Un weekend care ne face mândri că suntem europeni?

Sâmbătă și duminică, la interval de 13 ore, în SUA au avut loc două atacuri cu arme de foc soldate cu 30 de morți și foarte mulți răniți. Primul atac a fost în El Paso, Texas, în incinta unui centru comercial. soldat cu 20 de morți. Al doilea atac a avut loc în Dayton, Ohio, iar atacatorul a fost lichidat de polițiști la doar 30 de secunde după ce a deschis focul.

Potrivit primelor informații, în cazul El Paso avem de a face cu un atac terorist, așa cum este el catalogat de FBI. Atacatorul, Patrick Wood Crusius, 21 de ani, a publicat cu manifest antimigrație și puternic rasist înainte de atac, manifest în care a sugerat și că s-a inspirat din atacul de la Christchurch, Noua Zeelandă, comis împotriva musulmanilor în luna martie 2019. Atacatorul vorbea despre ”invazia hispanică” și despre ”modificarea culturală și etnică”. Presa americana sugerează că acest atac este și rezultatul retoricii considerate rasiste a președintelui Donald Trump.

Al doilea atac a fost comis de Connor Betts, 24 de ani, despre care cea mai mare parte a presei americane evită să scrie că era un simpatizant al stângii anarhiste, un critic al președintelui Trump, un militant Antifa, un susținător al celor mai radicali candidați democrați la alegerile prezidențiale din 2020. Presa din SUA se concentrează pe unul sau celăltat dintre criminali, în funcție de înclinațiile politice.

”Într-o țară devenită aproape insensibilă” la episoadele de violență armată împotriva ”școlilor, în timpul concertelor sau în biserici, aceste răbufniri de violență consecutive au lăsat publicul paralizat”, scrie The New York Times. În mai puțin de 24 de ore, ”aceste atacuri au suspendat campania pentru prezidențialele din 2020, au relansat dezbaterea privind controlul armelor de foc și au readus în prim-plan” propunerile împotriva imigranților ”promovate în aceste ultime săptămâni de anumiți comentatori de dreapta și de președitele Donald Trump”, mai scrie ziarul american.

Un manifest publicat pe internet de Patrick Crusius, atentatoruil din El Paso, denunță ”invazia hispanică din Texas” și amintește de atacurile comise de teroristul din Noua Zeelandă împotriva musulmanilor. ”Trebuie să recunoaștem că termenul invazie ne este familiar: el este utilizat de președintele Trump pentru a-i lovi pe imigranți. De mai multe ori, el a semănat germenii intoleranței, vizându-i pe latinoamericani și afroamericani, încercând să-i scindeze pe americani”, scrie The Statesman. ”Nicio dezbatere despre armele de foc nu va fi una completă, dacă nu vom aborda problema amenințării crescânde a naționalismului alb”. ”Țara aceasta nu mai poate tolera situația care duce la asemenea tragedii. Deși pentru americani este garantat dreptul de a avea arme, părinții fondatori nu-și imaginau cu siguranță armele de război moderne. Aceste asasinate trebuie să ne scandalizeze, indiferent de partidul din care facem parte sau de faptul că suntem sau nu proprietari de arme de foc”, mai scrie Statesman.

 

Președintele Trump a postat pe Twitter un mesaj contrar. ”Nu putem lăsa ca victimele din Texas și Ohio sa moară în zadar. Nu vom putea să-i uităm pe ei, dar nici pe cei care au murit înaintea lor. Republicanii și democrații trebuie să lucreze împreună, să studieze și, poate, să cupleze această legislație cu reforma imigrației de care avem nevoie disperată”, a spus Trump, cu referire la modificarea legilor privind armele de foc. ”Presa are o mare responsabilitate privind viața și siguranța în țara noastră. Știrile false au contribuit mult la furia și mânia care s-a acumulat în ultimii ani. Acoperirea mediatică trebuie să înceapă să fie corectă, echilibrată și nepărtinitoare. Altfel, problemele vor deveni și mai grave”, a mai scris Trump.

 

Natinoal Review privește dincolo de dezbaterea privind armele de foc, care se poartă de decenii în SUA. ”Vom avea din nou o concentrare mioapă asupra armelor de foc, legată de problema mai largă a asasinatelor în masă. Este o greșeală – nu pentru că America nu ar avea o asemenea problemă, ci pentru că a te concentra pe limitarea folosirii unui anumit obiect într-o țară în care există în circulație jumătate de miliard de asemenea obiecte și într-o țară în care constituția garanteaza dreptul de proprietate pentru arme, toate astea duc la un eșec garantat. În utimul deceniu am văzut că atacurile se pot comite nu numai cu arme de foc, ci și cu automobile, camioane, bombe, dispozitive incendiare. Sarcina noastră este de a trece dincolo de dezbaterea asupra mijloacelor cu care se comite un atac”.

Presa americană a subliniat că aceeași rețea socială – 8chan – a fost folosită de trei atentatori pentru a-și posta manifestele extremiste (atacatorul din El Paso, cel din Noua Zeelandă și cel care a împușcat mortal un evreu într-o sinagogă din SUA).

Americanii au un rol crucial în înlăturarea acestei ideologii a urii și în supravegherea zonelor în care ea se poate extinde. După o nenorocire ca aceasta, dreptul de asociere pare să primească o lovitură. Însă, dacă este înțeles bine, acest drept poate fi un remediu pentru extremism și pentru cei care îl promovează. Este prerogativa celor care furnizează serviciile acestor platforme sociale să decidă, așa cum ar trebui, să nu mai facă asta. Americanii pot decide, așa cum ar trebui, să identifice primele semne de radicalizare și să facă tot ce pot pentru a descuraja radicalizarea. Cea mai bună profilaxie împotriva acestor atacuri este intervenția individuală și responsabilitatea socială”.

 

Indivizii sunt responsabili pentru acțiunile lor. Și totusi…

Nciun om nu este izolat total. Sunjtem supuși influențelor, bune și rele. Oamenii care răspândesc ura și minciuna? Ei au multe întrebări la care să răspundă. Știu un om – profesor la o universitate de prestigiu – care, după atentatele de la 11 septembreie, a spus: nu se mai poate face nimic, pentru că toți cei 19 atentatori au murit. Povestea se termină.

Nu, nici vorbă.

Nimeni nu apare de nicăieri dorind să omoare evrei, hispanici și alții. Trebuie să fii învățat, iar profesorii joacă un rol, bun sau rău. Atacul din El Paso are izul unui pogrom – masacrarea unor oameni pentru rasa lor, etnia sau religia lor. (…) Cu cât te uiți mai mult la acești lupi singuratici, cu atât mai mult îți dai seama că nu sunt atât de singuri – sunt conectați, în primul rând prin internet. Aproape că sunt parte a unei mișcări subterane (până când comit crime precum acestea)”.

”Nu mă dau în vânt după politicile rasiale sau etnice. Sunt pentru E pluribus unum și pentru contopirea culturilor. Însă știți ceva? Acum este momentul ca liderii americani, începând cu președintele, să-și exprime solidaritatea cu hispanicii. Conducerea trebuie să zică ce trebuie în momentul în care trebuie. Dacă un grup rasial este vizat – vizat pentru a fi ucis – trebuie să îmbrățișezi grpul acesta, dacă esti un lider. Este un lucru fundamental pentru un lider”, arată un editorial publicat de National Review.

Atacurile sin SUA au avut ecou și în presa europeana, iar aici se distinge abordarea publicației italiene Linkiesta, care găsește că este momentul să facă apologia Uniunii Europene. Fie jurnaliștii italieni nu au știință despre ce se întâmplă în România, la Caracal, fie nu considera ca orasul acesta face parte din UE. ”Au fost două masacre într-o zi in SUA, comise de tineri cu probleme psihice sau fanatici, ambii înarmați cu arme de luptă. La Sankt Ptersburg a avut loc un protest major, după cel de la Moscova, soldat cu sute de arestări, șarje ale poliției, bătăi administrate nevinovaților care au manifestat pentru alegeri libere. A fost un nou weekend de proteste in Hong Kong, suprimate de regimul chinez care vrea să supună legilor sale ultimul colț de relativă libertate și autonomie al imperiului. (…) Este momentul să ne împrospătăm memoria cu avantajele, realizările și valorile etice ale modelului unitar european și al multor țări europene, în ciuda tendințelor populiste, xenofobe și autoritare din unele state membre. În nicio țară europeană nu există pedeapsa cu moartea, în nicio țară europeană nu se vând arme la liber, în nicio țară europeană poliția nu îneacă în sânge demonstrațiile, în nicio țară europeană nu dispar în mod misterios disidenți și oponenți, în nicio țară europeana viața a milioane de cetățeni nu este distrusă de foame și mizerie”.

Europa urmează un model de integrare și incluziune care nu se întâlnește în alte zone. Europa este cea mai bogată zonă din lume, fără a fi, așa cum spun populiștii, o Europă a bancherilor și a tehnocraților. Critica și denunțarea problemelor nerezolvate sunt sfinte, însă să ne amintim și de drumul pe care am luat-o în ultimele cu sapte decenii de pace. Un drum care ne permite acum să nu invidiem cele mai mari puteri ale lumii”.

Recomanda 1

4 Comentarii

  1. USA Anual peste 50 de politisti impuscati de delicventi.Peste 1000 de delicventi impuscati de politisti.Peste 22.000 de sinucideri.Srse youtube (Police activity), FOX NEWS.

  2. Si ma rog, ce treaba ai tu cu Rusia, stat agresor care invadeaza teritoriile vecinilor si ameninta Romania cu bombardamente nucleare, chiar de catre Vladimir Putin? De cand este mai importanta Rusia dusmana pentru un cetatean roman? Asta demonstreaza limpede ca tu nu esti roman. Punct! Infatuarea voastra imperiala a dus la desconspirarea ta de facto, pentru ca oricum noi stiam, dar acum ai facut si declaratii publice despre orientarea ta.

  3. Nu mi se pare corect sa blamam Rusia pentru proteste sponsorizate din exterior si cusute cu ata alba. Nu sunt sigur daca cea de la Caracal e politica sau nu, desi in mod sigur va influenta politica. In SUA de mult timp se „organizeaza” evenimente care sa convinga populatia sa renunte la arme. Intrebarea e chiar nu avem alternativa la „democratie”?

  4. Procentual, dupa numarul locuitorilor avem acelasi procent de crime ca si SUA, sau chiar mai multe la noi daca le declaram pe toate. 2 victime din Caracal echivaleaza procentual cu 40 de victime in SUA. SUA are o populatie de 20 de ori mai mare decat Romania si in plus dreptul de a avea arme de foc. Criminalii nostri se straduiesc si ei cum pot, cu pumnul, palma si cutitul cu incinerarea, cu ce are si criminalul roman la indemana. Nu este la fel de simplu ca la americani cand faci in cateva minute toata munca pe care sarguinciosii criminali romani o fac in mod rudimentar timp de un an. Bine ca nu avem dreptul la arme de foc in Romania, ca ar fi macel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.