Va avea Germania un cancelar de încredere?

Federaliștii europeni, în frunte cu Guy Verhofstadt, consideră că noul guvern de la Berlin va pedepsi exemplar euroscepticismul Poloniei și Ungariei și va pune UE pe calea federalizării, împreună cu Emmanuel Macron.

Lucrurile arată altfel văzute de la Berlin. Wolfgang Munchau, fondator al Financial Times Deutschland, avertizează nu numai că ambițiile noului guvern vor fi mai mici, ci și că aceasta coaliție între social-democrați, ecologiști și liberali (încercată pentru prima dată în istoria politică a Germaniei) ar putea să se spargă și să lase loc, din nou, creștin-democraților.

Munchau atrage atenția că programele celor trei partide care se pregătesc să guverneze nu se intersectează aproape deloc în ce privește politica externă, politica economică și cea socială.

Singurul aspect pozitiv găsit de Munchau este că toate cele trei partide își doresc să modernizeze economia Germaniei. Cea mai puternică economie din UE este ca un dinozaur într-o eră a companiilor digitalizate, active, flexibile. Politicienii germani încă mai cred că inovația va veni din partea Volkswagen și BASF, companii cu peste o suta de ani de istorie, în niște vremuri în care marile succese sunt înregistrate de companii americane și chineze care au fost înființate cu cel mult 20 de ani in urma. Circa 40% din companiile germane folosesc faxul, ceea ce, în opinia lui Munchau, arată cât de puțin deschisă spre inovație este în acest moment industria germană. Este un colos care se încăpățânează să rămână în era analogică, într-un moment în care lumea trăiește digital. Ei bine, noul guvern ce va fi condus de Olaf Scholz vrea să inoveze și să ofere o șansă companiilor noi, moderne, și semnalează în acordul de coaliție că vrea să spargă adevăratul cartel al companiilor mari care guvernează sistemul corporatist german.

A moderniza economia Germaniei înseamnă și a schimba politica externă a țării, spune Munchau. Politica externă a Germaniei a fost una pur mercantilistă – a căutat maximizarea profiturilor obținute din export, trecând cu vederea aspecte geopolitice și umanitare. Noul ministru de Externe va fi lidera Verzilor, Annalena Baerbock, care pare să nu aibă nimic în comun cu această tradiție.

Baerbock se opune gazoductului germano-rus Nord Stream 2. Gazoductul a costat circa 10 miliarde de euro și este finalizat. Mai așteaptă doar certificările din partea autorităților de resort din Germania. Cu Verzii la guvernare, este de așteptat ca acest proces să fie prelungit sine die. Verzii vor deține și portofoliul Economiei, decisiv în procesul de certificare a Nord Stream 2.

Dar Rusia a găsit mereu prieteni puternici în Germania – fostul cancelar Gerhard Schroeder este artizanul proiectului Nord Stream 1, care operează de ani de zile, tot el este președintele companiei Nord Stream 2, deținută de Gazprom, tot el face parte din consiliul de administrație al celei mai puternice companii petroliere ruse, Rosneft. Apoi, președintele actual al Germaniei, fostul ministru de Externe Frank-Waltre Steinmeier, a fost mână dreapta a lui Schroeder în perioada în care a fost cancelar. Steinmeier a încercat și o soluționare a conflictului din Ucraina văzută de SUA și Kiev ca un serviciu făcut Kremlinului.

Va găsi Rusia lui Putin și de această dată prieteni la Berlin? Da și nu, spune Munchau. Nu, pentru că Scholz nu face parte din cercul de prieteni germani ai Rusiei. Iar asta s-a întâmplat pentru că Rusia (consiliată de Schroeder) nu s-a deranjat să-i facă oferte de colaborare, considerând că nu are șanse să devină cancelar.

Însă Scholz pare usor de manipulat, sugerează același Wolfgang Munchau. Dovada sunt două scandaluri financiare în care a fost implicat. Primul a avut loc în timp ce era primar al orașului-land Hamburg. Este vorba despre fraudarea statului de către Warburg Bank, printr-o schemă aplicată de mai multe bănci regionale germane, socotită ilegală de Curtea Federală de Justiție. Paguba a fost de miliarde de euro, iar Scholz s-a întâlnit de mai multe ori cu președintele băncii amintite. Când s-au descoperit aceste discuții, Scholz a spus ca nu-și amintește nimic. Apoi, în perioada în care a fost ministru de Finanțe în guvernul Angelei Merkel, Scholz a fost acuzat că nu a acordat atenție schemei frauduloase care a dus la falimentul și pierderea a miliarde de euro de către operatoru de carduri și servicii financiare Wirecard (scandal care s-a lăsat cu condamnarea la închisoare a mai multor oficiali ai companiei).

”Dacă Scholz nu a ținut piept unei bănci regionale din Germania și apoi a acționat când era prea târziu în cazul unei companii precum Wirecard, ne putem oare aștepta ca el să-i țină piept lui Putin, dacă Rusia va amenința că va tăia aprovizionarea cu gaz?”, se întreabă Munchau.

O altă ciocnire între partenerii coaliției va fi cea legată de NATO. Verzii își doresc ca SUA să-și retragă arsenalul nuclear din Germania și să nu ofere 2% din PIB pentru apărare, așa cum Germania s-a angajat față de NATO. Munchau consideră că Olaf Scholz se va opune și va avea câștig de cauza în ce privește rămânerea sub umbrela nucleară a SUA. În schimb, va fi nevoit să le facă o concesie Verzilor și să nu respecte clauza celor 2% din PIB pentru Apărare – un motiv de dispută cu Statele Unite.

O altă mare provocare pentru Scholz va fi politica față de China, pe care Angela Merkel a transformat-o în principalul partener comercial al Germaniei. Verzii din coaliție sunt foarte critici la adresa Chinei lui Xi Jinping, mergând până acolo încât unii eurodeputați germani din acest partid sunt supuși unor sancțiuni impuse de Beijing. Cancelarul Scholz va încerca să se coordoneze mai mult cu Washingtonul decât a făcut-o Angela Merkel, iar asta, împreună cu presiunile ce vor veni din coaliție, îi va face imposibilă menținerea unei relații la fel de profitabile cu China.

În cele din urmă, guvernul Scholz va avea de înfruntat problema banilor. Cum va reuși cancelarul să facă rost de banii pentru programul său de modernizare, când liberalii din coaliție se opun majorării taxelor și vor revenirea rapidă la regulile care interzic îndatorarea guvernului? Cum vor reuși Verzii din acest guvern să facă rost de cele 50 de miliarde de euro pentru tranziția la energia verde și să modernizeze infrastructura publică a Germaniei? O parte a soluției fostelor guverne Merkel a fost apropierea de Rusia, pentru gaze mai ieftine decât pentru restul statelor UE, care să ofere industriei germane un avantaj în plus față de restul statelor europene. Noul guvern pare să mizeze mai mult pe energia regenerabilă, însă pentru asta este nevoie de timp și o finanțarea uriașă.

Creștin democrații vor sta la pândă și își vor întări partidul. Perdantul Armin Laschet se va retrage, iar cursa pentru șefia partidului este condusă de Friedrich Merz, despre care este suficient să spunem că a fost șeful Black Rock Germania (Black Rock gestionează active care sunt de peste 30 de ori mai mari decât PIB-ul României, deține pachete însemnate de acțiuni la BASF, Linde, Bayer, iar presa a scris că, atunci când zbura peste Atlantic, șeful BlackRock l-a sunat brusc pe Merz pentru a-i aranja o întâlnire cu cancelara Angela Merkel în câteva ore).

Revigorarea CDU ar putea face ca Verzii și liberalii să-l părăsească pe Scholz și să schimbe coaliția, în contextul unei crize guvernamentale, spre exemplu. Prin urmare, Scholz va trebui să meargă pe sârmă, să-și mulțumească mereu partenerii de coaliție, iar asta ar putea însemna să intre în conflict cu propriul partid. În acest context complicat, este mai probabil ca guvernul Scholz să cadă decât să reușească, este opinia lui Munchau.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

12 Comentarii

  1. Păi da.. De ăștia apucă și rămîn la guvernare, praf și pulbere se alege de europa..Cu siguranță.

  2. „În acest context complicat, este mai probabil ca guvernul Scholz să cadă decât să reușească, este opinia lui Munchau”…
    „Scholz nu face parte din cercul de prieteni germani ai Rusiei. […] Rusia (consiliată de Schroeder) nu s-a deranjat să-i facă oferte de colaborare, considerând că nu are șanse să devină cancelar”…
    QED

  3. Da’ de ce guvernul de la Berlin sau Paris pune la punct, și nu de la Lisabona sau La Valleta?
    Asta e uniune sau ce?

  4. Cine-si putea inchipui ca rasputinsta ENGIE o sa se retraga fara sa lase mostenire pe langa toate nenorocirile provocate in 16 ani si o COALITIE OTRAVITA!!!Prin vocea pitzigaiata a lui Munchau Dl Marchievici a prezentat o mare parte a nenorocirilor aduse asupra unei natiuni greu incercate in ultimii 100 de ani, dar in loc sa fie taxata asa cum merita, e prezentata drept o mare personalitate…Trebuie repetat, subminarea economica, tehnica, financiara si sociala i se datoreaza din plin, iar atitudinea fata de cele doua tari bolsevice prin contributia la dezvoltarea lor tehnologica spectaculoasa reprezinta o dovada in plus in acest sens! Partidul „verzilor” e bicefal, ca de altfel mai nou si partidul social-democrat, noul cancelar nefiind unul dintre acestia, adevarata sa slabiciune. Ministra de Externe provine dintr-un bazin ideologic de stanga marxistoid-bolsevicoida, astfel incat pretinsa ei „adversitate” fata de Uniunea Sovietelor de Capitalisti KGB si China Bolsevica e o fatada inselatoare! Liderul FDP e singura personalitate marcanta in noua Coalitie, dar e incorsetat de propaganda pandemo-ideologica marxistoid/bolsevicoida care face ravagii in toate mediile, cu deosebire
    in media aservita si la varfurile institutionale din sanatate!!! Expertul prezentat de Dl Marchievici a neglijat ESENTA tuturor aprecierilor facute asupra noului regim, faptul ca toate slabiciunile Germaniei vor insemna o SANSA pt Europa in sensul slabirii Colhozului Bolsevic european, UrSulla von der Laie Balaie pierzand sustinerea fostei sale sefe de Agentura cominternist-rasputinista…

  5. „noul guvern de la Berlin va pedepsi exemplar euroscepticismul Poloniei și Ungariei”. Ha, ha, ha ! Se vor „pedepsi exemplar” singuri. Ungaria si Polonia se vor apropia de Rusia si ii vor da lui UIE … m.ie. Cand ti se urca puterea la cap, poti sa ai soarta lui Ceausescu. Tarile mici, da’ multe, s-ar putea uni impotriva dictaturii Germaniei si a Frantei.

  6. Guvernul de la Berlin va lua act de ceea ce se întîmplă și va pune batista pe țambal. Multe „succesuri”.

  7. In spatele progresistilor stau corporatiile care surpriza vor multe bancote verzi. Toți copii Anti PSD cred că Moșul le aduce cadouri, bancile si corporatiile sunt anticorupte.

  8. Marionete e clar da cine trage sforile? Georgia guidestones.

  9. „Ungaria si Polonia se vor apropia de Rusia”

    Niciodata Polonia, aceasta are doi dusmani, unul i-a omorat elita intelectuala (Germania), altul elita militara (Rusia). Europenii Central si de Est vor forma alta uniune, fara Germania nazista si fara Franta neuro-marxista.

  10. Ce le pling de mila. Pai bine se intoarce roata ceea ce sadesti aia primesti. Pentru titlurile acestor politicieni actori roboti omenirea pierde. Dar adevaratii magnati care comanda au peste 90 de ani. Ridicol e putin zis. Sint intelepti sau plini de ura? Cine e stapinul sufletelor celor ce stapineac lumea?

  11. De la Kalergi, trecând pe la Hitler și apoi prin CEE se tot încearcă dizolvarea națiunilor din Europa…
    Grea misie…
    Așa că UE ar trebui sa nu încerce mai mult decât poate sa duca ..
    Vezi Brexit….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.