Olguța Vasilescu a anunțat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că analizează și urmează să propună Guvernului introducerea plafonului la indemnizația pentru creșterea copilului, „undeva între 5.000 și 10.000 lei”.
Ministrul muncii a menționat că devine o practică ca angajatorii să plătească salarii mai mari în ultimele luni de sarcină, astfel încât cuantumul indemnizației să crească.
Premierul Sorin Grindeanu i-a solicitat ministrului muncii să facă rapid o analiză pe această temă.
„Mi-aș dori ca această analiză pe care o faceți să o facem destul de repede, astfel încât, pe de o parte, să luăm o decizie, dacă e de luat o decizie în acest sens, dar să fim și noi și românii informați despre anumite decizii pe care putem să le luăm”, a spus premierul.
„Suntem în analiză să reintroducem plafonul, nu la 3.400 de lei cât a fost, ci undeva între 5.000 și 10.000 de lei, pentru că nici principiul contributivității, nici al solidarității sociale nu se poate aplica pentru o indemnizație de 35.000 euro pe lună care nu există nicăieri în lume”, a afirmat Olguța Vasilescu.
Ea a dat exemple de indemnizație, printre acestea fiind un avocat în București care primește 159.348 lei pe lună, deci peste 35.000 euro, iar la Constanța — pe drepturi de proprietate intelectuală, se plătesc 141.679 lei pe lună.
„Aș menționa că avem cereri în analiză cu sume mult mai mari, chiar și decât acestea prezentate. Primii 10 din acest top de indemnizații cu sumele adunate totalizează cât pentru 600 de indemnizații medii”, a susținut ministrul.
Potrivit ministrului muncii, în UE mai multe țări nu plătesc deloc această indemnizație, printre care Marea Britanie, Olanda, Luxemburg, Grecia, Irlanda, Malta, iar în altele această indemnizație se acordă, dar media este de 500 euro pe lună. Cel mai mult se acordă în Germania, dar în anumite condiții, suma de 1.800 de euro pe lună, a precizat Olguța Vasilescu.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.