Un summit UE în umbra lui Putin și Trump

Şefii de stat şi de guvern din cele 28 de state membre UE s-au reunit pe 15 decembrie la Bruxelles, la ultimul Consiliu European al anului 2016. La prânz, liderii UE au luat o porţie de criză ucraineană, complicată mult de respingerea prin referendum de către olandezi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre UE şi Ucraina.

Acordul similar al Republicii Moldova a intrat în vigoare în acest an, însă în cazul Georgiei şi al Ucrainei lucrurile trenează. Alegătorii olandezi, influenţaţi de propaganda rusă spun unii analişti, au respins acordul UE – Ucraina, mulţi dintre cei peste 40 de milioane de ucraineni vor veni în Vest pentru o viaţă mai bună. Consiliul European din decembrie are misiunea de a găsi o soluție pentru a ocoli obstacolul alegătorilor olandezi, un eşec fiind considerat o mare victorie a Rusiei în acest dosar.

Sancţiunile împotriva Rusiei merg mai departe

Mai puţin complicată pare chestiunea prelungirii sancţiunilor impuse Moscovei începând din 2014. Preşedintele Franței şi cancelarul Germaniei au căzut de acord asupra acestei decizii, însă Italia, aflată în criză politică şi la un pas de o gravă criză bancară, este reticentă în privinţa extinderii sancţiunilor dincolo de luna ianuarie 2017. Însă aceste sancţiuni par tot mai puțin riguroase, după cum bine o ilustrează situaţia marii investiţii ruse în industria energetică din Ungaria, care va fi discutată cel puţin la nivel informal la summitul de la Bratislava.

Afacerile nucleare ale Moscovei în UE

Este vorba despre extinderea capacităţii centralei nucleare de la Paks şi contractul semnat în acest sens de guvernul Viktor Orban cu compania rusă Rosatom. Potrivit publicaţiei Politico, Comisia Europeană nu pare deloc dispusă să împiedice acest proiect, în ciuda faptului că el implică împrumuturi ruse de 10 miliarde de euro, oferite prin intermediul băncii Vneşeconombank (supusă sancţiunilor), ajutor de stat din partea Ungariei (interzis de legislaţia UE), implicarea Ungariei în proiecte nucleare pentru decenii bune de acum încolo şi creșterea dependenţei energetice de Rusia. Un sprijin important pentru acest proiect rusesc a venit din partea firmei de consultanţă Rothschild, condusă de lobby-istul german Klaus Mangold, apropiat de cercurile moscovite, poreclit „Mister Rusia“. Uitând parcă de scopul său de a crea o „uniune energetică“ în cadrul UE, preşedintele Comisiei Europene priveşte uriaşa investiţie rusă ca pe o problemă internă a Ungariei, preferând să nu irite Moscova.

Cu un ochi la Trump şi altul la Putin

În meniul liderilor europeni se află şi războiul din Siria, cu masacrarea civililor din Alep în prim-plan, acuzaţii principali fiind regimul de la Damasc şi aliaţii ruși. Proiectul concluziilor Consiliului European conţine o formulare dură: „Cei responsabili pentru încălcarea dreptului internaţional, mergând până la crime de război, trebuie traşi la răspundere. UE are în vedere toate opţiunile aflate la dispoziţie“. Concluziile summitului fac referire și la aliații regimului din Siria, „în special Rusia“. Numai că „nu există consens“ în ce priveşte sancţiunile legate de Siria, „cu atât mai mult cu cât nu se cunosc intenţiile viitoarei administraţii americane“ în relaţia cu Moscova, spune un diplomat european, citat de AFP.

Aceeaşi relație cu SUA va influenţa şi discuţiile privind o temă dragă Franţei – integrarea apărării statelor UE, finanţarea mai generoasă a cercetării militare şi o piaţă europeană a apărării.

Tema unei apărări comune europene, în special a unei piețe a armamentului care să aducă beneficii mari Franţei şi Germaniei, a fost mereu contestată de SUA, pe motiv că ar dubla rolul NATO, dar şi pentru că ar reduce din profitul producătorilor americani de armament. Această iniţiativă europeană a prins aripi după decizia Marii Britanii de a se retrage din UE.

Cina divorţului dintre UE şi Londra

În cele din urmă, cina liderilor UE a fost marcată de absenţa premierului britanic. Theresa May nu a fost invitată, un gest simbolic al divorţului în curs dintre Londra şi Bruxelles. Schiţa comunicatului final al summitului de joi arată că întregul proces Brexit va depinde de notificarea venită din partea guvernului britanic şi de decizia Curţii Supreme de la Londra privind dreptul guvernului de a începe separarea de UE fără aprobarea Parlamentului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.