Venituri record. Țara unde turismul merge ca uns

Creşterea numărului de vizitatori străini a ajutat Turcia să genereze venituri record din turism în trimestrul trei din 2023, arată datele oficiale publicate marţi, semnalând că ţara şi-ar putea îndeplini obiectivele ambiţioase pe termen lung, transmite Xinhua şi publicaţia Daily Sabah.

În perioada iulie-septembrie 2023, veniturile din turism au urcat în ritm anual cu 13,1%, la nivelul record de 20,2 miliarde de dolari. De asemenea, în primele nouă luni din acest an, veniturile din turism au crescut cu 20,1%, la 42 miliarde de dolari, a informat Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat)

Separat, Ministerul Culturii şi Turismului a informat că în septembrie au sosit în Turcia 5,8 milioane de turişti, o creştere de 5,7% faţă de perioada similară din 2022. În primele nouă luni din acest an, numărul turiştilor a ajuns la 39,2 milioane, un avans anual de 12,6%.

Turismul este o sursă critică de venituri pentru Guvernul de la Ankara, care se concentrează pe reducerea deficitului de cont curent pentru a contracara inflaţia ridicată.

Guvernul turc se aşteaptă ca în acest an numărul vizitatorilor străini să ajungă la 60 de milioane, iar veniturile generate din turism să crească la 56 miliarde de dolari, iar în 2028 numărul turiştilor străini să ajungă la 90 de milioane, iar veniturile generate din turism să ajungă la 100 miliarde de dolari. Anul trecut, 51,4 milioane de turişti au vizitat Turcia, iar veniturile s-au situat la peste 46 de miliarde de dolari.

Succesul din acest an a fost determinat de creşterea numărului de turişti din Europa, în special din Germania şi Marea Britanie, pe lângă sosirile din Rusia, în principal ca urmare a restricţiilor impuse de Occident în urma invadării Ucrainei.

În primele nouă luni din acest an, au sosit în Turcia peste 5,16 milioane de ruşi, peste 4.8 milioane de germani, 3,16 milioane de britanici şi aproximativ 2,15 milioane de bulgari.

Turismul este responsabil pentru aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al Turciei şi aproximativ 1,7 milioane de persoane lucrau în sectorul turismului în 2022, adică aproximativ 5% din forţa de muncă totală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. Si pesedintele Romaniei este foarte preocupat de turism. A declarat recent ca el in timpul celor 2 mandate nu a vizitat nici macar 150 de tari in jet privat, fapt de neconceput pentru un presedinte-marioneta care nu are voie sa gandeasca sau sa ia decizii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.