Dezvoltatorul imobiliar Plaza Centers, cu capital israelian, a anunțat recent că a prelungit termenul pentru vânzarea pachetului său de 75% din proiectul imobiliar Casa Radio către AFI Europe, proprietarul mall-ului AFI Cotroceni. Astfel, acordul de pre-vânzare, semnat anterior, va fi extins până la 31 decembrie 2025. În cadrul acestui acord, părțile implicate au convenit să amâne data la care va fi încheiat un contract de cumpărare a acțiunilor, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții suspensive. Compania a subliniat că nu există certitudini că tranzacția va fi finalizată, având în vedere că sunt necesare încă aprobările autorităților române și îndeplinirea altor condiții.
Plaza Centers a precizat că AFI Europe a semnat un precontract de cumpărare a pachetului de acțiuni pentru suma de 60 de milioane de euro. Cu toate acestea, pentru a putea finaliza tranzacția, trebuie îndeplinite mai multe condiții legate de acceptarea noului investitor de către Guvernul României, confirmarea că perioada de concesiune de 49 de ani începe cel mai devreme în 2012, acceptarea structurii actualizate a proiectului și a noilor termene pentru lucrările de construcție.
Această prelungire a termenului vine într-un context mai larg, marcat de o dispută juridică semnificativă între Plaza Centers și statul român. În urmă cu câteva luni, compania israeliană a solicitat despăgubiri de 385 de milioane de euro pentru pierderile suferite în cadrul proiectului Casa Radio din București, estimând că a investit până acum aproximativ 85 de milioane de euro în acest proiect, excluzând costul de achiziție al companiei. Casa Radio, un teren valoros din centrul Capitalei, a fost concesionat pe o perioadă de 49 de ani de la statul român, iar proiectul trebuia să includă dezvoltarea unui complex imobiliar de mari dimensiuni.
La rândul său, Guvernul român a reacționat la cererea de despăgubire depusă de Plaza Centers și a pregătit o strategie de apărare. În acest sens, autoritățile române au subliniat că dezvoltatorul nu ar avea capacitatea financiară de a dezvolta proiectul și au considerat că cererea de despăgubire ar putea indica faptul că Plaza Centers consideră că parteneriatul public-privat (PPP) nu mai produce efecte. De asemenea, Guvernul a evidențiat că investitorii doresc modificarea condițiilor contractuale, inclusiv înlocuirea investitorului principal, ceea ce ar putea impune încheierea unui nou acord.
Plaza Centers a depus o cerere de despăgubire la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor cu Privire la Investiții (ICSID) din Washington, solicitând despăgubiri în valoare de aproximativ 262,2 milioane de euro. Compania și-a justificat cererea prin pierderile suferite în urma nerealizării proiectului Casa Radio și prin profitul potențial pierdut. Guvernul român a pregătit o apărare bazată pe constatarea unor încălcări ale condițiilor contractuale, inclusiv a termenelor pentru obținerea autorizațiilor necesare și pentru demararea lucrărilor de construcție.
În paralel, autoritățile române se pregătesc pentru un arbitraj internațional, prin solicitarea Curtii de Arbitraj Internațional din Londra (LCIA), pentru a declara reziliat contractul de concesiune al proiectului Casa Radio. Potrivit documentelor oficiale, statul român consideră că sunt îndeplinite condițiile pentru rezilierea acestui contract, în special din cauza incapacității financiare a Plaza Centers și a modificării termenilor inițiali ai acordului. De asemenea, Guvernul român a subliniat că procesul de arbitraj la LCIA ar putea influența în mod semnificativ litigiul aflat în desfășurare la ICSID, având în vedere că o decizie favorabilă la LCIA ar putea consolida argumentele României.
În ceea ce privește istoricul financiar al Plaza Centers, compania a fost grav afectată de criza economică, iar ambițiile sale de a deveni cel mai mare proprietar de mall-uri din România s-au prăbușit în urma unui proces de insolvență în 2013-2014. În perioada respectivă, Plaza Centers a vândut majoritatea terenurilor pe care le achiziționase în România, inclusiv 75% din Casa Radio, și s-a concentrat pe soluționarea datoriilor sale. În total, compania israeliană a investit în terenuri din șapte orașe din România, dar și în diverse proiecte imobiliare din București, printre care și complexul Radisson, vândut în 2017 pentru 169,2 milioane de euro.
Proiectul Casa Radio, concesionat pe termen lung de la statul român, trebuia să devină un complex imobiliar semnificativ, dar lucrările au fost abandonate din cauza dificultăților financiare întâmpinate de Plaza Centers. Compania a fost acuzată de o serie de nereguli, inclusiv de plăți nejustificate de 14 milioane de euro către consultanți, în legătură cu acest proiect, iar în 2018 a fost sancționată cu o amendă de 500.000 de dolari de către Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din SUA. De asemenea, în România, procuratura a deschis o anchetă legată de acest proiect, dar a închis cazul ulterior, considerând că nu există dovezi suficiente de dare de mită.
Adevărul este că orășelul ăsta avea nevoie de un complex imobiliar de mari dimensiuni, în rest are de toate.
asa e cind te incruci cu escrocii…
Mai e ceva de vindut strainilor? Si culmea, daca nu le dai, te ameninta cu zeci de milioane despagubiri.
Rugam sa publicati numele semnatarilor romani, pe contractul de concesiune pt 49 ani, si aprobarile care s-au dat, de catre care romani. O asemenea escrocherie pe bunurile Statului, nu poate sa ramana nepedepsita – macar acum, de simpatizantii partidului semnatar al escrocheriei. Asteptam.
Ciorditorii planetei a muncii altor popoare nu se dezmint. Munca cinstita nu e pentru vrejurile ciuntite, ele fura prin inginerii finaciare. Lopata, nicovala, sapa sau mistria… sunt unelte ale muncii manuale de care ciuntitii fug ca uciga-l toaca de tamaie.
Rromanica-bramburica in loc sa termine mastodontul(cu destinatie muzeala inca din proiectare)…mall-uri, mall-uri cat mai multe!!!
Ps. De peste 30 de ani sutele de mii de artefacte ale natiei de la MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI sunt ascunse prin hrube umede si igrasioase pentru ca nu exista un spatiu corespunzator sa fie expuse. Macar o parte din obiecte valoroase ascunse prin hrube sa fie redate, de indata, muzeelor din tara de unde au fost luate(imprumutate?) prin anii ’70 ai secolului trecut.
Asta e…
Incep să iasă la vedere escrocheriile practicate de politicieni in cei 35 ani de înșelătorie, escrocherii și concesionari din cauza temerii că se schimba regimul și nu mai pot continua cu escrocheriile și inselatoriile!
Credeam că proprietarii de drept (desecendenții celor ante 1940) cer despăgubiri.
ISRAELUL VA CÂȘTIGA! C”AȘA-I LA BUCUREȘTI!
Daca e vorba de fenicieni, trebuie sa fi prost sa faci afaceri cu astia,exact rolul jucat de statul corupt
aveti aerul si apa de vandut, insistati ca tot gasiti un cumparator!
Este vina lui Calin Georgescu si a TIKTOKULUI.
Casa Radio era terminatǎ în 89 în proporție de 90%. Guvernele trǎdǎtoare, începând cu Roman-Neulander, au dat-o la strǎini ca sǎ o distrugǎ. Au demolat cu dinamitǎ intrǎrile monumentale, ca ale templelor antice grecești, precum și interiorul, ca sǎ facǎ un spațiu central deschis, de mall. Acum e o ruinǎ. Cu complicitatea statului român. Nimeni nu a plǎtit pentru acest jaf.