Vernisaj Dimitri Cușa la TNB

In cadrul Sezonului România – Franța 2019, artistul aromân, Dimitri Cusa, stabilit de peste patru decenii în Franța, se reîntoarce în România  pentru a prezenta publicului o selecție reprezentativă de sculpturi și desene, realizate în atelierul său din Evry Ville Nouvelle de lângă Paris.

În expoziția care s-a deschis începând cu 18 aprilie 2019 în Rotonda din Foaierul Sălii Mici a Teatrului Național ”I.L. Caragiale” și al cărei vernisaj va avea loc miercuri, 24 aprilie 2019, de la ora 18.00, publicul va putea admira lucrările artistului, care rămân expuse până în data de 18 iunie 2019.

La vernisaj, ne va introduce în universul artistic al lui Dimitri Cusa criticul de artă Virgil Mocanu, cel care l-a remarcat pe artist încă de la începuturile sale din România, prefațând și catalogul care va fi lansat cu acest prilej: ”L-am remarcat încă  de la debut datorită forței și originalității sale. Atunci, ca și acum, se afirma străin de ostentația neofitului revoltat împotriva tuturor și fără a fi tributar unui nume de succes. (…). Sculptura lui Cusa transferă abstracția ideilor și a conceptelor în soluția unui figurativ epurat, utilizând modulul uman abstras unei realități pe care o resimțim prea adesea ca fiind tautologică și redundantă. Voința și capacitatea de sublimare îl vor conduce spre un personaj propriu, esență ideală aflată la încrucișarea marilor tensiuni. (…).De aceea artistul a preferat să se dezvolte sub cupola culturală care acoperă și arhaicul civilizațiilor fondatoare din care s-a cristalizat ființa…”.

Dimitri Cusa

Născut la 27 februarie 1947 în localitatea M. Kogălniceanu, Dobrogea.

1963 – 1968: studii la Liceul de Arte Plastice din Constanța, unde profesorul Wilhelm Demeter îi descoperă talentul pentru sculptură.

1970 – 1974: studii la Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București.

1976 – 1977: participă la numeroase simpozioane și tabere de sculptură la Măgura, Arcuș, Medgidia, obținând și bursa pentru sculptură  a Uniunii Artiștilor Plastici. Prima expoziție personală la Galeria Orizont.

1978: obține o bursă în Franța și se stabilește definitiv aici.

1979: lucrează în cariera de la Tavel, lângă Avignon și realizează primele sale sculpturi în Franța. Participă pentru prima dată la Salonul ”Grands et Jeunes d’aujourd’hui”, Grand Palais, Paris.

1980 – 1981: obține atelierul de la Evry și expune la Salonul ”Artă sacră” de la Corbeil și Evry. Realizează o sculptură în marmură comandată de Ville nouvelle d’ Evry.

1983: participă la expoziția ”Opt artiști români” la Galeria ”La Platone” din Paris.

1987 – 1992: expoziții personale la Salon Mac, Grand Palais, Paris și expoziții de grup la Strasbourg și Paris.

1994: expoziție de grup la Versailles unde obține Premiul pentru sculptură.

1994 și 1999: Expune la Târgul Internațional de Artă a secolului 20 la Gand, Belgia.

1999: realizează o lucrare monumentală în bronz pentru orașul Constanța.

2003 – 2004: participă la Bienala de Artă Actuală, Brie Compte Robert, la Târgul de Artă Contemporană de la Strasbourg și la Târgul de Artă Contemporană de la Istanbul cu Galeria Alkent Actuel Art, Istanbul.

2006 – 2018: expune regulat la Galeria Vanmeneen din Gand, Belgia.

Lucrări în colecția Georges Heckly, Paris și în colecții private din Franța, Belgia, Statele Unite, Coreea, Turcia și România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.