, a răsuflat ușurat cotidianul Kathimerini, citându-l pe șeful Eurogrupului, Mario Centeno. S-a întâmplat joi noaptea, după ce miniștrii de Finanțe ai zonei euro, reuniți la Luxemburg, au încheiat un acord privind datoria Greciei. În virtutea acestui acord, Grecia va primi o ultimă tranșă de 15 miliarde de euro din cel de-al treilea și ultimul împrumut de salvare oferit de UE și ceilalți creditori externi. În plus, scadența rambursării datoriilor Greciei a fost prelungită cu zece ani, stabilindu-se anul 2032. În schimbul celor 273 de miliarde de euro primiți începând din 2010, guvernele elene au fost obligate să impună măsuri de austeritate draconice, să recurgă la reforme nepopulare și la privatizări masive.

Germania a oferit cele mai mari sume cu împrumut Greciei și, contrar miturilor, a obținut până acum un beneficiu – de circa 3 miliarde de euro, zcrie Die Zeit, citând un raspuns al guvernului federal de la Berlin adresat grupului ecologiștilor din Bundestag. Profitul provine în special din cumpărarea de obligațiuni grecești de către Banca Centrală Europeană, acolo unde Berlinul are partea leului. Studii anterioare au indicat că și alte state vor obține profituri de pe urma împrumuturilor oferite Greciei, dacă Atena va respecta programul de reforme și privatizări impus de creditori. Guvernul de la Berlin a arătat că a obținut un profit de 3,4 miliarde de euro din dobânzile încasate din Grecia, din 2010 până în 2017. Din acești bani, peste 500 de milioane de euro au fost transferați înapoi în Grecia, iar circa 400 de milioae care Mecanismul European de Stabilitate. Au rămas în Germania 2,5 miliarde, la care se adaugă dobânzi de 400 de milioane încasate de banca germană de stat FfW. Cât despre Grecia, mare parte din sutele de miliarde primite nu au intrat în economia țării, ci au fost destinate plății datoriilor și dobânzilor.

La aceste profituri trebuie adăugate achizițiile făcute de Germania prin programul de privatizare din Grecia. Germania este țara care a investit cel mai mult în Grecia în perioada crizei, circa 8,7 miliarde de euro, urmată de Italia, Franța și de oamenii de afaceri ce se ascund în spatele firmelor de apartament din Cipru. Companiile germane au cumpărat 45% din acțiunile aeroportului din Atena și alte 14 aeroporturi regionale, cu mare potențial turistic. În plus Deutsche Telekom a ajuns să controleze 45% din compania OTE (care deține pachetul majoritar al Telekom România).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. Ce vi se pare imoral, ca o banca obtine beneficii din cumpararea unor titluri de stat? Nimic mai normal! Daca banca centrala nu cumpara la o dobanda foarte mica acel obligatiuni, Grecia putea stinge lumina. Pe piata internationala de capital ar fi fost imposibile acele tranzactii. Grecia isi va primi si ea partea din aceasta dobanda, parte corespunzatoare participatiei ei la banca centrala.”Stirea” asta au aruncat-o in Germania Verzii pe piata, un partid perdant de orientare cripto-comunista, chiat mai la stanga decat urmasul partidului comunist din fostul DDR.

  2. „Felicitari” Germaniei ! Rezultatele sint mai concludente si mai fructuoase chiar si decit invazia Greciei de catre Wehrmacht, in al doilea razboi mondial ! Si asta fara nici macar un glont tras !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.