Un sfert din fetele de 14 ani dau semne de depresie

Un sfert din fete și unul din zece băieți dau semne de depresie la vârsta de 14 ani, spun cercetătorii britanici, citați de BBC. Un studiu finanțat de Guvernul britanic și efectuat pe 10.000 de tineri a căutat să afle cât de mulți dintre adolescenți au experimentat semne de depresie și câți au ajuns la psiholog pentru a se trata. Riscul a fost mai ridicat la cei care proveneau dintr-un mediu cu posibilități financiare reduse ori dintr-o familie mixtă. Părinții deseori subestimează stresul fiicelor și se preocupă mai mult de problemele băieților, atunci când aceștia nu le dau glas.

Șeful echipei de cercetători de la Liverpool University, dr. Praveetha Patalay, spune că adolescenții, în special fetele, se confruntă cu mai multe probleme de sănătate mentală decât generațiile precedente. Oamenii de știință spun că sunt mai mulți factori care pot contribui la o asemenea situație, inclusiv stresul cauzat de examene ori îngrijorările legate de propria imagine.

Semnele de depresie pot fi: stare proastă sau tristețe; însingurare; stimă de sine scăzută; stare de plâns; sentimente de vinovăție; stare de iritabilitate sau intoleranță față de alții; lipsă de motivație sau de interes față de orice; dificultate de a lua decizii; anxietate sau stări de îngrijorare ori gânduri suicidare. Jumătate din cazurile de boli mintale la adulți încep în jurul vârstei de 14 ani și este important ca acestea să fie diagnosticate și tratate la timp. Unul dintre cercetători, Anna Feuchtwang, spune că, faptul că un sfert din fetele de 14 ani manifestă semne de depresie este îngrijorător. „Este îngrijorător și faptul că părinții subestimează nevoile de sănătate mintală ale fiicelor lor. Este vital ca și băieții, și fetele, dar și părinții să dea voce acestor probleme, pentru a fi mai ușor identificate și rezolvate, cu ajutorul unui specialist.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.