Vești uriașe pentru românii din Italia

O informație recent lansată s-ar putea transforma într-o extraordinară veste pentru românii care trăiesc și muncesc pe pământ italian. Unul dintre dezideratele de căpătâi ale numeroasei noastre comunități, cel de a deveni minoritate națională în Italia, poate deveni în sfârșit realitate.

Concret, este vorba despre un demers politic în vederea modificării unui act normativ din 1999 – legea 482 – care conține „Regulamentul privind protecția minorităților lingvistico-istorice”. Prin modificarea acestei legi, românii ar putea deveni minoritate lingvistică recunoscută și protejată de Constituția Republicii Italiene, precum alte minorități între care: albaneză, catalană, greacă, slovenă, croată și franceză. Limba română este în ziua de azi a doua limba vorbită pe teritoriul peninsulei după cea italiană.
Această inițiativă, care nu este totuși nouă, a fost repusă pe agenda publică datorită lui Claudiu Stănășel, românul care ocupă cea mai importantă funcție în administrația locală italiană. Ales la numai 24 de ani vicepreședinte al
Consiliului Local din orașul Prato, Stănășel a inițiat și susținut numeroase proiecte în beneficiul românilor care trăiesc în Toscana. A fost promotor a unuia din proiectele de interes național pentru a dezvolta relațiile economice dintre
Italia și România.
Potrivit Vicepreședintelui Consiliului din Prato, reglementarea legală ca minoritate națională a românilor din Peninsulă este astăzi mai aproape de realitate. Pentru aceasta, în acest an, va fi demarată pe tot teritoriul Italiei o campanie politică puternică care va fi promovată activ pe rețelele de socializare, prin care vor fi explicate opiniei publice avantajele dobândirii acestui statut de către cea mai numeroasă comunitate de străini care locuiește în Italia.
În fiecare an, din 1999, statul italian pune la dispoziție intre 5 si 10 milioane de euro pentru proiecte dedicate minorităților lingvistico-istorice recunoscute. În cadrul bugetului din anul 2022, de exemplu, Guvernul Italian a alocat
6.054.693,00 de euro.

”Dacă vom realiza ceea ce ne-am propus, aceasta va însemna drepturi și beneficii extinse pentru cetățenii români din Italia și promovarea susținută a limbii și a culturii noastre naționale prin intermediul fondurilor puse la dispoziție
de către statul italian, după cum se întâmplă azi în ceea ce privește minoritățile lingvistice recunoscute. Asociațiile de români de pe teritoriul Peninsulei ar putea avea acces direct la fondurile alocate de către Guvernul Italiei pentru a demara proiecte în folosul comunităților de români. Este esențial pentru noi ca români, să nu mai depindem doar de bugetul și de programele ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni!”, a transmis Claudiu Stănășel.

O asemenea reglementare ar însemna deschiderea unor importante oportunități pentru rezidenții români și împlinirea unei aspirații mai vechi. Peste 1,2 milioane de români trăiesc astăzi în Italia, aceștia reprezentând aproape un
sfert din totalul rezidenților străini din această țară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

7 Comentarii

  1. Dor voturile care lipsesc prin palma diasporei reale care munceste in strainatate!? De ce nu ar face vocaliza pentru a mai adauga cateva hoituri politice ca parlamentari sau europarlamentari pentru diaspora?! Totul pentru inmultirea gloatei de europarlamentari romani.

  2. Oh ce veste minunata, declinati „românii ar putea” !

  3. Vestea și mai uriașă e că mulțumită lor înșiși dar, mai ales trădătorilor securiști care conduc România, românii vor deveni minoritari peste tot, inclusiv în propria lor țară.

  4. Unde drcu l-ați găsit și pe mafiotul ăsta? Vouă nu vă vine să râdeți? A fugit de muncă ca broasca de barză!

  5. N-am citit în viața mea comentarii mai tâmpite ca la articolul asta! Din ce latrine ale gândirii ati ieșit circopitecilor? Va imaginați ca dihaniile astea votează? Cum sa arate o țară care are votanți de această teapa?!!!

  6. Vrabia Mihai Viteazu, golanu haine noi …NU VISAȚI CU OCHII DESCHIȘI!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.