Cercetătorii suedezi susțin că biscuiții și prăjiturile pot provoca afecțiuni ale uterului. Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 60.000 de femei. Astfel, acestea au completat chestionare privind regimul alimentar, stilul de viata, greutate, starea generala de sanatate și au fost reluate după 10 ani.
În acest interval de timp, 729 dintre subiecți s-au imbolnavit de cancer. Ipoteza ar fi că marmelada, ciocolata sau dulceata nu au un rol in dezvoltarea celulelor cancerigene, în schimb prajiturile, biscuitii, dar si alte fainoase dulci, da.
Cercetatorii de la Institutul Karolinska din Stockholm spun ca femeile care obisnuiesc sa manance de doua-trei ori pe saptamana astfel de gustari (echivalentul a 35 g zahar – aproximativ sapte lingurite) au cu 33% mai multe sanse sa dezvolte cancer uterin. Daca frecventa consumului de dulciuri creste, se mareste si riscul cu 42 la suta, informează sfatulparintilor.ro, care citează Mail Online.
Explicatia oferita de experti este ca zaharul declanseaza eliberarea insulinei, care stimuleaza cresterea activa a celulelor in endometru. De asemenea, el poate ridica nivelul de estrogen, declansand o crestere necontrolata a celulelor, iar aceasta este caracteristica principala a cancerului. Riscul creste odata cu varsta, cu luarea in greutate si in cazurile in care mama a suferit de o afectiune similara, precizează aceeași sursă.