Vară de jazz şi poezie, cu Irina Sârbu

Este frumoasă şi are o voce de aur, cântă cu o dăruire nebună. Vocea ei, de o deosebită expresie, aduce cu cea a Mariei Tănase sau cu cea a Ellei Fitzgerald.

Astă-seară, Irina Sârbu evoluează, alături de muzicienii Puiu Pascu, Virgil Popescu şi Lucian Maxim, în „Jazz Cocktail”, la „Tete à Tete”. Mâine, la „Cuando Summer Place”, o seară de poezie şi muzică, intitulată „When Jazz meet Brazil”, o aduce din nou pe scenă, împreună, de data aceasta, cu pianistul Puiu Pascu, basistul Ciprian Parghel şi percuţionistul Tudor Parghel. Li se alătură poetul Ion Mureşan. „When Jazz meet Brazil” va fi reluat, în 31 iulie, în cadrul ciclului „Vară de Jazz şi Poezie”, la Palatul Mogoşoaia. Recită şi cântă cu aceeaşi pasiune.

Paralel cu Liceul de Muzică „George Enescu” (clasa de pian), a cântat şi în corul „Voces Primavera”, dirijat de maestrul Negulescu. În 2006 a absolvit secţia „Actorie” a UNATC, la clasa lui George Ivaşcu, cu musicalul „Cele două orfeline”, cu care a obţinut şi „Premiul Special al Juriului” la Gala Studenţească şi „Premiul pentru debut” la Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi, din acelaşi an.

La Liceul de Muzică a fost colegă cu bine cunoscutul pianist şi compozitor Andrei Tudor, de la care a şi furat pasiunea pentru jazz. A avut şansa să o aibă ca profesoară pe Anca Parghel. Prima confirmare: „Premiul pentru debut” la Gala Premiilor de Jazz, în 2003. A cântat alături de Puiu Pascu, Marius Mihalache, Marius Popp, Sorin Romanescu, Sorin Terinte, Mircea Tiberian, Petrica Andrei, Arthur Balogh, Pedro Negrescu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Virgil Popescu, Alin Constantiu, Eugen Nichiteanu, Ciprian şi Tudor Parghel. O altă întâlnire care i-a marcat cariera, Marius Mihalache. Aşa s-a născut „World Symphony”.

A evoluat la mari festivaluri, ridicând sala în picioare, precum la „Noaptea Culturală a Oraşului Stockholm”, „Brasil, meu amor”, la Lisabona, „Omagiu Maria Tănase” (Catedrala Saint Julienne din Bruxelles, 2009), la Veneţia, la Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărâna, Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul Internaţional de Jazz de la Sibiu, Festivalul Internaţional „Nopţi Albe de Acordeon”, Jeunesses Musicales…

Irina Sârbu alături de Alexandru Lipan, conducătorul formaţiei Phoenix

Este îndrăgostită de ritmurile muzicii latino-americane. Puţine vocaliste sunt capabile să interpreteze samba ori bossa-nova atât de convingător, cu stil. „Irina Sârbu are o voce rar întâlnită, Marius Mihalache bate ţambalul ca nimeni altul şi Ovidiu Lipan Ţăndărică… nu mai are nevoie de nicio prezentare”, scria un admirator.

Irina Sârbu este şi o talentată actriţă. Recent, a evoluat pe scena Teatrului „Metropolis” în „Nevestele vesele din Windsor”, a jucat, printre altele, pe scena Teatrului de Comedie în „Ioana şi focul”, în regia Cătălinei Buzoianu, şi într-un incitat potpuriu interbelic în „Bucureşti, mahala de suflet”, în „Broadway-Bucureşti” (Chicago), în regia lui Beatrice Rancea, la TNO „Ion Dacian”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.