Un nou loc pe harta turismului din Transilvania: satul Criţ

Peste 1500 de turişti şi saşi întorşi acasă au participat weekend-ul acesta în ziua dedicată satului Criţ din cadrul Săptămânii Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săseşti din Transilvania.

Aceştia au fost atraşi atât de manifestările sportive, precum concursul de biciclete, cât şi de cele culturale şi artistice, precum slujba religioasă din biserica fortificată, concertul de orgă sau inaugurarea expoziţiei dedicată Anului Școlii, şi, mai ales, de Balul Tradiţional Săsesc.

Numărul turiştilor care vizitează satele săseşti creşte de la an la an, cu aproximativ 25%, însă obiectivul organizatorilor festivalului este ca aceştia să ajungă nu doar într-unul, ci în cât mai multe dintre satele din această zonă.

Festivalul Săptămâna Haferland include astfel satele săseşti din zona cuprinsă între Rupea şi Sighişoara, astfel că turiştii au avut şansa de a vizita localităţile Fişer, Saschiz, Viscri, Criţ, Meşendorf şi Roadeş.

Ediţia din acest an a festivalului a avut ca tematică centrală educaţia, iar sloganul evenimentului “Istoria ne învaţă!”a fost exemplificatprin activităţi precum recreerea unei lecţii în limba germană şi deschiderea expoziţiei dedicată Anului Școlii în Criţ sau poveşti săseşti depănate în Viscri.

Lista de activităţi a fost completată, în zilele dedicate celorlalte localităţi, de ateliere de olărit, concerte inedite în bisericile fortificate şi vizite împreună cu ghid la diferite puncte de interes.

Iniţiatorii evenimentului, Fundaţia Michael Schmidt, împreună cu Fundaţia Tabaluga, susţinute de Fundaţia Adept şi Fundaţia Mihai Eminescu Trust, îşi propun să sprijine activ conservarea şi restaurarea moştenirii culturale a saşilor, inclusiv promovarea turistică a acestei zone.

Regiunea săsească din Transilvania a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obişnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

Ediţia din acest an a festivalului a fost organizată cu ajutorul sponsorilor: Automobile Bavaria, MHS Truck & Bus (MAN), Beraria H, Fundaţia Policlinici Sociale Regina Maria, CONA, Neumarkt, Garanti Bank, Intermedicas, Selgros, SEO Monitor, Arsis, Elefant.ro, Fribourg Capital, Liberty Technology Park, RWE , BCR, PepsiCo şi Syonic.

Istoria ne învaţă – proiectele fundaţiei Michael Schmidt

La nivel naţional, potrivit statisticilor oficiale, în grădiniţele şi şcolile din România sunt înscrişi 23.156 copii care învaţă în limba germană, însă numărul profesorilor care pot preda discipline în această limbă este insuficient.

Pentru a-i sprijini pe cei care vor să devină dascăli pentru clasele cu predare în limba germană, Fundaţia Michael Schmidt a acordat, începând din 2013 burse de studiu prin care a fost suportată taxa universitară pentru un număr de 17 studenţi.

Astfel, fondurile strânse, în timpul festivalului, prin sponsorizări şi donaţii, vor fi redirecţionate către noi burse de studiu si către alte proiecte dedicate învăţământului în limba germană.

Un alt demers al Fundaţiei este furnizarea de materiale didactice în limba germană către toate clasele pregătitoare, cu predare în limba germană, din întregul judeţ Sibiu, urmând ca din toamnă acest proiect să fie extins şi în zona de nord a ţării, în judeţele Satu-Mare, Baia Mare şi Sălaj.

Fundaţia Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum şi dezvoltarea de proiecte educaţionale pentru promovarea limbii germane în România. Fundaţia a fost înfiinţată în 2010, iar, până în acest moment, a implementat numeroase proiecte în Țara Ovăzului şi nu numai.

Printre proiectele implementate de fundaţie se numără: restaurarea Orgii Bisericii din Criţ, producţia filmului “Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp”, reconstruirea casei parohiale din Criţ după planurile iniţiale, ajutorarea victimelor inundaţiilor în anul 2010 în judeţul Botoşani, precum şi susţinerea unor proiecte iniţiate de alte organizaţii, cum sunt: Fundaţia Peter Maffay – inaugurarea centrului destinat copiilor provenind din familii cu probleme de la Roadeş, UNICEF – prevenirea abandonului şcolar, Asociaţia „Rumänien Soforthilfe“ prin finanţarea a două locuri pentru copii în „casa Prietenia”, Premiul Cultural Săsesc şi sprijinirea unor manifestări artistice precum proiectul „Clasic e fantastic” sau „Musica Coronensis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.