Un weekend în ritm de vals, în sonorităţi de violoncel şi acorduri de orgă

Două concerte extraordinare cu André Rieu

Regele Valsului, André Rieu, alături de Orchestra Johann Strauss va concerta sâmbătă, 11 iunie, şi duminică, 12 iunie în Piaţa Constituţiei din Capitală, începând cu oa 20.30.

Îndrăgostit iremediabil de România, celebrul violonist şi compozitor André Rieu şi-a respectat promisiunea. Piaţa Constituţiei va deveni, din nou, ”Centrul Universului”, după cum mărturisea el.

Și în acest an, lucrurile extraordinare nu au încetat să vină din partea marelui artist. După ce în anii precedenţi, în concertele sale de la Maastricht, a promovat cultura românească, muzica şi dansurile tradiţionale, prin prezenţa remarcabilă a maestrului Gheorghe Zamfir, a fost alături de suferinţa românilor în urma tragediei din clubul Colectiv şi a dăruit, în semn de solidaritate, ceea ce are mai de preţ: MUZICA. Artistul a îngenunchiat şi s-a rugat la locul unde erau aprinse mii de lumânări în memoria tinerilor care şi-au pierdut viaţa.

DVD-ul concertului André Rieu Live in Bucuresti, lansat recent, se bucură de succes uriaş, fapt ce influenţează în mod semnificativ sprijinul victimelor #Colectiv.

Notorietatea concertelor marca André Rieu este dată nu doar de repertoriul de piese clasice interpretate, deosebit de populare, ci şi de entuziasmul şi buna dispoziţie pe care artistul şi orchestra sa reuşesc să le insufle publicului, în timpul spectacolelor sale.

Regele Valsului, Andre Rieu, vă va încânta din nou

Pe 11 şi 12 iunie 2016, spectatorii din Piaţa Constituţiei vor beneficia de un nou show extraordinar, ce va cuprinde un nou program artistic desăvârşit. Un concert de înaltă ţinută, cu peste trei ore de muzică de calitate, emoţie şi bucurie.

“Oriunde mă aflu în lume, întreb publicul din ce ţară este. Şi de fiecare dată când menţionez România, oamenii sar în sus de bucurie. Mi-am dorit de foarte multă vreme să cânt pentru voi, fanii mei de aici! Sunt atât de fericit că 2016 va fi anul în care ne vom putea bucura împreună, din nou, de seri extraordinare. Vom cânta pentru voi cu tot sufletul şi abia aşteptăm să vă vedem dansând, cântând şi sărbătorind împreună cu noi nopţi romantice de neuitat”.

În fiecare an, André Rieu, Johann Strauss Orchestra, corul şi numeroşi solişti internaţionali susţin peste 100 de concerte în întreaga lume, cu peste un milion de spectatori.

Născut la Maastricht, în Olanda, André Rieu este unul dintre cel mai bine vânduţi muzicieni din lume. A revitalizat muzica de vals la nivel internaţional cu spectacolele sale pline de extravaganţă şi de emoţie. „Johann Strauss este compozitorul meu preferat din toate timpurile.”

André Rieu s-a apropiat de muzica clasică în copilăria petrecută la Maastricht. Tatăl său, dirijor profesionist, l-a încurajat să ia lecţii de vioară de la vârsta de cinci ani. A urmat apoi cursurile de muzică clasică ale Conservatorului din Liège, Conservatorului din Maastricht şi ale celui din Bruxelles.

A înfiinţat propria orchestră în anul 1978, Orchestra de Salon Maastricht. Nouă ani mai târziu avea să dirijeze primele repetiţii ale Johann Strauss Orchestra – astăzi cea mai mare orchestră privată la nivel internaţional, alături de care concertează în întreaga lume.

Noul CD lansat

În concertele sale, André cântă la vioară, dirijează orchestra lui şi este un „conférencier” fermecător, care va interacţiona cu publicul după fiecare piesă.

André cântă la vioara construită de Stradivarius în 1732. „Îmi place acest instrument. Îmi aminteşte de cântăreaţa de opera Maria Callas – foarte pasională”.

Compania sa este numită „André Rieu Productions”. 120 de angajaţi lucrează pentru André în mod constant la care se adaugă alţi 100 de colaboratori în turnee. Membrii orchestrei sale provin din zece ţări. André are studio propriu de înregistrare, agenţie de turism, o grădiniţă pentru copiii membrilor orchestrei, propriile autobuze (construit de Mercedes Benz) şi deţine un atelier complet în care se fac costumele pentru concertele sale. Compania deţine patru seturi complete de scenă, instrumente, costume etc. André şi orchestra sa călătoresc cu o echipă întreagă de bucătari, medici şi antrenor de fitness.

În prezent, André Rieu trăieşte într-un castel din Maastricht împreună cu soţia sa, Marjorie, cu care este căsătorit de peste patruzeci de ani. Cuplul are doi fii, Marc şi Pierre, şi patru nepoţi, dintre care trei au început deja să cânte la vioară.

Turneele violonistului olandez au intrat în Billboard’s Top 10 în fiecare an, începând din 2004.

Invitaţie la Ateneul Român

Violoncelistul Andrei Ioniţă

Joi, 9 iunie, şi vineri, 10 iunie 2016, ora 19.00, Sala Mare, Concert simfonic cu Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, avându-l la pupitru pe Christian Badea.

Solist: Andrei Ioniţă, tânărul violoncelist român (22 de ani), care a câştigat în 2015 Premiul I la una dintre cele mai prestigioase competiţii muzicale din lume – Concursul Internaţional Ceaikovski (Moscova).

În istoria de 57 de ani a competiţiei, a fost prima oară când Premiul I a revenit unui muzician român! Artistul a studiat la Universitatea de Arte din Berlin şi a fost deja invitat să cânte la Petit Palais – Paris, Berlin Konzerthaus şi Deutsche Oper. Andrei Ioniţă interpretează pe un instrument de colecţie: violoncelul Giovanni Battista Rogeri creat în 1671.

Născut la Bucureşti în 1994, violoncelistul Andrei Ioniţă a început să ia lecţii de pian la doar 5 ani şi a urmat prima lecţie de violoncel trei ani mai târziu. În prezent, tânărul artist român se perfecţionează sub îndrumarea profesorului Jens Peter Maintz, la Universität der Künste (Universitatea de Arte) – Berlin. În decursul ultimelor stagiuni, a fost aplaudat în mai multe săli de concert de prestigiu din Berlin, Munchen, Basel etc. A fost laureat al mai multor competiţii internaţionale: iunie 2013 – Premiul I la Concursul Internaţional Aram Khachaturian; în septembrie 2014 – Premiul al II-lea şi Premiul Special la Concursul Internaţional ARD Music – Munchen (cel mai important concurs muzical din Germania, organizat de Radiodifuziunea Germană); Premiul al II-lea la Grand Prix Emanuel Feuermann, 2014 – Berlin.

În stagiunea curentă (2015-2016), Andrei Ioniţă a înregistrat o serie de debuturi alături de mari orchestre europene: Deutsches Symphonie Orchester – Berlin, Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica di Bologna, Filarmonica „George Enescu“ – Bucureşti. A primit de asemenea mai multe invitaţii din partea celebrului dirijor rus Valery Gergiev pentru concerte în Londra, München, Baden-Baden şi Sankt Petersburg.

Dirijorul Christian Badea

În program:

Edward ElgarConcertul pentru violoncel şi orchestră

Johannes BrahmsSimfonia nr. 3, în fa major, op. 90

Portret componistic: Iulia Cibişescu Duran

Sâmbătă, 11 iunie 2016, la ora 19.00, la Sala mică

În program:

Sonata nr. 1 pentru violă şi pian, Sonata nr. 3 pentru vioară şi pian, Ad tempore – pentru pian solo, Sonata nr. 2 pentru violă şi pian, Fantezia pentru vioară şi pian

Interpreţi: Eugen Cibişescu Duran – vioară, violă, Iulia Cibişescu Duran – pian

Recital de orgă

Duminică, 12 iunie 2016, ora 19.00, la Sala Mare

Nicolae Moldoveanu – orgă

Lieduri interpretate de Vladimir Deveselu

În program:

Johann Sebastian BachPreludiu şi fugă în do minor, BWV 546

Ludwig van BeethovenŞase lieduri pe versuri de Gellert

Max Reger„Wachet auf…”

Johannes BrahmsLiedul nr. 3 din „Patru cântece serioase”

Franz Liszt„Ad nos…”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.