Venezuela: cum se votează când un ou costă 10 dolari


Președintele socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, a câștigat un nou mandat de șase ani la alegerile de pe 20 mai, alegeri însă nerecunsocute de majoritatea statelor americane, de UE și SUA. Regimul nu a ținut cont de apelul internațional pentru amânarea alegerilor și garantarea un vot liber și corect, cu participarea forțelor de opoziție.

Maduro a primit circa 80% din voturi, însă la cea mai slabă prezență la urne (48%) de dupa 1998, anul în care a venit la putere Hugo Chavez, a cărui politică este continuată acum de Maduro. Regimul a permis candidatura unui fost guvernator, Henri Falcon, care a spart astfel frontul unit al opoziției pentru boicotarea scrutinului, de vreme ce principalilor doi lideri nu li s-a permis intrarea în competiție.

14 state din America de Nord și America Latină au anunțat că nu vor recunoște rezultatul alegerilor. Brazilia, Argentina, Mexic și Columbia au precizat că își vor reduce nivelul reprezentării diplomatice la Caracas. Fostul premier spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, unul dintre mediatorii dintre regimul Maduro și opoziție, pentru încetarea protestelor și confruntărilor ce au dus la sute de morți în ultimul an, a fost printre puținii care a făcut apel la recunoașterea faptului ca Maduro a fost ales democratic și că este necesar dialogul cu regimul condus de el.

Criticii guvernului arată că Maduro a promis recompense economice pentru alegătorii care se prezintă la urne – un premiu nespecificat. Maduro a numit aceste acuzații ”insulte la adresa poporului”. ”De câte ori nu m-au subestimat! Eu am crezut în voi și voi răspunde la această infinită încredere a voastră, la această minunată încredere”, a spus Maduri după vot.

În SUA, senatorul Marco Rubio, cu mulți alegători venezueleni în Florida, a cerut Washingtonului să-l izoleze pe liderul de la Caracas și să se folosească de ”toate opțiunile politice” pentru a readuce Venezuela la democrație, transmite Reuters. SUA au precizat că nu vor recunoaște alegerile, însă cel mai important este ce se va întâmpla cu importurile de petrol din Venezuela, neoprite până în acest moment. Sistarea importurilor de petrol ar agrava și mai mult haosul economic din Venezuela.

Rata inflației în Venezuela a ajuns în acest an la un neversonmil 13379%. Rafturile magazinelor sunt goale, piața neagră înflorește, la fel și criminalitatea. Președintele Maduro invocă un complot pus la cale de SUA pentru a dărâma regimul, unul dintre puținele rămase fidele socialismului în America Latină, după criza financiară.

Opiniile analiștilor sunt împărțite în privinta cauzelor acestei prăbușiri economice. Unii consideră că factorul determinant a fost scăderea prețului petrolului, în timp ce alții vorbesc despre deficiențele modelului socialist. Cert este că guvernanții și cetățenii trăiesc în realități paralele, câtă vreme există o rată de schimb guvernamentală bolivar/dolar și una pe piata neagră. Spre exemplu, în 2016, salariul unui angajat într-u minister era de 27.000 de bolivari, echivalentul a 2.700 de dolari la rata de schimb oficială, însă de doar 27 de dolari pe piața neagră. Potrivit Los Angeles Times, zece ouă se vindeau la prețul oficial de 450 de bolivari, doar că acest produs lipsea cu desăvârșire din magazine. Pe piața neagră, zece oua costau nu mai puțin de 1.500 de bolivari, ceea ce la rata oficială de schimb insemna nu mai puțin de 150 de dolari.

În aceste condiții, Maduro a primit 5,8 milioane de voturi și felicitările ulterioare din partea liderilor din San Salvador și Cuba. Din partea analiștilor economici occidentali au venit doar previziuni sumbre: realegerea lui Maduro va duce la intrarea țării în incapacitate de plată și la restructurarea inevitabilă a datoriilor externe, alături de creșterea inflației pe mai departe și un eventual dezastru, în cazul în care se vor opri exporturile de petrol către SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

12 Comentarii

  1. Pai ce Rumanica e departe de felul in care voteaza gibonii din Venezuela? Populismul, hotia si incompetenta sunt alegerile popoarelor cu educatie foarte scazuta.

  2. Iar steluta cea de sus
    Oare ce-o avea de spus ?
    Socialismul spune ea
    Se cladeste-n tara mea !
    ……….Sa le fie tarana usoara ! Ce-au vrut , aia au !

    • @Nastratin

      doar o intrebare pentru tine, hai doua ca te vad „cunoscator”
      1) sanctziunile economice ale USA shi actualul embargo de facto la care e supusa Venezuela ii ajuta mult economia nu-i asha ?
      2) la actualul prezt de 80US$/barilul cat crezi ca o sa mai dureze actuala criza din Venezuela. ?

      Hai latra o poezie !

    • @Laur22, Nastratim latra si el pentru cativa centi. Are textele scrise, nu trebuie sa ne suparam pe el. Minte putina in dovleacul pe care il tine degeaba pe umeri!

  3. Venezuela are petrol, deci trebuie sa importe democratie americana, cea mai buna democratie din lume. Nu ma mai obosesc cu gogosile publicate aici.

  4. Ciinii din haita se inteleg mai bine decit indivizii din societatea umana. Venezuela si Romania seamana ca doua picaturi de ploaie

  5. Saracie = Socialism dar si invers Socialism = Saracie. Circ vicios si fara sfirsit!

  6. ..Astea sint niste minciuni ordinare, tocmai bune pentru Editat! Daca un ou ar costa „10 dolari”, explicati-mi si mie cum de mai exista populatie in Venezuela si nu sint toti ori morti de foame ori emigrati ? O alta minciuna, complet imbecila, este starea precara a tarii datorita preturilor barilului de petrol !! Bai nene, e adevarat ca Venezuela, in anii de reala prosperitate, a facut greseala sa nu-si diversifice economia, dar de luni bune de zile, daca nu erati informati, pretul petrolului a crescut considerabil, asa ca si Venezuela (cele mai mari rezerve mondiale ! un motiv in plus ca amerlocii sa-si bage gheara in git si sa le curga balele de pofta dupa bogatiile naturale ale altora !) e normal si logic sa beneficieze ! Asa ca … „sa minti o data pe toata lumea, merge ; sa minti o persoana de mai multe ori, sa zicem ca merge si asta ; dar sa minti pe toata lumea, tot timpul …” (ps : lamuriti-ma va rog si pe mine, ca nu pricep : Maduro a fost ales cu 80% din 48% electorat prezent, ceea ce face cam 38% vot REAL ; „democratul Macron, in Franta, a avut undeva pe la 34% anul trecut, daca nu ma insel, tot vot REAL ; deci, intre cei doi, care este mai LEGITIM ?)

    • 1. „Daca un ou ar costa „10 dolari”, explicati-mi si mie cum de mai exista populatie in Venezuela si nu sint toti ori morti de foame ori emigrati ?” … daca ai pune mana pe o carte in loc sa ne arati cat esti de prost, te-ai fi gandit cum de mai exista populatie in Ucraina dupa ce foametea din 1922-1932 (una produsa tot de mana omului) a curatat 7,5 milioane de ucrainieni. Si tot mai exista populatie in Ucraina! Numai asa, ca sa crapi tu de ciuda. Si emigrati ar fi toti pana la unul, daca i-ar primi careva. Doar ca nu-i primeste nimeni, pentru ca ei si-au facut-o! Si tot spre informarea prostilor ce se viseaza analisti, mai exista populatie si in Germania. Desi in 1945 – 1946, un ou pe piata neagra costa mai mult de 10 dolari. Mult mai mult! Dar ce sa stie un comunist nostalgic ca tine.
      2. „un motiv in plus ca amerlocii sa-si bage gheara in git si sa le curga balele de pofta dupa bogatiile naturale ale altora !” … alta prostie cu iz bolsevic. America are dealuri mai bune la petrol cu Arabia Saudita si Kuweitul, asa ca se pishu pe petrolul din Venezuela. Fix in „Trump” ii doare de „bogatiile naturale” ale venezuelei. Lucru draqu, dar americanii nu se inghesuie sa cumpere petrol din venezuela.
      3. „Maduro a fost ales cu 80% din 48% electorat prezent, ceea ce face cam 38% vot REAL. Democratul Macron, in Franta, a avut undeva pe la 34% anul trecut, daca nu ma insel, tot vot REAL”. Numai ca Macron nu si-a mituit alegatorii asa cum insusi Maduro recunoaste (doar a oferit un premiu celor care vin la urne, si cine vine la urne ca sa voteze contra lui, daca vrea sa mai traiasca).

      In concluzie, asta se intampla cand toti nostalgicii bolsevixi se dau in stamba. Pentru prostiile insirate aici ar merita un premiu special: sa fie deportati in Venezuela.

  7. Aha, am inteles.
    Atunci cand capitalistii o iau peste bot la votare au mereu cate o scuza.
    Ba s-au furat voturi, ba oamenii au fost cumparati, ba votarea s-a desfasurat in ilegalitate.
    Insa daca votul iese cum vor ei … ia ghici … totul a fost in regula, totul s-a desfasurat in mod democratic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.