Vestul se rupe: Donald ”al nostru” contra Donald ”al lor”

3110057 05/25/2017 US President Donald Trump, left, and European Council President Donald Tusk before a meeting with EU leaders in Brussels. Alexey Vitvitsky/Sputnik

Explozia de indignare a liderilor vest-europeni față de administrația Trump nu s-a consumat încă. După ce cancelara Angela Merkel a arătat că ”Europa trebuie să-și ia destinul în propriile mâini”, după ce președintele Franței a spus că Europa trebuie să arate că este ”suverană”, iar ministrul de Finanțe al Franței a vorbit chiar despre o relație de „vasalitate” cu SUA, a venit momentul ca președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, să ridice și mai sus ștacheta diatribelor transatlantice.

Aflat la Sofia pentru o întâlnire a liderilor UE, Tusk a criticat ”insistența capricioasă a administrației SUA” și a promis un răspuns unitar al UE la două decizii ale SUA: impunerea unor tarife la aluminiul și oțelul importate din țările europene și solicitarea fermă ca țările europene să nu mai facă ofaceri cu Iranul, sub amenințarea unor sancțiuni americane. ”Uitându-ne la ultimele decizii ale lui Trump, ne putem gândi: cu asemenea prieteni de ce ne ne-ar mai trebui dușmani?”, le-a declarat Tusk reporterilor. ”Pe lângă ascensiunea Chinei și postura agresivă a Rusiei, asistăm azi la un alt fenomen – insistența capricioasă a administrației SUA”, a spus Tusk. ”Însă UE ar trebui să-i fie recunoscătoare. Datorită lui am scăpat de toate iluziile. Ne-am dat seama că dacă vrei o mână de ajutor îți vei da seama că este chiar propria ta mână”, a mai spus Tusk.

Președintele polonez al Consiliului European, ”Donald al nostru” (așa cum este numit de colegii săi), a părut foarte hotărât să-i țină piept lui Donald de peste Ocean. ”Obiectivul meu este simplu – nu cedăm. Asta înseamnă exceptarea permanentă de la tarifele impuse pentru oțel și aluminiu. ”SUA și UE sunt parteneri. De aceea, tarifele SUA nu pot fi justificate pe baza securității naționale. E absurd să te gândești că Europa poate fi o amenințare pentru UE”. Cât privește sancțiunile împotriva Iuranului, Tusk  a declarat că a cerut Comisiei Europene să găsească modalități prin care companiile europene să facă afaceri mai departe în Iran, fără a fi afectate de sancțiunile SUA.

”Donald al nostru” pare să fi fost prea avântat în declarațiile sale, dacă este să judecăm după relatările Frankfurt Allgemeine Zeitung, care arată că guvernul german are foarte puține pârghii politice și economice de a se opune sancțiunilor SUA. Ziarul arată că Angela Merkel nu mai este sigură că poate respecta acordul nuclear cu Iranul după ce Trump a decis să impună sancțiuni companiilor europene din această țară. ”China este deja învingătoare”, scrie Bloomberg, citând-o pe Dina Esfandiary, de la Centrul pentru Studii de Securitate de la King’s College din Londra, care consideră că încăpățânarea cu care Trump dorește să blocheze comerțul dintre Iran și Vest lasă loc liber Beijingului.

”Europa se confruntă acum cu un președintre american căruia nu-i pasă de loialitate și credibilitate la fel de mult ca lui Putin. Multilateralismul este în criză, spune Merkel. Este mai rău chiar: Vestul riscă să se spargă. Europa, care a înfruntat propria criză, abia a început să observe cât de mult s-a schimbat America”, arata un cometariu publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

10 Comentarii

  1. Trump a deschis razboaie economice cu Mexic,Canada ,Europa,Turcia si cu China si are de gand sa atace Iran si Coreea de Nord!Ma intreb cate poate duce si SUA cand lumea va renunta la dolar !

    • Cu planeta Marte nu rupe tratatul?Ca si aia ii supara si pe el si pe sauditi si pe tot asa….

    • pt Booyaka,nepotul lui Bokassa, presedintele canibal african. Exista o tara care din punct de vedere militar mai precis al inovatiei militare a depasit de mult restul competitorilor. Ma refer de exemplu la robotica militara, incepand cu minirobotii asemanatori unor mingi de golf cu ghimpi(numiti si roboti arici) care lansati au autonomie de cateva zeci de km, capacitatea de a fi telecomandati, de a spiona, a transmite imagini precise dar si capacitatea de a se detona cu mare impact intr-un centru vital al inamicului. Soldati-roboti de dimensiuni reduse (0,3 m) dar capabili sa distruga tancuri, sa scoata din lupta datorita puterii de foc, cateva sute de soldati inamici, fara a fi posibil sa fie capturati. Sau despre costumele de protectie si multiplicare a fortei pentru soldatii clasici, care ii fac pe acestia aproape de neinvins precum eroii din mitologie, facand din omul obisnuit un superman capabil sa sara pana la etajul 2, sa alerge suta in 10 s, sa sara in lungime 12-15 m, avand asupra lui tot echipamentul de lupta. Sau despre mini-avioanele fara pilot, de tip drona putand lansa sute de roboti arici, zeci de mini soldati-roboti, sau minibombe si minirachete cu putere de explozie mai mare decat cele clasice astfel ca o drona de 2,5 m sa aiba putere de distrugere si autonomie in zbor mai mare decat clasicele bombardiere strategice Cam ce tara credeti ca detine astfel de capacitati. Si unii mai glumesc cu atacarea dolarului sau ignorarea acestuia. Mexicul si Canada ii sunt aliati economici.Cam la fel si Anglia si lumea araba, Japonia, Coreea, Asia de Sud Est, India dupa ruperea de Rusia se indreapta spre USA. In UE se va accentua tendinta de iesire de sub hegemonia d-nei Merkel. Atat de hulitul Trump nu-i o gluma, are o mare tenacitate in atingerea obiectivelor stabilite. Romania este condusa 50%-50%. 50% cu ignoranta, 50% cu realism. Depinde cine va invinge, ignoranta sau realismul.

  2. Foarte bun articol ! Sa intelegem acum de ce Dragnea vrea un plan B pentru Romania in caz ca „Vestul incepe sa se sparga” cum spune Frankfurter Allgemeine Zeitung. Oare stie Dragnea ceva mai mult ?

  3. @Booyaka : 1. Trump face economie, nu politica. Le apara, adica, SUA, locul I în productia mondiala. Protectionist. Asumat. Caruia, prin definitie, n-are de ce sa-i pese de vecini sau pretini. 2. La dolar, lumii-i e foarte greu sa renunte, din cauza ca-i ascuns în detalii. FMI-ul, de pilda, nu mai foloseste dolarul, l-a-nlocuit cu drepturile speciale de tragere (DST), moneda mai mult sau mai putin virtuala, media mai multor valute, între care si … dolarul (alaturi de yuan, yen, euro …). Si SUA profita copios. Din cauza de Bretton Woods (care-a fost o lovitura colosala, de maestru absolut într-ale economiei). Doar în clipa-n care dolarul va-nceta sa fie moneda de rezerva bancara internationala o sa respire si restul, de usurare. Numai ca vreau se vad si respectiva zi, care numai cu SUA s-ar putea conveni, ar avea nevoie si de-acordul lor, al smecherilor… singurul adversar demn de numele asta le e China, care 1. are yuanul, moneda de rezerva bancara mondiala si el, dar numai de anul asta. Rezervele-n yuani în bancile nationale abia acuma se constituie. De-aia si razboiul economic SUA-China. 2. Si tot China detine sume uriase din datoriile interne si externe ale SUA. Pe care le-a cumparat. Multe monumente istorice americane au devenit chinezesti. Cum tot chinezesti (sau arabe: Arabia Saudita, Quatar-ul …) sunt si monumente istorice europene remarcabile. De vreo 2 ani, China nu mai cumpara, însa, datoriile SUA. Ceea ce nu le-mpiedica sa creasca. Ai priceput, sunt sigura, miscarea. Si daca nu, citeste-l pe Marx.

    • Daca il mentinezi pe Marx, tot el a spus ca atunci cand banii vor deveni marfa, sfarsitul capitalismului este previzibil. De cateva zeci de ani banii sunt o marfa, dar ce se intampla azi arata ca procesul disparitiei capitalismului se accelereaza. Cu atatia bani facuti din aer e greu sa mai reziste. A ca pe un teren de fotbal unde sunt aruncate brusc mai multe mingi identice, poate fiecare sa dea gol. Banii nu mai au acoperire. Se incearca blocarea lor in banci, dar de multe ori nu sunt blocati banii falsi ci tocmai cei adevarati, cu acoperire.

  4. Merkel vrea multe si comert cu iranul,lumea araba,mai vrea si sa fie mutter aducand atata imigranti…
    Donald Trump vrea tocmai reversul ,a interzis migratia in SUA si vrea sa taie macaroana Germaniei in special lui Merkel… Loialitate și credibilitate nu conteaza cand iti alegi tabara…Daca ne uitam la mutarea mabasadei SUA in Ierusalim si a opozitiei merkeliene-UE putem trage concluzia ca partile de-abia se incalzesc…
    D.Tusk ,Donald al nostru e un figurant,azi e ,maine nu e…

  5. in 3 saptamini sua aniverseaza 51 de ani de la masacrul israelian al uss liberty cind aviatia si marina israeliana a atacat uss liberty ….mai mult ca sigur ca supravietuitorii atacului marinarii sua si-au zis ca Donald tusk….cu aliati ca astia cine are nevoie dusmani….

  6. Israelul nu pare a sprijini în mod deosebit intențiile președintelui SUA de rezolvare a chestiunilor din zonă ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.